Zdravím všechny,
rozhodl jsem se založit toto vlákno, protože o prácheňských kánících toho tady ještě moc nebylo. Káníky jsem si pořídil na zkoušku začátkem loňské sezóny jako chůvy ke krátkozobým plemenům. Osvědčili se mi, proto jsem jejich počet rozšířil na 10 párů. Protože jsem vždy tíhnul u holubů k modré a žluté barvě, zvítězili líbiví modří bělopruzí.
Doufám, že se někdo přidáte a vložíte fotky svých káníků, ať to vlákno trochu „rozjedeme“.
Jirka Suda.
Práchenští káníci jsou velmi pěkní holoubci. u nás ve vsi je jeden velmi dobrý a dlouholetý chovatel káníkú ale jeho chov se nehodí jeho dětem a jeho chov byl omezen protože káníci kakají na fotovoltaickou elektrárnu na střeše, kakají na W amarok a na střešní okna. tento pán mněl špičkové káníky černé a pak mněl i modré pruhové, žluté i červené. už nejsou, má tam už asi jen tři páry a nejsou v páru ve stejné barvé. drží se doma a hnízdí na všemožných místech průmyslového skladáku.je to škoda v černé barvě byl jeho holub jeden jak druhý a to mněl v černejch tak nejméně 30 párů.
Uživatel s deaktivovaným účtem

boubin
napsal(a):
Práchenští káníci jsou velmi pěkní holoubci. u nás ve vsi je jeden velmi dobrý a dlouholetý chovatel káníkú ale jeho chov se nehodí jeho dětem a jeho chov byl omezen protože káníci kakají na fotovoltaickou elektrárnu na střeše, kakají na W amarok a na střešní okna. tento pán mněl špičkové káníky černé a pak mněl i modré pruhové, žluté i červené. už nejsou, má tam už asi jen tři páry a nejsou v páru ve stejné barvé. drží se doma a hnízdí na všemožných místech průmyslového skladáku.je to škoda v černé barvě byl jeho holub jeden jak druhý a to mněl v černejch tak nejméně 30 párů.
Vazeny priteli a presne takhle se nici chovy holubu coz je vcelku smutne
Ano je to tak. znám toho pána strašně dlouho, samozřejmně nejmenuji.ale je to pan holubář ale při rekonstrukci statku už na káníky nezbylo místo. když sem u nich byl na dožínkách a debatoval sem s nim o holubech tak sem mu řek že bych chtěl gyganty tak mi řek že sou škaredý a že lepší sou káníci že lítaj a že sou hezčí.hájil plemeno které choval a to bylo hezké. je to pan holubář.
Prácheňský káník je krásný a i když je nechovám, tak jsem nafotil u kamaráda K.Rouska, který chová hnědě a žlutě kapraté.Dokonce má i červeně kapraté, což je vzácnost.Doufám, že se na mě zlobit nebude.Byla by škoda to sem nedat. Zdraví Kouťák.
incas
napsal(a):
Zdravím všechny,
rozhodl jsem se založit toto vlákno, protože o prácheňských kánících toho tady ještě moc nebylo. Káníky jsem si pořídil na zkoušku začátkem loňské sezóny jako chůvy ke krátkozobým plemenům. Osvědčili se mi, proto jsem jejich počet rozšířil na 10 párů. Protože jsem vždy tíhnul u holubů k modré a žluté barvě, zvítězili líbiví modří bělopruzí.
Doufám, že se někdo přidáte a vložíte fotky svých káníků, ať to vlákno trochu „rozjedeme“.
Jirka Suda.
Jirko jo káník je pěknej holub, ale voliéra pro ně není, ke konci života když přestal děda s poštou tak míval kolem 10 párů modrejch kapratejch a pruhových.Byli krásní život na statku jim svědčil, po umrtí dědy jsem si je vzal domů ovšem kvůli sousedům jsem je musel dát pryč, lezli všude po balkonech atd. Jako chůvy byli ale u PKR uplně k ničemu, krmili to jo ale krmili hodně intenzivně a divoce tudíž malý Pražáky jsem nacházel vyházený z hnízd a to co vykrmili tak mělo většinou vylámaný panty v zobáku a proto v dospělosti deformovaný zobáky, taky jejich rvavost byla pro chůvy naprosto nevhodná, několik vylétlých holoubat mě uklovali.Je to krásnej holub, plodnej, temperamentní, ale jako chůva pro mě ne.K tomu ovšem nebyl taky vyšlechtěn.Je to holub na volno udělanej na střechy a dvory typických Jihočeskejch statků.Ale je to elegán a dycky když je vidím na výstavě tak se u nich zastavím a zavzpomínám.
- začínal jsem s nimi. Měl jsem tři páry od kamaráda od Karlštejna. Ten jim snad za celé léto, podzim nenasypal-úžasně polařili. Ráno zmizeli a večer byli zpět na holubníku! Chtěl jsem jim ukázat, že se budou u mně mít dobře a za 14 dnů jsem je zkazil! Již se od holubníku nehnuli a bylo po polaření!
Jsou to krásní holubi.
B.
eddie
napsal(a):
Jirko jo káník je pěknej holub, ale voliéra pro ně není, ke konci života když přestal děda s poštou tak míval kolem 10 párů modrejch kapratejch a pruhových.Byli krásní život na statku jim svědčil, po umrtí dědy jsem si je vzal domů ovšem kvůli sousedům jsem je musel dát pryč, lezli všude po balkonech atd. Jako chůvy byli ale u PKR uplně k ničemu, krmili to jo ale krmili hodně intenzivně a divoce tudíž malý Pražáky jsem nacházel vyházený z hnízd a to co vykrmili tak mělo většinou vylámaný panty v zobáku a proto v dospělosti deformovaný zobáky, taky jejich rvavost byla pro chůvy naprosto nevhodná, několik vylétlých holoubat mě uklovali.Je to krásnej holub, plodnej, temperamentní, ale jako chůva pro mě ne.K tomu ovšem nebyl taky vyšlechtěn.Je to holub na volno udělanej na střechy a dvory typických Jihočeskejch statků.Ale je to elegán a dycky když je vidím na výstavě tak se u nich zastavím a zavzpomínám.
Zdravim,
pro Vas purclikare by byli jiste vhodni cinsti holubi jako chuvky.) Kdyby mel nektery z chovatelu prazaku zajem, mohu venovat cca 5paru techto holubu.
MP.
eddie
napsal(a):
Ahoj Edo,
víš jak je to s chůvami. Nelze vždycky říct, že jedno plemeno je lepší než druhé, je to spíše o jedincích. Já jsem potřeboval najít nějaké plemeno, které by „utáhlo“ dvě holoubata orientálních racků, a na to je maďarská straka slabá. Navíc je káník nádherné, ryze české plemeno. Líbivá kontrastní kresba, červená obočnice a mrkvový zobák, to v Čechách vždycky fungovalo. A mít chůvy, které se dají i vystavit, to nemá chybu.
Jak píšu, měl jsem loňskou sezónu 4 páry káníků ze dvou voliérových chovů a byl jsem spokojen. Přemýšlel jsem o nich dlouho, ale právě ta pověst divokých a rvavých holubů mé rozhodnutí pořídit si je, značně zpomalovala. Musím říct, že nic se nepotvrdilo, naopak. Napároval jsem je stejně s krátkozobými (PRK a OR) a stala se věc, kterou jsem nečekal. Po zahoukání v přidělených krbcích jsem vše opatrně pustil (po částech). Káníci po třech dnech v krbci prakticky nesedli jinam a vždy pouze do svého „fochu“. Vedle v oddělení krátkozobých byla mezitím každoroční mela o budníky. Tak se stalo, že 4 páry káníků měly nataháno na misky a snesená vejce a u krátkozobých s natrhanými obočnicemi atd., se teprve uklidňovala situace. Také skalpovaná holoubata se naštěstí nekonala, ale nesmí se nic nechat hnízdit na podlaze. To platí úplně u všech plemen, nevěřil bys, co dokáže udělat s holoubětem na podlaze „něžná“ satineta. Takže pověst, která káníky předchází se u mne ani v nejmenším nepotvrdila, proto jsem je trochu rozšířil. Ale samozřejmě záleží na linii a chovu, ze kterého pochází. Jsou na hnízdech daleko klidnější, než maďarky, které také mám. Výhodou je také to, že jsou ochotni hnízdit téměř celoročně.
Dneska je bohužel velká část chovů káníků trvale, nebo přechodně ve voliérách. Je to velká škoda, ale právě ta jejich všetečná povaha a shánčlivost bývá často předmětem sousedských sporů. Já je mám v plánu pouštět alespoň na část dne, tak uvidíme jak to půjde, snad nebudou zlobit. J.S.
majowec
napsal(a):
Zdravim,
pro Vas purclikare by byli jiste vhodni cinsti holubi jako chuvky.) Kdyby mel nektery z chovatelu prazaku zajem, mohu venovat cca 5paru techto holubu.
MP.
Děkujeme za nezištnou nabídku příteli,
o vhodnosti "číňáků" nepochybuji, ale jsou také drobní. Pro PRK je to dobré, ale já potřebuji pokud možno "universální" chůvy pro dvě různě velké plemena. Ale třeba se vám někdo ozve a udělají mu radost. Ještě jednou díky, v dnešní době to potěší. Jirka Suda.
incas
napsal(a):
Ahoj Edo,
víš jak je to s chůvami. Nelze vždycky říct, že jedno plemeno je lepší než druhé, je to spíše o jedincích. Já jsem potřeboval najít nějaké plemeno, které by „utáhlo“ dvě holoubata orientálních racků, a na to je maďarská straka slabá. Navíc je káník nádherné, ryze české plemeno. Líbivá kontrastní kresba, červená obočnice a mrkvový zobák, to v Čechách vždycky fungovalo. A mít chůvy, které se dají i vystavit, to nemá chybu.
Jak píšu, měl jsem loňskou sezónu 4 páry káníků ze dvou voliérových chovů a byl jsem spokojen. Přemýšlel jsem o nich dlouho, ale právě ta pověst divokých a rvavých holubů mé rozhodnutí pořídit si je, značně zpomalovala. Musím říct, že nic se nepotvrdilo, naopak. Napároval jsem je stejně s krátkozobými (PRK a OR) a stala se věc, kterou jsem nečekal. Po zahoukání v přidělených krbcích jsem vše opatrně pustil (po částech). Káníci po třech dnech v krbci prakticky nesedli jinam a vždy pouze do svého „fochu“. Vedle v oddělení krátkozobých byla mezitím každoroční mela o budníky. Tak se stalo, že 4 páry káníků měly nataháno na misky a snesená vejce a u krátkozobých s natrhanými obočnicemi atd., se teprve uklidňovala situace. Také skalpovaná holoubata se naštěstí nekonala, ale nesmí se nic nechat hnízdit na podlaze. To platí úplně u všech plemen, nevěřil bys, co dokáže udělat s holoubětem na podlaze „něžná“ satineta. Takže pověst, která káníky předchází se u mne ani v nejmenším nepotvrdila, proto jsem je trochu rozšířil. Ale samozřejmě záleží na linii a chovu, ze kterého pochází. Jsou na hnízdech daleko klidnější, než maďarky, které také mám. Výhodou je také to, že jsou ochotni hnízdit téměř celoročně.
Dneska je bohužel velká část chovů káníků trvale, nebo přechodně ve voliérách. Je to velká škoda, ale právě ta jejich všetečná povaha a shánčlivost bývá často předmětem sousedských sporů. Já je mám v plánu pouštět alespoň na část dne, tak uvidíme jak to půjde, snad nebudou zlobit. J.S.
Jirko pokud je máš pro satinety tak by to mohlo byt super protože ty sou větší jak PKR, mě prostě ty malý holoubata jak je krmili a tak pro ně byli drobný a jak pulzovali a cpali je tak ty prcky vyhazovali bohužel.Víš jak každej má jiný zkušenosti a krmiče, chce to zkoušet.Právě to je i to aby ty chůvy byli dobré a ještě k tomu pěkné, dali se vystavovat jak píšeš.Já třeba Maďarky mám jako jediný z plemen co mám puštěný a prostě se nima kochám jak lítaj navíc sousedi o nich ani neví drží se na střeše holubníku a zahradě k sousedům nechodí.Jinak jak říkám ti Káníci sou super holubi jen prostě na ně nemám prostor a musel jsem je dát pryč víš taky že jelikož mám pštrosy tak ta kresba a ušlechtilé barvy z křížení se Slepičáky a spousta barevných kombinací, zaujali mě různé plavé rázy co tu někdo kdysi prezentoval to je prostě paráda.Ti modří bělopruzí co máš sou super, taky sem je chtěl ale tu je nikdo v okolí nechoval tak jsme měli jen ty kapratý a černopruhý, když bylo hejno na střeše tak to byla paráda a navíc děda je choval jako poštáky takže víc jak 2/3 roku polařili.
majowec
napsal(a):
Zdravim,
MP.
Pokud je vaše nabídka ještě aktuální, tak by ji uvítal jeden mladý chovatel ze sousední organizace.Jaké jsou barvy?
Pánové nevím kdo jaké má zkušenosti já za 15 let chovu PRK se vyzkoušel všechny možné chůvy x možných plemen. Poslední tři roky jsou u mě jako chůvy vedený káníci černý, žlutý a modrý černopruhý. Při podsazování jsou u mě bezkonkurenční vychovávají dvě holoubata úplně bez problémů a je jim jedno jaký z mojí zkušenosti ( PRK, blondinety, ČVSR a dokonce letos i jednoho pomořana). Podle mé zkušenosti jim nedělá problém velikost vylíhnutých PRK ani jiných holubů. Nevím jestli sem měl štěstí na linii ale u mě jsou na 17 párech a jiné nechci..
Kabeláč Ondřej.
Máš to pěkný Jirko. Jen tak dál. Jarda B.
Starší foto na ukázku, bělopruzí a šupkatí.
Zdravím všechny,
kluci díky za pěkné fotky. Na fotkách je vidět, že káník vynikne hlavně ve větším hejnu ! Tak jenom se udržet na uzdě. Jardo, super, snad se letos bude dařit. Už teď mám vytipované tak 4 páry, pod které podsazovat nebudu a necham je odchovávat vlastní holoubata, na to jsou to holubi moc pěkní.
Přidávám pár fotek ze speciálky jedné pobočky německého klubu. J.S.
Také vás zdravím, snad vám nebude vadit, že jsem se vám nacpal do krásného vlákna o PK. Ale je to české plemeno původem z jížních čech (Prácheňsko), tak pro mě zajímavé téma, krásné fotky. Dělám to běžně, že podpořím vlákno které má svoji výšku a úroveň. Nebudu tady chytračit, protože zde nemám takový záběr jako u staváků. Pokud vám to nevadí, rád vám sem přidám nějaké fotky z listopadové Cv Lysá nad Labem 2016
Hezky v tom pokračujte, díky Bohouš P.
poty76
napsal(a):
Také vás zdravím, snad vám nebude vadit, že jsem se vám nacpal do krásného vlákna o PK. Ale je to české plemeno původem z jížních čech (Prácheňsko), tak pro mě zajímavé téma, krásné fotky. Dělám to běžně, že podpořím vlákno které má svoji výšku a úroveň. Nebudu tady chytračit, protože zde nemám takový záběr jako u staváků. Pokud vám to nevadí, rád vám sem přidám nějaké fotky z listopadové Cv Lysá nad Labem 2016
Hezky v tom pokračujte, díky Bohouš P.
Zdravím všechny,
samozřejmě, že to nikomu nevadí. Díky za fotky. já jsem toto vlákno založil i přes to, že jsem "káníkářský bažant", mám je teprve druhou sezónu. Ale získávají si mne pořád víc a víc. Klidně nějaké fotky ještě přihoďte. Ať se daří, Jirka.
Mladík

XXX.XXX.168.65
raspic
napsal(a):
KRASNI HOLUBY ALE...TA HROMADA TRUSU! TO KAZI.NEVIM, ZDA JE TO LENOST NEBO UČEL ALE ANI JEDNO NECHAPU!
Já tomu říkám zdravé odchovy bez prášků.Vypadá to na prodlouženou sezonu, je tam vidět holubě.Při mrazech se trus odstraňuje špatně.
Mladík
napsal(a):
Já tomu říkám zdravé odchovy bez prášků.Vypadá to na prodlouženou sezonu, je tam vidět holubě.Při mrazech se trus odstraňuje špatně.
NEVĚDĚL JSEM, ŽE ZDRAVY CHOV SE POZNA PODLE MNOŽSTVI "ZDRAVEHO TRUSU"NIC PROTI JEN TO CHCE OBČAS TROCHU UKLIDIT.URČITĚ PO TOM HOLUBI NEONEMOCNI A LIP TO VYPADA.ZDRAVIM.
incas
napsal(a):
Zdravím všechny,
samozřejmě, že to nikomu nevadí. Díky za fotky. já jsem toto vlákno založil i přes to, že jsem "káníkářský bažant", mám je teprve druhou sezónu. Ale získávají si mne pořád víc a víc. Klidně nějaké fotky ještě přihoďte. Ať se daří, Jirka.
To s tím bažantem je pravda, přátelé. Říkal mi to tuhle sám. Ale nadšení má veliký, to je taky pravda. Tak já Ti Jirko přeju, ať si Tě získají celého a hodně zdaru v nadcházející chovné sezoně!

Mladík
napsal(a):
Zdravím. Já toto již delší dobu nekomentuji. Se zdravím a prášky toto nemá nic společného. Chovatel - pečovatel, lenost si každý může omlouvat jak chce. Nepečuji-nechovám. Ale jinak holoubci opravdu krásní, všechna čest!
napsal(a):
Zdravím. Já toto již delší dobu nekomentuji. Se zdravím a prášky toto nemá nic společného. Chovatel - pečovatel, lenost si každý může omlouvat jak chce. Nepečuji-nechovám. Ale jinak holoubci opravdu krásní, všechna čest!
Je to asi focený při současných mrazech, u toho černého je vidět zmrzlí, zdravý trus, tak bych to dál nerozváděl.

cajzek
napsal(a):
Je to asi focený při současných mrazech, u toho černého je vidět zmrzlí, zdravý trus, tak bych to dál nerozváděl.
Taky necistim pokud to je zmrzle...
Zdravím.Takové krásné téma a skončí u trusu?To snad ne.Založil jej jak si říká sám "káníkářský bažant", ale všimli jste si těch jeho modrých bělopruhých?Paráda.Takže Přátelé káníkáři, staváčkáři, purclíkáři, nikdo z Vás si neuvědomuje, jak vám Já závidím.Jsem tu dá se říci s NVH sám a tak se kochám na vašich tématech a zjišťuji, že není s holubářstvím až tak zle.Příspěvky které zde píše Jirka SUDA, Bohouš Potůček a další ukazují na odbornost a zapálenost budoucí generace holubářů.Jen tak dále, mám z toho radost.Zdraví Zdeněk FRANTA.
kouták
napsal(a):
Zdravím.Takové krásné téma a skončí u trusu?To snad ne.Založil jej jak si říká sám "káníkářský bažant", ale všimli jste si těch jeho modrých bělopruhých?Paráda.Takže Přátelé káníkáři, staváčkáři, purclíkáři, nikdo z Vás si neuvědomuje, jak vám Já závidím.Jsem tu dá se říci s NVH sám a tak se kochám na vašich tématech a zjišťuji, že není s holubářstvím až tak zle.Příspěvky které zde píše Jirka SUDA, Bohouš Potůček a další ukazují na odbornost a zapálenost budoucí generace holubářů.Jen tak dále, mám z toho radost.Zdraví Zdeněk FRANTA.
Zdravím,
díky, takový příspěvek potěší. I když s tou "budoucí" generací to také již není zcela pravda. Já, Husákovo dítě, jsem také mladý už jenom myšlenkami a bláznivými nápady. Jinak vlákno samozřejmě nenecháme usnout u čištění, nebo nečištění v mrazech. Tak na oživení tři fotečky. S pozdravem Jirka S.
JG 007

XXX.XXX.236.122
JG 007
napsal(a):
Kříženec otec je Český rejdič matka je Káník.
Nic ve zlém, ale myslím, že by bylo lepší, kdyby jste sem zadával fotky k tématu. Ne pořád nějaké křížence nebo otázky jak co polaří. Určitě si to myslí více kolegů jen to sem nenapíší. Já tyto příspěvky beru jako neadekvátní tomuto vláknu. Omlouvám se vám, nechci vás urazit, ale opravdu to tak vnímám. U staváků jste se ptal na polaření, dal fotky stavák x tipler a odpověděl jste mi jak to bylo neplánované křížení. Pak přišli další kříženci a teď zase tohle. Křížit mezi plemenně = šlechtit a to je v chovatelství nejvíc, prostě TOP. Nelze jet na náhody. Každý kdo se o to snaží, se snaží své plemeno zlepšit, přinést tam něco, co mu tam chybí! Třeba do RK se dá dát PRK krs zlepšení hlavy atd. Ono vždy ze všeho něco vyleze a nějak to vypadá, ale co dál? Je pravda, že je třeba rozlišovat hoby chov a chov na nějaké úrovni kde se cíleně pracuje na zlepšení plemene a jeho znaků. Na druhou stranu je pravda, že někteří holubi, resp. plemena jsou již přešlechtěna. Viz. holub rys
Ať se vám daří. Bohouš P.
JG 007

XXX.XXX.236.122
Ten kříženec není můj výtvor. Toho mám od kámoše holubáře líbil se mi tak mi ho nechal.
Já káníky nemám. Jsem členem dvou holubářských klubů a to u tipplerkářů a pošťáčkáŕů a bokem mám staváky, bubláky, lysky
kalifornské a budapešť vysokoletce a různé rejdiče a rollery a 1 pár Věžáků.
Dobrý den, Přátelé,
taky si dovolím přidat pár fotek holubů z mého chovu.
na níže uvedených odkazech najdete foto, které jsem pořídil na speciálních výstavách v ČR:
1)http://kalkoenmann.rajce.idnes.cz/12.11.2016_Specialni_vystava_klubu_chovatelu_holubu_Prachenskych_kaniku_Strakonice/
2)http://kalkoenmann.rajce.idnes.cz/Specialni_vystava_holubu_Prachenskych_kaniku_-_Strakonice_7._-_8.11.2015/
3)http://kalkoenmann.rajce.idnes.cz/Specialni_vystava_prachenskych_kaniku_Strakonice_8_-_9.11._2014/
a na výstavě v Lipsku:
1)http://kalkoenmann.rajce.idnes.cz/5.12.2014_Prachensti_kanici_Lipsko/
Chovu Zdar!
Václav Nedělka ml.,.
Z dnešního krmení.
Pěkné Vašku.
Také přeju ať se všem daří v letošní sezóně. Jarda.
Zdravím Vás přátelé, a také bych Vám rád ukázal pár fotek z mého chovu, když vidím jak to máte pěkné.
hudezd

XXX.XXX.34.19
Vážení přátelé, chovám PK dva roky.Dovezl jsem je od p.Blatského z jižních Čech, protože jsem od Ostravy a zde jsem žádného chovatele nenašel.Myslel jsem si naivně, že do dvou let budu mít chov PK na slušné úrovni, ale opak je pravdou.I když jsem si nechal mnoho mladých, musel jsem většinu vyřadit, neboť nesplňovala mé představy o standardu.jsem tedy znovu na začátku.Mám hodně barevných rázu, což není dobře, chci de soustředit pouze na dva až tři. napr.u supkatych mě vycházejí téměř bílé viz foto. je to zkrátka složitější než jsem myslel.
Přeji všem chovatelům PK úspěchy v chovu a pevné zdraví.
Zasílám několik foto mého chovu.
Ahoj Jirko, jsem moc rád, že jsi tohle vlákno zase oživil a pustil na první stránku. Tam, kam bezesporu patří. Doufám, že se pochlubí hlavně chovatele PK a podpoří tohle vlákno kvalitními foty svých svěřenců jako ty. Dnes nějak nemohu usnout i přesto, že ráno jedu ve 4h do práce, tak ti jsem narychlo přispěji nějakou tou fotečkou z výstav. Něco si nechám na potom, kdyby se nikdo nechytl aby to bylo na očích. Ať se ti daří příteli a máš v roce 2018 spousty kvalitních odchovů u všeho, co děláš. Hlavně ať překypuješ zdravím a chutí tvořit i nadále kvalitní PRK a k nim PK. Měj se Bohouš
incas
napsal(a):
Zdravím všechny,
na oživení vlákna...
J.S.
Nejsem odborník přes PK, ale podle fotek se mi zdá, že se klub(možná jen kteří chovatelé) vzhlédli v obecnějším trendu "zkracování" postav a to jistě musí být na úkor podstatných vlastností PK-letových schopností a možnost chovu na volno. To zkracování se mi jeví jako móda, která není slučitelná s mnoha charakteristickými vlastnostmi mnoha našich plemen. Svého času byl trend u středních voláčů šlechtit vyšší nohy a jakýsi profil "evropského voláče". Jak to "pomohlo" ČS, by mohli napsat jeho chovatelé odborníci a co dalo za úsílí vůbec ČS do vzornímu EE "dostat". Tomuto trendu se vyhnuli především chovatelé českých voláčů sivých, ale i zde se někteří snaží prosazovat "módní" zkracování a to ovlivňuje jeho vlastnosti...
jo012810
napsal(a):
Nejsem odborník přes PK, ale podle fotek se mi zdá, že se klub(možná jen kteří chovatelé) vzhlédli v obecnějším trendu "zkracování" postav a to jistě musí být na úkor podstatných vlastností PK-letových schopností a možnost chovu na volno. To zkracování se mi jeví jako móda, která není slučitelná s mnoha charakteristickými vlastnostmi mnoha našich plemen. Svého času byl trend u středních voláčů šlechtit vyšší nohy a jakýsi profil "evropského voláče". Jak to "pomohlo" ČS, by mohli napsat jeho chovatelé odborníci a co dalo za úsílí vůbec ČS do vzornímu EE "dostat". Tomuto trendu se vyhnuli především chovatelé českých voláčů sivých, ale i zde se někteří snaží prosazovat "módní" zkracování a to ovlivňuje jeho vlastnosti...
Zdravím, nejsem odborník na Čs, na to jsou zde jinačí borci, kteří ale nemají na to vystoupit, byť jsou zde praticky každý den a na otázku krácení zadní partie u PK by vám zde také odpověděli renomovaní odborníci na plemeno. Ti sem totiž také chodí velmi často. Myslím si, že jste trefil hřebíček na hlavičku a zmiňujete zde plemeno Čs. K tomu se vyjádřím! S tím problém nemám byť jsme na jiném vlákně. Tak já sám za sebe z pohledu laika musím říci, že mně osobně se stálé krácení zadních partií českého staváka nelíbí, ba naopak, příčí se mi! Holub který vzadu nemá "skoro" nic a předek dlouhý, úzkou hruď prakticky bez prsou s delší nohou na mě působí jako červený hadr na býka! V kleci to hezky nevypadá když se vám po ní natahuje a plazí. A to nemluvím o letových vlastnostech! 0 od 0 pojde!
U chebských strak jsem měl vypozorováno, že čím kratší křídlo / ocas, tím horší v letu! Ty mi totiž také často hodnotili na výstavách s tím, že mají delší křídlo / ocas = zadní partie. Kdysi mi psal (opakovaně) jeden přítel ze SR a to je velmi kvalitní chovatel, řekl bych, že ve svém plemeni které dělá ŠPIČKOVÝ ODBORNÍK a ne jen v něm. Z jeho zkušeností se dá čerpat. napsal mi, nekrať jim zadní partie, čím kratší, TÍM HORŠÍ LETEC. A ano na 100% to sedělo a určitě i sedí. Proto se mi nelíbí tento snad pro někoho i "MODERNÍ" tren. Pro mě nepochopitelný. Na tohle jste určitě narážel!
K stavákovi! Stačí se podívat do historie, konkrétně do roku 1946 kdy vyšla monografie Český stavák od významného chovatele pana Vojtěcha Mrštíka a téměř každá fotografie staváků té doby vykazuje "velmi dlouhé" zadní partie kdy se prakticky "skoro" každý holub opírá o ocas (dokonce kříží i křídla). Stejně tak to deklarují perokresby v této publikaci. Ti holubi také velmi dobře stavěli a proto si tamní chovatelé mohli dovolit prosazovat tvrdou selekci na let. My dnes ne! My tady prosazujeme exteriér na úkor plemenných znaků. Zdravím Bohouš Potůček.
Citace...čím kratší, TÍM HORŠÍ LETEC. A ano na 100% to sedělo a určitě i sedí. Proto se mi nelíbí tento snad pro někoho i "MODERNÍ" tren. Pro mě nepochopitelný. Na tohle jste určitě narážel!...Ano to jsem měl na mysli a platí u mnoha národních plemen, kde by vzorník měl být závazný a výchozí i pro EE. Naši předci, kteří vytvořili skutečné skvosty, věděli na co klás důraz. Tak vznikl jemný temperamentní (velmi dobře vystavovatelný), brněnský voláč. Líbila se jim akrobacie a tak selektovali rakovničáky a ČS a tak bych mohl pokračovat. Současná "móda", klecového výstavního, s různými přívlastky, mnohdy vylučuje podporu základních vlastností plemene, jak bylo vyšlechtěno. Ale to je především parketa klubů ČSCH, neboť kluby by měly být garanty udržení plemene i s jeho vlastnostmi.
jo012810
napsal(a):
Citace...čím kratší, TÍM HORŠÍ LETEC. A ano na 100% to sedělo a určitě i sedí. Proto se mi nelíbí tento snad pro někoho i "MODERNÍ" tren. Pro mě nepochopitelný. Na tohle jste určitě narážel!...Ano to jsem měl na mysli a platí u mnoha národních plemen, kde by vzorník měl být závazný a výchozí i pro EE. Naši předci, kteří vytvořili skutečné skvosty, věděli na co klás důraz. Tak vznikl jemný temperamentní (velmi dobře vystavovatelný), brněnský voláč. Líbila se jim akrobacie a tak selektovali rakovničáky a ČS a tak bych mohl pokračovat. Současná "móda", klecového výstavního, s různými přívlastky, mnohdy vylučuje podporu základních vlastností plemene, jak bylo vyšlechtěno. Ale to je především parketa klubů ČSCH, neboť kluby by měly být garanty udržení plemene i s jeho vlastnostmi.
Máme na to stejný pohled a stejný názor. Tak to je, ovšem já se s tímto neslučuji, natož abych se s tím ztotožňoval! Vidím to jako chybný krok. A poslední dobou říkám " Chraň bůh českého staváka" a svým způsobem ne jen jeho. Díky.
To zkracování a zmohutňování postav nepostihlo jen prácheňské káníky, ale i moravské pštrosy, benešovské selské, polské rysy, giganty atd. U polských rysů a benešovských selských se už s tím vypořádali, když z nich udělali jen rysy a benešovské. Jsem zvědav kdy skončí moravský, prácheňský atd. Byl jsem častokráte označován za "ubrečenýho jihočecha", když jsem na to upozorňoval a odsuzoval. Mně to osobně v tomto spojení vůbec nevadí, pouze jsem se omezil na psaní, ale každý den chodím na holubí vlákna a sleduji co se kde děje a v duchu si říkám, že jsem měl a mám pravdu, že to nikam nevede. Je to jen prznění na něčí, či někoho zlovůli. Chce to jen čas a trpělivost. Dneska jsem byl na speciálce klubu českých staváků jihočeský pobočky v Písku. Pěkná výstava, posuzovaná klasickým způsobem, což vadí ofi šéfům a tak to nebyla výstava, ale jen Setkání přátel českého staváka, podobně jako velká speciálka v Kolíně. Je to stejné, jako to zkracování. Pléb nemá názor, pléb tomu nerozumí. Na rozum máme jiné osvícené hlavy.
Ještě, že máme ty holuby, kteří nám všechno vynahradí svým životem s námi.

st.toman
napsal(a):
To zkracování a zmohutňování postav nepostihlo jen prácheňské káníky, ale i moravské pštrosy, benešovské selské, polské rysy, giganty atd. U polských rysů a benešovských selských se už s tím vypořádali, když z nich udělali jen rysy a benešovské. Jsem zvědav kdy skončí moravský, prácheňský atd. Byl jsem častokráte označován za "ubrečenýho jihočecha", když jsem na to upozorňoval a odsuzoval. Mně to osobně v tomto spojení vůbec nevadí, pouze jsem se omezil na psaní, ale každý den chodím na holubí vlákna a sleduji co se kde děje a v duchu si říkám, že jsem měl a mám pravdu, že to nikam nevede. Je to jen prznění na něčí, či někoho zlovůli. Chce to jen čas a trpělivost. Dneska jsem byl na speciálce klubu českých staváků jihočeský pobočky v Písku. Pěkná výstava, posuzovaná klasickým způsobem, což vadí ofi šéfům a tak to nebyla výstava, ale jen Setkání přátel českého staváka, podobně jako velká speciálka v Kolíně. Je to stejné, jako to zkracování. Pléb nemá názor, pléb tomu nerozumí. Na rozum máme jiné osvícené hlavy.
Názorný příklad jak vydá dnešní rys máte v inzerci v čase 18:20
st.toman
napsal(a):
Stando je to pořád dobré, protože když chci vidět jak vypadá ještě holub, tak si zajdu na náměstí v Třeboni.A až z těch náměstí zmizí, tak teprve začne být zle.Kouťák.

poty76
napsal(a):
Zdravím, nejsem odborník na Čs, na to jsou zde jinačí borci, kteří ale nemají na to vystoupit, byť jsou zde praticky každý den a na otázku krácení zadní partie u PK by vám zde také odpověděli renomovaní odborníci na plemeno. Ti sem totiž také chodí velmi často. Myslím si, že jste trefil hřebíček na hlavičku a zmiňujete zde plemeno Čs. K tomu se vyjádřím! S tím problém nemám byť jsme na jiném vlákně. Tak já sám za sebe z pohledu laika musím říci, že mně osobně se stálé krácení zadních partií českého staváka nelíbí, ba naopak, příčí se mi! Holub který vzadu nemá "skoro" nic a předek dlouhý, úzkou hruď prakticky bez prsou s delší nohou na mě působí jako červený hadr na býka! V kleci to hezky nevypadá když se vám po ní natahuje a plazí. A to nemluvím o letových vlastnostech! 0 od 0 pojde!
U chebských strak jsem měl vypozorováno, že čím kratší křídlo / ocas, tím horší v letu! Ty mi totiž také často hodnotili na výstavách s tím, že mají delší křídlo / ocas = zadní partie. Kdysi mi psal (opakovaně) jeden přítel ze SR a to je velmi kvalitní chovatel, řekl bych, že ve svém plemeni které dělá ŠPIČKOVÝ ODBORNÍK a ne jen v něm. Z jeho zkušeností se dá čerpat. napsal mi, nekrať jim zadní partie, čím kratší, TÍM HORŠÍ LETEC. A ano na 100% to sedělo a určitě i sedí. Proto se mi nelíbí tento snad pro někoho i "MODERNÍ" tren. Pro mě nepochopitelný. Na tohle jste určitě narážel!
K stavákovi! Stačí se podívat do historie, konkrétně do roku 1946 kdy vyšla monografie Český stavák od významného chovatele pana Vojtěcha Mrštíka a téměř každá fotografie staváků té doby vykazuje "velmi dlouhé" zadní partie kdy se prakticky "skoro" každý holub opírá o ocas (dokonce kříží i křídla). Stejně tak to deklarují perokresby v této publikaci. Ti holubi také velmi dobře stavěli a proto si tamní chovatelé mohli dovolit prosazovat tvrdou selekci na let. My dnes ne! My tady prosazujeme exteriér na úkor plemenných znaků. Zdravím Bohouš Potůček.
Čím delší holub obecně vzato, tím lepší letec na dlouhé vzdálenosti... rovnice rovná pravdě, platí v 90% případů...

lupus4
napsal(a):
Tak to by nejlepší longaři byli římani
Tak to je zase extrém, říman pro mne není holub , ale Ty víš, jak jsem to myslel...
st.toman
napsal(a):
Dost legrace.To co zde napsal Standa je totiž dost vážná věc a jak znám Standu, tak toto poselství a vyznání sem nenapsal jen tak.Dělat speciálky klubu pod záštitou" Setkání přátel" je pro mě hrozné to jen číst a tedy můj osobní názor první zde a také poslední.
Všichni chovatelé jsou FIRMA, která poslala své zaměstnance pracovat do vedení firmy.Poslala své zástupce také na Valnou hromadu.Všichni tam schválili STANOVY.
Ze specializovaných klubů jsou tedy pobočné spolky, které se musí řídit organizačním řádem chovatelské sekce holubů.Čtete dobře.Není to tedy naopak, kdy by měl Specializovaný klub dávat své požadavky svým zaměstnancům /sekci holubů ČSCH/, které jako firma platíme.Mladí neorganizovaní chovatelé se ptají, proč nemohou vstoupit rovnou do klubu a nechápou, že musí nejprve mezi dědky do nějaké ZO.Nejvíce se nestačí divit, že o tom rozhodli sami chovatelé na valných hromadách.
Má éra v chovatelství pomalu končí, ale ti mladší by se měli zamyslet. Kouťák.

napsal(a):
Názorný příklad jak vydá dnešní rys máte v inzerci v čase 18:20
Hybrid : https://www.ifauna.cz/holubi/inzerce/r/detail/3130628/prodam-polsky-rys/
nebo co to vlastně je? ostře sledované vlaky a pan přednosta stanice se svými rysi se musí převracet v hrobě...

napsal(a):
Hybrid : https://www.ifauna.cz/holubi/inzerce/r/detail/3130628/prodam-polsky-rys/
nebo co to vlastně je? ostře sledované vlaky a pan přednosta stanice se svými rysi se musí převracet v hrobě...
Marťas to mě taky napadlo když sem to viděl že tam bude něco z texana nebo Kinga ta kolíbka by tomu nasvědčovala.nicmene pokud se podívám do posledního čísla světa holubů kde zrovna je pojednání ó ( polském) rysovi tak to taky žádný zazrak není s polařícího holuba je velká koule peří ale asi se to pánům rysařům takhle líbí no takže co naplat...
Zdravím všechny, nechtěl jsem do tohoto tématu vůbec zasahovat, jelikož káníky nemám a ani jsem je nikdy neměl, ale mrzý mě jak jste toto krásné téma plné ještě krásnějších fotek za poslední dva dny zdegradovali. Pokud se chcete bavit o postavách jiných plemen, založte si na to jiné vlákno, a tam můžete diskutoat do nekonečna. A zde se věnujte zas jen káníkům.
Děkuji, a zůstávám s přaním krásného dne. Kukla Jiří.

Trosku me zarazi jak dokazete znicit tak nadherne vlakno PK, konecne neco kde nevidim jenom holoubky v klecich?!..holuby ktere soudite, jsou bezne k videni na chovatelskych vystavach, omlouvam se, slepicky"vsak je to, vizitka"organizaci, lepsi je byt sam sebou, vzdy jde vse jinak, ale clovek se nesmi nechat ovlivnovat nekym jinym...jak ma co vypadat, lepsi je mit svuj rozum dodrzovat exterier, ale vzdy selektovat, aby zustaly vlastnosti dotycneho plemene...!a nebyt zaslepen farmaceutikou, pohary a soutezivosti...chlapi zajdete radeji na par piv, pak pomackat holoubky v ruce a potesit se...a hodte sem fotky chovu PRACHENSKEHO KANIKA! je neuveritelne jak je tento krasavec barevny...nadherne fotky A.E pane Vlas jste me predbehl...
napsal(a):
Moje řeč. Nicméně zpátky ke káníkovi. Měl jsem jako kluk červené - pravé děti přírody - letce. Dostal jsem je od pánů Říhy (už bohužel dávno nežije) a později i Kaliny. Ale bohužel byli pro jestřába jak červený hadr na býka. No dneska se do červených a žlutých prý hodně míchá MP, tak nevím, zda je to v souladu s odkazem předků. Juraj Kafka.
kouták
napsal(a):
Dost legrace.To co zde napsal Standa je totiž dost vážná věc a jak znám Standu, tak toto poselství a vyznání sem nenapsal jen tak.Dělat speciálky klubu pod záštitou" Setkání přátel" je pro mě hrozné to jen číst a tedy můj osobní názor první zde a také poslední.
Všichni chovatelé jsou FIRMA, která poslala své zaměstnance pracovat do vedení firmy.Poslala své zástupce také na Valnou hromadu.Všichni tam schválili STANOVY.
Ze specializovaných klubů jsou tedy pobočné spolky, které se musí řídit organizačním řádem chovatelské sekce holubů.Čtete dobře.Není to tedy naopak, kdy by měl Specializovaný klub dávat své požadavky svým zaměstnancům /sekci holubů ČSCH/, které jako firma platíme.Mladí neorganizovaní chovatelé se ptají, proč nemohou vstoupit rovnou do klubu a nechápou, že musí nejprve mezi dědky do nějaké ZO.Nejvíce se nestačí divit, že o tom rozhodli sami chovatelé na valných hromadách.
Má éra v chovatelství pomalu končí, ale ti mladší by se měli zamyslet. Kouťák.
To kouzelné slovo "Stanovy". Nyní jako člověk zvenčí, si myslím, že je lepší to nechat vyhnít a dělat si holuby opravdu jen pro radost. Toto vlákno je věnované Prácheňskému káníku a jsem moc rád, že už zase u mne létají na dvoře a budou přibývat. Je pravda, že trochu zmohutněli, jako jiná zde citovaná plemena. Na to ale stačí volný prolet a nálety dravců. Ten Polský rys o kterém jsem se zmiňoval v minulém roce, pořád žije! Na výstavě by podle současných trendů dostal padáka, že je moc dlouhý a štíhlý. Na takové Polské rysy jsem byl ale zvyklý v dětství a takový se mi líbí. Pořídil jsem mu pár kamarádů. Pár jich skončilo v pařátech dravce, ale už se rozlítávají a hubnou, tak věřím, že pro mou potěchu okrášlí dvůr v Toužetíně. Přeji všem aby se netrápili valnými hromadami, protože je to opravdu v současné době marnost a když se mi snaží posílat zprávy, jací lidé se tlačí do vedení, tak odpovídám, ať vydrží, že každý ne-řád jednou skončí a v chovu holubů by to nemělo být překážkou. Věřím, že bude lépe, pokud ti nadšenci, kteří sem dávají pouze fota pro potěchu vytrvají. Hezký večer Lukáš M. Toužetín.
Tak se přátelé omlouvám, že jsem vám zaneřádil vlákno a jako omluvu pošlu několik fotek mích PK žijících na jihočeském statku samozřejmě jak jinak, než na volno.
st.toman
napsal(a):
Tak se přátelé omlouvám, že jsem vám zaneřádil vlákno a jako omluvu pošlu několik fotek mích PK žijících na jihočeském statku samozřejmě jak jinak, než na volno.
.

st.toman
napsal(a):
Část hejna na dvoře.
Pararada, tam bych sedel cele dny!
Já myslím, že PK jsou zatím ještě v pořádku. Tak ať to tak zůstane i nadále.
Omluva za OT
vypadá to trochu jako PK modrý černopruhý bez lysinky, ale je to Columba leuconota (holub sněžný).
Zdravím Vás. Na náš dvorek letos na podzim přibyli i holubi prácheňský káník modrý. První holubici můj syn vyhrál v tombole u chovatelů, k ní jsme přikoupili dle rady, jednoho holuba a ještě dva páry. Stavíme nový kurník, s králíkárnou a nahoře máme nové holubníky. Holuby jsme měli v kleci připevněné k holubníku asi tři týdny, tak aby viděli na všechny strany. V neděli jsem klec odstranili, holuby se proletěli a seděli na střeše, nad holubníky, kde i nocovali. Krmení s gritem a vodou jsem prozatím umístila pod holubníky na vyvýšené místo. Prozatím do krmítek netrefí. Budu to posouvat ke krmítku, aby se naučili krmit tam. Je zastřešené, nebude jim tam pršet a padat sníh. Dneska se zdržovali na zemi po zahradě, večer za šera jsem je musela pochytat a donést do holubníků. Jsme začátečníci, nevím jestli nedělám něco špatně. Myslela jsem že je budeme mít na volno a budeme je krmit a pozorovat. Ale mám strach že takhle je pochytají kočky, lišky a kuny.
Zdravím všechny chovatele Prácheňských káníků.Speciálka ve Strakonicích už byla a nikde ani zmínka.Něco málo na facebooku,ale stránky klubu nic.Je to velká škoda,protože Prácheňský káník je úžasný holub a já pro něho mám prostě slabost,ale asi proto,že je to jihočeské plemeno.Pokud někdo z vás fotil na speciálce,tak se podělte.Nemusí to být ani člen klubu.Nejde o specialistu,ale o krásného holuba Prácheňského káníka.Kouťák
Tak jsem to tu chtěl trochu oživit Prácheňským káníkem,ale asi na iFaunu chovatelé těchto krásných holubů nechodí.Já mám možnost se kochat u kamaráda,ale doba návštěvám nepřeje a tak si voláme zážitky z chovu.Kamarád chová hnědé a červeně kapraté a žluté kapraté.Krásnější chov v tomto zbarvení jsem neviděl a myslím si,že u nás ani není.Vidět jeho krásné hejno,které čítá i 200 holubů je něco úžasného a jsou na volno.Kamarád je člen klubu,ale na iFaunu také nechodí a pokud by na něho chtěl někdo kontakt,tak do SZ ho mohu dát.Dlouho jsem u něho nic nefotil,tak alespoň ukázku.Zdraví Kouťák
vlaštovička

XXX.XXX.220.64