Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.8.2018 21:35

Zkouším nově plemeno Kelebek.
Rady ?

16.8.2018 11:09

Již se známe přes e-mail, ale aby si to přečetli i jiní.
Kelebek se hodí pro volný chov nebo pro výcvik, kdy se vypouští denně proletět. Pro chov se hodí jedinci, kteří předvádí typický hravý styl letu, kdy dělají typické víření vertikálně i horizontálně, při letu se různě proplétají, jako vada je považováno válení, tedy přemety a jedinci, kteří jsou i při pravidelném výcviku líní a vůbec se jim nechce létat. Vyřazené holuby se hodí nechávat chovatelům, co chovají pro zábavu u lesa, jestřábovi dokážou silní jedinci hezky zamotat chuť k jídlu . Jestřáb naučí líné kelebeky, aby líní nebyli, ba dokonce aby použili víření, nebo můžou být tak líní, že je před ním chrání nechuť k letu. Dobře létajícího kelebeka ztěžka chytá i stěhovák, viděl jsem na vlastní oči! A krahujec má minimální šanci, že ho dostane, prostě dravci tento styl letu neznají a raději budou narážet do voliéry s buchtama, protože tento malý holoubek za tu námahu spíše nestojí. Samozřejmě při překvapení může dravec vyhrát, chov beze ztrát nemůže být řádný chov. A to zvláště u plemene, které má u nás menší základnu.
Kelebeci jsou velice temperamentní, zvláště u samců jde vidět, že se skoro pořád chtějí pářit. Někdy to může být i na obtíž, protože je samec až tak sexuchtivý, že přinutí holubici slézt z hnízda i po týdnu a páří ji znova. Avšak časem se obvykle sklidní a odchov se dostaví. Páry bývají různě dobré nebo špatné se schopností odchovu.
Mláďata krmí ne úplně nejlíp, avšak vyrostou. Při opouštění hnízda jsou mladí již s hotovými křídly obvykle hladoví a proto vyskakují na zem, kde krmení vyhledávají a učí se pořádně žrát, rodiče je k tomu ještě trochu přikrmují, zvláště samec, jelikož samice již sedí znovu. Prostě některá plemena krmí hůře. Poté, co křídla zesílí a začnou mít chuť létat, je dobré zavřít je třeba do letového boxu, odkud se každý den pouští proletět. V době proletu musejí být hladoví a venku by neměli být jiní holubi, co sedí. Kelebeci většinou reagují na to, že na jejich holubník sedá nějaký (nejlépe bílý) holub, vhodný je pávík. Některý z nich se s sesedáním se přidá a za ním ostatní. Poté následuje návrat do boxu. Holubi musí vidět krmítko, do kterého se sype žrádlo, jak se dává dovnitř. Včetně bílého holuba (droppera) tam naskáčou a nažerou se. Pak se vrátí na sedačky a tam odpočívají. V boxu je stále napáječka a gritník. Krmítko také, ale je nasypáno vždy jen tolik, co holubi serou naráz a trochu víc na pár hodin, protože většinou se trénuje odpoledne, tak aby ráno měli trochu zbytečku na zobnutí. Před dalším vypouštěním mají již stráveno a čekají, kdy se otevře. Krmení musí přicházet po dosednutí všech holubů. Dříve nesmí plné krmítko vidět, jinak pak brzo sednou, a to by ještě mohli létat. Délka letu trvá v závislosti na intenzitě akrobacie 15-25 min, čím více akrobacie, tím dříve se let ukončuje, aby měli energii na příště.
V zimě se létat nedoporučuje, jelikož dravci hodně řádí. Sice je kelebek náročná kořist, ale kterému chovateli neleze mráz po zádech, když mu dravec před jeho očima chce sebrat holuba. Navíc v zimě už bývají vyselektovaní nejlepší, takže to odůvodňuje, proč netrénovat. Navíc potřebují holubi pro zahřátí více krmiva a není na škodu, když mají žrádlo k dispozici pořád.
V další sezoně lze holuby znova rozlétat, ale většinou se pak již používají jenom k chovu.
Chovní jedinci se chovají volně (netrénují se, jenom občas si zalítají dle své vůle) nebo ve voliéře. Kelebeky dospělé lze po delší době usazování s malinkou voliérou zvyknout na volnost, ale měli by v tu dobu odchovávat, aby se nepokusili uletět. Možným řešením je zkrácení nebo vytržení několika letek, aby mohli jenom na střechu, ne však do výšek, neznají to tam a můžou se ztratit. Než letky dorostou, už jsou holubi zvyklí dostatečně. Pro jistotu je většina chovatelů nechává ve voliéře doživotně.
Velikost kroužku je 8, já používám kroužky od Straky 7,5 mm, tato velikost jim také vyhovuje.
Sám jsem dříve trénoval kelebeky a BR. Dělal jsem to tak, jak uvádím způsob výcviku. Jako box mi sloužil kotec králíkárny a v něm sedačky. Byli tam 4 kelebeci a 2 BR. Létal jsem s nimi společně a jeden kelebek se naučil kotrmelec .
Teď už je mám jenom volně, na výcvik nemám čas, let zkouším sledovat co nejvíce, občas holuby plaším, aby nezakrněli, jelikož krahulice teď neřádí (v srpnu jsem ji viděl 2x a zmizel jenom jeden holub) a nechci přijít o jejich ostražitost.
Chovu zdar!
Jakub Erlec.

16.8.2018 11:10

Jejda, to je román . Abych nezačal psát knížky. Myslím teď na svůj extrémně nečitelně dlouhý příspěvek.

16.8.2018 12:17
20.8.2018 14:55
voracek

XXX.XXX.119.146

20.8.2018 14:56
voracek

XXX.XXX.119.146

Tady uvidíte všechna létavá plemena. Doporučuji. Lepší jednou vidět, něž dvakrát slyšet. Vor.

20.8.2018 16:53

Dobrý den pane Voráčku.
Viděl jsem vás v pořadu Show Jana Krause. Kraus je jak splašená střela proto já bych mu tam nikdy nevlezl. Kelebeky mám od našeho člena tipplerkářů od pana Josefa Veselého z Upice. Prej se znáte. Moje hlavní plemena jsou tippleři a pošťáci.

20.8.2018 22:05
voracek

XXX.XXX.215.53

Ahojte. Krause neřeším, byla to myslím dobrá reklama. Pepu samozřejmě znám, ale nemyslel jsem pozvánku zle. Jsem rád za každého chovatele létavých plemen. Když přijedete, budete vítán. Vor.

20.8.2018 22:14

Měl jsem i Birminghamské rollery taky od Pepu ale ty mi vybral dravec a zůstala mi jedna holubice tak jí mám spářenou s Orientálním rollerem. Lítá to od nich skvěle.

23.8.2018 20:21

Akrobati
Orientální roller holub a holubice Birminghamský roller.

25.10.2021 20:56
KLIMEK PETR

XXX.XXX.94.166

voracek napsal(a):
Ahojte. Krause neřeším, byla to myslím dobrá reklama. Pepu samozřejmě znám, ale nemyslel jsem pozvánku zle. Jsem rád za každého chovatele létavých plemen. Když přijedete, budete vítán. Vor.

Taky jsem od něho letos přivezl nějaké Holuby 😄 3 páry tureckých takel a páru kelebeků

Přidejte reakci

Přidat smajlík