Dobrý den, dočetl jsem se, že je možné holuby krmit různými domácími míchanicemi ze šrotu, vařených brambor, soli..., ale nikde jsem se nedozvěděl recepturu. Mohl by někdo poradit recept na takovou míchanici? A je krmení takovými míchanicemi vůbec pro holuby bezpečné (nepůsobí trávicí obtíže? Jeden chovatel, mi řekl, že když mu zbude od oběda knedlík, tak ho rozmočí ve vodě a holubi si prý pochutnávají. Je možné takto krmit např. rozmočeným pečivem (rohlíky, chleba)? Díky, P.
Vážený Pane nikdo vám neodpověděl ohledně krmení holubů . Tak vám ve zkratce napíšu jak to dělám já .
Každý holub kterému nadrobíte rohlík nebo chleba ho ze zobne jako lahůdku a nemočte jej mají pak řídkou stolici a když krmí je to pro holoubata to pravé. Kdo se chce dočkat kvalitních odchovů měl by si míchat krmivo sám . Já to dělám takto , V zimě a mimo chovnou sezonu krmím jen ječmenem (sladovnickým,kulatým) když přepeřují přidávám řepku nebo řepkový olej . V sezoně ráno michanici - šrot pro kuřata K1 kopřivy při krmení holoubat přidávám vařenou rýži a suchý chléb namletý na strouhanku , směs navlhčím ,večer ječmen a pšenici 50/50. Do vody jeden krát týdně česnek a dvakrát herbolani (bylinný výtažek) a jeden kát salmokolin adeno . Grit ad libidu používám drcenou antuku do které přidávám sůl rozpuštěnou ve vodě a na drobno vaječné skořápky .
Některá plemena vyžadují jiný druh krmení ,,třeba aby neměla svěšené vole , Nikomu tento postup nevnucuji , mně se osvjedčil .
Uživatel s deaktivovaným účtem

Moji sežerou namočené pečivo jakékoli, teda učí se to přes generace, mladým chvilku trvá než zjistí, že je to poživatelné. Žerou to třeba z celého bochníku. Občas si uzobnou u slepic i jiné zbytky, ale moc ne, jsou spíš zrnožraví.
Když jde o míchanice, tak to jeden druh dělám. Vezmu syrová neoplozená vejce vyřazená z líhně, rozklepu je, smíchám s otrubami a krmím, ale to spíš ty slípky sežerou dřív, než tam holubi vletí.
Ze zkušenosti vím, že holub raději přijímá zrnka, kousky a drobky než šroty a mačkanice jak pro prase.
Příteli též někdy krmím pečivem s následujícím postupem.Vícero druhů pečiva nejprve vysuším,aniž bych znal co proces sušení vlastně přináší,krom odvodnění.Pozorně sleduji některé poddruhy chleba,mají tendenci plesnivět a nevím o jaké plísně jde,tak jej raději likviduju.Tvrdé pečivo přidávám králíkům,drůbeži s časových důvodů nemělním kladivem,ale namáčím ve vodě z nebe spadlé.Před podáním vymačkám,asi jako buchtu do jaternic s přesvědčením alespoň částečného odsolení.Zůstatkovou slanou vodou nezalévám ani trávu,neboť žínka tvrdí,že tak vznikají holiny.
Pořadí dle zájmu,pižmovky,husy,kachny a poslední holubi,vyjímečně pes.
zdravím.já takto míchanicí krmím běžně,jako doplněk k celému zrnu.používám směs tří dílů šrotované pšenice,jednoho dílu hrachu,a jednoho dílu kukuřice,a jako pojivo máčené a následně vymačkané veškeré pečivo,a do toho ještě přidám na jemno nakrájený jetel.o celé zrno okamžitě ztratí zájem,a vrhnou se na míchanici,kterou vyzobou do posledního drobečku.vše je čerstvě našrotováno,žádné skladování.lépe i nakrmí holoubata,nemusí čekat,až krmivo ve voleti dostatečně nabobtná.ovšem na noc je lepší celé zrno,vydrží déle sytí.