Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.8.2018 10:19
petr008

XXX.XXX.76.218

Dobrý den,

mohl by prosím někdo poradit, kde je chyba? Chovám prvním rokem 1 pár Texanů. Už několikrát se mi stalo, že holubi krásně nasednou, ale pak se jedno holoubě nevylíhne. Druhé se vylíhne a holubi se o něj několik dní pěkně starají, ale pak slezou z hnízda, mládě přestanou krmit a mládě zahyne. Měl jsem problém s líhnutím, tak mi jeden vet dal metrozol do pití proti trichomoniáze. Dával jsem jim ho do pití celý první týden po nasednutí a mláďata se vylíhla a rodiče je odchovali krásně. Druhý vet mi dal nějaké tablety (název si nepamatuji) taky proti trycho, že jim to mám dávat 3 dny v posledním týdnu před vylíhnutím. Měl jsem strach sundávat v posledním týdnu před vylíhnutím holubici z hnízda, aby nepoškodila vejce, atk jsem jim dával v tom posledním týdnu před vylíhnitím zase do pití ten metrozol, ale jen 3 dny, ne celý týden. Jedno holoubě se hezky vylího, ale druhé se jen proklovlo a zůstalo ve vejci mrtvé. O to živé se do týdne přestali rodiče starat a uhynulo. Toto se mi stalo už několikrát. Čím to prosím může být? Salmonelu snad nemají. Trus jsem na vyšetření nedával (ani nevím, kam se to na vyšetření dává), ale nemají ho nijak řídký. Krmím granulemi pro holuby+kukuřice, mají grit, vodu každý den novou. Je možné, že by na to měla vliv hnízdní miska, ve které se líhnou? Je z pálené hlíny, a v těch hicech co byly uprostřed srpna zrovna seděli. Jako, že by to rodiče nezvládli ochladit?. Ale miska je celý den ve stínu. Když se líhli v dřevěném rámečku, tak se vylíhli aji odchovali. Ale v té misce se ten problém stával aji na jaře, když hice nebyly. Nebo je možné, že by se u nich tak pomnožila tricho, když pili vodu na koupání? Při líhnutí těch přeživších a odchovaných jsem žádnou vodu na koupání nedával a vylíhli se a odchovali v pohodě. V těch případech nevylíhlých jsem vodu na koupání dával obden a je pravda, že jsem ji jim tam nechal celý den, takže pak tu znečištěnou mohli pít. Že by se z té vody na koupání v tom posledním týdnu před vylíhnutím ( po přeléčení metrozolem) v nich ještě během posledních 2 dnů tak pomnožila trichomoniáza? Anebo jsem to podělal tím přeléčením v posledním týdnu?
Také prosím o radu, jak Vy tlumíte trichomoniázu. Bohužel jsem začátečník a přesto, že jsem se snažil si nastudovat o holubech kde, co, tak prostě nemám praxi .
Takže se omlouvám, pokud jsou moje dotazy nějak hloupé, ale prosím za pochopení a děkuji za každou radu. P.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.8.2018 12:33
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím Petře, s největší pravděpodobností to bude tricho ale je pravda že tenhle rok stojí slušně řečeno za prd...na tricho používám entizol pro dospělého holuba půl tablety před sezonou a pak každému holoubeti čtvrt tablety sedmý den po vylíhnutí daří se mi to vcelku eliminovat ale poslední dobou se snažím od veškeré chemie upouštět měl sem sice velké ztráty ale to co prezilo vím že je zdravé a imuni.

29.8.2018 12:53
Rotvik

XXX.XXX.176.249

Dobrý den,
rozhodně udělejte vyšetření trusu.
Jak a kde by měl poradit veterinář.

Nechci nikomu a ničemu dělat reklamu, ale já používám cca 3- 4 roky toto a nemám vůbec žádný problém.

http://www.krmiva-hat.cz/tricho-coxan
Ať se daří...

29.8.2018 15:07
Indigo100

XXX.XXX.79.109

Dobrý deň.
preliečenie či už na tricho alebo čokoľvek iné nemá žiadny vplyv na liahnivosť vajíčok ktoré boli znesené pred liečením. Ak máte problém, že mláďa sa nakľuje a uhynie tak je pravdepodobnosť salmonelózy. Dá sa tlmiť rôznymi pripravkami ale treba to urobiť pred párením aby sa do vajíčka nedostali zárodky ešte v tele holubice, čiže v dobe keď sa vajíčko vytvára. Potom má zmysel preliečenie na tricho pred liahnutim. Ak staré holuby opúšťajú hniezdo aj s mladými tak bude problém inde. S najväčšou pravdepodobnosťou to spôsobujú vonkajšie parazity hlavne roztoče. Tie sa počas sedenia na vajíčkach rozmnožia v hniezde natoľko, že po liahnuti už nevydržia staré ich nápor a opustia hniezdo. Mláďa ho opustit nedokáže a následkom hladu a straty krvy ktorú vycicajú stovky parazitov hynie. Ak zoberiete do ruky živé ešte neoperené mláďa mali by ste na jeho spodnej strane vidieť veľmi malé rýchlo sa pohybujúce bodky podobné úplne malým pavúkom, to sú oni. Ale ak ich zbadáte tak vedzte, že to čo vidíte je nič oproti tomu, koľko ich z úkrytov vylezie v noci. A možno vajíčka týchto parazitov máte v tehlovom hniezde. Odporúčam všetko vyčistiť, vydezinfikovat a ak sa dá vypáliť letlampou otvoreným ohňom. Ten zničí roztoče aj vajíčka. Potom po vyliahnuti o pár dní radšej vyčistiť hniezdo a dať nové pod mláďatá. Tým odstránite znova prípadné parazity a ich vajíčka. Pravidelne kontrolovať mláďatá či na nich nevidíte parazity. Ak nájdete treba okamžite konať pretože ak sú rozšírené môžu ich byt stovky až tisíce ktoré v noci útočia.
Naštudujte si tlmenie salmonelózy holubov ako aj vonkajších parazitov (hlavne čmelíka) a nepadnite do omylu, že ak ste raz vyčistili a dezinfikovali tak ste sa ich zbavili. Nikdy sa ich nezbavite len ich viete udržať na neškodnej úrovni.
Dúfam, že som pomohol...L.V.

29.8.2018 23:32
Tibor Slovensko

XXX.XXX.30.9

Aký trus majú Vaše holuby? Chovné? Konzistencia, sfarbenie a či sa tam nenachádza napenenie. Tak isto zápach. Nemusí to byť ani trichomoniaza, ani salmonela. Skúste dať aj probiotiká.

Přidejte reakci

Přidat smajlík