Zdravím, měl bych dotaz, připravuji komorový holubník pro moravské pštrosy o velikosti 2,5 m x 5 m a potřebuji vědět velikost krbce pro 1 pár. Plánků a fotek jsem našel dost, ale vše je bez rozměrů. Moje představa je šířka 65 cm, hloubka 40 cm a výška 40 cm je to dostačující? Díky za odpovědi.
Pavel V.
napsal(a):
Zdravím, měl bych dotaz, připravuji komorový holubník pro moravské pštrosy o velikosti 2,5 m x 5 m a potřebuji vědět velikost krbce pro 1 pár. Plánků a fotek jsem našel dost, ale vše je bez rozměrů. Moje představa je šířka 65 cm, hloubka 40 cm a výška 40 cm je to dostačující? Díky za odpovědi.
Mám ty samé, ale siroké 80cm.na staváky a benešáky a mám pocit že by měly být větší. budu dělat nové 90x45x45.
Pavel V.
napsal(a):
Dobrý deň, obrázok budníkov je z nejakej knižky? Ak áno z akej, prosím?
Dobrý den ze své zkušenosti Vám můžu poradit, že budníky do patra taky nejsou špatné. Nahoře holubi nerušeně sedí na vajíčkách a dole jsou holoubata, která neotravují staré na hnízdě. Já mám takovéhle. S rozměry ať Vám poradí někdo kdo chová Pštrosy. Ať se daří
Myslím si, že 80x40x40 je plně postačující i když pštros je trochu silnější jak NVH.Používám i jako párovačku.Stačí když pověsím na předek drátěnou mřížku a jdou se i před budník nakrmit..Kouťák.
Tak ještě jednou díky všem za rady a přikládám pár fotek nového holubníku.
Pěkná práce
jen mi to přijde na tolik párů malé (úzké).Rozhodně bych neobsazoval ty krbce u země, poněvadž páry odtud budou brát toto území za své, tudíž ostatní se v klidu nenažerou + všechna předčasně vypadlá a i vylétlá mládata budou buď orvaná, nebo i zabitá.
Obecně se počítá 1m3 na pár. MP není zrovna snášenlivý holub (nebo alespoň za mého mládí to byli sluční rváči).
Me se to zda malo vzdušne ale sam uvidite jaky tam bude vzduch a jak se tam bude holubum dychat a stím spojene nemoci dýchacích cest a celková vitalita.
fjfpytela
napsal(a):
Me se to zda malo vzdušne ale sam uvidite jaky tam bude vzduch a jak se tam bude holubum dychat a stím spojene nemoci dýchacích cest a celková vitalita.
Pekný večer...chcem sa Vás spýtať aké to máte veľké ? A kolko tam máte cca chovných párov.mám doma priestor na daľší holubník cca 2,3x4 metre a zhruba niečo takéto jednoduché by som tam chcel.Ďakujem.
Zdravím, velmi oceňuji Vaši zručnost a investici do chovu moravských pštrosů, na které mám ty nejhezčí vzpomínky. Začínal jsem v r.1956 s modrými bezpruhými a pokračoval hlavně se šupinatými ve všech barvách, nejhezčí byli modří, které dnes už nikde nevidím. Choval jsem je až do roku 1974. To ještě někteří moraváci polařili...
A k Vaší holubárně: Jak píše Lupus, časem poznáte, kde jsou chyby, že méně je někdy více. Přeji chovu zdar! V.K.
Momentalne 5 x 2 m paru 10 ale mel sem tam v pohode i 60 holubu s toho hnízdilo tak 15 paru střecha je ted pres celou delku mam volne pustene od března do listopadu.
Ufák
napsal(a):
Pekný večer...chcem sa Vás spýtať aké to máte veľké ? A kolko tam máte cca chovných párov.mám doma priestor na daľší holubník cca 2,3x4 metre a zhruba niečo takéto jednoduché by som tam chcel.Ďakujem.
Taky přeji pěkný večer, holubník mám na ploše 5 x 2,50 m o výšce 2,40 m s volným výletem ven bez voliéry, krbece jsou o velikosti 80 x 50 x 50 cm se sklopným mezipatrem 30 x 45 cm pro druhé hnízdo. Mám tam 15 párů a ještě 2 páry budu doplňovat. počítám tak max.20 párů. Podle toho co psal lupus4, že na 1 pár MP je třeba 1 m3 tak já mám holubník 29 m3 tudíž 29 párů.
Tak se musím pochlubit prvním přírůstkem v novém holubníku je mu už 5 dní a dnes se klubou další.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pavel V.
napsal(a):
Tak se musím pochlubit prvním přírůstkem v novém holubníku je mu už 5 dní a dnes se klubou další.
Parada
Pavel V.
napsal(a):
Můžu se zeptat na Vaši spokojenost s patrovými krbci? Budu předělávat holubník a uvažuju, že bych si udělal taky krbce s jedním vyvýšeným hnízdem. Tak by mě zajímalo, jak jste s nimi po letech spokojen.