Úderem křídla o křídlo. Pomineme-li plemena tleskačů a pak i tedy ČS, tak tleskají i obyč. holubi a to většinou 1,0 když se předvádí před 0,1. To ovšem ve voliérách není k vidění.
Tleskají i kluci od hrdliček z téhož důvodu, což ostatně můžeme každý den vidět i ve městských zahradách od samců Hrdličky zahradní.
Měl jsem staváky mnoho let, než bych je měl ve volieře, což je jako u kotrláků, skoro nesmyslné, tak jsme je zrušil, stavák se rozletěl, mohutně bouchal křídly, což je ten zvukový vjem, tzv. stavění je jen vizuelní vjem, dokonce slavný voráčkův vzorník z roku 1964 píše, že ten charakteristický rámus vzniká nárazy letek o sebe, což je absurdní. Je mně divné, když se zde stavářkáři často vyjadřují i k prkotinám, že jim tyto bludy nevadí.
čendas
napsal(a):
Měl jsem staváky mnoho let, než bych je měl ve volieře, což je jako u kotrláků, skoro nesmyslné, tak jsme je zrušil, stavák se rozletěl, mohutně bouchal křídly, což je ten zvukový vjem, tzv. stavění je jen vizuelní vjem, dokonce slavný voráčkův vzorník z roku 1964 píše, že ten charakteristický rámus vzniká nárazy letek o sebe, což je absurdní. Je mně divné, když se zde stavářkáři často vyjadřují i k prkotinám, že jim tyto bludy nevadí.
napřed napíšete
Bouchání rozhodně není zvuk křídla o křídlo, ale mohutným plácáním, křídla jsou měkká.
načež se ptám
plácáním čeho s čím ?
na to jste neodpověděl
načež následně : stavák se rozletěl, mohutně bouchal křídly, což je ten zvukový vjem
tak jak ?
docela sranda, tady
kouták
napsal(a):
Václave, začíná to být opravdu sranda a sám jsem zvědav co z toho vyplyne.Staváčkáři mlčí, ale i já jsem měl hodně různých staváků a celou dobu jsem byl přesvědčen, že stavák vzlétne a nad zády nárazem křídel o sebe zatleská.Kouťák.
Ahoj Zdendo, no osobně bych nevyloučil ani malý podíl vzduchu (pytlík), ale hlavní podíl vidím na dotyku křídel (včetně letek ).Ale jak sem psal už v prvním příspěvku zde, tleskají, když "frajeří" všichni létající holubi a i další měkkozobí.
Ale třeba se dočkáme od čendase + 100% souhlasejícího pepiho odpovědi na prostý dotaz, že když né křídly, tak tedy
plácáním čeho s čím ?
uvedeným pánům děkuji dopředu za jistě vyčerpávající a fyzikou lehce zdůvodnitelnou odpověď
PS. proč práská bič ?
a to si myslím, že holubí letky prostě nedokážou ( bič práskne, pouze tehdy, když špička biče překoná rychlost zvuku (332 m/s).).
Hezké video
https://gizmodo.com/slo-mo-footage-reveals-how-pigeons-make-that-clapping-s-510464810.
Dalších pár slov, hezky popsáno, jen cizozemsky:
http://www.delfly.nl/publications/IMAV2011SE_P01.pdf.
saola
napsal(a):
Hezké video
https://gizmodo.com/slo-mo-footage-reveals-how-pigeons-make-that-clapping-s-510464810.
Dalších pár slov, hezky popsáno, jen cizozemsky:
http://www.delfly.nl/publications/IMAV2011SE_P01.pdf.
a je to jasný
lupus4
napsal(a):
Úderem křídla o křídlo. Pomineme-li plemena tleskačů a pak i tedy ČS, tak tleskají i obyč. holubi a to většinou 1,0 když se předvádí před 0,1. To ovšem ve voliérách není k vidění.
Tleskají i kluci od hrdliček z téhož důvodu, což ostatně můžeme každý den vidět i ve městských zahradách od samců Hrdličky zahradní.
Ano i obyč holubi tleskaji.I moji PH.
Citace -svět holubů 3- 2018- Český stavák musí stavět- všeobecně se má za to, že charakteristický zvuk, vzniká bušením křídel o sebe, vy jak vím, s tím nesouhlasíte. Ovšem, že nesouhlasím. tleskání, nikdy nemůže vzniknout nárazem křídel o sebe ze dvou důvodů- bouchejte o sebe jemnými holubími křídly sebeprudčeji a neuslyšíte nic a dále je přece známo, že tleskají i ptáci, kteří stavějí do koryta a nikdy svá křídla neslepí. podle mého názoru vzniká zvuk NIKOLI nárazem křídel o sebe ale nárazem křídel o vzduch. já i Pepa Razák nic jiného neříkáme, dnes je většina staváků ve voliérách, o stavění nic neslyšeli, takže tyto debaty jsou o ničem.
podle mého názoru vzniká zvuk NIKOLI nárazem křídel o sebe ale nárazem křídel o vzduch.
no hurá - konečně k věci další vaše poznámky o stavění, korytech a voliérách s věcí vůbec nesouvisí
na vašem místě bych si přečetl zcela relevantní odkazy uvedené Saolou
As BBC Earth Productions discovered by studying a pigeon's takeoff with a high-speed camera, the noise seems to be generated as the bird's muscular wings and stiff feathers clap together on the upswing.
a proč vůbec normální holubi zejména při startu tleskají ?
1) poměrně chytrý obranný mechanismus, jehož cílem je vyděsit útočníka
2) tleskání generuje o 25% víc aerodynamický zdvih
PS, ještě malou poznámku k vaší argumentaci
tleskání, nikdy nemůže vzniknout nárazem křídel o sebe ze dvou důvodů- bouchejte o sebe jemnými holubími křídly sebeprudčeji a neuslyšíte nic
tož navrhuji abyste s nimi "hodně prudce mával" a pak dle vás nárazy o vzduch musíte slyšet jako tleskání,...
za mne už howk.
Uživatel s deaktivovaným účtem

čendas
napsal(a):
Citace -svět holubů 3- 2018- Český stavák musí stavět- všeobecně se má za to, že charakteristický zvuk, vzniká bušením křídel o sebe, vy jak vím, s tím nesouhlasíte. Ovšem, že nesouhlasím. tleskání, nikdy nemůže vzniknout nárazem křídel o sebe ze dvou důvodů- bouchejte o sebe jemnými holubími křídly sebeprudčeji a neuslyšíte nic a dále je přece známo, že tleskají i ptáci, kteří stavějí do koryta a nikdy svá křídla neslepí. podle mého názoru vzniká zvuk NIKOLI nárazem křídel o sebe ale nárazem křídel o vzduch. já i Pepa Razák nic jiného neříkáme, dnes je většina staváků ve voliérách, o stavění nic neslyšeli, takže tyto debaty jsou o ničem.
Zdravím, nějak vám vůbec nerozumím. Moji PH tleskají křídly o sebe, jinak to asi ani nejde. A kde by se potom vzali obouchané letky u staváků? Jakože holub mávne křídlem s takovou razancí, že to bouchne? A začne mu odpadat peří na praporku brku? Tomu lze jen těžko věřit. Samozřejmě chápu, že pokud budete vy sám bouchat o sebe holubími křídly tak nic neuslyšíte...

Koukám že se vlákno pěkně rozjelo no pokud taky můžu něco ktomu dodat tak asi následovně...holub při vzletu použije nejvíc energie a razantnost aby nabral rychlost a výšku tím pádem křídla ó sebe určitě bouchaji a dávají ten charaktericky zvuk nádherně to je vidět třeba u takel kteří lítají sloupovým letem a tudíž musí vyvinout ohromnou frekvenci mávání křídel takže můžeme mávat holubimy křídly jak chceme a uslyšíme max. Hov.. vztlak vzduchu tam bude hrát jen nepatrnou roli jelikož holub určitě nevivine křídly takový vztlak aby překonal rychlost zvuku známý příklad bič...navíc to odporuje i tomu proč mají stavaci a jiní tleskaci obite letky a někdy i křídla od krve.

postak
napsal(a):
Každý si doma zkuste uhodit hřbety rukou o sebe pak udělejte z dlaní kapsu a uhoďte poznáte co dá větši ránu.
Jenže tohle nejde srovnávat!
tak trocha opáčka z fyziky ze ZŠ
1) zvuk vzniká kmitáním (chvěním) těles, u nás tedy křidel, letek i jednotlivých brk a ty se právě rozechvějí nárazem křídel navzájem
2) šíří se jen v látkovém prostředí, ve vakuu si prostě nezatleskáme my, ani holubi ani nikdo
3)Rozkmitané těleso působí na okolní vzduch.Ten se postupně stlačuje a zřeďuje. Protože částice vzduchu navzájem ovlivňují svou polohu, postupuje toto stlačování a zřeďování do okolního prostoru
– zvuk se šíří.
jakou rychlostí už víme, díky biči
no a to by mohlo definitivně už stačit
postak
napsal(a):
Vidím že už to chcete ukončit, nezpochybňuji co jste napsal.Ale nedá mi to protože to si z fyziky pamatuji, že zvuk vznikà i prudkou změnou tlaku.Nejsem fyzik a je to už dávno co jsem maturoval můžu se mýlit, ale prostě si myslím, že to tam roli hraje.
no jasně že jo,1000ce "pytlíčků" (pod každým perem, ) ale jen díky tomu rychlému "tlesknutí"
všechno souvisí se vším

postak
napsal(a):
Vidím že už to chcete ukončit, nezpochybňuji co jste napsal.Ale nedá mi to protože to si z fyziky pamatuji, že zvuk vznikà i prudkou změnou tlaku.Nejsem fyzik a je to už dávno co jsem maturoval můžu se mýlit, ale prostě si myslím, že to tam roli hraje.
Proto sem psal že vzduch v tom taky hraje svoji roli ale hlavním důvodem je naráz tělesa do tělesa jiného v našem případě křídla jak už bylo napsáno výše ale určitě bych to nesrovnaval s dlanema.
postak
napsal(a):
tak opravdu naposled shrnutí (za mne)
při startu a "tleskání" slyšitelností je díky "chvění + změně tlaku"
při normálním letu je slyšíme už jen díky "chvění".
kdysi jsem měl holuby, nyní na ně nemám prostory, rád čtu tyto diskuse, nehodlám se s nikým příst, viděl jsem video-hodně zpomalený let staváka, je na něm jasně vidět, že ten rámus vzniká bušením křídel do vzduchu, určitě ne vzájemným dotykem křídel, budu se snažit to video sem dodat.

Rozhodně dobře a odborně napsané. Petr.

čendas
napsal(a):
Rozhodně po odborné stránce velmi dobře napsané. Petr.

lupus4
napsal(a):
napřed napíšete
Bouchání rozhodně není zvuk křídla o křídlo, ale mohutným plácáním, křídla jsou měkká.
načež se ptám
plácáním čeho s čím ?
na to jste neodpověděl
načež následně : stavák se rozletěl, mohutně bouchal křídly, což je ten zvukový vjem
tak jak ?
docela sranda, tady
Lupus, takhle může psát jenom pomatenec.

lupus4
napsal(a):
no jasně že jo,1000ce "pytlíčků" (pod každým perem, ) ale jen díky tomu rychlému "tlesknutí"
všechno souvisí se vším
Lupus, pro tebe platí jedno, jsi vůl!
milý anonyme jack russle, alias Petře alias...
Tvé argumenty jsou tak věcné, že opravdu nelze nic namítat
Tvá statečnost, s jakou si se zde objevil je nesmírná,
Tvá "lstivost", s jakou sis deaktivoval účet je obdivuhodná...
Ó hrdino...
PS. Hrozná frustrace, co ? Kdy zas budeš mít vycházku ?

lupus4
napsal(a):
milý anonyme jack russle, alias Petře alias...
Tvé argumenty jsou tak věcné, že opravdu nelze nic namítat
Tvá statečnost, s jakou si se zde objevil je nesmírná,
Tvá "lstivost", s jakou sis deaktivoval účet je obdivuhodná...
Ó hrdino...
PS. Hrozná frustrace, co ? Kdy zas budeš mít vycházku ?
Ahoj, to jsou ještě následky komunismu a výchovy lidí tady u nás. A prý se zvýšila spotřeba Pampers pro dospělé, mnoho z nich si totiž pouští do trenek...
M.
napsal(a):
Ahoj, to jsou ještě následky komunismu a výchovy lidí tady u nás. A prý se zvýšila spotřeba Pampers pro dospělé, mnoho z nich si totiž pouští do trenek...
M.
Ahoj, klid Martine, soudruh (asi z PS VB) zřejmě včera v hospodě přebral, buď z něj měli chlapi srandu nebo mu nepadala karta, či dostal vynadáno od babičky, nebo vše dohromady tak se halt "pochlapil" a šel si anonymně vylít vztek sem. Že nic nechápe, je zcela evidentní, viz jeho perfektní "argumentace", nad kterou zůstává normálním lidem rozum stát.
Prostě totálně frustrovaný "mužik", jehož včerejší IQ potenciál se vyčerpal větou
Prostě, kde nic není, ani čert nic nebere.
PS. Jak to o víkendu holoubkům letělo ?

lupus4
napsal(a):
Ahoj, klid Martine, soudruh (asi z PS VB) zřejmě včera v hospodě přebral, buď z něj měli chlapi srandu nebo mu nepadala karta, či dostal vynadáno od babičky, nebo vše dohromady tak se halt "pochlapil" a šel si anonymně vylít vztek sem. Že nic nechápe, je zcela evidentní, viz jeho perfektní "argumentace", nad kterou zůstává normálním lidem rozum stát.
Prostě totálně frustrovaný "mužik", jehož včerejší IQ potenciál se vyčerpal větou
Prostě, kde nic není, ani čert nic nebere.
PS. Jak to o víkendu holoubkům letělo ?
Již jen dolétávám, viz výsledky za chvíli
Preji hezky vecer vsem, na tyto stranky chodim je obcas a i to je asi hodne.CHovatelu holubu je cim dal min a kdyz vidim jak se tady hadate a ponizujete jine chovatele tak se divim ze sem jeste nekdo pise.Nekolik mych kamaradu sem prestalo chodit i kvuli vseznalkovi Lupusovi ktery radi napric celou ifaunou a vsechno vi nejlepe on. I kdyz holuby chovam asi tak 40let uz nikomu na ifaune neradim protoze treba od pana Lupuse se dozvim ze vim uplny h...o., nevim jak dlouho a jaky holuby chova on ale vi vsechno a co nevi tak zjisti u strycka Gugla.No nic, nechci nikoho urazet a tak si budu chovat dal sve holuby i bez ifauny a bez dobrych rad nekterych prispivajicich.Jen se trochu bojim aby jste zde nezustali sami, Martin, Raspic a editor Lupus.Mejte s hezky.Pepa Razak ps do hospody nechodim a u komunistu ani jine strany nejsem a uz ne ani u chovatelu.
Tedy, pánové, jsem ta poslední, co by měla do holubů mluvit, jen je obdivuji, nechovám, ale překvapuje mne, že se do krve a s urážkami ostatních hádáte o pouhém fyzikálním jevu, který prostě existuje - to není krasobruslení (ve smyslu estetickém líbí/nelíbí), jen pouhý existující přírodní jev a fyzika ho jen popisuje.
Dohadovali byste se stejně o gravitaci?
Je to diskuze o holubech, proč je tu třeba číst o tom, kdo byl/nebyl v jaké straně a zda chodí/nechodí do hospody? To jsou argumenty mrňat na pískovišti - ještě tu chybí "Já to řeknu tatínkovi a ten vám vyhlásí válku!"...
Hezký den všem a ptactvu zvlášť

Dnes se mi srazila ve vzduch dvě holoubata. Pleskla o sebe řádně křídly a bylo to velmi jasně slyšitelné. Jedno je k.o., zlomené křídlo, druhé je asi také k.o., padlo do křoví. A pak že to křídly netleská :o).
Hoši, hoši, hoši, není to úplně jedno, jak to s tím tleskáním ? Já vím naprosto přesně, že je to krásný a když se ještě k tomu přidá stavění, tak to nemá chybu. A takový posezeníčko na dvoře plném holubů, tak to je to největší požužňáníčko, co jenom může být. Já taky přestal psát ty sví moudra, ale chodím si je číst pravidelně a častokráte žasnu. Ale jak vyjdu na dvůr, všechny ty kraviny mi okamžitě opouští a já jsem v ráji. A ten ráj přeju vám všem.
st.toman
napsal(a):
Hoši, hoši, hoši, není to úplně jedno, jak to s tím tleskáním ? Já vím naprosto přesně, že je to krásný a když se ještě k tomu přidá stavění, tak to nemá chybu. A takový posezeníčko na dvoře plném holubů, tak to je to největší požužňáníčko, co jenom může být. Já taky přestal psát ty sví moudra, ale chodím si je číst pravidelně a častokráte žasnu. Ale jak vyjdu na dvůr, všechny ty kraviny mi okamžitě opouští a já jsem v ráji. A ten ráj přeju vám všem.
Jedno to je, ale pro mladý je to přece jenom třeba ukázat.Seděl tam víc než 15 minut a stále to opakoval, to byli rány.Škoda že jsem to netrefil když měl křídla u sebe.
Na rozdíl od různých docentů, kteří všechno znají a všude byli , někde už dvakrát, K.Smola ví o čem mluví, jako prakticky všichni staváčkáři, které jsem oslovil. cituji Chovatel , leden 2007. Dotaz na něj, četl jsem, že to bouchání, je způsobeno tím, jak o sebe narážejí křídla, nad tělem holuba, Odpověď: I takový nesmysl, se dá napsat, je naprosto jasné, že to bouchání, je způsobeno vzduchem, který při rychlém mávnutí křídel, překoná pevnost překrytí letek, kdy vnitřní prapor letek neodolá tlaku vzduchu a prosmykne se kolem vnějšího praporu předchozí letky ,rozdělením a novém spojení proudícího vzduchu, dojde k bouchnutí,i proto se vyžadují širší letky, , kdyby staváci tak silně mlátili křídly o sebe, za pár dní by jen chodili, stačí si pustit jeho zpomalený let