M.stehno
napsal(a):
Nádherný chov. To se jen tak nevidí.
Ale vidí. Jirka Chramosta má nejlepší chov u nás. Má modré a bílé a to je špička. Jen už snížil počet chovných párů, protože měl moc holoubat a o maltézáky není zájem.
kouták
napsal(a):
Zdravím největší chov maltézů v ČR.Jardo tak se pochlub.Už sedí,nebo už máš dorost?Zdeněk
Ale kdepak, budníky sice zabydleny, ale ještě občas dojde k nedorozumění a vejce jsou rozbitá. Některé páry čeká 2. snůška. Nejlepší pár (kvalitou) si sice postavil parádní hnízdo, ale po týdnu vejce rozbitá (přilepená na prsní kosti). Mám více jak půlku mladých holubic, tak teprve sleduji jejich chování atd.
kouták
napsal(a):
Jardo,už jsem si to video pustil 3x.To je holub?
No, právě. Proto je to s nimi dneska složitější. Je to prastaré plemeno, dříve masné, plodné i létavé. Dneska je to bez podsazování vajec poměrně těžké s odchovem, ovšem vydrží-li vajíčka a holoubátka přežijí první tři dny, pak už je to bez problémů. Vybral jsem si je před 46 lety a měnit nebudu.
A zde všichni vidíte,co je to OKRASNÉ HOLUBÁŘSTVÍ.Nelze si jen říci,že si pořídíte maltéze a začnete je chovat.Začnete život s nima a stoktát padnete na ústa a vydrží to jen naprostý holubářský profesionál a zapálený člověk .Můj holubářský učitel vždy říkal: "Holuby musíš umět pěstovat".V této větě je ta největší pravda v holubářství a holubář jí porozumí až když je na vrcholu svého holubářského umění.Jardo jsi PAN HOLUBÁŘ a máš můj obdiv. Zdeněk FRANTA
kouták
napsal(a):
A zde všichni vidíte,co je to OKRASNÉ HOLUBÁŘSTVÍ.Nelze si jen říci,že si pořídíte maltéze a začnete je chovat.Začnete život s nima a stoktát padnete na ústa a vydrží to jen naprostý holubářský profesionál a zapálený člověk .Můj holubářský učitel vždy říkal: "Holuby musíš umět pěstovat".V této větě je ta největší pravda v holubářství a holubář jí porozumí až když je na vrcholu svého holubářského umění.Jardo jsi PAN HOLUBÁŘ a máš můj obdiv. Zdeněk FRANTA
To pěstovat tam je naschvál
Zdravím, pane Pokorný v čem je vůbec ten holoubek náročnější na chov proti ostatním. Na Wikipedii to není psané, vlastně je, v jedné větě. Když na něj koukám jako začátečník, tak vidím jen, že je na nich vlastně vše tak trošku snažící se jít do extrému, maxima co z holubů dostat. Já jen že zvědavosti, kdyby mě chytla zase nějaká chovatelská pšóna a začal na d něčím přemýšlet. MV
Meelek
napsal(a):
Zdravím, pane Pokorný v čem je vůbec ten holoubek náročnější na chov proti ostatním. Na Wikipedii to není psané, vlastně je, v jedné větě. Když na něj koukám jako začátečník, tak vidím jen, že je na nich vlastně vše tak trošku snažící se jít do extrému, maxima co z holubů dostat. Já jen že zvědavosti, kdyby mě chytla zase nějaká chovatelská pšóna a začal na d něčím přemýšlet. MV
Díky své postavě se kvůli krátkému a vztyčenému ocásku hůře pojímá. Díky dlouhým nohám je někdy nemotorný a vyhodí vejce z hnízda. Díky jinému osvalení hrudi vystupuje prsní kost ven, tak někdy vejce rozbije tím. Ale jsou maltézáci, kteří sedí a odchovávají jako pošťáci, dají 8 holoubat za rok. Od jiných párů jsem rád za 1 holoubátko. Ti prošlechtění do extrému létají minimálně a bez chův neodchovají. Viz foto od kamaráda.
kouták
napsal(a):
Zdeňku díky. Od pana HOLUBÁŘE jako jsi Ty je to pocta. Jarda
Takže, kromě zevnějšku ještě musíte na ohmat kontrolovat prsní kost jestli není moc vystouplá plus sledovat a vědět co je ok a taky si prostě si tam sednout a dívat se jaký mají styl chuze.? A vědět, která je ještě v normě. Jaktože se nechavaji v chovu takový, kteří jsou méně produktivní, co se týče vajec? Kvůli hodnotě genetiky a třeba nějakému z ext. znaků, který je žádoucí pro to plemeno. A pak se to snažíte odstranit, třeba tu produkci vajec v následující generaci?
Meelek
napsal(a):
Takže, kromě zevnějšku ještě musíte na ohmat kontrolovat prsní kost jestli není moc vystouplá plus sledovat a vědět co je ok a taky si prostě si tam sednout a dívat se jaký mají styl chuze.? A vědět, která je ještě v normě. Jaktože se nechavaji v chovu takový, kteří jsou méně produktivní, co se týče vajec? Kvůli hodnotě genetiky a třeba nějakému z ext. znaků, který je žádoucí pro to plemeno. A pak se to snažíte odstranit, třeba tu produkci vajec v následující generaci?
Nic z toho co píšete jsem nikdy nedělal. Maltézák snáší vejce úplně stejně jako jiná plemena. Když páruji, tak kromě typu koukám i na povahu holubů.
kouták
napsal(a):
Důkaz v článku z 1. republiky ... nejlepší chovatelé byli prostě pěstitelé.
I u vajec maltézů jsou rozdíly. Vlevo běžná velikost, vpravo od největší holubice.
Je-li v chovu vše OK, pak se holoubátko dostane z vejce takto: odklove "víčko" a nohama se vystrčí ven.
Na Wikipedii je použit text př. Petrovského, dlouholetého chovatele vídeňských slepičáků. Předpokládá se, že výchozím holubem byl Leghorn Runt, později se na vývoji snad podíleli i holubi z Orientu - pávík, epoletová straka... Není pravdou, že malý maltézský slepičák vyhynul. V Srbsku a Maďarsku se něco takového chová dodnes s různými názvy, například "banatski pilićar". Něcomezi modenkou a maltézem. Začátkem 19. století tak pravděpodobně vypadali všichni maltézáci. A stejně jako koncem 20. století došlo z modenského holuba k oddělení anglického šlechtění modeny a německého modenského, tak se asi začal maltéz zvětšovat někdy kolem roku 1850. To už se ze severu Itálie dostali maltézští slepičáci do Rakouska a Bavorska kolem řeky Inn a tam se právě zvětšili přidáním francouzských bagdet. Z toho zůstaly dnešní dlouhé nohy, dlouhé a tenké krky s ohryzkem, hlava tvaru tupého klínu.
Paloo

XXX.XXX.166.194
Páni chcel by som sa Vás spýtať na ceny Maltezskeho slepičáka a Viedenského slepičáka v ČR, Nemecku a Rakúsku. A kde sa dajú zohnať dobré chovné mlade jedince v ČR, Nemecku a Rakúsku.
jaroslav69pokorny
napsal(a):
To je jen pro znalce. Můj starý přítel, který se narodil kdysi v roce 1885 nebo 1895, teď nechci hledat, tak měl na vizitkách z roku cca 1930 napsáno pěstitel maltézů. Psal mi ještě ve svých 95 letech, František Šíp z Opatovic.
Vizitku s maltézáky jsem nenašel, ale se psy ano.
Paloo
napsal(a):
Páni chcel by som sa Vás spýtať na ceny Maltezskeho slepičáka a Viedenského slepičáka v ČR, Nemecku a Rakúsku. A kde sa dajú zohnať dobré chovné mlade jedince v ČR, Nemecku a Rakúsku.
Vídeňské nevím. Maltézské nejlépe v ČR u Jiřího Chramosty (modré pruhové a bílé), V Rakousku a Německu je spousty chovů od 0 do 350,- Euro.
V Čechách i v Německu se i v posledních letech vystavují takoví maltézáci a protože tomu posuzovatelé nerozumí nebo je to jejich kamarádů, tak dostávají i 96 bodů.
Zatímco špička vypadá takto (i když ještě není přepeřen do výstavní kondice)
kouták
napsal(a):
Zdravím největší chov maltézů v ČR.Jardo tak se pochlub.Už sedí,nebo už máš dorost?Zdeněk
Tak Zdeňku, včera první holoubátko od červené maďarky s bíle stříkanou hlavou, zase žluté jako její první loňské. Letos cca o 14 dnů dříve než vloni. Foťák mi kleknul, tak foto někdy příště.
jaroslav69pokorny
napsal(a):
Tak Zdeňku, včera první holoubátko od červené maďarky s bíle stříkanou hlavou, zase žluté jako její první loňské. Letos cca o 14 dnů dříve než vloni. Foťák mi kleknul, tak foto někdy příště.
Jardo nediv se.Zima žádná nebyla a o těch 14 dnů dříve je pro Tebe lepší.Budou na výstavu v kondici.Jo a koukej si koupit pořádnej foťák ať se můžeme kochat.Zdraví Zdeněk
A ve městě před panelákem se vyhřívá hřivnáč, lidi s rouškami mu vůbec nevadí.