Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.9.2018 10:47
flodur13

XXX.XXX.168.199

1.Je možné že krysa zlikviduje sotva opeřená holoubátka,ztratí se a není po nich ani stopa.2. Jak krmit sotva opeřená holoubátka když jsem přišel o jejich oba rodiče.Dškuji za Vaše poznatky.Rudolf

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.9.2018 19:12

Krysa se vyskytuje spíš na půdách, v okolí holubníků se vyskytují potkani. Potkan dokáže v pohodě zabít a odtahat dospělého holuba, takže v klidu i mládě, a to i beze stopy, zatímco dospělý holub zanechá po boji s potkanem peří všude okolo. Potkani jsou potvory, musíte kontrolovat, kde dělají díry a zadělávat nejlíp plechem. Potkány je vhodné, nebo někdy i nutné redukovat pomocí sklopce, pastí nebo koček, u jedů pozor na jiná zvířata.Sotva opeřená holoubátka, pokud myslíte starší jednoho týdne, lze dokrmovat. Už jsem to dělal mockrát. Holubi nechávají holoubata z důvodu chladu, nebezpečí nebo některé páry jen kvůli chuti znovu hnízdit. Na pití dávám u menších vodu a Nutribird (směs pro dokrmování papoušků), později už je vodu. Podávám stříkačkou (bez jehly) s brčkem, dám až do krku a pustím. Krmím je tak, že jim jednotlivá zrníčka dávám dozadu do zobáku a holoubě polyká, v případě potřeby při polykání mu dám zapít. Musí se kromě různých druhů zrn dávat také vápenný grit. Ta zrna dávám až do asi 17ti dnů nabobtnalá, pak už klidně tvrdá.
Další možnost dokrmování je prostě pusou. Dám do pusy krmení, rty sevřu zobáček žadonícího holouběte a ono ho otevře a začne potravu vyžírat. Hlavně se do pusy nesmí dávat grit, jsou to takové kamínky a ničí to zuby. Ten se musí podávat zvlášť. Tento způsob krmení je pro mládě mnohem příjemnější, čistší a je to rychlejší. Nekterá holoubata prostě spolupracovat nechtějí a musí se jim dávat prvním zmíněným způsobem až dovnitř. Slyšel jsem o dalších způsobech s žrádlem v igeliťáku s ustřihnutým rohem, který má holoubě vyžírat, ale to nešlo. Další vhodnou možností je dát holoubátka jinému páru se stejně starými nebo trošku mladšími. Dokrmené holoubě jako výletek vypadá často nehezky, má špinavá prsa od dokrmovací směsi a je celkově méně vzrostlé než jeho vrstevník dokrmený rodiči.
Ale to se v pohodě srovná a po přepeření už dokrmeného holuba od přirozeně odchovaného nepoznáte.
Na prvním fotu kelebek a na druhém kříženec B. rollera. Oba dva dokrmovaní a nejde nic vidět a již jsem je štastně prodal . Pak mám ještě doma jednoho bílého kaliforňáka, ten už mi nějakou chvíli hezky odchovává, ale přišel o jedno oko, i přesto se drží, i létá. Tito všichni byli dokrmení asi od týdne stáří, kelebek a kaliforňák ručně, kříženec pusou. Ten jako výletek jediný špinavý nebyl. Jsem zastáncem názoru, že i nechaná nebo osiřelá holoubata mohou být jednou holuby jedinečnými a také krotkými. Není nutné je hned zabíjet, protože se s nima nechcete piplat. Malá holoubata zabíjím jen v případě nemoci, i když u trichomoniázy můžu přimhouřit oko a použít u větších Metrozol. Jak ale vidím, že nežerou a jsou jakýsi divní, tak nejlepší lékař je sekyrka, to vždy zabere

27.9.2018 10:00
petr008

XXX.XXX.68.98

Dobrý den, skvělá odpověď. Také děkuji. Dozvěděl jsem se věci o kterých jsem neměl tušení. Jsem s holuby začátečník. Např mi bylo divné proč staří holubi opustili mládě ve věku 10 dnů, kdž ho před tím normálně krmili a pěkně rostlo. Přičítal jsem to trichomoniáze, ale bylo mi to divné, jelikož jsem před líhnutím rodiče přeléčil metrozolem. Mohu se prosím zeptat, jak praktikujete tlumení trichomoniázy?
Já dávám do vody 3 dny po sobě Metrozol v prvním týdnu po zahnízdění. Zdá se mi ale, že to dělám buď špatně nebo nezabírá. Děkuji, s pozdravem, P.

27.9.2018 15:50

petr008 napsal(a):
Dobrý den, skvělá odpověď. Také děkuji. Dozvěděl jsem se věci o kterých jsem neměl tušení. Jsem s holuby začátečník. Např mi bylo divné proč staří holubi opustili mládě ve věku 10 dnů, kdž ho před tím normálně krmili a pěkně rostlo. Přičítal jsem to trichomoniáze, ale bylo mi to divné, jelikož jsem před líhnutím rodiče přeléčil metrozolem. Mohu se prosím zeptat, jak praktikujete tlumení trichomoniázy?
Já dávám do vody 3 dny po sobě Metrozol v prvním týdnu po zahnízdění. Zdá se mi ale, že to dělám buď špatně nebo nezabírá. Děkuji, s pozdravem, P.

27.9.2018 15:52

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Měl jsem tam napsaný celý dlouhý příspěvek, přidal jsem k němu obrázek a vložil se jenom obrázek . Odpovím později, jak bude čas. J. E.

10.10.2018 09:03
flodur13

XXX.XXX.168.199

Děkuji za příspěvek holoubata jsem krmil nabobtanou pšenicí a kukuřicí do zobáčku a stříkačkou vodu,pěkně přijímali potravu,krmil jsem je cca 14 dní a ted už žerou a pijou sami.Dobré rady,děkuji Rudolf. Na krasu,podkana jsem 1chytil a dávám ještě otrávenou návnadu zabezpečuji aby se k tomu nikdu nedostal,do sklopce mi nechce jít.

10.10.2018 15:36

flodur13 napsal(a):
Děkuji za příspěvek holoubata jsem krmil nabobtanou pšenicí a kukuřicí do zobáčku a stříkačkou vodu,pěkně přijímali potravu,krmil jsem je cca 14 dní a ted už žerou a pijou sami.Dobré rady,děkuji Rudolf. Na krasu,podkana jsem 1chytil a dávám ještě otrávenou návnadu zabezpečuji aby se k tomu nikdu nedostal,do sklopce mi nechce jít.

Dobrý den, já dnes jednoho potkána do sklopce chytil. Na žrádlo pro holuby. Tuhle mi roztrhal potkan nějakého holuba, jsou to potvory, na jaře mi zabili tři housata . Otrávené nástrahy pozor, musí mít účinek až po delší době, jinak po pozření potkanem ochutnavačem a jeho poměrně rychlou smrtí budou ostatní se jedu vyhýbat. Bojovat s nimi musíte dosti odborně, neboť oni si všechno pamatují, i sklopec musel být dlouho mimo provoz, neboť se mu vyhýbali. Po čtyřech měsích do něj opět lezou. Prvně, co jsem něco chytil, byl jeden dospělý kus, poté nějakou dobu nic, pak během asi dvou týdnů dalších 11 potkanů, ve dvou případech dva ve sklopci naráz, pak hodně dlouhá přestávka a dnes ráno zas jeden. Už líčím i pasti, je to stejná past jak na myši, ale větší. Musí se přidrátovat, aby s ní neutekl, kdyby ho chytla za ocas.

Přidejte reakci

Přidat smajlík