Iva98

XXX.XXX.102.119
Dobrý den,
vím, že to tady již bylo mnohokrát probírané téma na sto způsobů ale je mi 20 a s holuby teprve začínám a měla bych jeden dotaz. Hodlám chovat užitkové holuby (pravděpodobně gigant, texan) ve voliéře (chci začít se dvěma páry) o rozměrech 6x2x4 (d-v-š) voliéra je částečně krytá, s pletivem ze tří stran. Strop je pevný. Ráda bych věděla zda mi v ní přežijí zimu (letos to klesalo i k -20) případně jestli se je mám raději přesunout na zimu jinam. Děkuji za odpověď a prosím o shovívavost.
Iva98
Iva98
napsal(a):
Dobrý den,
vím, že to tady již bylo mnohokrát probírané téma na sto způsobů ale je mi 20 a s holuby teprve začínám a měla bych jeden dotaz. Hodlám chovat užitkové holuby (pravděpodobně gigant, texan) ve voliéře (chci začít se dvěma páry) o rozměrech 6x2x4 (d-v-š) voliéra je částečně krytá, s pletivem ze tří stran. Strop je pevný. Ráda bych věděla zda mi v ní přežijí zimu (letos to klesalo i k -20) případně jestli se je mám raději přesunout na zimu jinam. Děkuji za odpověď a prosím o shovívavost.
Iva98
Dobrý den,
Jak rozměr,tak provedení voliery je výborné a stačí udělat na zadní stěně budníky na hnízdění a můžete tam chovat klidně 10-15 párů.Zima holubům nevadí a pokud je holub ještě holubem,tak jsou schopni i v -20 hnízdit a odchovávat mladé bez úhony.V zimě jim však musíte rozmrazovat vodu,ale stačí klidně i dodat sníh a oni se ho nazobou a vydrží i několik dnů.Doporučuji se podívat na mé téma zde, Moji NVH a o zimní plemenitbě je toho zde opravdu hodně napsáno.Vše co píši není nikde načtené,ale mnoholetá praxe a nic jiného než praxe.Pokud Vám někdo bude tvrdit,že holuby musíte dávat do komorového zatepleného holubníku na zimu,tak si toho nevšímejte,protože je to nemysl.Přeji ať se daří.Zdeněk FRANTA
Iva98

XXX.XXX.111.27
Moc děkuji, mohu se ještě zeptat jak často preventivně přeléčujete acidomidem? Někde jsem tady četla že stačí na jaře a na podzim, někdo zase psal, že jej přidává celý rok, ale to mi příjde jako zbytečné přehánění. Ještě jednou děkuji. Iva
Iva98
napsal(a):
Dobrý den,
Iva98
CHtelo by to alespon 3az4 pary aby se nervaly.
Ivo odkud jste, pokud někde ze středočeského kraje klidně se přijeďte podívat na můj chov gigantů a vše Vám rád vysvětlím. Popřípadě si najděte chovatele ve své blízkosti který Vám chov ukáže a vše rád vysvětlí. Jinak musíte hodně věcí načíst jelikož v jedné diskuzi nelze vše vypsat. Jen stručně řeknu že holub je jedno z nejméně náročných zvířat na chov-volný chov je úplně v pohodě, voliérový trochu složitější hlavně v dotaci krmiv potažmo všech potřebných živin. Holubovo teplotní optimum jak já říkám je od,, -20 do +40cet´´. Párů musíte mít vždy 3 a více - jeden se toulá, dva se perou a tři už se jen smějou. Léčení je velkou otázkou-v zájmových, volných a zdravých chovech není potřebné a ani žádoucí, u extra plemen, voliérových chovech poštáků je otázkou co a jak a kolik atd.
Tak snad jsem něco poradil, hlavně se nevzdávejte, nebojte a s radostí jakkoliv začněte, časem do toho vplujete a chov si zařídíte k obrazu svému. Musím podotknout že každého mladého chovatele a zvlášť ženy si fakt cením
Uživatel s deaktivovaným účtem

Iva98
napsal(a):
Moc děkuji, mohu se ještě zeptat jak často preventivně přeléčujete acidomidem? Někde jsem tady četla že stačí na jaře a na podzim, někdo zase psal, že jej přidává celý rok, ale to mi příjde jako zbytečné přehánění. Ještě jednou děkuji. Iva
Acidomit není léčivo slouží ke stabilizaci a okyseleni vody tím u holubů napomáhá ke správné mikrofloře v žaludku někdo používá třeba i jablečný ocet.... Acidomit můžete podávat celý rok v kombinaci s jinými produkty jako třeba optimin atd.
Iva98

XXX.XXX.111.27
Všem moc děkuji za odpověď. Časem dám vědět jak to jde. Přeji hodně štěstí s letošními odchovy.
kouták
napsal(a):
Dobrý den,
Jak rozměr,tak provedení voliery je výborné a stačí udělat na zadní stěně budníky na hnízdění a můžete tam chovat klidně 10-15 párů.Zima holubům nevadí a pokud je holub ještě holubem,tak jsou schopni i v -20 hnízdit a odchovávat mladé bez úhony.V zimě jim však musíte rozmrazovat vodu,ale stačí klidně i dodat sníh a oni se ho nazobou a vydrží i několik dnů.Doporučuji se podívat na mé téma zde, Moji NVH a o zimní plemenitbě je toho zde opravdu hodně napsáno.Vše co píši není nikde načtené,ale mnoholetá praxe a nic jiného než praxe.Pokud Vám někdo bude tvrdit,že holuby musíte dávat do komorového zatepleného holubníku na zimu,tak si toho nevšímejte,protože je to nemysl.Přeji ať se daří.Zdeněk FRANTA
Přesně tak !!! A IVA98 přeji at se daří.