Bratislavské vysokoletúny..

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.9.2016 13:14
1372006

XXX.XXX.175.202

Letné počasie stále pretrváva a niekoľko dňové bezvetrie je priam ideálne pre trénovanie športových holubov letúnov. Dospelé pre aktívne preperovanie nehodno vypúšťať na lietanie i keď s radosťou by tak urobili. Iný postup je pri mláďatách. Tie je potrebné dobre zalietať, vyselektovať a nehodiace vyradiť z chovu.
Včera popoludní som vypustil väčší kŕdeľ zložený z prvého a druhého hniezda. Zo začiatku sa držali pospolu a striedavo menili výšku, nešli ale hore, akoby sa len rozhodovali. Potom z neznámych príčin sa obe hniezda rozpojili a začali samostatne lietať. Tie prvé mali tendenciu ísť do výšky, ale čakali na kŕdeľ pod nimi. Trochu ma to aj hnevalo, nakoľko krásny let je len výškový. Netrvalo dlho, niečo ich poplašilo a tie spodné zrýchlili tempo a naraz obe falky sa spojili.
Zakrátko v ostrých zatačkách a v rýchlom špirálovom stúpaní naberali výšku, až sa na oblohe javili ako bodky. Neskoršie aj tie sa stratili. Dlho ich nebolo možné ani vizuálne sledovať, len občas ako zrkadlenie sa mihli vo výške. To trvalo vyšše hodiny a už som mal obavu, že pri stmievaní nezosadnú. Našťastie sa tak nestalo a pred zotmením všetky pristali na streche holubníka. Let trval 3.16 h. čo považujem za dostačujúci pri mladých za tak silného preperovania. Pokiaľ sa počasie nezmení, dnes to skúsim znova...

15.9.2016 13:33
1372006

XXX.XXX.175.202

Pre upresnenie, tie snímky boli robené s fotoaparátom a s veľkým objektívom...

15.9.2016 13:50
1372006

XXX.XXX.175.202

Bratislavské vysokoletúny, chovateľ j.Hrabal, pekné...

17.9.2016 13:01
1372006

XXX.XXX.175.202

V piatok bolo výborné počasie a tak som bratislavské tohoročné mladé vysokoletúny vypustil, nech ukážu akú majú chuť do výškového lietania. Znovu nesklamali a svoje kvality od samého začiatku v zomknutéj fomácii krásne predviedli. Naberali razantne výšku. S nimi sa pustili lietať aj moje krátkozobé holuby, ktoré chovám na volno, len na krásu. Dva gamzlíky, tak ako vždy po dosiahnutí 100 metrovej výšky sa od kŕdla odpútali a zakrátko sadli.
Nesledujem nepretržite let mojich holubov, len občas si pozriem, kde sa náchádzajú. Po čase som zameral oči na oblohu a na moje veľké prekvapenie vo výške viac ako 600 metrov, keď sa kŕdeľ len tak trblietal na modrom pozadí, som spozoroval divne lietať bieleho holuba. Ktorý sa raz spojil, potom odrazil od kŕdľa a to zvýšilo moju pozornosť. Po 30 minútach sa tento jedinec odpojil a v ostrom klesaní, takmer v špirále nabral kurz na holubník. Zakrátko sadol a na moje prekvapenie bol to biely tohoročný krátkozobý letún, bratislavského typu, ktorý sa nádherne v lietaní predstavil. Nikdy predtým som tak vysoko nevidel žiadneho takéhoto letúna a to som už všeličo zažil...
Foto je priložené...

Přidejte reakci

Přidat smajlík