Holoubi na maso - naprostý začátečník

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Vojta123

4.3.2019 22:09
Vojta123

XXX.XXX.168.104

Dobrý den. Nikdy jsem holuby nechoval, ale rád bych s chovem na maso začal. Jde mi hlavně o holoubata. Jsem naprostým začátečníkem. Proto ocením jakoukoliv radu. Představuji si tak 3-5 párů. Preferuji voliérový chov. Nemám moc místa. Jak velká by měla být? Jaká plemena doporučujete? Jak je párovat? Cokoliv by vás napadlo, co by mi mohlo pomoci, budu moc rád. Předem děkuji za odpověď.

5.3.2019 05:42
jo012810

XXX.XXX.101.35

Určitě jde chovat holuby na maso. Za tímto účelem byly vyšlechtěni např. původní am. king, texan, kalifornský holub atd. Je si třeba uvědomit, že voliérový chov holubů přináší potřebu komplexní výživy, udržování zdravotního stavu atd. Pokud vám jde jen o kra´toučké mladé maso, máte málo místa, pak na masnou produkci jsou daleko nejlepší japonské křepelky masného typu, které potřebují nesrovnatelně méně místa, ale pokud možno stálou teplotu, netrpí nemocemi a krom masíčka můžete mít i vajíčka. Pokud vám jde se bavit s holuby, pak si určitě vyberete plemeno plodné a dobře prospívající ve voliéře, např. kaliforňáky.

Vojta123

5.3.2019 21:19
Vojta123

XXX.XXX.168.104

Dobrý večer. Děkuji za tak rychlou odpověď. Já měl právě na mysli spíše ten chov holubů. Jak velkou voliéru byste doporučoval/a pro zmíněné 3-5 párů? A čím krmit?
Také mě zaujaly ty křepelky. Jako začátečník se s tím setkávám poprvé. Máte vy osobně nějaké zkušenosti s chovem křepelek?
Předem děkuji za odpověď.

Vojta123

5.3.2019 22:13
Vojta123

XXX.XXX.168.104

Promiňte. Můj dotaz samozřejmě patřil Vám. Na tomto fóru jsem začátečník.

6.3.2019 05:26
jo012810

XXX.XXX.101.35

Vojta123 napsal(a):
Dobrý večer. Děkuji za tak rychlou odpověď. Já měl právě na mysli spíše ten chov holubů. Jak velkou voliéru byste doporučoval/a pro zmíněné 3-5 párů? A čím krmit?
Také mě zaujaly ty křepelky. Jako začátečník se s tím setkávám poprvé. Máte vy osobně nějaké zkušenosti s chovem křepelek?
Předem děkuji za odpověď.

S chovem holubů, ale na volno mám několik desetiletí zkušenost. Ve voliéře ne. S křepelkami se zabývám 3 roky a jsem s nimi spokojený. Mohu se "vyblbnout" i po chovatelské stránce a při malé potřebě prostoru, ale s co nejstabilnější teplotou (u mne od +12°C do +22°C), jde o užitečnou drůbež, jak na maso, tak vajíčka. Inkubační doba v líhni 17 dní, dospělost v cca 6-8 týdnech, záleží na kmeni, krmení a prostředí. Hmotnost vajíček kolem 14 g, takže 5 křepelčích vajíček nahradí jedno slepičí velké vejce. Ale to je o drůbeži a ne o holubech, kterým toto vlákno patří, takže se omlouvám holubářům.

6.3.2019 07:38
kko

XXX.XXX.249.82

Kalifornské, vřele doporučuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.3.2019 08:48
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vojta123 napsal(a):
Dobrý den. Nikdy jsem holuby nechoval, ale rád bych s chovem na maso začal. Jde mi hlavně o holoubata. Jsem naprostým začátečníkem. Proto ocením jakoukoliv radu. Představuji si tak 3-5 párů. Preferuji voliérový chov. Nemám moc místa. Jak velká by měla být? Jaká plemena doporučujete? Jak je párovat? Cokoliv by vás napadlo, co by mi mohlo pomoci, budu moc rád. Předem děkuji za odpověď.

Pro 3-4 páry stim že holoubata půjdou do kuchyně Vám bude stačit voliera o rozměrech 3x2x2 (delka x šířka x výška) plus na to navazující holubnik o rozměrech minimálně 1.5 x 2 x2 (delka x šířka x výška) pokud chcete holuby čisté jen na maso je lepší parovat dva rozdílné plemena např. Benešovský holub X kalifornsky holub tímto spojením dostanete více zmasilejsi holoubata. Jatecnost holoubat se pohybuje kolem 28 až 31 den po vylihnuti v tuto dobu je třeba zabíjet s každým dnem navíc holoubata ztrácí na váze

10.3.2019 22:07
Tibor Slovensko

XXX.XXX.30.9

Ja samozrejme súhlasím s kalifornskými, ale môžete vyskúšať aj iné kombinácie. U dvojplemenneho kríženca vhodných plemien sa prejavy heterozonny efekt - vzrastovost. Ale musia byť vhodné jedince a plemená. Osvedčené kombinácie: king hnedopasavy úžitkový( nie na výstavy) samica a samec biely kalifornský. Texan červený( aj pasavy) samica a samec modrý gigant. To je jednoduchá hybridizacia. Dá sa však využiť aj 3 plemená aj 4 plemená hybridizacia tá je špička. Ale nestačí len vhodná kombinácia plemien. Každé plemeno ktoré použijete musí mať aj dobrý geneticky základ. Takže len z overeného a dobrého chovu. Holuby pre tvorbu rodičovského paru musia pochádzať od paru, ktorý minimálne 7 krát vyviedol mladé( king, texan, gigant). Samca Kinga neodporúčam, je agresor. Ak máte otázky, navštívte FB: úžitkové a farmove holuby. S pozdravom.
Tibor.

6.7.2019 16:41
Bezak

XXX.XXX.17.115

6.7.2019 18:21
M.stehno

XXX.XXX.241.244

kalifornský holub, benešovský holub, gigant, texan, moravský pčtros, gigant, česká bagdeta vřele tyto plemena doporučuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík