Můžou holuby slanou vodu?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.1.2016 19:35
michael281

XXX.XXX.211.30

V mrazech mám problémy se zamrzáním vody. Vodu dávám holubům do keramických a betonových krmítek, takže musím několikrát denně nalévat horkou vodu ať se led rozpustí. Tak mě napadlo, že slaná voda nezamrzá tak jestli by ji holuby mohli, protože slepicím ji ve velkých mrazech podáváme a nemají s ní problémy. Mohou holuby slanou vodu? Nebo jak mám vyřešit, aby nezamrzala?

29.1.2016 19:49
Rotvik

XXX.XXX.190.86

A co takhle vyhřívací podložka?
Myslím si, že aby voda nezamrzla, musela by být na tolik slaná, že se holubi přiotráví

29.1.2016 20:24
Zaho Rak

XXX.XXX.5.197

Zopakujem otázku, lebo aj mňa to zaujíma, nielen kvôli zamŕzaniu, ale všeobecne:

Můžou holuby slanou vodu?

Nepýtam sa (ako zabezpečiť...).

29.1.2016 21:17
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.228.8

Já se taky zeptám: Můžou holubi slanou vodu?

29.1.2016 21:28
jarda.b.valassko

XXX.XXX.199.253

Občas vodu holubům lehce přisolím. Není možné ji nasolit tak, aby odolala mrazu.
Ale chtěl bych upozornit na tu skutečnost, že pokud je podána v mrazech teplá voda do napáječky, tak výrazně dříve zamrzá, než voda studená. Neumím vysvětlit proč, ale je to skutečnost.

29.1.2016 22:52
kouták

XXX.XXX.168.33

michael281 napsal(a):
V mrazech mám problémy se zamrzáním vody. Vodu dávám holubům do keramických a betonových krmítek, takže musím několikrát denně nalévat horkou vodu ať se led rozpustí. Tak mě napadlo, že slaná voda nezamrzá tak jestli by ji holuby mohli, protože slepicím ji ve velkých mrazech podáváme a nemají s ní problémy. Mohou holuby slanou vodu? Nebo jak mám vyřešit, aby nezamrzala?

Na otázku zda mohou holubi slanou vodu, odpovím ano, ale jen občas.V případě, že budeš praktikovat proti zamrzání stále, dostanou průjem a může dojít i k úhynu.Proti zamrzání už někdo radil podložku, ale já tvrdím, že holubům stačí dát napít v zimních měsících když mrzne, jen jednou za den.Kdo praktikuje zimní odchov jako já, tak jistě ví, že to nevadí ani když mají holoubata.Holoubata už mám, dne 22.1.2016 byl u nás mráz -23 stupňů, nechal jsem vodu v napaječce, mráz jí roztrhl a vedle ní bylo holoubě 15 dnů staré, bylo a je zcela v pořádku.Kdo zná přírodu, tak ví, že divoký holub létá k napajedlu také jednou deně.Zdraví Kouťák.

29.1.2016 22:53
Matěj L.

XXX.XXX.249.221

Jak bylo řečeno, tak holubům v zimě stačí vodu dávat jednou nebo dvakrát denně. V případe, že je sníh, tak si v případě pomohou i jim.
V otázce jestli podávat teplejší nebo studenější vodu, tak bych řekl, že vhodnější variantou je během zimy vlažná.
Dále si neodpustím reakci na názor Jardy. Studená voda samozřejmě zamrzne dříve než horká!

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.1.2016 08:28

Matěj L. napsal(a):
Jak bylo řečeno, tak holubům v zimě stačí vodu dávat jednou nebo dvakrát denně. V případe, že je sníh, tak si v případě pomohou i jim.
V otázce jestli podávat teplejší nebo studenější vodu, tak bych řekl, že vhodnější variantou je během zimy vlažná.
Dále si neodpustím reakci na názor Jardy. Studená voda samozřejmě zamrzne dříve než horká!

Mily mateji to ze horka zamrzne driv je dosti znama vec ktera se oznacuje jako Mpembuv jev
tudiz mel jarda pravdu.

30.1.2016 08:41
Matěj L.

XXX.XXX.249.221

V tom případě se omlouvám za dloubani a děkuji za objasnění.

30.1.2016 08:45
jarda.b.valassko

XXX.XXX.199.253

Matěj L. napsal(a):
V tom případě se omlouvám za dloubani a děkuji za objasnění.

Ahoj Matěji.
Taky jsem po tom nikdy nepátral proč, ale tys mne k tomu "dokopal". Tak díky tobě a řešení problému tohoto vlákna už to vím a tady je odkaz na zdroj. Měj hezký den.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mpemb%C5%AFv_jev.

30.1.2016 09:01
Olánek

XXX.XXX.23.16

Sůl je nerost s neblahým účinkem na játra nejen u holubů.

30.1.2016 09:04
jo012810

XXX.XXX.32.78

Voda je velmi zajímavá látka, kterou obsahují všechny organizmy. Nejdéle zamrzá voda, která má +4 až +5°C. O tom se můžete přesvědčit v přírodě. Právě takouvouto teplotu mají všechny prameny, výjma těch termálních. Je rovněž známo, že právě tato teplota vody je vhodná pro její konzumaci. Jinak souhlas s "řízeným" napájením holubů a to nejen v zimě. Toto mnozí chovatelé využívají jak u PH, tak u jiných holubů, kteří mají předvádět letové výkony.

30.1.2016 10:22

Když není nic jinného tak můžou všechno, záleží jak dlouho. I granule na trávení potkanů můžou-sice jen jednou Ale můžou.

30.1.2016 16:37
hrabal1

XXX.XXX.41.196

Pozdravujem. Na otázku asi neodpoviem, ale pridám skúsenosti.Keď im budete stále podávať slanú vodu, ochorejú. Poznám chovateľa, ktorému sa to "podarilo". Záleží, či im dáte aj inú možnosť, alebo ich nútite piť len slaný roztok. Já používam čas od času bikarbónu. Očividne zlepší trus a trávenie, ale lekári by asi povedali niečo iné.Iný chovateľ slovenských hrvoliakov zasa doniesol slaný "koláč" pre dobytok do holubníka. Kedže mali deficit soli, nažrali sa tak, že niekoľko uhynulo, iné vyliečil nejakým odvarom, myslím dával vývar s dubovej kôry. U mnohých chovateľov si holuby samé regulujú príjem soli, slaný koláč majú v krmítku a nič sa nedeje. Domnievam sa, že aj u chovateľa hrvoliakov by sa nič nestalo, keby dávkoval postupne. Organizmus sa zasýti a živočích sám príjem obmedzí či zastaví. Môj otec choval holuby tak, že mal 20 cm pod stropom maštale dosku, na nej hniezdili holuby. Čas od času som ich pozoroval, ako pijú močovku s 10 cm žliabku, ktorý bol za ustajnenými kravami. Podotýkam, že mali prístup k vode stále. Je pravda, že holuby pijú v zimu menej. Krmím a nápájam 1x denne, po nakŕmení sa asi 2 až 3x napijú a ostatné ostane v napájačke. Takže nosím v kanistry polovicu litrov čo v lete, pri rovnakom počte holubov a stačí im to. Vrátanie holubov, ktoré majú teraz mladé. Prvý rok praktizujem aj zimnú plemenitbu, lebo mám cirka 30 F1 krížencov a potrebujem získať čo najskôr želaný znak. Ostatné plemená sú cez zimu rozdelené podľa pohlavia. J.Hrabal.

30.1.2016 16:53
hrabal1

XXX.XXX.41.196

Ešte ma napadlo, keď čítam dotaz zadavateľa. V zimu je dobré keramické napájačky nahradiť nejakým vyradeným hrncom z kuchyne, urobiť hociakú striešku, aby do nej nevstupovali. ak máte málo holubov, stačia aj v priemere 10 cm plechovice od mäsa. Keď v nich zvyšok vody zamrzne, do stredu ladu udriete ostrým hrotom kladiva. Lad popraská, nádobu otočíte.potom stačí s citom poklepať po bokoch i dne a lad vypadne.Rozhodne sa holubom nič nestane, keď nebudú mat vodu po zbytok dňa. Určite sa po nakŕmení napijú, než voda zamrzne, ak je nádoba na vodu stále na rovnakom mieste. S pozdravom J.Hrabal.

30.1.2016 19:55
mysak

XXX.XXX.54.2

michael281 napsal(a):

Mno pokud si na ni chovatel vůbec vydělá...

30.1.2016 22:42
kouták

XXX.XXX.168.33

Vláďo PARÁDA.
Frahelž je prostě jedinečná výstava.Pro mě to byl zase jeden sváteční den a musím říci, že je to už jediný výstavní areál na Třeboňsku.Dnes, po prohlídce musím dát za pravdu Standovi, že to se hned tak nevidí.Postrádal jsem sice ty tvoje kapráky, ale každý může posoudit z fotek, žes předvedl své umění i s modrýma.Zdraví Zdeněk FRANTA.

30.1.2016 22:52
kouták

XXX.XXX.168.33

kouták napsal(a):
Vláďo PARÁDA.
Frahelž je prostě jedinečná výstava.Pro mě to byl zase jeden sváteční den a musím říci, že je to už jediný výstavní areál na Třeboňsku.Dnes, po prohlídce musím dát za pravdu Standovi, že to se hned tak nevidí.Postrádal jsem sice ty tvoje kapráky, ale každý může posoudit z fotek, žes předvedl své umění i s modrýma.Zdraví Zdeněk FRANTA.

Klepl jsem jinam, to patří k výstavě Frahelž.Omlouvám se.Kouťák.

Přidejte reakci

Přidat smajlík