Dobrý den,
našel by se chovatel moravských pštrosů (ideálně v červeném rázu), který chová holuby v alespoň částečném volném chovu? MP červené jsem choval několik let v uzavřeném holubníku ve slušné postavě i kvalitě barvy, ale rád bych se vrátil k původnímu, po statku létajícímu a alespoň průměrně plodnému typu. Máte případně zkušenosti s "rozlétáním" voliérového chovu MP? Děkuji! Fořt
Chovám 9 párů červených pštrosů volně každý den od mé snídaně do tmy puštěné spolu s PH standart a 5 páry moravských moráků, ztráty prakticky žádné, ale odchov nic moc- dodnes mám z hnízd 33 okroužkovaných mladých, z nich 15 výletků na holubníku,ty se musí přebrat, zbytek kuchyně nebo kompost.Nad holubníkem zakrouží 1 mladý, ostatní sedí a slétnou na zem a zpět k potravě, jinak žádné letecké výkony.O polaření či orientačních schopnostech dnešních MP - je to lež.Platí : čím krásnější holubi , tím menší a problémovější odchov !Typy dle vzorníku - krátké, silné kusy s širokým a vysokým čelem- to je projev úpadku MP - to je proti přírodě- těžký pták s krátkými křídly je běžec, ne letec !
Pokud máte zájem a pojedete přes Svitavy, můžete se ozvat a podívat se.
inkluze, asi není jen ve školství, co nejvíce zdeformovat , zkracovat postavy, křídla ,zobáky.znemožnit jim normální žítí, je prioritou,nikdo nebere v potaz, jak se cítí holub, který nemůže létat, honit sousedky, krmit mladé, má hlavu na zádech, bez dohledu veterináře, není schopen se množit,normálně žít, toto bezpečně odradí nepatrný počet pokračovatelů
gary
napsal(a):
Chovám 9 párů červených pštrosů volně každý den od mé snídaně do tmy puštěné spolu s PH standart a 5 páry moravských moráků, ztráty prakticky žádné, ale odchov nic moc- dodnes mám z hnízd 33 okroužkovaných mladých, z nich 15 výletků na holubníku,ty se musí přebrat, zbytek kuchyně nebo kompost.Nad holubníkem zakrouží 1 mladý, ostatní sedí a slétnou na zem a zpět k potravě, jinak žádné letecké výkony.O polaření či orientačních schopnostech dnešních MP - je to lež.Platí : čím krásnější holubi , tím menší a problémovější odchov !Typy dle vzorníku - krátké, silné kusy s širokým a vysokým čelem- to je projev úpadku MP - to je proti přírodě- těžký pták s krátkými křídly je běžec, ne letec !
Pokud máte zájem a pojedete přes Svitavy, můžete se ozvat a podívat se.
Zdravím , ako si počínajú Moráci vo voľnom chove?
Moráci jsou také leniví letci - občas povyletí kolem holubníku, ale hlavně jsou lepší rodiče- od 5 párů mám dnes 31 holubat z hnízd, část jich skončila již v kuchyni,takových 12-15 ks tu je , čekám , co se z nich vyvine...někdy mají tendenci zanedbávat holoubata z hnízda, když nahání holubici znovu na hnízdo, ale je to méně časté, než u pštrosů.
Spolu s 20 páry PH standartu, což jsou původem asi různé typy výstavních ph,dovezených po převratu překupníky z celé Evropy, kteří též již mají sníženou plodnost , zkrácená křídla atd. jako vše modní ze záp. Evropy, jsou moji holubi denně od rána do západu slunce volně puštěni.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den. Dovolím si téma oživit. Letos bych rád začal s chovem holubů. Přesněji . . . chovám a vystavuji veškerou drůbež a králíky. A zachtělo se mi holubího masíčka. V úvahu připadá jen české plemeno. Vybral jsem právě moravského pštrosa. Chci mít jednu venkovní voliéru. Nemám v plánu se stát špičkovým holubářem a vystavovatelem, ale prozatím se tomu nebráním.
Jaký barevný ráz by jste mi doporučili právě pro chov ve voliéře a pro dobrou užitkovost?
Děkuji.
napsal(a):
Dobrý den. Dovolím si téma oživit. Letos bych rád začal s chovem holubů. Přesněji . . . chovám a vystavuji veškerou drůbež a králíky. A zachtělo se mi holubího masíčka. V úvahu připadá jen české plemeno. Vybral jsem právě moravského pštrosa. Chci mít jednu venkovní voliéru. Nemám v plánu se stát špičkovým holubářem a vystavovatelem, ale prozatím se tomu nebráním.
Jaký barevný ráz by jste mi doporučili právě pro chov ve voliéře a pro dobrou užitkovost?
Děkuji.
Černé šupinaté, modré šupinaté, černé, modré.

Děkuji za tipy. Takže modré nebo černé plnobarevné. Děda bude mít radost. Jako kluk je před válkou choval :) Myslíte, že je reálné ještě sehnat nějaké kusy na jaře? Ptám se hloupě . . . ještě jsem nečetl žádnou literaturu o chovu . . . jen to co jsem pochytil ve spolku od holubářů.