Když jsem poprvé viděla Popelku, zamilovala jsem se do holubů. Nyní to vypadá, že dozrál čas splnit si svůj sen. Ráda bych holubník na kůlu, jen 3páry pro “okrasu” a jednou za rok na talíř.
Jaké plemeno byste mi doporučili? Aby si vylétlo samo ale i na něm bylo trošku masa :)
Jsem úplný začátečník, budu ráda za každý Váš příspěvek.
Slezský barevnohlávek je docela odolné plemno a je krásný.Chovatel od kterého je mám ,je měl v holubníku na kůlu 10 let a bez problémů.
Já chovám na volno české čejky a bubláky a také žádný problém.
Doporučil bych Vám projít pár výstav a vybrat si plemena, jaká se Vám budou nejvíce líbit. Protože v v konečném důsledku je to to nejdůležitější kritérium. Pak až řešte, které z těch plemen se nejvíce hodí pro Vámi zvolený způsob chovu. 🙂
Uživatel s deaktivovaným účtem

Barevnohlávek je sice pěkný i odolný, ale je to plašan a těžko ho někdy ještě v kůlovém holubníku chytnete. Ale fungovat to bude.
Zkusil bych spíš něco jako staváky, ti mají zajímavé projevy (orlování, stavění-ne vždy zachováno) a jsou relativně dobře ochočitelní. Létají taky. A pokud nezvolíte holuby přešlechtěné, tak i těch mladých bude dost. Existuje spousta barev.
Dále zajímavou volbou je moravský pštros ve starém létavém typu. Je stále klidnější než barevnohlávek a k tomu zmasilejší, barevně taky atraktivní.
Než začnete s čistokrevnými, zkuste si první holubářskou zkušenost s nějakými kříženci. Ať se naučíte. Pak postupně usaďte vybrané plemeno s nimi spolu a je vykliďte.