Dobrý den, vážení chovatelé, rád bych Vás požádal o radu. Chtěl bych začít s chovem některého českého plemene holubů. Rád bych choval 4 nebo 5 párů.
Snažím se najít dostatek informací a na začátek chovu se co nejlépe teoreticky připravit. Zatím ale nevím, které plemeno si vybrat. Chtěl bych mít holuby částečně na maso a časem třeba zkusit odchovat holoubata i na výstavu. Rozhoduji se mezi benešovským bílým a prácheňským káníkem. Je u některého z těchto (nebo jiných českých plemen) reálné, aby se držel spíše doma kolem holubníku a na dvoře a nezalétával dál na cizí střechy atd?
Děkuji Vám za odpovědi a za rady.
Jakub M.
Pštros moravský/americký byl původně užitkový polařící holub s vysokou plodností, ale šlechtěním výstavních parametrů v posledních 30 letech toto ztratil, takže výstavní pštros dává 1-3 holoubata na pár ročně , dle zkušených chovatelů čím hezčí holub, tím méně holoubat dává, takže se dobře porozhlédněte, kde ještě mají pštrosi více holoubat, jinak masa moc nebude...a létání se nebojte - ze střechy na zem a zpět, je-li tam zrní...
Nebo se dejte na poštovní holuby, ty se ještě tolik nešlechtili jen na vzhled a dávají mnoho holoubat i ve standartní variantě, ..., navíc hmotnost standartních ph je stejná jako u pštrosů.
zdravím.co se týče zalétávání na sousední střechy,záleží hodně na tom,jak jsou vysoké,tedy jaký z nich mají rozhled,aby včas zaregistrovali dravce.to se týká plemen,jako poštovní,nebo barevnohlávci.čím těžší plemeno,tím menší problémy se sedáním na cizí střechy.dnešní pštrosi,nebo benešáci a kingové se spíše drží doma na zahradě,dalo by se říci,že létají neradi,spíše z donucení.tož asi tak.
Dobrý večer, velice děkuji za odpovědi. Popravdě mě nejvíce zaujali právě ti káníci. Je to opravdu jeden z klenotů našich plemen holubů. Chov zvířat mě velmi baví a rád bych se věnoval zejména českým plemenům. Před týdnem mi dorazila kuřata šumavanek a ještě čekám na české kropenky. Doufám, že z kuřat sestavím adekvátní chovné kmeny. Jinak od letošního roku se věnuji chovu českého albína.
Myslím, že co se našich plemen zvířat týče, nemáme se za co stydět a máme být na co pyšní. Díky všem za odpovědi a hezký večer.
Jakub
gary
napsal(a):
Pštros moravský/americký byl původně užitkový polařící holub s vysokou plodností, ale šlechtěním výstavních parametrů v posledních 30 letech toto ztratil, takže výstavní pštros dává 1-3 holoubata na pár ročně , dle zkušených chovatelů čím hezčí holub, tím méně holoubat dává, takže se dobře porozhlédněte, kde ještě mají pštrosi více holoubat, jinak masa moc nebude...a létání se nebojte - ze střechy na zem a zpět, je-li tam zrní...
Nebo se dejte na poštovní holuby, ty se ještě tolik nešlechtili jen na vzhled a dávají mnoho holoubat i ve standartní variantě, ..., navíc hmotnost standartních ph je stejná jako u pštrosů.
neplete si to trošku s kingem ?
paskov244
napsal(a):
Platí to pro gary
Jen pro vaši informaci : já měl 5 párů holubů od r. 1965 - 1 pár NVH + 4 páry poštovních holubů , NVH bílí lítali jako ph a stejně jako ph šli z hnízda na hnízdo po 1-2 týdnech od vylíhnutí mladých. Chovaní samozřejmě volně bez léčení a bez úhynů !
M.stehno
napsal(a):
neplete si to trošku s kingem ?
nepletu , vycházím z osobních zkušeností velkých chovatelů mp a též z vlastní - měl jsem loni 5 párů pštrosů červených a dali dohromady 15 holoubat ! A podobně mám info od jiných chovatelů, kteří to přiznali při hovoru s nimi. Je to jinými slovy bída : když nádherný pár dá 2 holubata za rok, jak se dá zajistit pouhá prostá reprodukce chovu - 1 z nich má špatnou kresbu a 2. špatnou barvu a nemáte z čeho vybírat do chovu. Pak nemají ani sami chovatelé co prodávat a nechají všechno vylétnout, jen aby něco bylo...a ještě to vychvalují , aby prodali !
Bohužel, žádný strom neroste do nebe, nedávno se psalo, že psi , kteří jsou jen šlechtěni tzv. na krásu, nejsou služební, nepasou dobytek, nehlídají, prudce degenerují, zdebilňují, je to jasně vidět např. u skotské kolie a borderky, ta první je tzv.šlechtěním, prakticky zničena, u té druhé se naštěstí nevyžadují nesmyslné ozdobnosti, ale musí makat, to samé je asi holubů, není možné jít brutálně proti přírodě- držet v nepřirozených podmínkách, ničit imunitu příbuzenskou plemenitbou, tzv. preventivním léčením,zakulocováním, nelétáním, k tomu voda zničená plasty, zbytky léčiv, pesticidy, zmutované obilí, plné chemie , nakonec bude jediná spása , ubrat z nesmyslných požadavků na exterier, a tyto skleníkové panenky zkřížit s věžáky, jestli nebudou zatím vyvražděni, šílenosti v zemědělství , nejen chemie a řepka, vybití většiny dobytka, dělají cíleně z krajiny měsiční, mrtvou poušť, kde již není místo , ani pro hmyz, natož pro holuby
čendas
napsal(a):
Bohužel, žádný strom neroste do nebe, nedávno se psalo, že psi , kteří jsou jen šlechtěni tzv. na krásu, nejsou služební, nepasou dobytek, nehlídají, prudce degenerují, zdebilňují, je to jasně vidět např. u skotské kolie a borderky, ta první je tzv.šlechtěním, prakticky zničena, u té druhé se naštěstí nevyžadují nesmyslné ozdobnosti, ale musí makat, to samé je asi holubů, není možné jít brutálně proti přírodě- držet v nepřirozených podmínkách, ničit imunitu příbuzenskou plemenitbou, tzv. preventivním léčením,zakulocováním, nelétáním, k tomu voda zničená plasty, zbytky léčiv, pesticidy, zmutované obilí, plné chemie , nakonec bude jediná spása , ubrat z nesmyslných požadavků na exterier, a tyto skleníkové panenky zkřížit s věžáky, jestli nebudou zatím vyvražděni, šílenosti v zemědělství , nejen chemie a řepka, vybití většiny dobytka, dělají cíleně z krajiny měsiční, mrtvou poušť, kde již není místo , ani pro hmyz, natož pro holuby
Čendas,ani naše generace,ani generace právě se rodících lidí to nezmění.Změnit to může pouze příroda na této planetě,ale to už tady bylo před mnoha tisíci lety a nebo někdo přiletí a popráškuje nás ,protože jsme se nepovedli.
Zdenku, když vidím, co stalo s kdysi létavými, plodnými holuby , jsme rád,že mi je 65 let, Tvých názorů si velice vážím, s jedinou vyjímkou- tleskání staváků, nikdy bych se nepřel, o něčem, v čem si nejsem jistý, navíc jsme citoval špičkové chovatele, ale ono je to tak nějak jedno, zbytky staváků, aspoň v mém okolí, žijí ve volierkách, jak pro anduly, kde jen poskakují, já již nic nešlechtím, léčím dle Tvé rady po rozboru trusu, koukej si něco pořídit, u čeho nemusíš pořád být, kámoš má takovou směsku voláčů, barevnohlávků ,na chalupě, jezdí tam jen víkendy- chlastají z potoka, kradou obilí slepicím a jsou parádní, sepiš paměti, rád si je koupím, hezký den ,čenda
čendas
napsal(a):
Zdenku, když vidím, co stalo s kdysi létavými, plodnými holuby , jsme rád,že mi je 65 let, Tvých názorů si velice vážím, s jedinou vyjímkou- tleskání staváků, nikdy bych se nepřel, o něčem, v čem si nejsem jistý, navíc jsme citoval špičkové chovatele, ale ono je to tak nějak jedno, zbytky staváků, aspoň v mém okolí, žijí ve volierkách, jak pro anduly, kde jen poskakují, já již nic nešlechtím, léčím dle Tvé rady po rozboru trusu, koukej si něco pořídit, u čeho nemusíš pořád být, kámoš má takovou směsku voláčů, barevnohlávků ,na chalupě, jezdí tam jen víkendy- chlastají z potoka, kradou obilí slepicím a jsou parádní, sepiš paměti, rád si je koupím, hezký den ,čenda
Čendo už se na tom pracuje.Vlet od Kvídery je doma a opět budou barevnohlávci kroužit nad mou chalupou.S NVH jsem si za těch 32 let užil dost.Přeji ať se daří.Zdeněk
Uživatel s deaktivovaným účtem

čendas
napsal(a):
Šlechtění na krasu a liniovy chov tj. pribuzenska plemenidba.....
napsal(a):
Šlechtění na krasu a liniovy chov tj. pribuzenska plemenidba.....
Liniový chov nemusí být nutně příbuzensky vedený...Linie, většinou samčí, je odchov po super samci(a to ve všech sledovaných parametrech), s mnoha holubicermi a ty nemusí být nutně příbuzné, ale mohou. Takže asi u vás používáte do linie především příbuzné holubice. Je to tak?
Psal jsem zde, že již nic nešlechtím, vědomně jsem nikdy příbuzenskou plemenitbu nepoužil,jak prudce klesá počet nejen chovatelů máločetných plemen, uzavírá se logicky kruh, u holubů, kteří volně létají, závodí, to vyřeší doktror jestřáb a příroda, srovnat IQ poštovního holuba, s těmito vyumělkovanými bambuláky, kteří by bez denního úklidu, dozoru veteriny, speciálních směsí, je nemožné, většinou jen žerou a tupě zírají z nízko položených sedaček, logicky prudce klesá nejen plodnost, čekám , kdy se začne propagovat hormonální léčba a inseminace , holoubě použité do chovu, které bylo nutné dokrmovat, cpát antibiotiky, a bylo jediné za celý rok, bude ještě horší bastard, než jeho rodiče
čendas
napsal(a):
Psal jsem zde, že již nic nešlechtím, vědomně jsem nikdy příbuzenskou plemenitbu nepoužil,jak prudce klesá počet nejen chovatelů máločetných plemen, uzavírá se logicky kruh, u holubů, kteří volně létají, závodí, to vyřeší doktror jestřáb a příroda, srovnat IQ poštovního holuba, s těmito vyumělkovanými bambuláky, kteří by bez denního úklidu, dozoru veteriny, speciálních směsí, je nemožné, většinou jen žerou a tupě zírají z nízko položených sedaček, logicky prudce klesá nejen plodnost, čekám , kdy se začne propagovat hormonální léčba a inseminace , holoubě použité do chovu, které bylo nutné dokrmovat, cpát antibiotiky, a bylo jediné za celý rok, bude ještě horší bastard, než jeho rodiče
Plně s vámi souhlasím- s klesající členskou základnou i počtem chovaných jedinců klesá variabilita plemen a roste příbuzenská plemenitba - někdy vědomě, jindy i nevědomě, neboť lidi ani mnohdy netuší , jaký původ má který holub- zvláště v klubech, kde si vyměňují potomky šampionů a všichni je chtějí...Takové moravské moráky v Čr najdeme jen ve stovkách kusů, chová je pár desítek chovatelů a zachraňují to křížením s jinými plemeny jako heseňský ,hanácký aj. voláči, až to již není moravský holub , ale Euroholub...Podobně i pštros za chvíli bude Euroholub, namíchaný z moden,kingů aj., takže kdyby se udělaly testy DNA holubů, tak přijdeme o mnoho původních národních plemen, neboť by se odhalila ta směs cizí krve.Takže vzhůru do EU s Euroholuby !!!
Kdepak ty staré časy jsou ? Od 5 pár pštrosu 15 mladíku je málo chováte vůbec moravské pštrosy? ti přeci mají ve vínku dvanáct osvalených holoubat ne za pětiletku ale za rok.
A ještě něco dva vynikající holubi se do páru nedavaji aspoň já to tak dělám a odchovávám od deseti par holubů 120 - 130 výletků nejsou žádné podřadné kvality , obdrželi v Holicích na celostátní výstavě bradavičnatých holubu - šampion 96b a nejlepší výletek 96b .
V chovu používám meziplemenné šlechtění , tím se snažím udržet plodné a živé (ne spící kdy člověk neví jestli je nemocný v posledním tažení) jak se říká ani pero od jiného chovatele naposledy jsem koupil samečka před devíti lety.

jo012810
napsal(a):
Liniový chov nemusí být nutně příbuzensky vedený...Linie, většinou samčí, je odchov po super samci(a to ve všech sledovaných parametrech), s mnoha holubicermi a ty nemusí být nutně příbuzné, ale mohou. Takže asi u vás používáte do linie především příbuzné holubice. Je to tak?
Ne... Šel jsem trochu jinou cestou, celý chov a linie byla založena na jednom chovném páru kde bylo odchovano sedum holoubat 4 samci 3 samice k těmto holubum byl dokoupen nepribuzny pár kde holub z tohoto páru šel na holubici z mojeho odchovu a holubice na holuba z mého odchovu a z jejich odchovu šli holubi do páru na zbylé holuby ze základního paru takže v párech se u mě nacházejí bratranec x sestřenice polobratranec x polosestrenice babi x vnuk děda x vnučka strýc x neteř atd. Každým rokem zapojují do chovu nepribuzneho holuba/holubici ale z 90% je ve všech holubech krev ze základního páru.

čendas
napsal(a):
Já Vám to taky neberu ale máte na to trochu zaujatý pohled.... Za 22 let holubariny sem nikdy nevakcinoval jediná chemie která se v mém chovu vyskytla byla entizol... Holubnik čistím nanejvýš dvakrát do měsíce ano směs kupují ale žádná speciální není je tam 12-13 druhů zrnin což si myslím je pro pestrost stravy ideál.... Můžu Vas ujistit že moji holubi jsou velmi aktivní a plodni vždy když mám možnost jsou pouštění na volno... No a co se těch odchovu týče nemůžu si stěžovat kdyby sem je nezastavil budou hnízdí celý rok😉
napsal(a):
Ne... Šel jsem trochu jinou cestou, celý chov a linie byla založena na jednom chovném páru kde bylo odchovano sedum holoubat 4 samci 3 samice k těmto holubum byl dokoupen nepribuzny pár kde holub z tohoto páru šel na holubici z mojeho odchovu a holubice na holuba z mého odchovu a z jejich odchovu šli holubi do páru na zbylé holuby ze základního paru takže v párech se u mě nacházejí bratranec x sestřenice polobratranec x polosestrenice babi x vnuk děda x vnučka strýc x neteř atd. Každým rokem zapojují do chovu nepribuzneho holuba/holubici ale z 90% je ve všech holubech krev ze základního páru.
Takže žádný liniový chov, ale vzdálená příbuzenská plemenitka, vztažená k základnímu páru. Nelze tedy mluvit o linii ve smyslu tohoto jednoznačného slova....

gary
napsal(a):
Plně s vámi souhlasím- s klesající členskou základnou i počtem chovaných jedinců klesá variabilita plemen a roste příbuzenská plemenitba - někdy vědomě, jindy i nevědomě, neboť lidi ani mnohdy netuší , jaký původ má který holub- zvláště v klubech, kde si vyměňují potomky šampionů a všichni je chtějí...Takové moravské moráky v Čr najdeme jen ve stovkách kusů, chová je pár desítek chovatelů a zachraňují to křížením s jinými plemeny jako heseňský ,hanácký aj. voláči, až to již není moravský holub , ale Euroholub...Podobně i pštros za chvíli bude Euroholub, namíchaný z moden,kingů aj., takže kdyby se udělaly testy DNA holubů, tak přijdeme o mnoho původních národních plemen, neboť by se odhalila ta směs cizí krve.Takže vzhůru do EU s Euroholuby !!!
Z mého pohledu bych dnešní houbaření rozdělil do dvou skupin na užitkové a okrasné zaměření a pak sportovní (závody, akrobacie, vystavnictvi) dalo by se to přirovnat k rybářství tam to je taky na užitek nebo sport... Na pribuzenske plemenidbe není nic neobvyklého ani špatného ale samozřejmě ji člověk musí umět používat.... Pribuzenskou plemenidbu používali už i naši předci a nezřídka kdy právě k vyslechteni našich národních plemen které dneska máme a známé ale jak už sem výše psal musí se umět používat

jo012810
napsal(a):
Takže žádný liniový chov, ale vzdálená příbuzenská plemenitka, vztažená k základnímu páru. Nelze tedy mluvit o linii ve smyslu tohoto jednoznačného slova....
V úplném smyslu tohoto slova ne ale pořád je to linie jedné krve
https://www.youtube.com/watch?v=ip-sjdn_4IA
https://www.youtube.com/watch?v=4fd0L4HXNFo
https://www.youtube.com/watch?v=gn7t-_50sms
https://www.youtube.com/watch?v=RHWp-M0tmhY ¨
https://www.youtube.com/watch?v=vCdk_kFt8hg
https://www.youtube.com/watch?v=wLMjbz-8pFU
Nevím který to je díl ale v jednom díle mluví pán o tom že má holuby pomocí inseminace