Plemeno pro začátečníky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Emato

28.10.2019 16:51
Emato

XXX.XXX.171.16

Chtěl bych začít chovat holuby. Mělo by to být plemeno vhodné pro volný chov, schopné polařit a snadno odchovávající mláďata. Mám komorový holubník na půdě chovatelského zařízení. Rozměry 3x2m. Výška 1.80 m.Uvažoval jsem o 3-5 párech. Líbili by se mi rakovničtí kotrláci, práchenští káníci, čeští stáváci nebo české čejky. Které z nich by jste mi doporučili?

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.10.2019 18:54

Emato napsal(a):
Chtěl bych začít chovat holuby. Mělo by to být plemeno vhodné pro volný chov, schopné polařit a snadno odchovávající mláďata. Mám komorový holubník na půdě chovatelského zařízení. Rozměry 3x2m. Výška 1.80 m.Uvažoval jsem o 3-5 párech. Líbili by se mi rakovničtí kotrláci, práchenští káníci, čeští stáváci nebo české čejky. Které z nich by jste mi doporučili?

Záleží co od chovu očekáváte....pokud se bude jednat jen o hobby chov můžete plemena která jste uvedl klidně chovat všechny pospolu tj. třeba dva páry kotrlaku dva páry kaniku dva páry stavaku nebo čejek záleží na vás ...všechny vámi vyjmenované plemena jsou pro začátečníka vhodné nicméně je třeba je vybírat od chovatele který je měl ve volném chovu,holuby z voliéry budete dost těžko rozlítavat

28.10.2019 19:27
machy43

XXX.XXX.168.46

Z plemen, které jste vybral, jakékoli, nebo klidně kombinaci, jak už psal kolega. Třeba Vám časem některé přiroste k srdci více než ostatní a bude rozhodnuto. 😉
Jinak i holubi z voliéry jdou rozlítat, ale pokud seženete z volného, bude to určitě snazší. 🙂

Emato

28.10.2019 21:30
Emato

XXX.XXX.171.16

Ne jen hobby chov. Rád bych i vystavoval. S holuby budu začínat. Drůbež a králíky chovám 40 let ale holubi se mi začali líbit až teď. Přestěhoval jsem se a u koupeneho domu je v chovatelskem zařízení i holubník. Tak ho nechci nechat prázdný. Bylo by dobré kdyby u zvoleného plemene nebyla většina odchovu nestandardní. Což třeba u prachenskych kaniků bude asi problém. Nevím jak by to bylo u kotrlaků a staváků. U obou se mi líbí sedlatý barevný ráz. Takže asi podobný případ jako u káníků. A ještě jeden dotaz. Zatím jsem tu dravce neviděl,ale určitě tu budou a musím počítat se ztrátami ale které z uvedených plemen by při volném chovu mělo lepší šanci dravcům uniknout.

28.10.2019 21:51
machy43

XXX.XXX.250.245

Emato napsal(a):
Ne jen hobby chov. Rád bych i vystavoval. S holuby budu začínat. Drůbež a králíky chovám 40 let ale holubi se mi začali líbit až teď. Přestěhoval jsem se a u koupeneho domu je v chovatelskem zařízení i holubník. Tak ho nechci nechat prázdný. Bylo by dobré kdyby u zvoleného plemene nebyla většina odchovu nestandardní. Což třeba u prachenskych kaniků bude asi problém. Nevím jak by to bylo u kotrlaků a staváků. U obou se mi líbí sedlatý barevný ráz. Takže asi podobný případ jako u káníků. A ještě jeden dotaz. Zatím jsem tu dravce neviděl,ale určitě tu budou a musím počítat se ztrátami ale které z uvedených plemen by při volném chovu mělo lepší šanci dravcům uniknout.

Chovám na volno čejky už pár let a ztráty jsou minimální. Přes rok vůbec, v zimě pár kusů, většinou pozdních vyletků. Mám s nimi i české bublaky a ani ti se neztrácejí. K lesu je to nějakých 100 metrů. Jakmile se objeví silueta dravce, jsou všichni hned v holubníku a hodinu nevylezou. Takže zkušenosti velmi pozitivní. 🙂
Myslím, že u staváků a kotrláků zvyklých na volno to bude obdobné. U káníků už bych se možná trochu bál, ale třeba zbytečně. 🙂

28.10.2019 22:31
machy43

XXX.XXX.250.245

https://youtu.be/_7CZfYYzAvQ

Takto vypadá hejnko čejek nad holubníkem. 🙂

Emato

29.10.2019 20:40
Emato

XXX.XXX.171.16

Moc hezký pohled

Mileklek

30.10.2019 15:56
Mileklek

XXX.XXX.97.194

Zdravím, je mozne mít 4pary holubů ve chlive. Výlet by měli přes otevřené okno, je cca 4 metry nad zemí.Vadi to? Záleží na plemenu. Asi jenom, nebo ne? Budky bych chtěl umístit do společného kurníku s cca 15 slepicemi, 5 perlickami. Budky by měli až u stropu. Kdyby tu byl někdo z Českolipska a mohl bych se podívat, případně se poptat. Rád bych plemeno kde by se s krásou kloubil i užitek. A taky s ním mohl jít jednou ročně na výstavu, čistokrevné. Díky za názory, M

30.10.2019 16:20

Mileklek napsal(a):
Zdravím, je mozne mít 4pary holubů ve chlive. Výlet by měli přes otevřené okno, je cca 4 metry nad zemí.Vadi to? Záleží na plemenu. Asi jenom, nebo ne? Budky bych chtěl umístit do společného kurníku s cca 15 slepicemi, 5 perlickami. Budky by měli až u stropu. Kdyby tu byl někdo z Českolipska a mohl bych se podívat, případně se poptat. Rád bych plemeno kde by se s krásou kloubil i užitek. A taky s ním mohl jít jednou ročně na výstavu, čistokrevné. Díky za názory, M

Poslední dobou přemýšlím jestli to má vůbec smysl odpovídat na takové dotazy ...zeptám se na rovinu...pokud budete chtít chov čehokoliv ale přemýšlíte nad výstavními ambicemi založíte takový chov v chlívė??? Nicméně pokud jste schopný chlív uvést do stavu aby holubum i Vám vyhovoval není problém ale bylo by dobré dát fotky v jakém stavu se momentálně chliv nachází

Mileklek

30.10.2019 16:44
Mileklek

XXX.XXX.97.194

Moje výstavní ambice zase tak vysoké nejsou, jednu oblastní výstavu za rok a tecka. Můj názor je na tu celou mánii takový, že zvířata chovám pro radost a ne abych je každý druhý týden týral. Jen kvůli zjištění chyb.

Chliv je 5x5m, zděný, bet podlaha, prava strana snášedla, popeleniste a bidla, 1.4m z šířky, zbytek volne misto. Levá strana žlab na krmení, napajecka. Je udržovaný, myši a potkanů prostý. Jen jsem holuby nikdy neměl a nechci zkoušet něco co budu dávat za pár týdnů zase pryč. Raději se hloupě zeptám, nestydím se za to, i když to je trošku divnej pocit před tisíci lidmi na netu. Na holubník zvlášť nemám finance. Fotku bych poslal večer nemám u sebe foťák. Byl bych rád za názor.

30.10.2019 17:53

Mileklek napsal(a):
Moje výstavní ambice zase tak vysoké nejsou, jednu oblastní výstavu za rok a tecka. Můj názor je na tu celou mánii takový, že zvířata chovám pro radost a ne abych je každý druhý týden týral. Jen kvůli zjištění chyb.

Chliv je 5x5m, zděný, bet podlaha, prava strana snášedla, popeleniste a bidla, 1.4m z šířky, zbytek volne misto. Levá strana žlab na krmení, napajecka. Je udržovaný, myši a potkanů prostý. Jen jsem holuby nikdy neměl a nechci zkoušet něco co budu dávat za pár týdnů zase pryč. Raději se hloupě zeptám, nestydím se za to, i když to je trošku divnej pocit před tisíci lidmi na netu. Na holubník zvlášť nemám finance. Fotku bych poslal večer nemám u sebe foťák. Byl bych rád za názor.

Pošlete fotku pak budeme mudrovat co a jak dále 😉jistě se připojí i kolegové ....

31.10.2019 05:39
jo012810

XXX.XXX.101.35

Mileklek napsal(a):

Pokud jsem tomu porozumněl, z chléva využíváte plochu 1,4x5 m jako kurník asi s vlasním otvorem pro vchod slepic a zbytek 5x 3,6m můžete využít pro holuby s výletem dost vysoko. Výlet ve výšce rozhodně nebude vhodný pro chov slepičáků a jiných holubů, kteří nejsou zdatnými letci. Asi bych prostor pro slepice a holuby oddělil, třeba jen přepážkou z latěk, či pletiva a může jít třeba i o posunovatelnou přepážku, která umožní variabilitu velikosti kurníku a holubníku. Jako krbce budou stačit bedýnky od ovoce, dřevěnné a nebo umělohmotné naskládané na sebe. Dřevěnné po sezóně spálíte a nahradíte novými a umělohmotné omyjete a vydezinfikujete. Sedačky lze zakoupit-stříškové. Plemeno odvisí od vašich preferencí.

1.11.2019 12:53
Tibor Slovensko

XXX.XXX.30.9

Riešite veci, ktoré si chovateľ usporiada postupne sám. Skúste skôr napísať, koľko dane plemeno odchovava, alebo že papucate potrebujú takú podlahu a pod. Veď koľkí z Vás začali poštovým holubom a v súčasnosti? Ide len o to, či chce produkciu využívať aj v kuchyni, alebo čo s tým plánuje. Radte národné plemena. Asi to čakal zadávateľ vlákna. Kde zohnať kvalitné a pod. Predpokladá, že na výstave zakúpi kvalitný materiál, nielen na výstavy, ale aj v kuchyni.
S pozdravom.
Tibor.

2.11.2019 09:50
paskov244

XXX.XXX.200.184

VZdravím, je mozne mít 4pary holubů ve chlive. Výlet by měli přes otevřené okno, je cca 4 metry nad zemí.Vadi to? Záleží na plemenu. Asi jenom, nebo ne? Budky bych chtěl umístit do společného kurníku s cca 15 slepicemi, 5 perlickami. Budky by měli až u stropu. Kdyby tu byl někdo z Českolipska a mohl bych se podívat, případně se poptat. Rád bych plemeno kde by se s krásou kloubil i užitek. A taky s ním mohl jít jednou ročně na výstavu, čistokrevné. Díky za názory,

Váš dotaz jsem si přečetl a nevěřil jsem tomu co čtu .
Holuby nelze chovat ve chlívku společně z drůbeží . Holubi by měli mít v holubníku sucho a měl by být dobře větratelný ( ne průvan) , mladí holubi když vyskočí z hnízda by se stali obětí slepic a nic by jste neodchoval , Nehledě nato že by asi byli více náchylní k nemocem a dělení o krmivo se slepicemi taky není vhodné . Píšete že okno je čtyři metry nad zemí není to trochu atypický chlív , bude dost studený a vlhký .
Jestli chcete chovat holuby pro krásu a ne standardy pro kuchyň tak si postavte holubník 2x3x2 Š x D x V přední stěnu z pletiva podlahu roštovou (není to podmínka ale usnadní čistění holubníku) .
Holuby bych doporučil české volače sivé ,
e-mail: jiri.scebel56@seznam.cz - jednatel klubu
e-mail: redakce@svetholubu.cz - předseda klubu
e-mail: cik.jiri@seznam.cz - vzdělavatel klubu
webové stránky klubu: www.sivaci.cz Český voláč sivý
Když se poptáte na těchto mailech jistě Vám rádi poradí kde by jste si mohl holuby koupit ale i na jiné otázky .
Chovu zdar

Přidejte reakci

Přidat smajlík