Dobrý den,
v prosinci jsem se stal tak nějak neplánovaně "holubářem". Mohl za to "ježíšek" a prostřední z potomků, který si přál pod stromeček holuba. Jelikož si myslím, že by se podobné aktivity měly u dětí podporovat, tak to ježíšek zařídil a pod stromečkem (obrazně) přistál ne jeden holub, ale na radu blízkého chovatele hned 2 páry. Jako dočasný útulek posloužila upravená prostornější nevyužívaná králíkarna. Díky nezkušenosti se nám první snůška vylíhla uprostřed největších mrazů už někdy koncem února. A jelikož byl jeden samec pořád bojovný a proháněl druhý pár, rozšířil jsem holubník o další menší kotec a průchodem. Bohužel, dominantní samec nedal pokoj ani poté a tak jsem průchod uzavřel. První pár odchoval už 2 mladé a teď sedí na dalších vajíčkách, ten oddělený pár už také snesl a mláďata mají tak týden. Jelikož je mi jasné, že poštovní holub není nějaká slepice, tak jsem se rozhodl přistavět voliéru s výletem. Bohužel z různých důvodů se mi povedlo dodělat ji až dnes. Zadělal jsem výletový otvor, propojil otvorem voliéru s oběma částmi holubníku a čekal co se bude dít. "Staří", tak říkám páru, který měl holoubata jako první moc zájmu o voliéru nejevili. Zato se samec hned vydal dělat neplechu k budníku druhého páru. Tak jsem průchod mezi oběma prostory zase zaslepil. Udivilo mě, jak se holubi starají o mladé, dokonce když jsem chtěl prohlédnout ty týdenní holoubata, tak samec hned naběhl do budníku a bránil je. A jelikož ten druhý pár, co měl snůšku později, pořád pokukoval zpoza pletiva na dvůr a už mi přišli zavření vážně dost dlouho, tak jsem jim dnes navečer otevřel dvířka. Chvíli okukovali, pak vyletěl jeden, vzápětí druhý, zakroužili 2x nad domem a nabrali směr nejspíš do svého původního holubníku. Čekal jsem do tmy, jestli se nevrátí, hlídal mladé v otevřeném holubníku, ale nic. Docela mě překvapilo, že jsou po takové době a ještě když mají týdenní mláďata schopní uletět pryč. Mladé jsem prohlédl, hlady nepípali, chystali se spát, tak jsem je přesunul i s hnízdem k druhému páru. Myslíte, že je budou krmit ? Nemáte někdo zkušenosti s dokrmováním cca týdenních holoubat ? A můžou být pošťáci opravdu tak starostliví, ale nezodpovědní rodiče ? Nejhorší je, že celou neděli musím být mimo a vrátím se až v noci. Jak na potvoru. Řešením by bylo zajet pro holuby k původnímu majiteli, ale to v neděli nestihnu. No nic, chybama se člověk učí. Přeci jen jsem holubář začátečník. Tak snad zkušenější něco poradí. Dík.
Jestli pár, co zůstal nemá přibližně stejně staré mladé a nedal jste je rovnou jim do hnízda, tak
druhý pár je krmit nebude, necháte je uhynout hlady? To je zabte rovnou sám, ať se netrápí
Chováte se nezodpovědně...
pořídíte něco, aniž máte nastudováno a připravené podmínky...
Řešením by bylo zajet pro holuby k původnímu majiteli, ale to v neděli nestihnu.
když se opravdu chce...
A co zde čekáte - pochvalu ?
Ps. Ještě, že nechtěli "k Ježíšku" tygra.
Já by jsem tak přísný nebyl - holt sbíráte praktické zkušenosti. Pokud začínáte, tak začněte alespoň se 3 ideálně se 4 páry - ať se pozornost dominanta rozptýlí. Pokud máte omezené prostorové podmínky, tak si pořiďte míň létavé a míň konfliktní - klidné plemeno - třeba pávíky. A komunikujte s tím chovatelem od kterého holuby máte. Pokud je to alespoň průměrně schopný chovatel, tak Vám prakticky poradí i s tím, jak má chovatelské zařízení vypadat.
Pokud přesunete druhé hnízdo k jinému práru, tam Vám je na 99% nedokrní, spíše je uklovou. Pokud jsou holoubata přibližně stejně stará v obou hnízdech, tak je ještě můžete zkusit dát všechna do stejné mísky a uvidíte - i když 4 holoubata je na krmivý pár vcelku dost. Humánní utracení je taky řešení.
Jirka T.
holt sbíráte praktické zkušenosti
tím, že si pořídí něco, pro co nemá připravené podmínky ?
Týrat 2,2 PH měsíce v králíkárně je sbírání zkušeností?
Jelikož si myslím, že by se podobné aktivity měly u dětí podporovat, tak to ježíšek zařídil
Místo, aby děťátku vysvětlil co a jak a vybudoval i s jeho pomocí (či třeba jen asistencí) potřebné...aby se "zvířátka" měli dobře, by dle mého názoru bylo daleko výchovnější..
Uživatel s deaktivovaným účtem

ccira
napsal(a):
Já by jsem tak přísný nebyl - holt sbíráte praktické zkušenosti. Pokud začínáte, tak začněte alespoň se 3 ideálně se 4 páry - ať se pozornost dominanta rozptýlí. Pokud máte omezené prostorové podmínky, tak si pořiďte míň létavé a míň konfliktní - klidné plemeno - třeba pávíky. A komunikujte s tím chovatelem od kterého holuby máte. Pokud je to alespoň průměrně schopný chovatel, tak Vám prakticky poradí i s tím, jak má chovatelské zařízení vypadat.
Pokud přesunete druhé hnízdo k jinému práru, tam Vám je na 99% nedokrní, spíše je uklovou. Pokud jsou holoubata přibližně stejně stará v obou hnízdech, tak je ještě můžete zkusit dát všechna do stejné mísky a uvidíte - i když 4 holoubata je na krmivý pár vcelku dost. Humánní utracení je taky řešení.
Jirka T.
Jenomže před praxi vždy probíhá teorie a ne naopak a může se to psát pořád dokola a lidi to budou dělat stejně pořád naopak!kdyby si pan přečetl ó postacich aspoň ty nejzákladnější informace věděl by že starý pár pustit nemůže nehledě na to jestli mají holoubata nebo ne...světla výjimka se občas stane ale i tak to je pořád mizivé procento...
napsal(a):
Jenomže před praxi vždy probíhá teorie a ne naopak a může se to psát pořád dokola a lidi to budou dělat stejně pořád naopak!kdyby si pan přečetl ó postacich aspoň ty nejzákladnější informace věděl by že starý pár pustit nemůže nehledě na to jestli mají holoubata nebo ne...světla výjimka se občas stane ale i tak to je pořád mizivé procento...
Já bych to tak až nehrotil. Ano jistě je nejlepší něco nejdříve nastudovat a pak konat. Znám ale lidi, kteří jdou do všeho "po hlavě" a učí se svými chybami. Jinak odchovávat PH v kotcích králikárny je možné, ale mít po párech rozděleno. Pro odchov pak musí být větší prostor již připravený, nejlépe holubník s voliérou. Náměty na jeho stavbu jsou i zde. Nicméně opuštěná a nepodsazená holoubátka se sice dají ručně dokrmovat, ale sám bych to nedělal. Ph jsou natolik plodní, že jedno nepovedené hnízdění nic neznamená. Správní PH se v dospělosti velmi špatně usazují a to i když zasedli. Takoví ti tkzv. standarti a různě "uměle" barevní PH, to jsou většinou kříženci "na krásu" a o těch bych nemluvil, jako o PH, s těmi usazování nebývá větší problém při zahnízdění.

Dusan1973
napsal(a):
Dobrý den,
v prosinci jsem se stal tak nějak neplánovaně "holubářem". Mohl za to "ježíšek" a prostřední z potomků, který si přál pod stromeček holuba. Jelikož si myslím, že by se podobné aktivity měly u dětí podporovat, tak to ježíšek zařídil a pod stromečkem (obrazně) přistál ne jeden holub, ale na radu blízkého chovatele hned 2 páry. Jako dočasný útulek posloužila upravená prostornější nevyužívaná králíkarna. Díky nezkušenosti se nám první snůška vylíhla uprostřed největších mrazů už někdy koncem února. A jelikož byl jeden samec pořád bojovný a proháněl druhý pár, rozšířil jsem holubník o další menší kotec a průchodem. Bohužel, dominantní samec nedal pokoj ani poté a tak jsem průchod uzavřel. První pár odchoval už 2 mladé a teď sedí na dalších vajíčkách, ten oddělený pár už také snesl a mláďata mají tak týden. Jelikož je mi jasné, že poštovní holub není nějaká slepice, tak jsem se rozhodl přistavět voliéru s výletem. Bohužel z různých důvodů se mi povedlo dodělat ji až dnes. Zadělal jsem výletový otvor, propojil otvorem voliéru s oběma částmi holubníku a čekal co se bude dít. "Staří", tak říkám páru, který měl holoubata jako první moc zájmu o voliéru nejevili. Zato se samec hned vydal dělat neplechu k budníku druhého páru. Tak jsem průchod mezi oběma prostory zase zaslepil. Udivilo mě, jak se holubi starají o mladé, dokonce když jsem chtěl prohlédnout ty týdenní holoubata, tak samec hned naběhl do budníku a bránil je. A jelikož ten druhý pár, co měl snůšku později, pořád pokukoval zpoza pletiva na dvůr a už mi přišli zavření vážně dost dlouho, tak jsem jim dnes navečer otevřel dvířka. Chvíli okukovali, pak vyletěl jeden, vzápětí druhý, zakroužili 2x nad domem a nabrali směr nejspíš do svého původního holubníku. Čekal jsem do tmy, jestli se nevrátí, hlídal mladé v otevřeném holubníku, ale nic. Docela mě překvapilo, že jsou po takové době a ještě když mají týdenní mláďata schopní uletět pryč. Mladé jsem prohlédl, hlady nepípali, chystali se spát, tak jsem je přesunul i s hnízdem k druhému páru. Myslíte, že je budou krmit ? Nemáte někdo zkušenosti s dokrmováním cca týdenních holoubat ? A můžou být pošťáci opravdu tak starostliví, ale nezodpovědní rodiče ? Nejhorší je, že celou neděli musím být mimo a vrátím se až v noci. Jak na potvoru. Řešením by bylo zajet pro holuby k původnímu majiteli, ale to v neděli nestihnu. No nic, chybama se člověk učí. Přeci jen jsem holubář začátečník. Tak snad zkušenější něco poradí. Dík.
A kromě zabití můžete malé dokrmit, budou krotší a děti z nich budou mít větší radost.
https://www.ifauna.cz/holubi/nemodforum/r/detail/1867439/dokrmovani-holoubat
https://www.ifauna.cz/holubi/nemodforum/r/detail/794973/dokrmovanie-mladych
Jinak fandím dalšímu (potencionálnímu) holubáři.
J.E.

jo012810
napsal(a):
Já bych to tak až nehrotil. Ano jistě je nejlepší něco nejdříve nastudovat a pak konat. Znám ale lidi, kteří jdou do všeho "po hlavě" a učí se svými chybami. Jinak odchovávat PH v kotcích králikárny je možné, ale mít po párech rozděleno. Pro odchov pak musí být větší prostor již připravený, nejlépe holubník s voliérou. Náměty na jeho stavbu jsou i zde. Nicméně opuštěná a nepodsazená holoubátka se sice dají ručně dokrmovat, ale sám bych to nedělal. Ph jsou natolik plodní, že jedno nepovedené hnízdění nic neznamená. Správní PH se v dospělosti velmi špatně usazují a to i když zasedli. Takoví ti tkzv. standarti a různě "uměle" barevní PH, to jsou většinou kříženci "na krásu" a o těch bych nemluvil, jako o PH, s těmi usazování nebývá větší problém při zahnízdění.
Pane Berane po hlavě můžete jít třeba do sportu kde maximálně ublizite nebo zmrzacite sebe!ale pokud si pořídím nějakého živého tvora mám taky za něho nějakou zodpovědnost !... Ale je možné že to každý máme nastavené jinak...

napsal(a):
A kromě zabití můžete malé dokrmit, budou krotší a děti z nich budou mít větší radost.
https://www.ifauna.cz/holubi/nemodforum/r/detail/1867439/dokrmovani-holoubat
https://www.ifauna.cz/holubi/nemodforum/r/detail/794973/dokrmovanie-mladych
Jinak fandím dalšímu (potencionálnímu) holubáři.
J.E.
Sem rád že přibyl nový mladý kousek do holubarske obce ale máš se ještě hodně co učit...zvíře není pro potěšení děti!je to živý tvor a proto je třeba i tak sním zacházet!
Přečetl jsem si rady nerady jistě od velmi zkušených chovatelů poštovních holubů a nestačím se divit. Jen si vy zkušení vzpomeňte jak jste začínali Vy, pokud nebyl váš otec holubář tak jste začínali zrovna jako on. Dneska je chováte jinak minimálně 30 holubů od listopadu do dubna uzavřených v komorovém holubníku 3 x 3 m kde je přesně tolik sedaček jako holubů.
Taky jsem měl takový okamžik že bych se dal na pošťáky pořídil jsem si tříleté vdovce kteří měli nalétaných několik závodu z Holandska.Prvním rokem jsem se nedočkal ani jednoho holouběte druhým to už bylo lepší ale samci neuměli krmit. Takže taky nic. nakonec všichni skončili v hrnci na plotně a byl jsem vyléčen.
Co tím chci říct holub který NEODCHOVÁ V ROCE HOLOUBATA je k ničemu leda tak do hrnce protože co se v mládí nenaučíš to ti bude chybět po zbytek života. No a nakonec ty holuby mu prodal taky zkušený chovatel p.h.který byl rád že se jih zbavil a určitě mu dobře poradil.

napsal(a):
Sem rád že přibyl nový mladý kousek do holubarske obce ale máš se ještě hodně co učit...zvíře není pro potěšení děti!je to živý tvor a proto je třeba i tak sním zacházet!
Tak jasně, ale dítě si k holubovi nejlépe udělá vztah když nějakého holuba má ochočeného od mláděte, tím koukáním přes voliéru to tak snadno nepůjde. U malých děti je jasné, že je někdo musí s holuby hlídat a usměrňovat a jít jim příkladem. Holubi se krom letu, užitku nebo sledování jejich projevů chovají dnes často jen tak pro radost a potěšení, třeba i na to pomazlení (krotká plemena). Když z nich mládež nebude mít nic, tak se z ní holubáři nestanou. Proto na mazlení (i když na to je nejlepší kočka nebo pes ) se hodí nejlépe ručně dokrmení ochočení holubi takly, voláči, pávíci nebo bubláci, kteří klidně i přiletí k ditěti, bude na něj sedat, vrkat a dělat mu radost. Mám doma takovou taklu, která se klidně nechá hladit třeba když sedí na vejcích a vůbec nevrčí, neklove ani se nebrání (ručně dokrmená). Takže holuby je potřeba od mala ochočovat a děti hlídat a vést. My se přizpůsobujeme holubům, sami je dobře jistíme žrádlem, domovem, prostě ideálními podmínkami a oni nám taky k něčemu být musí, ať už je to radost z výstav, užitku nebo i jako mazlík-viz toto video: https://www.youtube.com/watch?v=itK9w-DxRG8
J.E.
Tak děkuji všem za ohlasy kladné i ty negativní. Předtím, než se půjdu udat na ochranu zvířat, postavím se ke zdi a vpálím si kulku do čela jako největší tyran poštovních holubů v republice, bych chtěl reagovat na kritiku. Může mi zkušený holubář poradit, jak si má chovatel odchovat vlastní holoubata aniž by byl chovný pár zavřený nějakou dobu v holubníku, když jak známo PH při první příležitosti uletí na starý holubník ? Jeden příspěvek mě kritizuje za to, že mám holuby přes dva měsíce zavřené a druhý za to, že "nestuduju" a nevím, že PH holubi při první příležitosti uletí na starý holubník (což samozřejmě dávno vím). Myslím, že můj zájem není až tak povrchní, upravil jsem prostornou roky nepoužívanou králíkárnu, krmím, čistím, měním vodu a nechávám možnost koupání aspoň 1x týdně. Teď jsem dodělal voliéru. Holubář, od kterého holuby mám (má jich snad na 50 ks) mi tvrdil, že na odchov budou tyhle podmínky dostatečné. A myslím, že když dokázali holubi i v mrazech odchovat malé a sedí na dalších vajíčkách, tak asi až tak nestrádali, jen se prostě nemohli proletět. A teď dobrá zpráva pro všechny, kterým záleží na zvířatech a ne na honění si vlastního ega. Bohužel, vlastně bohudík ukazuje, že i zkušení chovatelé jako Lupus4 a bflmpz se mohou mýlit. "Starý" pár přijal ty týdenní holoubata za své, sedí u nich samec a krmí je jako vlastní. Syn mě v průběhu dne několikrát informoval po telefonu, že jsou zatím v pořádku. Kdyby neměl zájem, asi by to nedělal. A já bych tady asi taky nečumákoval o půl jedné v noci. Takže se nenecháme odradit škarohlídy a rýpaly a budeme chovat holuby dál. Já myslím, že čas a holoubci nás naučí.
Dusan1973
napsal(a):
Tak děkuji všem za ohlasy kladné i ty negativní. Předtím, než se půjdu udat na ochranu zvířat, postavím se ke zdi a vpálím si kulku do čela jako největší tyran poštovních holubů v republice, bych chtěl reagovat na kritiku. Může mi zkušený holubář poradit, jak si má chovatel odchovat vlastní holoubata aniž by byl chovný pár zavřený nějakou dobu v holubníku, když jak známo PH při první příležitosti uletí na starý holubník ? Jeden příspěvek mě kritizuje za to, že mám holuby přes dva měsíce zavřené a druhý za to, že "nestuduju" a nevím, že PH holubi při první příležitosti uletí na starý holubník (což samozřejmě dávno vím). Myslím, že můj zájem není až tak povrchní, upravil jsem prostornou roky nepoužívanou králíkárnu, krmím, čistím, měním vodu a nechávám možnost koupání aspoň 1x týdně. Teď jsem dodělal voliéru. Holubář, od kterého holuby mám (má jich snad na 50 ks) mi tvrdil, že na odchov budou tyhle podmínky dostatečné. A myslím, že když dokázali holubi i v mrazech odchovat malé a sedí na dalších vajíčkách, tak asi až tak nestrádali, jen se prostě nemohli proletět. A teď dobrá zpráva pro všechny, kterým záleží na zvířatech a ne na honění si vlastního ega. Bohužel, vlastně bohudík ukazuje, že i zkušení chovatelé jako Lupus4 a bflmpz se mohou mýlit. "Starý" pár přijal ty týdenní holoubata za své, sedí u nich samec a krmí je jako vlastní. Syn mě v průběhu dne několikrát informoval po telefonu, že jsou zatím v pořádku. Kdyby neměl zájem, asi by to nedělal. A já bych tady asi taky nečumákoval o půl jedné v noci. Takže se nenecháme odradit škarohlídy a rýpaly a budeme chovat holuby dál. Já myslím, že čas a holoubci nás naučí.
Ano, vyržte a učte se na pochodu s vědomím, že se učíte a pracujete se živými tvory...

Dusan1973
napsal(a):
Milý pane ego si honit nepotřebuju nemám to zapotřebí dobrá zpráva to je jen pro vás pro holuby už moc ne spíš to je pro ně trest starat se ó čtyři hladové krky já ani lupus sme se nemýlili to jenom vám se zdá že ste vyhrál ale opak je pravdou když jste věděl že je pouštět nemáte tak proč jste je pouštěl ?!?prostory měly být upravené pro potřeby holubů předem ne během času ! Nikdo do vás nerype s té negativní kritiky jste si měl vzít ponaučení a ne tady ironicky psát ó nějakém střílení do hlavy...PS:holoubci vás nic učit nemusí oni to mají geneticky zakódované učit se musíte hlavně vy!
napsal(a):
Milý pane ego si honit nepotřebuju nemám to zapotřebí dobrá zpráva to je jen pro vás pro holuby už moc ne spíš to je pro ně trest starat se ó čtyři hladové krky já ani lupus sme se nemýlili to jenom vám se zdá že ste vyhrál ale opak je pravdou když jste věděl že je pouštět nemáte tak proč jste je pouštěl ?!?prostory měly být upravené pro potřeby holubů předem ne během času ! Nikdo do vás nerype s té negativní kritiky jste si měl vzít ponaučení a ne tady ironicky psát ó nějakém střílení do hlavy...PS:holoubci vás nic učit nemusí oni to mají geneticky zakódované učit se musíte hlavně vy!
To nemá smysl, nevíte o mě zhola nic, neviděli jste ani prostor v jakém je chovám (a rozhodně to není kotec o rozměrech 50X50X50 cm ), ale odsoudili jste mě raz dva. Jeden mě kritizujete za to, že jsou zavření a druhý za to, že je nechám uletět. Konkrétních rad a odpovědí na otázky jsem přečetl opravdu pomálu. V podstatě z nich vyznělo, že jsem deb.l a živému tvorovi, který zatím nijak zásadně netrpí, nepípá hlady a nestrádá zimou mám raději zakroutit krkem. Asi to nebyl dobrý nápad se tady na tomto fóru na něco ptát. Je zajímavé, že v jiné diskusi na jiných stránkách mě nikdo takhle příkře nesetřel .

Dusan1973
napsal(a):
To nemá smysl, nevíte o mě zhola nic, neviděli jste ani prostor v jakém je chovám (a rozhodně to není kotec o rozměrech 50X50X50 cm ), ale odsoudili jste mě raz dva. Jeden mě kritizujete za to, že jsou zavření a druhý za to, že je nechám uletět. Konkrétních rad a odpovědí na otázky jsem přečetl opravdu pomálu. V podstatě z nich vyznělo, že jsem deb.l a živému tvorovi, který zatím nijak zásadně netrpí, nepípá hlady a nestrádá zimou mám raději zakroutit krkem. Asi to nebyl dobrý nápad se tady na tomto fóru na něco ptát. Je zajímavé, že v jiné diskusi na jiných stránkách mě nikdo takhle příkře nesetřel .
Tak jak já ó vás nevím nic tak vy zase nevíte nic ó me radu jste ode mě dostal a to tu že máte hlavně studovat knížek je na to dost to že víte že holub žere zrní a pije vodu opravdu nestačí...jakkoli se vám můžu zdát negativní myslim to Svámí dobře...ono hledat příčinu až už se něco pokazí není ono je lepší tomu předcházet a to se právě dozvíte tím studiem.
Já už vám to nemíním vymlouvat, myslím, že jsem toho od prosince nastudoval docela dost. Prostě jste si o mě udělal úsudek (na základě pár vět) že jsem hňup, co si pořídil něco z rozmaru a myslí si, že tomu bude stačit nasypat 2x týdně zrní (já dodnes myslel, že žerou jen obilí - doufám, že chápete tu ironii ?) a dolít sem tam vodu do plecháčku. Můžu vás ujistit, že toho vím daleko víc. Dokonce jsem už někde něco o dokrmování holoubat možná i na těchto stránkách při "studiu" něco četl.Takže jsem čekal konkrétní rady, ne hysterickou smršť obviňování. Už to vážně neřešme, ano, udělal jsem chybu, prostě starého pošťáka na nový holubník nenaučím, pochopil jsem a poučil se. Jestli mě kvůli tomu musel hned někdo obviňovat z týrání, to ať si každý přebere po svém. Je evidentně také pár holubářů, kteří dle mého názoru trochu přehnaný názor lupuse nesdílejí. A ruku na srdce, kdo z nás v životě někdy něco nepodělal ?
pod stromečkem (obrazně) přistál ne jeden holub, ale na radu blízkého chovatele hned 2 páry.
to je 24.12.2017
Jako dočasný útulek posloužila upravená prostornější nevyužívaná králíkarna.
nemám rád slovo dočasný - dočasně (21 let) tu byla i "bratrská pomoc z Ws"
Jelikož je mi jasné, že poštovní holub není nějaká slepice, tak jsem se rozhodl přistavět voliéru s výletem.
hurá
Bohužel z různých důvodů se mi povedlo dodělat ji až dnes.
to je 8.4.2018 105 ! dní v králíkárně
úsudek ať si udělá každý sám
tož s přípravou na Ježíška jste měl začít někdy v září - tak snad příště to bude lepší
holubům zdar a PH zvlášť
Remcalové, ta králíkárna je po úpravách prostor o rozměru 180šX150vX85h cm. V podstatě jsem vytvořil ze dvou dvojitých kotců jeden prostor. Asi jsem se trochu nešťastně vyjádřil s tou králíkarnou. Holub v králíkárně opravdu nezní nadvakrát, ale holub v upravené králíkarně už zní líp. Pokud bych upravenou králíkárnu přejmenoval na holubník, měl bych asi po problému, že.Když propočítám plochu a prostor na počet holubů, tak na tom určitě nebudu hůř jak ti. co chovají 10-15 párů v holubníku průměrných rozměrů. Aspoň se to tu taky někde v diskusi probíralo, kolik párů na jaké ploše holubníku (a pak, že jsem nestudoval). Synek byl na exkurzi v envicentru, kde se mu holubi zalíbili, tuším někdy koncem října a ještě začátkem prosince jsem vůbec netušil, že by chtěl holoubky pod stromeček. Kotce jsem vyčistil, zaspároval kvůli průvanu (jsme na kopci a často u nás fouká vítr), vybílil a protože jsou z jedné strany prakticky otevřené (dvířka s pletivem, naštěstí z té strany, která je chráněna před větrem), tak i částečně zaizoloval střechu (je plechová, takže nejen kvůli zimě, ale i kvůli horku v létě ) a vnější stěnu odkud nejvíc fouká. Strávil jsem na tom dost hodin, které spousta jiných chlapů protlachá v hospodě nebo na fotbale. Nu což, hoď kamene, kdo jsi bez viny.

Dusan1973
napsal(a):
Remcalové, ta králíkárna je po úpravách prostor o rozměru 180šX150vX85h cm. V podstatě jsem vytvořil ze dvou dvojitých kotců jeden prostor. Asi jsem se trochu nešťastně vyjádřil s tou králíkarnou. Holub v králíkárně opravdu nezní nadvakrát, ale holub v upravené králíkarně už zní líp. Pokud bych upravenou králíkárnu přejmenoval na holubník, měl bych asi po problému, že.Když propočítám plochu a prostor na počet holubů, tak na tom určitě nebudu hůř jak ti. co chovají 10-15 párů v holubníku průměrných rozměrů. Aspoň se to tu taky někde v diskusi probíralo, kolik párů na jaké ploše holubníku (a pak, že jsem nestudoval). Synek byl na exkurzi v envicentru, kde se mu holubi zalíbili, tuším někdy koncem října a ještě začátkem prosince jsem vůbec netušil, že by chtěl holoubky pod stromeček. Kotce jsem vyčistil, zaspároval kvůli průvanu (jsme na kopci a často u nás fouká vítr), vybílil a protože jsou z jedné strany prakticky otevřené (dvířka s pletivem, naštěstí z té strany, která je chráněna před větrem), tak i částečně zaizoloval střechu (je plechová, takže nejen kvůli zimě, ale i kvůli horku v létě ) a vnější stěnu odkud nejvíc fouká. Strávil jsem na tom dost hodin, které spousta jiných chlapů protlachá v hospodě nebo na fotbale. Nu což, hoď kamene, kdo jsi bez viny.
Vy jste mě asi pořád nepochopil ale to se stava nebudu vás ani sem vás nenazýval debilem nebo hnupem to ste napsal sám...píšete že ste studoval a tudíž něco víte ale hned ze startu ste udělal dvě základní chyby tj.poridil jste dva páry !měly být tři a více nebo jeden...tím pádem by ste eliminoval napadání které mimo jiné souvisí i s odletem druhého páru protože pokud se holub necítí dobře je napadán cítí se utlačované tak vám tam ó to víc nezůstane! Pokud vím že si pořizují pošťáky stačilo si od známého ty tři páry půjčit nachovat dva nebo tři hnízda ať mám základ a staré potom pustit oni si tu cestu domů najdou a mohl ste začít s holoubaty které bez problémů naučíte kde patří ! Ale nejde to dělat naopak! To že je nemáte v kotcích 50x50 mi bylo jasné hned ale mělo to být s tou voliérou předělané k obrazu svému už před Ježíškem
Ty rozměry ste měl napsat hned a dostal by vynadáno ten "holubář" co vám dal páry 2 a ne jen 1 nebo 3 či 4.
Kam to vede jen s 2 páry ste nastudováno neměl - ale praxe vám ukázala...
Osobně bych malému klukovi pořídil jiné plemeno, ale to je vaše volba...
Synek byl na exkurzi v envicentru, kde se mu holubi zalíbili, tuším někdy koncem října a ještě začátkem prosince jsem vůbec netušil, že by chtěl holoubky pod stromeček.
No tak pak by určitě pochopil, že jakýkoli živý tvor ( od švába po slona) se pořizuje až tehdy, mám-li pro jeho chov vytvořené vhodné podmínky. Nebo co si vzpomene to hned musí dostat?
hueský den
Pánové, snad nechcete odradit potencionální holubáře a mít za každou cenu poslední slovo? Holubaření by mělo lidi spojovat a vzájemně si podebatovat. Ti zkušenější by mohli mít více porozumění pro chyby (mnohdy základní) a klidně, bez osobních napadání debatovat. Takto se může nezasvěceným zdát, že začít holubařit a někde se organizovat, mu přinese celou řadu nepříjemností a tak by to jistě nemělo být. Věřím, že každý se snažil, podle svého, přispět se svou trochou do mlýna, dejte tomu ten správný chovatelský náboj. Přeji všem, aby se dařilo...
Zdravím. Ja mám teraz jednu skúsenosť s odchovom u cudzieho párika. Jeden párik sa zahniezdil o 1 týždeň pozdejšie ako ostatný. Nevysedeli mladé tak som im dal jedno mladé od druhého páru ktoré malo týždenne mladé. Chvala bohu sa o to malé starajú. Najskôr mu kašičkovali tak mladé bol častejšie hladné. Do teraz sa o neho starajú ako by bolo ich vlastné.
Tak se mi zdá že snad nikdo nikdy neudělal žádnou chybu. použiju slova pána Dušan 1973 "peskujete", trochu se tu traduje jak ubejvá holubářská základna a pak tu sjezdíte začínajícího holubáře. nechápu, a řek bych že každý kdo chová holuby udělal v chovu nějaký chyby je jasný že kdo to dělá dlouho to zná, ale kdo začíná chce radu a ne napadání. na těchto debatách byl už tolikrát ukázán holubník třeba malej a nebo nevhodnej a nikdo po nikom tak nešel. v debatách sem si tu přečet o trhání hlav, o vaření přebytků slepicím atd.. Každej to zkusí podle možností. někdo má pár někdo dva někdo padesát a prodává odchovy za dvacku na zkrmení a řekne že nemaj žádnou cenu ( že třeba nejsou okroužkovaní ). zdá se mi že budete li ještě peskovat víc, bude vás mín. s pozdravem Boubelík Roman. ale jak řiká nemonvh letu zdar.

Letu zdar! Letová sezona je tady, tréninky v plném proudu. Tak se nehádejme a dejme naopak znát, že jsme přátelé.