Problém-prosím o názor. Sliezsky hrvoliak červenoplavý,3-ročný
bezproblémový chovny pár- 10 dňové mladé. Včera ráno som šiel krmiť a vo voliere som videl samčeka s hlavou skoro až pri zemi, hrvol ťahal po zemi.Keď som ho chytil hrvol mal do prasknutia naplnený krmivom a asi na 3cm už prasknutý.Krmivo sa mu vytláčalo von.Krmivo: pšenica, jačmeň, hrach, kukurica, trochu repky, grit a a voda trvale prístupné, denne možnosť cca 4 hodiny preletu.Ostatné holuby bez problemov.Nechcel so ho nechať trápiť, tak som ho utratil.Samozreje mladé tiež uhynuli.Čo sa stalo, mal som postupovať inak? Mohol som ho nejak zachrániť?
Proč se tak stalo nevím, holuba jsem neviděl. Můj postup by byl - vše z volete vymáčknout, vole vypláchnout, desinfikovat, zašít a dát ho stranou a druhý den by se vidělo, zda se povedlo, či ne. Rány jsem holubům (po útocích krahulice) zašíval normálně a 80% se rychle zahojilo. A byly tam i roztržená volata. Chtělo to ale hned, druhý den už bylo většinou pozdě.
Samozreje mladé tiež uhynuli.
to nechápu... samice nekrmila ? Či proč? 10 denní se už dají s pomocí 0,1 dokrmit snadno...
Uživatel s deaktivovaným účtem

leo48
napsal(a):
bezproblémový chovny pár- 10 dňové mladé. Včera ráno som šiel krmiť a vo voliere som videl samčeka s hlavou skoro až pri zemi, hrvol ťahal po zemi.Keď som ho chytil hrvol mal do prasknutia naplnený krmivom a asi na 3cm už prasknutý.Krmivo sa mu vytláčalo von.Krmivo: pšenica, jačmeň, hrach, kukurica, trochu repky, grit a a voda trvale prístupné, denne možnosť cca 4 hodiny preletu.Ostatné holuby bez problemov.Nechcel so ho nechať trápiť, tak som ho utratil.Samozreje mladé tiež uhynuli.Čo sa stalo, mal som postupovať inak? Mohol som ho nejak zachrániť?
Mě se to stávalo u slezský volaču černých strak...příště zkuste postupovat jak píše lupus mělo by to zabrat.
leo48
napsal(a):
Svěšené vole... hrách, kukuřice krmivo, které velmi bobtná, takže došlo k předimenzování objemu volete, elastičtější stěna tuto hmotnost neunese a spadne. Měl jsem to jednou brněnského voláče. Vzal jsem žiletku a po straně mu vole prořízl... obsah jsem vymačkal ven a vypláchl vodou. Vole jsem nijak nešil, dal jsem holuba do separace a nechal být. Za dva dny žral a pil. A za další týden už nebylo znát po nějakém zásahu a dokonce vole nafukoval znova. Otvor jsem nedělal velký v podstatě jsem udělal menší otvory dva...takže nedošlo k roztažení rány a slepilo se to zpátky. Samozřejmě není to standardní způsob. Příště raději zašít. Dříve se radilo, dát postiženého holuba do punčochy, aby se mu vole drželo v rovině, a zrno tak mohlo postoupit dále do trávicího traktu. Otázka je, jak dlouho problém svěšeného volete trvá. Pokud již v tom voleti krmivo kvasí, je lepší to otevřít a vymačkat. Juraj Kafka.
Občas se mi to stane u moravských voláčích. Pokud je měkké vole, tak se jej vymáčknu a holuba strčím do gumáku (holínky) hlavou nahoru a gumák dám do skříňky tak, aby se z něj holub nevyškrábal. Pokud je vole tvrdé, tak stříkačkou s vodou doplním vole, dám česnekovou tabletu a opět strčím do gumáku. Na druhý den je holub OK. Jirka T.

Olánek
napsal(a):
Svěšené vole, je mnoho názorů, já uznávám jediný, holub je nemocen, vyřadit.
Ahoj Bobe, bál jsem se to napsat, ale je to nákaza tricho.
napsal(a):
Ahoj Bobe, bál jsem se to napsat, ale je to nákaza tricho.
Nemyslím si že ve všech případech se jedná o tricho. Mám cca 35 chovných párů voláčů a ročně se mi to u 2-3 holubů stane. Stává se to úředevším v chovné sezóně a po vyprázdnění volete pokračují druhý den normálně v krmení holoubat. Já vidím holuby max 2x do týdne a občas se ze zásobníkového krmení přecpou kukuřicí nebo hrachem. Jirka T.