Bydlím kousek od Písku. Ale v centru jsem delší dobu nebyla. Na podzim jsme začali s chovem prácheňského káníka modrého černopruhého. A teď na jaře asi skončili. Doufala jsem, že toto plemeno nepotřebuje voliéru, ale spletla jsem se. Měli jsme tři páry. Na volno. Po celou zimu měli dostatek krmení a v mrazu jsem jim měnila vodu několikrát denně. Drželi se okolo holubníků, které jsou skoro tři metry nad zemí. Nejdříve jsme našli zakousnutého holuba. Pak se jeden pár ztratil. Nějaký dravec dostal tu holubici co zůstala sama. Zbylý pár vyseděl v mrazech dvě krásná holoubata. Ale jedno mělo pokřivené nožičky, tak jsme ho museli dát pryč. To druhé vylétlo holub ho pěkně učil, kde se nakrmí, napije, vracelo se do holubníku. A minulý týden jsme přišli o holoubě, bohužel i holubice se ztratila. Seděla na dvou vajíčkách, které jsou zastuzené. Zbyl nám poslední holub, který se dolétne jen najíst, napít a raději je schovaný v holubníku. Přemýšlíme nad voliérou. Ale tolik jsme si přáli mít holubi na volno. Existuje nějaké plemeno, které by bylo opatrnější, hbitější. Jak to že o věžáky se nikdo nestará a přesto přežívají.
lupus4
napsal(a):
Tak černých je tam asi 15, 1 červený a už jen 5 načepejřených žlutých
Tak to máš co chytat.U nás je už druhý rok Zrzohlávka rudozobá,ale chytit se nedá.Loni byla krotší.
lupus4
napsal(a):
Tak černých je tam asi 15, 1 červený a už jen 5 načepejřených žlutých
Díky, je mi jich líto. Ale mám strach aby u nás nedopadli jako ti předtím. Pořád ještě přemýšlíme o té voliéře.Zalíbil se nám altenburský bublák.
Jak je chcete pochytat v Písku v centru? Znáte dnešní lidi. Buď Vám dají pokutu že je chytáte, nebo Vám dají pokutu že ulítli a škodí ve městě.
Tak jsme se tam dneska sešli s přítelem Ř., měšťáci (MP) proti odchytu nic nenamítají...
Černých je tam asi 30, žlutých 5, červení 2, stříbrní kapratí bělopruzí 2, modří pruhový 2...i asi 3 kaliforňáci
1 rys, asi 7 č. bagdet viz fota, ti mě připadaly už docela "načatý"...holt nejsou zvyklé na rohlíky
Ř. se je pokusí pochytat co půjde..., v Ne dáme zprávu
Holuba máme samotného. Nevíte náhodou kdo by v okolí Písku měl na prodej holubici prácheňského káníka modrého černopruhého. Jen do hobby chovu, nemusí to být žádný výstavní kus. Už je mi toho holuba líto. Pořád poletuje, kouká do prázdných holubníků, naparuje se. Ještě bych to ráda zkusila mít vlastní chov holubů. Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

tetrivek
napsal(a):
Holuba máme samotného. Nevíte náhodou kdo by v okolí Písku měl na prodej holubici prácheňského káníka modrého černopruhého. Jen do hobby chovu, nemusí to být žádný výstavní kus. Už je mi toho holuba líto. Pořád poletuje, kouká do prázdných holubníků, naparuje se. Ještě bych to ráda zkusila mít vlastní chov holubů. Děkuji
Zdravím,začátky bývají těžké někdy,určitě bych nebyl zklamaný z prvních nezdarů,chybama jse člověk učí.....já osobně bych jsi dovolil říct, pokuď jste v oblasti kde podlehate predačnímu tlaku ,tak začínat s třemi páry je nesmysl...proč?odpověď hledejte ve svem prvním příspěvku.....ano základ je tři páry,ale pokuď jse vam jeden /dva jedinci stratí vzniká nevyvaženost ,rivalita mezi dvěma páry následná stráta dalších a chov zaniká ,pro volný chov doporučuji víc jak 10 jedinců,více hlav více vidí a případná strata nějakých jedinců Vás neohrozí,vždy se najde harmonizuji pára (páry )která Vám bude směle vyvadět holubata a tím nahradit případné straty.Ať už jsem choval cokoliv PH,Altenburské bubláky,dnes Slezské barevnohlavky vždy jsem začínal se základem aspoň tech 20 jedincu dotyčného plemene ,jelikož pouštím holuby na celý den bez ohledu na roční období a chovám uprostřed lesů tak mi případné straty nedělaly žádný problém,abych sestavil nejmíň 4 ,5 pár....Ve skupenství 15 -20 ks máte větší šanci než 6 -8 ks, pokuď chcete chovat bez voliery na volno ,vždy se najde jedinec který jsi všimne nebezpečí dřív než ostatní a tím dá dalším možnost úniku...Získejte jedince z volného chovu s počtem aspoň 12 -16 ks vyváženém počtu v pohlaví,něco padne za oběť dravce a to co se adaptuje bude dělat Vám radost...jistě se nevzdavejte !!! S pozdravem Adamčik E
Děkuji Vám. Jsem ráda za Vaší radu. Nějak jsem se pořád nemohla srovnat s tím mít holubi ve voliéře. To už by jsme mohli mít místo holubů papoušky . Holubi bych měla ráda jen na okrasu střech a zahrady. Na které letos doufám přibudou i kuřátka s kvočnou.
U nás jsou okolo většinou samá pole, louky, les máme asi 200 m vzdušnou čarou od holubníku. V zimě když napadlo hodně sněhu, tak na drátech sedělo káně. Myslím že mělo na svědomí asi tři holubi. Pak jsme káně našli sežehnuté u sloupu na drátech. Teď je po sněhu tak doufám že je budou zajímat více myši na polích.
na drátech sedělo káně. Myslím že mělo na svědomí asi tři holubi
To jste žena "myslivce"? Káně holuby neloví , páč na to nemá potenciál.
Kdybyste své holuby někdy pozorovala, zjistila byste, že holubi mají káňata totálně na háku ... jen po něm mrknou a jsou v klidu...
Zděšení u nich vyvolá krahulice, jestřáb, sokol...káně nikdy
Tak to jsem nevěděla, myslela jsem že mělo spadeno na holubi. Pak jsme nedaleko našli jen peří z jednoho holuba. Krahulce jsem taky zahlédla. Ještě tu lítala poštolka. Ale na tu je holub asi velký ne?
Zajímalo by mě jestli vadí holubům světlo lampy, které svítí z rohu zahrady celou noc.
Někdy se stalo že si holubi nezalezli na noc do holubníku a nocovali venku. To by je ještě mohl chytit i výr.

Zdravím,káně a poštolka určitě ne!! Je také otázkou jakým způsobem máte řešeny holubník a jeho zabezpečení.???Bez nočního zavření holubů lze chovat za určitých okolnosti...jednak holubníkem na kůlu v prostoru, opatřeným plechovým límcem a kůlem z kovu ,jednak kvůli životnosti a částečnému zamezeni vyšplhaní lasicovitých a umístěný mimo dosah stavení a dřevin ,aby byl zamezen průnik do budníků ,u podstřešnich holubniků take musíte řešit zajištění,pravděpodobnost že Vám kočka nebo kuna sleze po střeše mezi okapem a střechou na budniky a nebo spodem po nějakém porovitem materiálu či svodu,štěně je velká.Nejlepší je komorovy holubnik postaveny v části půdniho prostoru hospodařske budovy nebo nějaký přízemní vždy s nočním zavřením vletoveho otvoru.Zajistěte jsi větší počet jedinců pro chov ,odpovidajici chovatelske zázemí které bude v nočních hodinách zabezpečené a na údržbu jednoduché!! I když Vám časem ustoji tlak dravců k čemu to,když Vám tam vleze v noci kuna,tchoř ??!!A můžete mít jich i padesát a ráno najdete vše zamordovane.Chovat holuby neni nic složitého jestli u toho vydržíte a nevzdáte se ,budete se tomu za pár roků smát hezky den A.E
Zdravím Vás. Posílám Vám pár fotek holubníků. Časem ještě přiděláme další.Holubníky jsou tři metry nad zemí. Pod střechou. Domeček nesousedí s jinou budovou nebo stromem. Nevím jestli by kuna nebo lasička dokázaly vylézt nahoru.

tetrivek
napsal(a):
Zdravím Vás. Posílám Vám pár fotek holubníků. Časem ještě přiděláme další.Holubníky jsou tři metry nad zemí. Pod střechou. Domeček nesousedí s jinou budovou nebo stromem. Nevím jestli by kuna nebo lasička dokázaly vylézt nahoru.
Zdravím perfektní,ale kuna tam bez problémů vleze,je to krásné ,ale zrušil bych ty otvory výměnou za uzaviratelný otvor (vlet) velikosti cca 50š×30v uzaviratelný ,na panty okenní sklopkou jako zámek a přes lanko a malou kladku na otvírání pro snadnou obsluhu od země .Ráno otevřít,večer zavřete,okenní sklopka se vahou poklopu (okna)zajistí,pouze tah lanka umožní odemčení ,na konci lanka háček a zajistit o očko v otevřené poloze...

Pošlu fotky a nákres mechanizmu....

lupus4
napsal(a):
Tak zatím odchyceno (normálně rukou) 5 bagdet, 7 PK, 1 X staváka (bílý, žlutý ocas)
Ahoj! Ne že je opět prodáš vietnamci do nudlí, když už je tak pečlivě a s láskou odlovuješ
Tak PK jsou zabydlení (na volno) a mají i holoubátka
Na fotce hřivnáči, na okně na sídlišti v Kladně

lupus4
napsal(a):
Tak PK jsou zabydlení (na volno) a mají i holoubátka
Na fotce hřivnáči, na okně na sídlišti v Kladně
Hnedle bych je nakroužkoval!!!
j46

XXX.XXX.140.248
Škoda že to mám do Písku tak daleko o nějaké Pk bych měl také zájem .chovu zdar.