Dobrý den, chtěl bych začít s chovem holubů jakéhokoliv typu. Chtěl bych se zeptat jak má vypadat správný holubník aby se holoubci měly dobře. Jaký druh do začátku a popřípadě jestli nemáte někdo naprodej okolo Jaroměře (Královéhradecký kraj). Je mi 12 let. Předem děkuji za odpovědi Petr K.
Uživatel s deaktivovaným účtem

KLIMEK PETR
napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych začít s chovem holubů jakéhokoliv typu. Chtěl bych se zeptat jak má vypadat správný holubník aby se holoubci měly dobře. Jaký druh do začátku a popřípadě jestli nemáte někdo naprodej okolo Jaroměře (Královéhradecký kraj). Je mi 12 let. Předem děkuji za odpovědi Petr K.
Petře,v první řadě je třeba vědět jaké plemeno chceš chovat protože od toho se odvíjí nárok na holubník ....některá plemena potřebuji větší nárok na prostor některým stačí i menší prostor ...budeš chovat na volno nebo ve voliéře ?
Pokud jsi od Jaroměře, pak zajeď na Celostátní výstavu ČSCH do Lysé nad Labem ve dnech 15. a 16.11. Zde si dobře prohlédni vystavené holuby a určitě ti garanti poradí, jak tví favoriti budou vyhovovat pro volný chov. Bohužel dnes mnoho holubů je chováno ve voliérach a tak ztratili své dobré vlastnosti pro volný chov. Úplně nejodolnější jsou !věžáci!, kteří se musí o sebe umět postarat a jsou ostražití, takže dravci je většinou nedostanou. Slezští barevnohlávci z volného chovu jsou rovněž super. Mrkni na téma založené kouťákem, který si je pořídil a je z nich unesen...
Zdravím.
Slezští barevnohlávci jsou opravdu nenáročné plemeno holubů a k volnému chovu jak stvoření.Lze je chovat i v holubníku na kůlu a myslím si,že snesou každý holubník dle tvořivosti chovatele.Stačí se podívat do jiných témat o holubníku a podle toho se zařídit.Kouťák
30.listopadu a 1. prosince bude v Chlumci nad Cidlinou speciální výstava českých čejek a lysek. Kdyby se Ti zalíbily, zastav se, bývá tam hodně holubů na prodej. A ve volném chovu také nemají problém. 😉
Doporučuji poštovní holuby , třeba standart, ale ne moc přešlechtěné, aby byli schopni odchovat potomstvo a měli přirozenou imunitu. Rozhodně bych nedoporučoval ty výstavní typy všech plemen, neboť soustavnou příbuzenskou plemenitbou a trvalou veterinární péčí a omezeným volierovým chovem jsou tak hákliví na všechno, že buď nejsou schopni plodit potomstvo nebo se o něj postarat a potřebují chůvy a furt léčit ! !
Nejlépe z volného proletu, co se pohybují na vzduchu a najdou si sami potřebné ze země či zahrady.
Na začátek nic super specielního, co by se nedalo zvládnout, max.4 páry, ať si to užiješ, velký počet holubů jen komplikuje všechnu péči.

KLIMEK PETR
napsal(a):
A jsou dobré k sehnání
Já mám něco podobného typu a temperamentu doma-křížence mondénů a texanů, v atraktivní barvě. Myslím, že by tam měly být dva páry, nějaký jedinec je ta červ. tygr, bílý a já nevím co ještě za barvy, musím se kouknout.
Klidní holubi, co téměř nelétají. Nemusí se snad ani usazovat, dají se chovat ve výběhu pro slípky, já je mám v shora neuzavřeném výběhu u bažantů králováků, málokdy nějaký vyletí z výběhu ven. Dají se zahánět na noc domů jak slípky.
Já mám převážně létací holuby, takže je nepotřebuju (dostal jsem je od našeho předsedy ZO ČSCH, uvolňoval tlak ve voliéře). V případě zájmu se mi ozvěte.
Jsem z Olomouckého kraje a zvířata posílám i spolehlivou přepravou. Samozřejmě jestli nechcete dát za dopravu, tak snad se Vám zadaří sehnat blíže. Holuby můžu vyfotit. Jsou fakt obrovití, podle slov bývalého majitele i dost plodní.
A dále mám na prodej cca 20 poštovních holubů ze závodního chovu, který byl zrušen kvůli špatnému zdraví jejich chovatele. Barva modrá, možná nějaký s probělenou hlavou nebo červený, z toho by se taky něco vybralo. Bral jsem je původně za účelem zkonzumování, ale jsou fakt pěkní, je mi líto je zlikvidovat. Samozřejmě nic nehodlám předražovat, holuby dám za levno, protože já jsem za ně taky moc nedal. Tak 150 Kč za páru.
Doporučuji poštovní holuby , třeba standart, ale ne moc přešlechtěné, aby byli schopni odchovat potomstvo a měli přirozenou imunitu. Rozhodně bych nedoporučoval ty výstavní typy všech plemen, neboť soustavnou příbuzenskou plemenitbou a trvalou veterinární péčí a omezeným volierovým chovem jsou tak hákliví na všechno, že buď nejsou schopni plodit potomstvo nebo se o něj postarat a potřebují chůvy a furt léčit ! !
Nejlépe z volného proletu, co se pohybují na vzduchu a najdou si sami potřebné ze země či zahrady.
Na začátek nic super specielního, co by se nedalo zvládnout, max.4 páry, ať si to užiješ, velký počet holubů jen komplikuje všechnu péči.
napsal(a):
Já mám něco podobného typu a temperamentu doma-křížence mondénů a texanů, v atraktivní barvě. Myslím, že by tam měly být dva páry, nějaký jedinec je ta červ. tygr, bílý a já nevím co ještě za barvy, musím se kouknout.
Klidní holubi, co téměř nelétají. Nemusí se snad ani usazovat, dají se chovat ve výběhu pro slípky, já je mám v shora neuzavřeném výběhu u bažantů králováků, málokdy nějaký vyletí z výběhu ven. Dají se zahánět na noc domů jak slípky.
Já mám převážně létací holuby, takže je nepotřebuju (dostal jsem je od našeho předsedy ZO ČSCH, uvolňoval tlak ve voliéře). V případě zájmu se mi ozvěte.
Jsem z Olomouckého kraje a zvířata posílám i spolehlivou přepravou. Samozřejmě jestli nechcete dát za dopravu, tak snad se Vám zadaří sehnat blíže. Holuby můžu vyfotit. Jsou fakt obrovití, podle slov bývalého majitele i dost plodní.
A dále mám na prodej cca 20 poštovních holubů ze závodního chovu, který byl zrušen kvůli špatnému zdraví jejich chovatele. Barva modrá, možná nějaký s probělenou hlavou nebo červený, z toho by se taky něco vybralo. Bral jsem je původně za účelem zkonzumování, ale jsou fakt pěkní, je mi líto je zlikvidovat. Samozřejmě nic nehodlám předražovat, holuby dám za levno, protože já jsem za ně taky moc nedal. Tak 150 Kč za páru.
A můžu se zeptat kolik by stálo poštovné

KLIMEK PETR
napsal(a):
A můžu se zeptat kolik by stálo poštovné
Ta přeprava je podle váhy zásilky do 3 kg 350 Kč, 3-10 kg 450 Kč. Je to samozřejmě za celou zásilku, nikoli za holuba. Když se to už dělá, je lepší poslat holubů více kusů. Možná Vám to připadne drahé, ale za ta moc není. Pokud byste bral třeba 3 páry pošťáků, tak se to i s lehkými bedýnkami vleze ta přeprava do 350 a 450 za samotné holuby. Převezli by Vám to do HK, to máte 20 Km od Jaroměře. U těch kříženců velikých slepičích plemen-tam je to jinačí, ti váží snad kilo jeden kus, takže tam ta přeprava by u obou párů stála 450.
S přepravou mám zkušenosti, je to spolehlivé a zvířata jsou během mála hodin (v tomto případě asi dvou) v novém domově a nikde nečekají.
A další možnost je, že mi kamoš nabízel možnost jet tento měsíc do Týniště, ale není to jisté (ty by bylo bez ceny dopravy).
Pokud byste rozmýšlel koupi nějakých holubů, tak komunikaci dále pak přesuňme do soukromých zpráv zde na Ifauně (ta malá obálka u profilu), ať už dále netaháme inzerci do diskuze, případně je ještě možnost tel. a e-mailu.
Ještě sem nebo do zpráv pošlu ty fotky, jsou to holubi jedna radost a pěkně žerou. Na mladé u mě nemají prostor, mám je u bažantů, po přestěhování by Vám začali hnízdit.

Jinak mě je teď 15 let, akorát že začátečník už nejsem, holuby mám od asi 2. třídy na základce, drůbež trochu kratší dobu. Dokonce mám svoje holubářské novošlechtění. Ve kterém se letos docela vedlo a odchoval jsem holoubata požadovaného bílého tmavoocasého zbarvení, už se ta barva chytá. Dá se říct, že se mi vedlo i přestože jsem moc holoubat neměl (sotva 2 na páru), ale téměř všechna z těch mála měla požadovanou barvu.
napsal(a):
Jinak mě je teď 15 let, akorát že začátečník už nejsem, holuby mám od asi 2. třídy na základce, drůbež trochu kratší dobu. Dokonce mám svoje holubářské novošlechtění. Ve kterém se letos docela vedlo a odchoval jsem holoubata požadovaného bílého tmavoocasého zbarvení, už se ta barva chytá. Dá se říct, že se mi vedlo i přestože jsem moc holoubat neměl (sotva 2 na páru), ale téměř všechna z těch mála měla požadovanou barvu.
To jsou zatím moje dva holoubci co mi zůstali po opakovaném útoku jestraba

Jestli to není pár, bude potřeba dopárovat je nějakými lehkými plemeny. Jeden je pěkný kříženec nebo nestandardně vybarvený sedlatý kotrlák a druhý zahradní (lítací) pávík.
Jinak jsem byl fotit. Ti bílí tam zrovna nebyli, ale jsou stejně velcí. V porovnání s pošťáky jsou mega.