Chov a odchov kříženců

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.12.2019 23:11
Ziggy123

XXX.XXX.15.116

Chováte někdo křížené holuby? Jestli ano, z jakých plemen. Mam párek kříženců pštros/rys

15.12.2019 06:45
jirinovak

XXX.XXX.168.105

Já chovám křížence a jsem s nimi velmi spokojen.

Na fotografii je holubička - kříženec benešáků, pštrosů a prababička byla kinga.

Děkuji panu PG80 za fotografii z výstavy MORAVIA.

Kříženci kingů s benešáky nebo pštrosy jsou velmi plodní, a jsou to výborní rodiče. Což překvapuje vzhledem k tomu, že kingy jsou často odchováváni pomocí chův.

Na letošní speciálce klubu benešáků jediný výletek který dostal 97 b., byl žlutý kříženec
- táta BN / máma pštroska

JN

15.12.2019 09:03
jo012810

XXX.XXX.101.35

jirinovak napsal(a):

Na fotografii je holubička - kříženec benešáků, pštrosů a prababička byla kinga.

Kříženci kingů s benešáky nebo pštrosy jsou velmi plodní, a jsou to výborní rodiče. Což překvapuje vzhledem k tomu, že kingy jsou často odchováváni pomocí chův.

Na letošní speciálce klubu benešáků jediný výletek který dostal 97 b., byl žlutý kříženec

JN

A pak dokonce na speciálce benešáků je šampion křížecec. Je vidět, že křížení plemen je stále živá záležitost. Vždyť tak vznikla většina holubích plemen, ale...Domnívám se, že specializované kluby by měly sledovat zejména původní zaměření plemen. U benešáků šlo o tkzv. selské holuby, dobrých letových vlastností, často polařících, plodných a odchovávajících četná, dobře zmasilá holoubata. Možná to je u mne jen utkvělá představa, zachovávat původní charakter a vlastnosti plemen. A že to jde se můžete přesvědčit na vlákně barvenohlávci. Sice by je asi posuzovatelé dost "zdrbaly", ale takto vedené chovy jsou zárukou pro přežití původních plemen, alespoň podle mého mínění.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.12.2019 13:26

"Na letošní speciálce klubu benešáků jediný výletek který dostal 97 b., byl žlutý kříženec - táta BN / máma pštroska"

Názorná ukázka o čem dnešní výstavy jsou (posouzení jednotlivých zvířat)... Jediné co koho zajímá je, kolik dostane na výstavě bodů...., zbytek nikoho nezajímá...(není to jen u holubů). Proto není se čemu divit, že káník, nebo benešák připomíná typově více MP než původní plemeno...

15.12.2019 17:16
raspic

XXX.XXX.209.212

Na letošní speciálce klubu benešáků jediný výletek který dostal 97 b., byl žlutý kříženec.To je hodně SMUTNÉ !!!!

15.12.2019 17:37

Slyšel jsem o jednom chovateli PH který měl nejlepšího závodníka na holubníku . Byl to kříženec pošták x bezrousá čejka .

15.12.2019 17:43
raspic

XXX.XXX.209.212

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Slyšel jsem o jednom chovateli PH který měl nejlepšího závodníka na holubníku . Byl to kříženec pošták x bezrousá čejka .

U poštovního "závodního" je to ůplně jedno.Tam jde pouze o výsledky.A nejlepší závodník na holubníku vůbec nic neznamená..

15.12.2019 22:53
Tibor Slovensko

XXX.XXX.30.9

Chlapi a to už nie je niekomu hanba vystaviť kríženca a chváliť sa s tým? A ten posudzovatel je slepý? No kde je potom záruka, že keď si chcem kúpiť od takého chovateľa holuby, predá mi to čo chcem? Morálne vlastnosti chovateľov sa vytrácajú. Zberatelia pohárov a bodov pribúdajú. Zviera vyšľachtené na úžitok a potechu oka je degradovane. Kto nepozná históriu, nezaslúži si niečo ďalej vytvárať a slachtit. S pozdravom. Tibor.

16.12.2019 06:54
raspic

XXX.XXX.191.39

Místo jasné výluky - šampión. Dnešní doba...Přitom i laik vidí. Super specialka.

16.12.2019 11:24
nimels

XXX.XXX.200.29

jirinovak napsal(a):

JN

Nejsem chovatel benešáků a proto se jen slušně zeptám : Na přiloženém oceňovacím lístku ze SPECIÁLKY je napsáno Benešovský holub a 96 bodů. Nikoliv 97, jak u "křížence" výše uvedeno. Není to tedy nějaký FAKE ????

Dále bych poprosil o vysvětlení, jak se to, že to je opravdu kříženec pozná, nebo se to tvrzení věrohodně prokáže ?
To ti všichni chovatelé a funkcionáři klubu to neví jak se liší kříženec od čistokrevného, případně se na speciálce neřídí chovatelé i posuzovatelé vzorníkem ČSCH ???
Bývá dobrým zvykem, že oceňovací lístek Šampion výstavy - je podepsán více posuzovateli, neb na takto udílený titul se obvykle posuzovatelé na závěr pozouzení výstavy domlouvají. ????
Předem děkuji za fundovanou odpověď k podstatě tohoto mého dotazu.
p.š.

16.12.2019 11:47
jirinovak

XXX.XXX.136.66

Všechny Vás zdravím.
Krásně jste se probudili a bráníte genofond českých plemen.

Vzhled mnoha plemen se změnil.
Tak proč BN holub, má zůstat dle Vás stejný, jako před 50ti lety ?
Polaře nepotřebujeme, takže došlo ke zkrácení, zlepšení klenby hlavy, šířky zobáku, barvy.... Dnešní výstavní benešák se typem, hlavou, barvou... blíží moravskému pštrosu (ve žluté nebo černé barvě).
Moravský pštros byl použit pro jeho vyšlechtění a je celou jeho existenci používán pro osvěžení krve a zlepšení jednotlivých znaků.
Posuzovatel nemá důvod, dávat holubům, kteří mají v předcích pštrosa, když exteriérem odpovídají vzorníku., výluku.
Pokud se vám líbil původní typ benešáka, múžete ho začít chovat. Popřípadě si ho zaregistrovat pod názvem selský.

Svým 1. příspěvkem jsem jen chtěl naznačit, že se není třeba křížení bát. Je to 1. krok při jakémkoli šlechtění. A kříženci jsou velmi plodní a životaschopní.

A každý si přece může chovat to, co se mu líbí.

A to, jestli jsme BN holuba zkazili, nebo ne, je jen věc názoru.

To, že se šíří v Německu, napovídá, že se líbí i jinde, JN

16.12.2019 11:50
machy43

XXX.XXX.168.46

Taky bych rád viděl alespoň fotku, jak vypadá šampion F1 po pštrosce. Ten na fotografii zde to zcela jistě není.

16.12.2019 12:02
jirinovak

XXX.XXX.136.66

Není,
pokud si přečtete můj příspěvek, mluvím o holubici a výletkovi,
Na fotografii a oceň. lístek je holubice z výstavy MORAVIA.

16.12.2019 13:56
jo012810

XXX.XXX.101.35

jirinovak napsal(a):
Všechny Vás zdravím.
Krásně jste se probudili a bráníte genofond českých plemen.

Vzhled mnoha plemen se změnil.
Tak proč BN holub, má zůstat dle Vás stejný, jako před 50ti lety ?
Polaře nepotřebujeme, takže došlo ke zkrácení, zlepšení klenby hlavy, šířky zobáku, barvy.... Dnešní výstavní benešák se typem, hlavou, barvou... blíží moravskému pštrosu (ve žluté nebo černé barvě).
Moravský pštros byl použit pro jeho vyšlechtění a je celou jeho existenci používán pro osvěžení krve a zlepšení jednotlivých znaků.
Posuzovatel nemá důvod, dávat holubům, kteří mají v předcích pštrosa, když exteriérem odpovídají vzorníku., výluku.
Pokud se vám líbil původní typ benešáka, múžete ho začít chovat. Popřípadě si ho zaregistrovat pod názvem selský.

Svým 1. příspěvkem jsem jen chtěl naznačit, že se není třeba křížení bát. Je to 1. krok při jakémkoli šlechtění. A kříženci jsou velmi plodní a životaschopní.

A každý si přece může chovat to, co se mu líbí.

A to, jestli jsme BN holuba zkazili, nebo ne, je jen věc názoru.

To, že se šíří v Německu, napovídá, že se líbí i jinde, JN

Nóó, svého času se někteří staváčkáři (i posuzovatelé) snažili "zalíbit" evropskému vzorníku, který se snažil vytvořit "středoevropského středního voláče" v různých barvách. Tak měl být přešlechtěn např. i český voláč sivý. Co z toho vzniklo a jak těžko ČSCH obhájila jedinečnost ČS, netřeba připomínat. Chovatelé českého voláče sivého nepřistoupili na tuto "hru" a zachovali si typ holuba, ale čelili mnoha nedorozumněním. Pokud skutečně chtějí v klubu benešáků šlechtit klecového univerzála, je to jejich věc, ale asi nectí odkazy svých předchůdců. Možná že brzy nebude jen MP a štraser, ale i benešovský holub a nějaký německý benešák..... Jak píše jirinovak, vzhed mnoha plemen se změnil, konec citace ale hlavně jejich vlastnosti, pro které bylo mnohdy typické chování holubů a jejich vlastnosti, stavění, válení, ostražitost a letové vlastnosti...Pokud jde o národní plemena, pak bych předpokládál, že hlavním měřítkem bude udržet vlastnosti plemene a pokud to nebude v rosporu s přírodou, nechť se mění i jejich vzhled.

16.12.2019 18:20
jirinovak

XXX.XXX.168.105

jo012810 napsal(a):
Nóó, svého času se někteří staváčkáři (i posuzovatelé) snažili "zalíbit" evropskému vzorníku, který se snažil vytvořit "středoevropského středního voláče" v různých barvách. Tak měl být přešlechtěn např. i český voláč sivý. Co z toho vzniklo a jak těžko ČSCH obhájila jedinečnost ČS, netřeba připomínat. Chovatelé českého voláče sivého nepřistoupili na tuto "hru" a zachovali si typ holuba, ale čelili mnoha nedorozumněním. Pokud skutečně chtějí v klubu benešáků šlechtit klecového univerzála, je to jejich věc, ale asi nectí odkazy svých předchůdců. Možná že brzy nebude jen MP a štraser, ale i benešovský holub a nějaký německý benešák..... Jak píše jirinovak, vzhed mnoha plemen se změnil, konec citace ale hlavně jejich vlastnosti, pro které bylo mnohdy typické chování holubů a jejich vlastnosti, stavění, válení, ostražitost a letové vlastnosti...Pokud jde o národní plemena, pak bych předpokládál, že hlavním měřítkem bude udržet vlastnosti plemene a pokud to nebude v rosporu s přírodou, nechť se mění i jejich vzhled.

Já bych to s tou nostalgií a odkazem předchůdců tak nepřeháněl.
Myslí si, že předchůdci by byli spokojeni . že Benešák přežil. a rozšiřuje se po světě.

Většina současných chovů holubů je zavřená ve voliérách. Tak na co polaře?

Benešák je rozšířen a chován v 5 základních barvách, černých tygrech a černých stříkaných po celé republice. Není to už polař, ale je to pěkný užitkový holub, který na rozdíl od některých chovů -pštrosů a rysů nemá problém s odchovem a se znaky degenerace - křivé prsní kosti, i při podávání krytů a vitamínů....
Má sjednocený typ.
Na rozdíl od pštrosů - Bronzové vzorky - typ MODENA
- červený šupkatý, bělopruhý a šupinatý, žlutý bělopruhý - typ ČEJKA
- modrá barva má jiný typ než ostatní.
A rysů - Modré varianty - 1Kg; černé a červené varianty - 0,6 kg

JN

16.12.2019 18:24

"Pokud se vám líbil původní typ benešáka, múžete ho začít chovat. Popřípadě si ho zaregistrovat pod názvem selský."

BENEŠOVSKÝ SELSKÝ - není to náhodou úplný a přesný název...? Nebo dnes už je pouze BENEŠOVSKÝ...?

16.12.2019 18:28
jirinovak

XXX.XXX.168.105

"Pokud se vám líbil původní typ benešáka, múžete ho začít chovat. Popřípadě si ho zaregistrovat pod názvem selský."

BENEŠOVSKÝ SELSKÝ - není to náhodou úplný a přesný název...? Nebo dnes už je pouze BENEŠOVSKÝ...?

Dnes je oficiální název pouze BENEŠOVSKÝ HOLUB.

SELSKÝ bylo vypuštěno.

JN

16.12.2019 19:12
jirinovak

XXX.XXX.168.105

raspic napsal(a):
Na letošní speciálce klubu benešáků jediný výletek který dostal 97 b., byl žlutý kříženec.To je hodně SMUTNÉ !!!!

Posuzovatel nesmí znát jméno chovatele, ani rodokmen.

BN holub a pštros se typově přiblížili.

Posuzovatel porovnává exteriér holuba se vzorníkem.

Ani já, kdybych neměl záznamy, tak bych podle vzhledu nepoznal, který výletek je po 2 BN a který je kříženec BN x pštros.

Přijďte se podívat někdy na nějakou výstavu jak tyto 2 plemena dnes vypadají.

Pokud něco prodávám, tak kupujícího informuju co kupuje.

Když kříženec odpovídá vzorníku, tak proč bych ho nevystavil. A nepřipadá mi to smutný, ale veselý

JN.

16.12.2019 19:34
jirinovak

XXX.XXX.168.105

Ziggy123 napsal(a):
Chováte někdo křížené holuby? Jestli ano, z jakých plemen. Mam párek kříženců pštros/rys

Omlouvám se, že jsem Vám téma v podstatě ukradl.

JN

Chtěl jsem naznačit, že do čistokrevných plemen musíme přilívat, a přilíváme cizí krev (jiné plemeno, nebo jiný barevný ráz).

Zvrtlo se to v téma BENEŠÁK.

U většiny plemen kříží,ale je to TABU, které nesmí na veřejnost.

Podstatou šlechtění je toto - křížení, početný odchov, výběr , sjednocení,
postupná degenerace...............a znovu.

16.12.2019 20:08
jirinovak

XXX.XXX.168.105

jo012810 napsal(a):
A pak dokonce na speciálce benešáků je šampion křížecec. Je vidět, že křížení plemen je stále živá záležitost. Vždyť tak vznikla většina holubích plemen, ale...Domnívám se, že specializované kluby by měly sledovat zejména původní zaměření plemen. U benešáků šlo o tkzv. selské holuby, dobrých letových vlastností, často polařících, plodných a odchovávajících četná, dobře zmasilá holoubata. Možná to je u mne jen utkvělá představa, zachovávat původní charakter a vlastnosti plemen. A že to jde se můžete přesvědčit na vlákně barvenohlávci. Sice by je asi posuzovatelé dost "zdrbaly", ale takto vedené chovy jsou zárukou pro přežití původních plemen, alespoň podle mého mínění.

Barevnohlávek je geneticky úplně jiná liga než BN holub.

Je to klenot, který se dá křížením s pštrosy nenávratně zničit..

Jako kluk (asi před 45 lety), jsem si pořídil pár žlutých barevnohlávků. A tam , kde ostatní holubi, přežili max. pár dní, se barevnohlávci , v podstřešních holubnících rozmnožili na caa 20ks.
Nikdy nezapomenu na jejich přízemní let při úniku dravcům.

Bohužel, dnes jsou často chováni ve voliérách a kříženi s pštrosy.

JN

16.12.2019 21:43
raspic

XXX.XXX.209.183

Má sjednocený typ.
A rysů - Modré varianty - 1Kg; černé a červené varianty - 0,6 kg.Píšete sjednocený typ...Pro mě jako neznalého moderního křížení je ben.holub pouze na poslední foto.Žlutí bych typoval na užitkového kinga.Ale co hlavně že vás to baví.Nic proti a at se daří.Každý holubář se v dnešní době počítá...

16.12.2019 22:58
machy43

XXX.XXX.183.34

jirinovak napsal(a):
Není,
pokud si přečtete můj příspěvek, mluvím o holubici a výletkovi,
Na fotografii a oceň. lístek je holubice z výstavy MORAVIA.

Právěže čtu. Proto píšu, že by mě zajímal i obrázek toho výletka že speciálky.

17.12.2019 06:05
jirinovak

XXX.XXX.136.66

raspic napsal(a):
Má sjednocený typ.
A rysů - Modré varianty - 1Kg; černé a červené varianty - 0,6 kg.Píšete sjednocený typ...Pro mě jako neznalého moderního křížení je ben.holub pouze na poslední foto.Žlutí bych typoval na užitkového kinga.Ale co hlavně že vás to baví.Nic proti a at se daří.Každý holubář se v dnešní době počítá...

Máte pravdu s tím typem si moc fandím.

JN

17.12.2019 06:28
jirinovak

XXX.XXX.136.66

machy43 napsal(a):
Právěže čtu. Proto píšu, že by mě zajímal i obrázek toho výletka že speciálky.

Zatím se nikdo nevyjádřil ani k typu holubice na zveřejněné fotografii.

Pokud sem dám foto výletka, znovu se na mě všichni sesypou,
že je příliš těžkotonážní.

Protože jsme se setkali v létě u Petra Kubíčka , až ho vyfotím , pošlu ti ho.

JN

17.12.2019 17:09
paskov244

XXX.XXX.200.184

Z vlastní zkušeností vím že ve druhé nebo třetí generaci křížení se může objevit odchov který je podle standartu na 90% . A však v další generaci se to obyčejně zhorší a odchov není ani na 50%.
Posuzovatelé to mají v takovém případě těžké rozpoznat křížence . Já co jsem viděl na fotce bych řekl že je to velice zdařilý kousek ale dal bych mu -3 možná 4b na barvu je po celém holubovi nevyrovnaná a možná pod křídly i našedlá to dělá bílá barva .( pštros). Kdyby byl pštros modrý nebo červený měl by namodralá záda a ocas . PŘÍTELI nenechte se od této činnosti odradit je velice prospěšná a přináší mnoho poznatku a překvapivých zážitků , vždyť právě proto holuby chováme .
chovu zdar

17.12.2019 19:32
jirinovak

XXX.XXX.168.105

paskov244 napsal(a):
Z vlastní zkušeností vím že ve druhé nebo třetí generaci křížení se může objevit odchov který je podle standartu na 90% . A však v další generaci se to obyčejně zhorší a odchov není ani na 50%.
Posuzovatelé to mají v takovém případě těžké rozpoznat křížence . Já co jsem viděl na fotce bych řekl že je to velice zdařilý kousek ale dal bych mu -3 možná 4b na barvu je po celém holubovi nevyrovnaná a možná pod křídly i našedlá to dělá bílá barva .( pštros). Kdyby byl pštros modrý nebo červený měl by namodralá záda a ocas . PŘÍTELI nenechte se od této činnosti odradit je velice prospěšná a přináší mnoho poznatku a překvapivých zážitků , vždyť právě proto holuby chováme .
chovu zdar

Děkuju za podporu

Vy chováte na šlechtění podstatně náročnější plemeno, ale benešák a pštros jsou typově podobná a geneticky velmi příbuzná plemena. Není důvod je nekřížit.
Chovám a šlechtím to co líbí mě. A přináší mi to radost. To, že se žlutými benešáky mám i výstavní úspěchy je druhořadé. Více mě potěšilo. když si špičkový chovatel MP vzal ode mě holubici pro oživení krve do pštrosů. A to, že mám každý rok spoustu pěkných zdravých holoubat.

Jinak 1. pokusy s šupinatými pštrosy ukázaly. že jste měli se Sašou Veselým pravdu. Černá do žluté dobře pasuje. Už ve 2. generaci se objevilo čistě žluté šupinaté holoubě. Větší problém bude s kresbou zad a příliš světlou až mizející šupinatostí.

S pozdravem JN

17.12.2019 20:58
Ziggy123

XXX.XXX.15.116

A ještě k původnímu tématu.
Ten můj pár měl skončit na talíři u jednoho kamaráda mého dědy. Takže jsem se k chovu křížených dostala omylem. Každopádně se teď dívám na chov křížených úplně jinak 🙂
Ať se vám daří v chovu křížených i nekřížených.

17.12.2019 21:03
KLIMEK PETR

XXX.XXX.14.170

Chci se zeptat je to krizenec nebo cistokrevný monden

17.12.2019 21:12
Ziggy123

XXX.XXX.15.116

Netuším, myslím že kříženec, ale nevím to jistě. Jako mondena mi nepřipadá...

17.12.2019 21:14
KLIMEK PETR

XXX.XXX.14.170

Ziggy123 napsal(a):
Netuším, myslím že kříženec, ale nevím to jistě. Jako mondena mi nepřipadá...

Aha tak hlavne ze mi to chlapek prodal jako mondena a holubici ale vypada to na holuba

17.12.2019 21:15
Ziggy123

XXX.XXX.15.116

KLIMEK PETR napsal(a):
Chci se zeptat je to krizenec nebo cistokrevný monden

Bavila jsem se s dědem o podobně zbarveném kříženci a říkal že tu tmavou hruď dělá rys

17.12.2019 21:17
Ziggy123

XXX.XXX.15.116

KLIMEK PETR napsal(a):
Aha tak hlavne ze mi to chlapek prodal jako mondena a holubici ale vypada to na holuba

Toto je můj holub pštros+rys

17.12.2019 21:18
Ziggy123

XXX.XXX.15.116

Ziggy123 napsal(a):
Toto je můj holub pštros+rys

Hodně vybělil byl skoro celý černý

17.12.2019 21:19
Ziggy123

XXX.XXX.15.116

17.12.2019 21:25
KLIMEK PETR

XXX.XXX.14.170

Ziggy123 napsal(a):
Když se podíváš ten vzadu

To je taky krizenec

17.12.2019 21:25
Ziggy123

XXX.XXX.15.116

Jo

17.12.2019 21:26
KLIMEK PETR

XXX.XXX.14.170

Ziggy123 napsal(a):
Když se podíváš ten vzadu

Pěknej jinac odkud jsi

17.12.2019 21:27
Ziggy123

XXX.XXX.15.116

Od Blanska

17.12.2019 21:29
Ziggy123

XXX.XXX.15.116

Jihomoravský kraj

17.12.2019 21:30
KLIMEK PETR

XXX.XXX.14.170

Ziggy123 napsal(a):
Jihomoravský kraj

Aha a jezdis do tyniste na burzu

17.12.2019 21:31
Ziggy123

XXX.XXX.15.116

Ne, poslední dobou hodně školy 👎

17.12.2019 21:33
KLIMEK PETR

XXX.XXX.14.170

Ziggy123 napsal(a):
Ne, poslední dobou hodně školy 👎

Ok

17.12.2019 21:35
Ziggy123

XXX.XXX.15.116

Ale na jaře možná jedu do Přerova s tetou prodat odchovy

18.12.2019 06:28
jirinovak

XXX.XXX.136.66

Ziggy123 napsal(a):

Zbarvení vašich kříženců na obrázku mě překvapilo.

Já jsem tyto 2 plemena křížil 2x.
Poprvé jako kluk černého rysa s černou pštroskou.
Podruhé asi před pěti lety žlutého pštrosa s žlutou ryskou.
Vždy jsem je měl jen na maso.
Kříženci vždy měli barevnou hlavu a barevné štíty křídel s bílými letkami 1. řádu.
Hruď a břicho měli různě flekaté. Někteří se blížily anglické kresbě.
Zmasilost byla trochu horší, než u mých žlutých holubů.
Ale bylo zajímavé čekat co z toho vyleze.

JN

18.12.2019 06:41
jirinovak

XXX.XXX.136.66

Ziggy123 napsal(a):
A ještě k původnímu tématu.
Ten můj pár měl skončit na talíři u jednoho kamaráda mého dědy. Takže jsem se k chovu křížených dostala omylem. Každopádně se teď dívám na chov křížených úplně jinak 🙂
Ať se vám daří v chovu křížených i nekřížených.

Děkuju za přání. Máte hezké holuby.

Křížení je někdy velmi zajímavé a získáte mnoho zkušeností pro další chov nějakého plemena.

Hodně štěstí a radosti v chovu holubů.

JN

18.12.2019 11:32
jirinovak

XXX.XXX.136.66

Jediné vyjádření k fotografii holubice z VÝSTAVY MORAVIA.

Já co jsem viděl na fotce bych řekl že je to velice zdařilý kousek ale dal bych mu -3 možná 4b na barvu je po celém holubovi nevyrovnaná

S tím mohu jenom souhlasit.
Má postavu, hlavu, oko, obočnici, úzce složený ocas ... vše ideál plemene.
Jediná chyba je v barvě.

Holub na nové fotografii, by měl na výstavě v doporučeních
- zkrátit zadní partii; nebo zkrátit ocas a křídla.
A to má k původnímu typu modrého benešáka pořád daleko.

JN

18.12.2019 19:58
jirinovak

XXX.XXX.168.105

Tibor Slovensko napsal(a):
Chlapi a to už nie je niekomu hanba vystaviť kríženca a chváliť sa s tým? A ten posudzovatel je slepý? No kde je potom záruka, že keď si chcem kúpiť od takého chovateľa holuby, predá mi to čo chcem? Morálne vlastnosti chovateľov sa vytrácajú. Zberatelia pohárov a bodov pribúdajú. Zviera vyšľachtené na úžitok a potechu oka je degradovane. Kto nepozná históriu, nezaslúži si niečo ďalej vytvárať a slachtit. S pozdravom. Tibor.

Překvapuje mě tato reakce od někoho. kdo asi zná historii a píše. že se zabývá genetikou.

Benešák je od počátku kříženec pštrosů.

Modrý ráz vznikl křížením modrého bezpruhého pštrosa a modrého černopruhého poštáka nebo věžáka.
F1 kříženců byla modrá černopruhá plnobarevná.
F2 kříženců - pouze 1/4 modrá bezpruhá a z těch ještě musíme odečíst 1/4 v pštrosí kresbě
Nebo dáme F1 znovu na pštrosa a bude 1/4 modrých bezpruhých pštrosů; 1/4 modrých černopruhých pštrosů; 1/4 modrých bezpruhých plnobarevných a 1/4 modrých pruhových plnobarevných.
Z toho vyplývá, že modrý benešák měl ihned po vzniku 50-75 procent genů (krve) pštrosa.
A byl dále pštrosem průběžně zušlechťován.

A ostatní barevné varianty vznikly taky na bázi pštrosa.

Jediná vyjímka je bílý benešák., který vznikl z bílého poštˇáka , kinga a červeného pštrosa.
Později byla přikřížena i česká bagdeta a znovu king.
Po vyšlechtění , během několika let zaplavil celou republiku.

Takže, pokud znáte historii a genetiku, tak víte , že barevné varianty benešáka jsou geneticky v podstatě plnobarevní pštrosi

JN

18.12.2019 20:37
Ziggy123

XXX.XXX.15.116

Vůbec nevím kolikátá generace to je a jak dlouho to křížení původní majitel vedl. Každopádně jsem sama překvapená.
Foto mladí zmiňovaného páru.

18.12.2019 21:16
horyš

XXX.XXX.110.1

Konečně vlákno,které baví,stejně jako kříženci,kteří jsou někdy krásní a vždy čekáme co z toho bude.Chápu všechny chovatele,kteří nás odsuzují,že nejedem v linii,ale tohle je vždy dobrodružství a krása holubů

19.12.2019 21:07
Ziggy123

XXX.XXX.15.116

horyš napsal(a):
Konečně vlákno,které baví,stejně jako kříženci,kteří jsou někdy krásní a vždy čekáme co z toho bude.Chápu všechny chovatele,kteří nás odsuzují,že nejedem v linii,ale tohle je vždy dobrodružství a krása holubů

Ano, nikde přece není napsáno, že se kříženci chovat nesmí. A většinou jsou to nádherní atraktivní holubi...😁

20.12.2019 07:38
2mazutak

XXX.XXX.6.110

všechna plemena vznikla křížením a následným výběrem.akorát je rozdíl v plánovaném křížení za ůčelem zušlechtění určitého plemene plemenem příbuzným,a křížením nahodilém.aaa oo tom to je

20.12.2019 08:56
jirinovak

XXX.XXX.136.66

Pro ochránce plemenné čistoty českých plemen.
Někdy si skutečnost trochu idealizujeme.

I my jsme si mysleli, že jako Češi jsme slovanský národ.

Pravda je jiná. Genetické výzkumy nám to trochu zkazily. Ale holky máme nejkrásnější na světě.

Citace:
Česko je geneticky mimořádně pestré, slovanské kořeny má jen 35 procent populace. U třetiny lidí lze vystopovat jejich germánsko-keltský původ a deset procent má prapředky z řad Vikingů. Zbytek má například židovský původ, někteří lidé mohou hledat své kořeny v jižní Evropě nebo na Sibiři. Věda dokonce dokáže určit mezi Čechy ty, jejichž prapůvod je až ve starobylé Mezopotámii. Ukázal to nejnovější výzkum Masarykovy univerzity v Brně.

JN

20.12.2019 21:18
Ziggy123

XXX.XXX.15.116

jirinovak napsal(a):

Pravda je jiná. Genetické výzkumy nám to trochu zkazily. Ale holky máme nejkrásnější na světě.

Citace:
Česko je geneticky mimořádně pestré, slovanské kořeny má jen 35 procent populace. U třetiny lidí lze vystopovat jejich germánsko-keltský původ a deset procent má prapředky z řad Vikingů. Zbytek má například židovský původ, někteří lidé mohou hledat své kořeny v jižní Evropě nebo na Sibiři. Věda dokonce dokáže určit mezi Čechy ty, jejichž prapůvod je až ve starobylé Mezopotámii. Ukázal to nejnovější výzkum Masarykovy univerzity v Brně.

JN

Zajímavé 🙂

21.12.2019 00:20

jirinovak napsal(a):

Citace:

JN

Zajímavé
Já vím co jsem zač na 100% .
Jsem ze smíšené rodiny jsem půl Čech a půl Němec .

21.12.2019 04:50
jirinovak

XXX.XXX.168.105

jirinovak napsal(a):
Překvapuje mě tato reakce od někoho. kdo asi zná historii a píše. že se zabývá genetikou.

Modrý ráz vznikl křížením modrého bezpruhého pštrosa a modrého černopruhého poštáka nebo věžáka.
F2 kříženců - pouze 1/4 modrá bezpruhá a z těch ještě musíme odečíst 1/4 v pštrosí kresbě
Nebo dáme F1 znovu na pštrosa a bude 1/4 modrých bezpruhých pštrosů; 1/4 modrých černopruhých pštrosů; 1/4 modrých bezpruhých plnobarevných a 1/4 modrých pruhových plnobarevných.
Z toho vyplývá, že modrý benešák měl ihned po vzniku 50-75 procent genů (krve) pštrosa.

Jediná vyjímka je bílý benešák., který vznikl z bílého poštˇáka , kinga a červeného pštrosa.

Takže, pokud znáte historii a genetiku, tak víte , že barevné varianty benešáka jsou geneticky v podstatě plnobarevní pštrosi

JN

Když se smíříme s faktem, že barevný benešák má cca 80-90 procent genů pštrosa, tak dalším křížení měníme podíl pštrosa o 5-10%..
Což není velká změna.
A vrácením zpět podíl zase snižujeme.

Mrzí mě, že jsem Vám zkazil idealizované představy.

Nicméně u benešáka 12-14 holoubat za rok o váze 0,55-0,65 kg není žádnou vyjímkou.
Takže není to polař, ale užitkovost je pořád slušná.

JN

21.12.2019 05:06
jirinovak

XXX.XXX.168.105

21.12.2019 12:46
jirinovak

XXX.XXX.168.105

Ziggy123 napsal(a):
Zajímavé 🙂

Pro mě je zajímavé, že se tu mezi námi objevila mladá holubářka

Tak Vás tu MONIKO VÍTÁM

Jinak všem děkuju za příspěvky do tohoto tématu. I za ty ostřejší.

Všem přeju hodně zdraví, Vám, Vašim rodinám a Vašim holubům. A hezký svátky.

JN

A posílám několik dnešních fotek

21.12.2019 14:17
machy43

XXX.XXX.175.194

jirinovak napsal(a):
Zatím se nikdo nevyjádřil ani k typu holubice na zveřejněné fotografii.

Pokud sem dám foto výletka, znovu se na mě všichni sesypou,
že je příliš těžkotonážní.

Protože jsme se setkali v létě u Petra Kubíčka , až ho vyfotím , pošlu ti ho.

JN

Díky. Klidně do mejlu machy43@seznam.cz. zajímá mě to. Jinak k typu se nechci vyjadřovat, nemám benešáky natolik nakoukané, abych si na to troufl.

21.12.2019 14:41
jo012810

XXX.XXX.101.35

jirinovak napsal(a):

JN

Tak trochu sklouzlo téma, které podle mne směřovalo k užitkovému křížení plemen, ale sklouzlo do benešáků. Jak píše JN výše, nejsem v rozporu, ale tehdejší moravský pštros vypadal typově jinak, než ten dnešní a tudíš přikřižování současných MP do benešáků nesleduje typ původního vyšlechtěného benešovského slelkého a jeho vlastnosti a o to mi jde u všech, především národních plemen. Ale to je jen můj, možná zastaralý názor. Jinak užitkové křížení, či jakékoliv pokusy s kříženci, pokud se nestanou šampiony na speciálce, toho, či onoho plemene, nech se děje a holubáři objevují to, po čem touží a to jak ve vzduchu, tak ve voliérách. Je to na každém jedinci...

21.12.2019 17:36

Pokud někdo kříží v chovu, který má jen pro radost (ne na výstavu), nech klidně kříží k obrazu svému... U organizovaných chovatelů, nejsem proti křížení, ale měli by ctít cíl, který vytyčili naši předkové když vyšlechtili to které plemeno...

21.12.2019 18:36

jo012810 napsal(a):
Tak trochu sklouzlo téma, které podle mne směřovalo k užitkovému křížení plemen, ale sklouzlo do benešáků. Jak píše JN výše, nejsem v rozporu, ale tehdejší moravský pštros vypadal typově jinak, než ten dnešní a tudíš přikřižování současných MP do benešáků nesleduje typ původního vyšlechtěného benešovského slelkého a jeho vlastnosti a o to mi jde u všech, především národních plemen. Ale to je jen můj, možná zastaralý názor. Jinak užitkové křížení, či jakékoliv pokusy s kříženci, pokud se nestanou šampiony na speciálce, toho, či onoho plemene, nech se děje a holubáři objevují to, po čem touží a to jak ve vzduchu, tak ve voliérách. Je to na každém jedinci...

ale tehdejší moravský pštros vypadal typově jinak, než ten dnešní a tudíš přikřižování současných MP do benešáků nesleduje typ původního vyšlechtěného benešovského selskeho .....více méně jste si odpověděl sám ....pokud jak píše kolega je benesak z 50% vlastně plnobarevny pštros a dodnes se pro regeneraci a osvěžení krve používá není možné aby byl typově udržitelný i benesak tak jak ho znali naši předci tj. Pokud se typově změní holub který byl použitý pro vyšlechtění daného plemene a nadále se používá pro jeho regeneraci zákonitě se musí změnit i typ holuba který je výsledkem tohoto šlechtění

21.12.2019 19:19
čendas

XXX.XXX.242.17

Rozumné křížení , je určitě dobré, holubi, jsou poté obvykle živatoschopnější, zvýší se imunita, plodnost, ale vystavovat je hned po po prvním pokusu, asi není nejlepší nápad, , a dobrý posuzovatel ,by to měl poznat a řádně ocenit výlukou, ale jsou plemena, nejen bradavičnatá, jako třeba indian, karier, norimbeská bagdeta,či třeba kurdnáči, parukáři aj. kde si křížení nedovedu představit, což může být v budoucnu , tím jak drasticky ubývá jejich chovatelů, kardinální problém, přehnaná příbuzenská plemenitba, je cesta do pekel, hlavně u volierovaných, přešlechtěných holubů, kde ji nemůže řešit ,jestřáb ani sokol

21.12.2019 20:15

čendas napsal(a):
Rozumné křížení , je určitě dobré, holubi, jsou poté obvykle živatoschopnější, zvýší se imunita, plodnost, ale vystavovat je hned po po prvním pokusu, asi není nejlepší nápad, , a dobrý posuzovatel ,by to měl poznat a řádně ocenit výlukou, ale jsou plemena, nejen bradavičnatá, jako třeba indian, karier, norimbeská bagdeta,či třeba kurdnáči, parukáři aj. kde si křížení nedovedu představit, což může být v budoucnu , tím jak drasticky ubývá jejich chovatelů, kardinální problém, přehnaná příbuzenská plemenitba, je cesta do pekel, hlavně u volierovaných, přešlechtěných holubů, kde ji nemůže řešit ,jestřáb ani sokol

No myslím že zrovna plemena struktur které si uvedl nemají s tímto problém jak u kudrnacu tak parukaru je dostatek chovatelů jak u nás tak i v zahraničí tudíž nepříbuzné krve je vcelku dostatek ...u bradavičnatých plemen nevím o ty jsem se nikdy nezajímal

21.12.2019 22:04
django

XXX.XXX.188.186

114 kríženců a krížení je jen na nich chov v režimu 24/7

22.12.2019 09:19

jirinovak napsal(a):

JN

Benešák vzešel z křížení: moravský pštros, poštovní holub, koburský skřivan a rys.(https://cs.wikipedia.org/wiki/Bene%C5%A1ovsk%C3%BD_holub)
Původní barevný ráz byl modrý bezpruhý.

22.12.2019 09:21

django napsal(a):
114 kríženců a krížení je jen na nich chov v režimu 24/7

22.12.2019 09:56
jirinovak

XXX.XXX.168.105

Benešák vzešel z křížení: moravský pštros, poštovní holub, koburský skřivan a rys.(https://cs.wikipedia.org/wiki/Bene%C5%A1ovsk%C3%BD_holub)
Původní barevný ráz byl modrý bezpruhý.

V poslední brožurce -NÁRODNÍ PLEMENA je napsáno:

..............Někdy jsou uváděni též polští rysi a koburští skřivani ...........

Takže dost nejistá formulace.

JN

22.12.2019 10:11
jirinovak

XXX.XXX.168.105

jo012810 napsal(a):

Chlapi, na Vašich příspěvcích je spoustu pravdy.

Tak vstaňte od počítačů a udělejte něco pro česká plemena a jejich původní ráz.

Proč místo benešáků chováte kaliforňáky a texany?

Proč nezachraňujete vzácné rázy moravského pštrosa a šlechtíte cizí plemena?

JN

22.12.2019 10:59
jirinovak

XXX.XXX.168.105

machy43 napsal(a):
Taky bych rád viděl alespoň fotku, jak vypadá šampion F1 po pštrosce. Ten na fotografii zde to zcela jistě není.

Tak, to je on.

22.12.2019 13:35
čendas

XXX.XXX.242.17

Jediné naše akrobatické plemeno, jsou rakovničtí kotrláci, v často nesmyslné snaze vytvářet další a další variety, se do nich dávájí i plemena naprosto vzdálená,a k tomu se často zavřou do minivollier , sice to jsou i tzv. šampioni ,ale to hlavní- akrobacie je navždy odepsaná, to samé u bubláků, nebublající plemana do nich vkřížená, je sice dělají moc hezkými, ale s bublánim, je to daleko horší, díky bohu za Kouťáka a spol, kteří udržují tradiční , létající typ barevnohlávků, ne ty výstavní, nelétající,

22.12.2019 20:56
Ziggy123

XXX.XXX.15.116

jo012810 napsal(a):

Původně to nebylo myšleno k uzitkovemu chovu ale spíše k tomu abych orientačně věděla kdo jaké mixy chová a jaké jsou odchovy. Každopádně mě nevadi, když to zklouzne trochu vedle. Na ifauně se mají podle mě lidé dělit o zkušenosti z chovu, výstav atd. Hezký den a chovu zdar.
Monika

23.12.2019 06:21
jirinovak

XXX.XXX.168.105

jirinovak napsal(a):
V poslední brožurce -NÁRODNÍ PLEMENA je napsáno:

..............Někdy jsou uváděni též polští rysi a koburští skřivani ...........

Takže dost nejistá formulace.

JN

Ovšem hnědě plavý ráz byl z koburských bezpruhých skřivanů a kingů vyšlechtěn určitě.

JN

24.12.2019 06:55
jirinovak

XXX.XXX.168.105

jirinovak napsal(a):
Zbarvení vašich kříženců na obrázku mě překvapilo.

Já jsem tyto 2 plemena křížil 2x.
Poprvé jako kluk černého rysa s černou pštroskou.
Podruhé asi před pěti lety žlutého pštrosa s žlutou ryskou.
Vždy jsem je měl jen na maso.
Kříženci vždy měli barevnou hlavu a barevné štíty křídel s bílými letkami 1. řádu.
Hruď a břicho měli různě flekaté. Někteří se blížily anglické kresbě.
Zmasilost byla trochu horší, než u mých žlutých holubů.
Ale bylo zajímavé čekat co z toho vyleze.

JN

Jo, a jeden můj kamarád dal do páru černého šupkatého rysa a černou šupinatou holubici pštrosa.
Divil se, že u potomků vzorek zmizel. Měli štíty křídel černé a jen několik bílých letek 1. řádu.

Genetika to ovšem vysvětluje.
Pštroska měla pro šupinatost recesivní gen pencil.
Rys komplex 3 genů TS.
Tyto geny se vzájemně nijak nepodporují. Ačkoli je vzhled holubů (fenotyp) podobný.

JN

26.12.2019 20:11
Ziggy123

XXX.XXX.117.109

jirinovak napsal(a):
Jo, a jeden můj kamarád dal do páru černého šupkatého rysa a černou šupinatou holubici pštrosa.
Divil se, že u potomků vzorek zmizel. Měli štíty křídel černé a jen několik bílých letek 1. řádu.

Genetika to ovšem vysvětluje.
Pštroska měla pro šupinatost recesivní gen pencil.
Rys komplex 3 genů TS.
Tyto geny se vzájemně nijak nepodporují. Ačkoli je vzhled holubů (fenotyp) podobný.

JN

Ten můj skoro bílý byl jako holoubě celý černý, ale myslím že po pštrosovi vybělil...

15.1.2020 21:36
Ziggy123

XXX.XXX.15.116

15.1.2020 21:47
horyš

XXX.XXX.110.1

Do kuchyně se mi osvědčila kombinace holub rys bělopruh+holubice texan.Mám takto pět pár,barevně výjde vždy texan,holouata pěkná.

31.1.2020 09:47
Ziggy123

XXX.XXX.117.109

Holoubátko od bílo šedé holubice a bílo černého holuba, oba kříženci pštros rys

Přidejte reakci

Přidat smajlík