Zdravim. Mam od minule soboty 6 holoubku, par Texanu, par Kalifornaku a kombinovny par Kalifornacka x Texan. Chov bez voliery, vylet z holubniku ven. V nedeli bych jim rad poprve otevrel vylet ven. Neni to u uvedenych plemen brzo? Vim ze asi neuleti, ale je jeste nejaky zpusob, krom plnych misek, jak jim holubnik zatraktivnet a "pojistit" si je? Nekde jsem kdysi cetl o vystrikavani holubniku anyzovym olejem, nevim, jestli je to povera, nebo to opravdu funguje... Diky
Mimochodem bych rad podekoval vsem mistnim prispevatelum, sve zatim skromne holubarske vedomosti jsem cerpal prevazne z tohoto fora. Vlastne procitani fora vedlo k definitivnimu rozhodnuti se do chovu pustit...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nemusíte se bát, holuby tohoto typu většinou stačí pustit po týdnu. Jsou to takový slípky.
Hlavně musí vědět, že v holubníku se krmí, a kudy se tam leze.
Ale teď v zimě je asi nenechávejte pořád volně, dravci jsou potvory...
Počkej na jaro.
Nyní je všude plno dravců-pernaté,nemají v honitbě co žrát,a tím že je nyní vypustíš tak je jenom přilákáš k baráku.
Co hned neuloví rozhoní ti po vesnici,a postupně je pak budou žrát.
Tvoji holoubci budou mít strach přiletět domů do tvého holubníku.
I když je budeš mít popárované,tak nemají nyní holoubata,a nic je nebude nutit,aby se vrátili domů.
Před výlet jim udělej okukávačku-to je malá klec-voliéra,do které budou rádi chodit.
Až v polovině dubna přiletí vlaštovky,tak je pak pustíš za hezkého dne dopoledne
trochu nažrané.
Musíš je hlídat,aby ti někam nezapadly.Jak jednou vyletí na střechu a vrátí se zpátky do holubníku máš je usazené.
Vlaštovky až přiletí,tak ti budou hlídat vzdušný prostor nad tvým domem,a hned křikem ohlásí blížící se nebezpečí.V této době bude většina dravců již na severu od nás pryč,a zůstane jich zde minimum.
Lepší je usazovat holubi v zástavbě,když není listí,dále vidí,líp se vracejí.
Nejhorší je se unáhlit,a hned ze začátku se zklamat.
Mám 38 let zkušeností z chovu holubů,vícekrát jsem se stěhoval,mám možnost porovnávat.
Ať se ti daří chov.
pozdravem Basovník Josef
Tel:604 503 400
zdravím.jak už tu byla zmíněna okukovací klec před výletem,nechte je tam dva,tři dny,a potom vypustte vždy po jednom páru,a to tak,že holubici necháte v kleci,a necháte vyjít jejího samce.pokud jsou spářeni,holub ji neopustí,bude se držet kolem klece.takto je to nejjistější,že vám některý někam nezaletí,kam by jste třeba pro něj nemohl.
Awer
napsal(a):
Zdravim. Mam od minule soboty 6 holoubku, par Texanu, par Kalifornaku a kombinovny par Kalifornacka x Texan. Chov bez voliery, vylet z holubniku ven. V nedeli bych jim rad poprve otevrel vylet ven. Neni to u uvedenych plemen brzo? Vim ze asi neuleti, ale je jeste nejaky zpusob, krom plnych misek, jak jim holubnik zatraktivnet a "pojistit" si je? Nekde jsem kdysi cetl o vystrikavani holubniku anyzovym olejem, nevim, jestli je to povera, nebo to opravdu funguje... Diky
Mimochodem bych rad podekoval vsem mistnim prispevatelum, sve zatim skromne holubarske vedomosti jsem cerpal prevazne z tohoto fora. Vlastne procitani fora vedlo k definitivnimu rozhodnuti se do chovu pustit...
Tyto i jiná plemena jsou již desítky let a generací chována ve volierách a tak ztratili všechny orientační schopnosti a nejsou zvyklá létat, nanejvýš ke krmení a zpět takže se již nemusí usazovat, jen seznámit s novým prostředím a pak se mohou pustit , stejně nemají kam letět ani toho většinou nejsou schopni, nanejvýš někde zapadnou a ztratí se,pak je sežerou kočky a kuny...
Děkuji všem za rady. Texani a Kaliforňáci vůbec nejeví snahu opustit holubník. Kromě nich jsme ještě pořídili do holubníčku na kůlu pávíky, dnes jsme se je pokoušeli vypustit a dlouho trvalo, než se jedna holubička osmělila a... vypadla z holubníku vrtulovitým pádem. Ostatní ani nevystrčili zobák... Jedná se o loňské výletky, přesné stáří nevím, dostal jsem je. Myslíte, že se naučí létat? Chci z nich mít "zahradní pávíky" na ozdobu, ale musejí umět uhnout kočce... Zatím je budu pouštět jen na chvíli a vždycky u nich budu, snad se rozlétají... Je nějaký postup, jak je to naučit? Jinak jsou krotcí, klidně sednou na ruku... Ani se nechtěla pustit, když jsem jí dával zpátky na holubník... :)
Zdravím, mám dotaz ohledně texanu. Dostal jsem jeden pár, ktery vysedel 2 holoubata. Když rodiče začali krmit, pustil jsem je, ale vzali čáru a do večera se nevrátili. Mladí to nedali a uhynuli. Druhý den ráno se vrátila holubice a večer i holub. Nevíte co může být příčinou, že se nepostarali o mladé, bez zájmu odletěli a vrátili až druhý den?

duby6
napsal(a):
Nevím, seděli dlouho na plotě, pak vyleteli na střechu a pak vzali čáru. Mladý je i volali a nic. Mám strach je pustit znova, zavřel jsem je a už si znova staví hnízdo.
Pokud jste je měl zavřené jen v holubníku a nikdy neviděli okolí holubníku třeba v osazovací kleci nemůžete čekat žádné zázraky ....stačí jedno větší vyrušení(dravec, kočka,soused) a jsou fuč ...první vypouštění je dobré dělat tak hodinu před setměním a nejlépe na hlad tj.nekrmit před vypuštěním

duby6
napsal(a):
Moc díky!
Ještě foto osazovací klece aby jste měl představu o čem mluvím
duby6
napsal(a):
Nevím, seděli dlouho na plotě, pak vyleteli na střechu a pak vzali čáru. Mladý je i volali a nic. Mám strach je pustit znova, zavřel jsem je a už si znova staví hnízdo.
Tak ted už je nechte puštěný ,aby si zvykli a nasedli znovu.Oni se předtím ztratili a byli toho ve stresu, ale když se vrátili , tak už jsou orientovaní k holubníku a měli by zůstat.