Pokaždé jedno vejce neoplozené. Čím to a co s tím?

Texan
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.6.2018 16:38
petr008

XXX.XXX.193.215

Dobrý den,

opět prosím o radu zkušené chovatele. V dubnu jsem koupil od chovatele párek Texanů s jedním holoubětem. Proč je jen jedno, jsem nepátral a neptal jsem se. Od té doby mi tento pár 2x nasedl. Poprvé před měsícem jednou holoubě zahynulo při klubání (nedovylíhlo se) a druhé vejce bylo neoplozené. Zasedli znovu a nyní o víkendu líhli u mně podruhé. Tentokrát se jedno holoubě vylíhlo bez problémů ale druhé vejce bylo opět neoplozené. Protože je to již potřetí po sobě, předpokládám, ale je to pouze můj dohad, že pan "prodávající" tento pár Texanů prodával právě z toho důvodu. Prodával je s tím, že jsou to výborní rodiče a že jsou loňští (2017). Jeden pan holubář zde na diskusi mi sdělil, že chyba může být v holubici, protože na sebe po prvním oplozeném vejci již nepustí holuba a tak je druhé vejce neoplozené. To ale nedokážu potvrdit, protože jsem je při páření raději nesledoval (aby měli klid).
Mohl by mi prosím někdo poradit, čím to je a co se s tím dá dělat, aby byly oplozeny obě vejce? Těchto holubů se nechci zbavovat, protože jsem je koupil synkovi k narozeninám jako dárek.

Děkuji za rady, s pozdravem všem poctivým chovatelům holubů. P.

19.6.2018 08:42
petr008

XXX.XXX.193.215

Takže oprava:

včera jsem to domnělé neoplozené vejce rozbil a bylo v něm mrtvé nedovyvinuté holoubě. Připadalo mi, že má nějak deformovanou hlavu a na temeni mělo takový zvláštní, poměrně velký výrustek. Promiňte mi to přirovnání, ale vypadalo to jako takový "šulin" v místech, kde má třeba kohout na hlavě hřeben. Nevíte prosím někdo co může být příčinou tohoto? Díky, P.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.6.2018 10:27

petr008 napsal(a):
Takže oprava:

včera jsem to domnělé neoplozené vejce rozbil a bylo v něm mrtvé nedovyvinuté holoubě. Připadalo mi, že má nějak deformovanou hlavu a na temeni mělo takový zvláštní, poměrně velký výrustek. Promiňte mi to přirovnání, ale vypadalo to jako takový "šulin" v místech, kde má třeba kohout na hlavě hřeben. Nevíte prosím někdo co může být příčinou tohoto? Díky, P.

Dobrý den, salmonela, tricho, e-colli a další možnosti. Prvotní projevy vždy stejné- nelíhnoucí se mladé, pokud se vylíhnou, krvavé skořápky a tzv. pupek. Rodiče jsou bacilonosiči.

M.N.

19.6.2018 11:19
petr008

XXX.XXX.76.218

Dobrý den,

děkuji za vysvětlení. Co s tím? Čím bych je měl a jak přeléčit? Díky, P.

19.6.2018 14:00

petr008 napsal(a):
Dobrý den,

děkuji za vysvětlení. Co s tím? Čím bych je měl a jak přeléčit? Díky, P.

s veterinářem. vyšetření trusu, výtěr z volete, pokud je tam salmonela, léčí se klidně měsíc dva - PODLE STANOVENÉ CITLIVOSTI - do několika negativních výtěrů za sebou.

nějaké přeléčování něčím z burzy situaci akorát zhorší. on prodávající věděl, proč se toho zbavil.

19.6.2018 15:34
petr008

XXX.XXX.193.215

Dobrý den,

děkuji, to jste mě tedy nepotěšila, protože to znamená, že nakazili i holoubata z těch dvou líhnutí. Jen ještě takový dotaz: když mám holuby nad slepicemi, znamená to, že mohu počítat s tím, že mi salmonelou nakazili i ty slepice, a že vajíčka od nich jsou teď infekční? Když si dám takové vajíčko syrové (např. do majonézy), tak se mohu salmonelou nakazit?
A jaké ještě jsou způsoby přenosu salmonely z holubů na člověka? Ptám se proto, že se o holuby chodí starat i můj malý synek. Je možné se nakazit třeba při čištění holubníku?

Díky za Váš čas. P.

19.6.2018 15:41

petr008 napsal(a):
Dobrý den,

děkuji, to jste mě tedy nepotěšila, protože to znamená, že nakazili i holoubata z těch dvou líhnutí. Jen ještě takový dotaz: když mám holuby nad slepicemi, znamená to, že mohu počítat s tím, že mi salmonelou nakazili i ty slepice, a že vajíčka od nich jsou teď infekční? Když si dám takové vajíčko syrové (např. do majonézy), tak se mohu salmonelou nakazit?
A jaké ještě jsou způsoby přenosu salmonely z holubů na člověka? Ptám se proto, že se o holuby chodí starat i můj malý synek. Je možné se nakazit třeba při čištění holubníku?

Díky za Váš čas. P.

holubí kmeny salmonely jsou dosti hostitelsky specifické.

19.6.2018 15:55
petr008

XXX.XXX.193.215

znamená to, že se jimi slepice ani my nenakazíme? Díky, P.

19.6.2018 16:26

petr008 napsal(a):
znamená to, že se jimi slepice ani my nenakazíme? Díky, P.

spíš ne.

ale obecně, mít holuby se slepicemi není úplně dobrý nápad kvůli jiným nemocem, které přenosné jsou snadněji, a při manipulaci s drůbeží či holuby je třeba dodržovat hygienu kvůli dalším nemocem. ale slepice se mnohem snadněji nakazí od holubů trichomonózou a vy chlamydiózou, než holubí salmonelou.

19.6.2018 16:39
petr008

XXX.XXX.193.215

Děkuji za odpověď, jste moc hodná.

Já to mám zřízeno tak, že holuby nechovám společně se slepicemi, ale holubník mám umístěný nad dvorem, kde jsou slepice, takže holubí trus může padat mezi slepice. Tak jsem to myslel.
Nezlobte se prosím, že takto obtěžuji, prosím Vás jakými chlamidiemi se můžu nakazit od holubů. Co to je a co mi to udělá? To je snad nějaká pohlavní nemoc ne? Nevěděl jsem, že to mají zvířata a je možnost přenosu na člověka.
Děkuji moc, P.

19.6.2018 19:52

petr008 napsal(a):
Děkuji za odpověď, jste moc hodná.

Já to mám zřízeno tak, že holuby nechovám společně se slepicemi, ale holubník mám umístěný nad dvorem, kde jsou slepice, takže holubí trus může padat mezi slepice. Tak jsem to myslel.
Nezlobte se prosím, že takto obtěžuji, prosím Vás jakými chlamidiemi se můžu nakazit od holubů. Co to je a co mi to udělá? To je snad nějaká pohlavní nemoc ne? Nevěděl jsem, že to mají zvířata a je možnost přenosu na člověka.
Děkuji moc, P.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Chlamydophila_psittaci.

27.8.2019 10:04
Tibor Slovensko

XXX.XXX.6.48

Neskoro som postrehol toto vlákno. Vôbec to nemusí byť o chorobách. Teda keď je jedno vajce stále " čisté", ( nehovorim o " čiernych vajciach", čo však tiež nemusí znamenať automaticky chorobu), ale zla kompatibilita daného páru. Samica znesie vajce a čupí nad ním, samec počas striedania ho ihneď hreje. A to je problém. Ak máte málo párov, prvé vajce po zneseni odobrať, dať podkladku a dať ho naspäť naznpo zneseni druhého vajca. Ak na to nie je čas, preparovat, alebo samca vyradiť.

Přidejte reakci

Přidat smajlík