Dobrý den, našel jsem mladě městského holuba, který vypadl z hnízda. Holoubka jse mi nepodařilo už navrátit do hnízda, tak ho mám doma. Mám ho na balkoně už asi 14 dní. Postavil jsem mu voliéru, v které nyní žije viz. obr. v příloze (budu rad za konstruktivní kritiku). Řídil jsem se rady zde na fóru a zatím prospívá skvěle. Nyní jsem si všimnul že je napaden nějakým parazitem (nejspíš všenkou). Parazit má tělo tak 2 mm dlouhé, hubené a světle hnědé barvy. Prosím o radu, jak se ho účinně zbavit ale šetrně vůči holoubku.
Přeju hezký den a předem děkuji za jakoukoliv odpověď
Rejmen
napsal(a):
Dobrý den, našel jsem mladě městského holuba, který vypadl z hnízda. Holoubka jse mi nepodařilo už navrátit do hnízda, tak ho mám doma. Mám ho na balkoně už asi 14 dní. Postavil jsem mu voliéru, v které nyní žije viz. obr. v příloze (budu rad za konstruktivní kritiku). Řídil jsem se rady zde na fóru a zatím prospívá skvěle. Nyní jsem si všimnul že je napaden nějakým parazitem (nejspíš všenkou). Parazit má tělo tak 2 mm dlouhé, hubené a světle hnědé barvy. Prosím o radu, jak se ho účinně zbavit ale šetrně vůči holoubku.
Přeju hezký den a předem děkuji za jakoukoliv odpověď
Dobrý den,
je chvályhodné, že jste se ujal mláděte druhu, který je díky médiím na seznamu "škůdců a roznašečů nemocí". To, že má na sobě vnější cizopasníky je naprosto normální, každý divoce žijící pták jich "hostí" nespočet. Na likvidaci parazitů u jednoho holuba bude pro vás nejsnažší koupit v PET koutku např. v Kauflandu DIFUSIL pro psy a kočky. Stříkněte Difusil pod obě křídla a za krk, a bude po všenkách. Akorát pozor na oči.
Ta voliérka je skutečně miniaturních rozměrů, hned jak bude mít holoubě snahu procvičovat křídla a létat, pusťte ho na volno. Když budete mít štěstí, bude se vám na balkon vracet. Tedy pokud o to stojíte.
S pozdravem Jirka Suda
A nebo toto,
nastříkat pod křídla ,záda a kolem kloaky.Chránit hlavu.Klidně po týdnu opakovat.
Ať se daří.
https://www.superzoo.cz/arpalit-neo-rozprasovac-mechanicky-150ml/?gclid=EAIaIQobChMI-I2zgYfq3QIVRrYYCh1jEgrvEAQYBCABEgLIcvD_BwE