Asi pred mesiacom som tu mal príspevok "pustiť holuby?" Holuby som pustil, pár dní trucovali ale potom sa pekne vrátili na môj holubník.Ale aj tak som ich nezachránil.Dnes ráno som šiel krmiť a to čo so uvidel bolo na infarkt.Po celom holubníku bolo usmrtených 26 holubov.Poznal som ich "osobne" - žrali mi z ruky.Zostali mi dvaja samci.Všetky mali zahryznuné do krku a malé kvapky krvi.V tomto holubníku chovám holuby 8 rokov a myslí si že je dobre zabezpečený.Čo to bolo za dravca ( lasica, kuna tchor?) a ako sa pred ním chrániť.Je možné, že vošiel do holubníka ešte pred večerom keď holuby boli ešte vonku a mal som otvorený letáč aj dvere?Predpokladám, že sa ešte vráti - ako ho chytiť? Viem, že tu už o tom bolo písané ale znovu dám na vaše názory priatelia! Môžem začať od nuly ale po tom čo som videl budem o tom premýšlať.
Jednoznačně kuna...teď je bohužel období, kdy mladé kuny opouštějí svá hnízda a rodiče je učí jak lovit, neloví kvůli potravě ale "ze zábavy", proto vždy zabije mnohem větší počet kořisti, než by byla schopná spotřebovat...Chytit dospělou kunu je bohužel těžký oříšek, je to docela chytrý a mazaný živočich, pokud se jednou naučila chodit k Vám do holubníku, časem se tam určitě vrátí, problém je v tom, že její teritorium je poměrně velké někdy i několik hektarů, takže další návštěva může být za týden, nebo i měsíc...Každopádně neházejte flintu do žita a dál se věnujte svému koníčku, přijít o celý chov je smutné, ale i to bohužel k chovu patří...Pro příště to chce dokonale zabezpečit holubník (podhrabové desky, zdvojené pletivo, pravidelně zavírat vlet a výlet z voliéry...) Přeji Vám v dalším chovu hodně štěstí...
Zdravím.kuna nebo též je toho schopná lasice.někde na holubníku budete mít slabinu kudy se vám tam dostala, ale určitě na ně nečekala v holubníku, to by 26 holubů do holubníka nešlo, možná tak dva, tři, a ostatní by raději zůstaly nocovat venku.pořádně prohlídněte holubník z venčí, lasici stačí na vniknutí myší díra, nebo uvolněné prkno.přikláněl bych se k lasici, kuna by potřebovala na vniknutí o dost větší otvor.držím palce
Vážený, kuna určitě neloví "ze zábavy", v přírodě nikde nenajde tolik ks kořisti pohromadě a instinkt jí velí "ulov co stihmeš", to co jí připraví člověk v holubníku či kurníku je pro ní jen nečekané překvapení...
Mě podobný zážitek připravila 0,1hranostaje, která se protáhne i pletivem 4x4 cm, lasice kolčava dá i 2x2 cm. Na voliérách pro exoty se mě osvědčily ( jako vnější) m tabule skla, pak pletivo 1x1cm. Jako vnitřní pletivo už je to vcelku jedno ( dle chov. druhu) U holubů klidně i 5x5.
Sklo se dá sehnat " za hubičku" od lidí co mění okna na domech...
Pak už stačí jen nezapomenout zavírat, nebo vyrobit automatické zavírání s tím, že holub, který to nestihne do "zavíračky" musí mít "kliku"
Dobrý den,
má zkušenost a zkušenost mých sousedů je taková, že lasice se zakousne a vypije krev. Kuna naopak odtrhne hlavu. Dle vámi popsaného nejspíš lasice, což znamená to horší zlo z hlediska zabezpečení. Říká se, že kam strčí hlavu tam proleze celá. Ze zkušeností stačí opravdu 2x2cm. Jak ji chytit bohužel nevím jsou velmi mazané a jen tak do něčeho nevlezou. Lepší asi důkladně zabezpečit chov a nechat ji žít. Jak psali přede mnou, bude se vracet na prohlídky.Jinak k postupu jejich lovu. Někde jsem četl, že loví stylem co se hne skončí mrtvé. Mě tak zdecimovala holubník dvakrát. Mějte se a nech se daří.
scugla.
Kdesi som čítal, že lasicu možno chytiť i na lepidlo na potkany.Nechal so otvrený letáč, na dosku (platňu) so natrel lepidlo a do stredu som nalepil hlavu z udenáča a dal na podlahu holubníka. Návšteva v noci prišla.Časť hlavy udenáča bola odtrhnutá, a skonzumovaná v pohode 30 cm od dosky s lepidlom.Zostali tam len kosti také isté aké zostali prilepené na doske.Musím to vylepšiť.Lepidlo už bolo dosť staré ale ja som sa ho pritom od neho nevedel odlepiť.Podstatné je, že som sa presvedčil, že pachateľ sa vrátil na miesto činu.Počul som niečo aj o lepiacich pásoch.
Dnes so otvoril letáč len asi na 2-3 cm, aby tam mohla vliesť iba lasica.Bojujem ďalej.Dá sa použiť i pasca na potkany? Ď.
Zdravím.kde se chová drůbež, holubi, králíci, tam budou i predátoři jako kuny, lasice, potkani a podobná sebranka, a pokud chovatel nevěnuje dostatečnou péči zejména ustajovacím prostorům, tak se mu to dříve nebo později vymstí.je velký omyl si myslet že stačí jen na noc zavírat.tito predátoři se umí podhrabat, i prokousat.