Uživatel s deaktivovaným účtem

Dám sem foto svého fešáka holuba, který se mi hodí na chov do novošlechtění. Ta barva se přenesla z barevnohlávka. Mám víc takových barevnoocasů, někteří to mají i z kelebeka. Už jsem mu vybral holku, bílou s několika tmavými pírky, je to 50 % takla.

A ještě nějaké holuby pro radost, obyčejné i neobyčejné křížence a další.

Je vidět, že se snažíte, aby byl holub holubem a mohl se volně pohybovat, i když nebude odpovídat vzorníku. Ale o to větší radost, pokud bude třeba i polařit, nebo jen na zahradě "loukařit", bude plodný a bude součástí přírody a bude chovateli poskytovat radostný pohled ve chvílích odpočinku.

Barevnohlávek, jeden se aspoň trošku povedl, jinak jsou tam samí tzv. dalmatini (flekatí).

Na výstavy chodím jen s drůbeží, tam jsem si našel líbivá plemena. U holubů je to horší, i když se mi líbí třeba čejka, SB, RK, BR tak u těchto plemen chcou na výstavě klást důraz hlavně na kratší postavu, které při volném chovu docílit nelze. Zkoušel jsem hodit na výstavu (místní) kelebeky, jednu taklu a jednoho rollera. KE byli všichni neoceněni (a ještě mi radili, ať ty mrchy vypustím a seženu si holuby ) nejsou u nás uznaní, takže není důvod ke vzteku, to jsem si mohl zjistit, moje chyba. Takla stejně tak neoceněna, prý že nejsou uznané (no a jinému chovateli je pravidelně oceňují ) BR dostal 91, nejvíc na závadu byla (podle mě krásně) dlouhá letecká postava. A když budu chovat na volno dál, tak bych dostával do vad nebo min. do doporučení toto: DLOUHÁ POSTAVA, ZKRÁTIT POSTAVU. Tak se snažím vytvořit vlastní plemeno hlavně pomocí akrobatů a barevnohlávka v líbivé barevnoocasé barvě. Zatím mám hejno barevné a budu muset něco nahradit barevnohlávky (a zakřížit, vím, jak vypadají jejich potomci, tak jak chci, vyzkoušeno ), aby to bylo jednotnější a dalo se vůbec o nějakém novošlechtění mluvit. Jenže trochu místa získat je veliká námaha, protože se to sakra rychle množí a někdy jsou tak pěkný, že mi je líto dát je za dvacku Vietnamcovi sežrat. Jestli něco vytvořím, tak zvážím, zda to nenechám neuznané, aby mi to někdo nezbuchtil a nezkrátil...

napsal(a):
Dám sem foto svého fešáka holuba, který se mi hodí na chov do novošlechtění. Ta barva se přenesla z barevnohlávka. Mám víc takových barevnoocasů, někteří to mají i z kelebeka. Už jsem mu vybral holku, bílou s několika tmavými pírky, je to 50 % takla.
Pár už nějakou tu chvíli sedí a dneska kontrola-výsledek: obě jsou plná! Což je úspěch, protože při této snůšce se mladý hezký samec teprve zbavil panictví, ve věku asi 4,5 měsíce, samička měla s jiným holubem dříve asi 4 prázdná hnízda, no a bylo to jenom holubem. A to se spolu furt pářili. Tady jsem takovou horlivou sexuální aktivitu neviděl a přesto je plno.

ne jeden, ne dva, ale tři a taťka, který si svůj poklad střeží, a vůbec netuší, že jeho potomek je jenom jedno z nich (s krátkým chmýřím) .

Další dva kousky náramně vhodné dále k chovu, je to z jara, takže už brzo začnou mít zájem jít do párů.

Taklám se jedna malá taklička povedla. Je to letos jejich třetí malé, moc se jim nedařilo množit.

Další k prasknutí nacpaná buchta, maličký pošťáček po kroužkování. Kartičku má v šuplíku, letošní kroužky už se sehnat nedaly. Tak snad se při hobby vypouštění neztratí jako jeho dva bráchové.

napsal(a):
Buchtičky.
Toto je holoubátko na prvním obrázku, kříženec barevnohlávek x ČVSR, teda pokud holubička svého holuba nepodvedla s barevnohlávkem, což by taky nevadilo. Ale vzhledem k velkým křídlům a delšímu krku bych se síš přiklonil k tomu, že k nevěře nedošlo

Další stříbrnoocas, ale moc se mu fotit nechtělo. Je štěstí, že mi víc párů dává tmavoocasy, ty potřebuju a proto si těch párů musím vážit.

V říjnu budu mít nové barevnohlávky, z chovu, kde se schovávají při útoku dravce na zemi. To by chtělo naučit všechny holuby. V neděli jsem poprvé viděl útok jestřába na holuby, krásná veliká samice. Něco se schovalo do chlívku u kozy, něco do králíkárem a zbytek šel do vrchu. Po zákeřném útoku ještě zoufale zkusila chytit holuba v letu, ale prostě bez překvapení zdravého silného holuba nechytí, na to jsou dost rychlí.
Na poli jsem objevil peří bílého holuba i s troškou kůže, takže přece jen že by něco padlo za oběť? Myslím, že můj holub to nebyl, jelikož nevzpomínám si na jedince, který by byl bílý s červenými krovkami (červená barva, nikoliv krev). Mám doma takového, ale je živý a netrhnutý, takže to snad bylo někoho jiného. Jinak dneska jsem viděl krahulici. Frknula to přímo do blízkosti holubů a ti se v mžiku vyprášili na střechu jak nejrychleji mohli. Sedla na plot a čekala na vrabčáky zalezlé v křoví, pak jen tak odletěla. Měl jsem tu čest vidět její pruhované peří a žlutá očka z asi pětimetrové vzdálenosti. Opravdu krásný pták, ale taky pěkná potvora, jelikož kdybych na zimu nezavíral, tak budu mít namísto třeba 50ti vybraných holubů do jara jenom 10 přeživších. Ten jestřáb j ještě větší hrůza, je mnohem zákeřnější.

V neděli jsem byl v Týništi na burze s kámošem Romanem Čermákem. Mimo pávíka jsem si dovezl od Romana 25 holoubat pošťáků.

paskov244
napsal(a):
Už tu bylo hodně holubů tak jsem přidal nějaké Ostravské bagdety.
Zdravím, ostravy jsou obdivuhodní holubi!
M.
No s pošťáky to nebude v tomto případě tak horké.jsem si jist že na ostravské bagdetě nemají zásluhy. V létech 1860 - 80 se NA Ostravsku choval racek a toho tam vidím spíš než pošťáka.

paskov244
napsal(a):
No s pošťáky to nebude v tomto případě tak horké.jsem si jist že na ostravské bagdetě nemají zásluhy. V létech 1860 - 80 se NA Ostravsku choval racek a toho tam vidím spíš než pošťáka.
No nevím. Já míval Ostravy od pana Štěpánka z Hradce Králové - měl záchranný chov. Ale to není podstatné, chtěl jsem hlavně napsat, že kdysi vynikaly i výbornou orientací, proto se také přikláním, že s PH mají hodně společných genů. Stejně jako NVH byl kdysi super letec a měl výbornou orientaci.
M.

paskov244
napsal(a):
Před válkou ještě závodili i někteří racci. Pan Štěpánek do ostravských bagdet v křížil i slepičaky a myslím že jim v tu dobu víc ublížil než pomoh.
Slepičáky nevím, nikdy jsem je u něj na holubníku neviděl. Ale francouzské bagdety a kariery to ano.
napsal(a):
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/holubi-pro-krasu-a-uzitek-jak-to-vypada-kdyz-chovate-plemeno-na-soutez-krasy-43000?autoplay=1.
Super příspěvek...