Jim.x

XXX.XXX.103.246
Dobrý den, moc prosím o pomoc s tímto problémem s holubi. Už si nevím rady proč holubům na krku přestává růst peří a zůstává jen kůže.Holubnik každý týden čistím a 2x týdně holuby koupi Zkoušel jsem holuby stříkat biokilem ale nic nepomáhá.Moc prosím všechny co mají zkušenosti s tímto problémem ať mi poradí.
Děkuji.
Podle popisu se s největší pravděpodobností jedná o zákožku holubí, která přežívá, napadá a požírá peří zejména v oblasti volete, příp. krku. Je to velmi nepříjemná záležitost, jejíž odstranění a zvládnutí vyžaduje trpělivost, klade nároky na pravidelné čištění a udržování zařízení ve stavu, který minimalizuje možnost přežívání tohoto vnějšího parazita (důraz zejména v období po hlavním pelíchání a před sezonou).
Před zhájením každé chovné sezony preventivně u každého jedince a to použitím přípravků pro to určených, např. PANMECTINE 5. Kápnutím dvou kapek na kůži v oblasti šíje a opakováním po 10-ti dnech je zajištěn dlouhodobý antiparazitární účinek.
Ve vašem případě bych doporučil naředit Ivomec s destilovanou vodou v poměru 1:9 a každému jedinci kápnout 2 kapky do zobáku. Po sedmi až 10-ti dnech toto zopakovat. Následně použít PANMECTINE 5 výše uvedeným způsobem.
Přeji úspěch.
Jim.x

XXX.XXX.103.246
Moc děkuji za odpověď mohu se zeptat co je ten PANMECTINE 5? Popřípadě kde se dá sehnat?
PANMECTINE 5,
který já používám, je veter. přípravek s širokospektrálním antiparazitárním účinkem. Balení v lahvičce s kapátkem pro aplikaci. Dávkování - popsal jsem výše.
Dá se pořídit (můj případ) na CV SR - Nitra.
Zcela jistě jsou i jiné veter. prostředky, které se používají k řešení vámi popsaného problému, se kterými však já zkušenost nemám.
Flok

XXX.XXX.103.246
Ještě se chci zeptat jestli nejsou 2 kapky na těžší holuby málo jedná se o mor. Pštrosy.