rastoz
napsal(a):
Zdravim chcem sa poradit ako pripravujete holuby na vystavu ,vo vystavnych klietkach?Ak to nie je tajomstvo🙂.Som chovatel ČESKYCH STAVAKOV SEDLATYCH.Ďakujem s pozdravom R.Z.
Zdravím,nikdo neodpovídá,tak se o to pokusím,i když jsem staváky nikdy nechoval.Choval jsem mnoho let NVH,ale to zde každý ví.
Klecová drezura není jednoduchá věc a velice na ní záleží a odvážím si říci,že úspěch závisí pouze na ní,protože než jsem se dozvěděl jak se dělá,tak jsem úspěch nikdy neměl.Nedávno zesnulý, přítel a můj GURU NVH Oldřich SUCHOMEL mě do tajů drezury zasvětil a tak se podělím se všema.
Není jen holuba strkat do klece,ale začíná to naučit holuba nebát se doteku lidské ruky.Každý večer je nutné v holubníku na holuby mluvit a dotýkat se jich lehce rukou, dokud se nepřestanou bát a nebudou nikam prchat.Poté dejte do holubníku stoleček,postavte holuba na něj a roztaženýma prstama obou rukou mu braňte v ulétnutí,ale nedotýkejte se ho.Až docílíte,že zůstane v klidu stát,bez vašich rukou,tak jej dejte do klece na čtvrt hodiny,ale neodcházejte a lehce se ho dotýkejte rukou a mluvte na něj.Podruhé a nejméně desetkrát dejte holuba do výstavní klece na hodinu a až uvidíte,že si v kleci sedl na břicho,tak je vyhráno a klecová drezura je hotova,protože holub se v kleci přestal bát a když k němu přijdete a začnete na něho mluvit,tak se začne předvádět.
Drezura,tím však nekončí,protože je zde také přepravní bedna.Strčit holuba do bedny je pro holuba stres a musí vědět,že se mu v ní nic nestane.Je to dle mého to nejdůležitější a trvá to dost dlouho.Nejhorší je,když jej dáte vystresovaného po výstavě do bedny,tedy opět do stresu a potom se holubáři diví,že dochází po výstavách k úhynům.Netvrdím,že holub nemůže na výstavě dostat nějakou nemoc,ale vystresovaný holub bez imunity musí zákonitě uhynout.To však je již jiné téma.Vím,že tato drezura je velmi časově náročná,ale úspěch je jistý. Přeji ať se daří.Zdeněk FRANTA
Uživatel s deaktivovaným účtem

Koutak napsal super příspěvek a určitě mnoha chovatelům pomůže 😉 pokud můžu podělím se i já o něco málo ....jak už bylo napsáno holub se člověka nesmí bát proto začínám s "drezurou" už v holoubecim věku.po nakrouzovani tj.7-8 den začínám brát holoubata častěji do ruky každé prohlížím povídám si sním pohladim... V tomhle věku se holoubatum vštěpí že člověk není nepřítel ale parťák což je dost důležité pro další práci .