Zdravím, stavím si holubník, jsem začátečník.
1) Mohl by mi někdo poradit čem jsou výhodné jednotlivé sedáky se stříškou než třeba např. 3 metry dlouhé prkno pro vsechny mladé. Vznikají tam pak sváry?
2) V literatuře Tisíc rad začínajícím Holubářjm píší o holubím kameni. Složení je Kamnářská hlína, trocha staré malty, mletý vápenec, sirný květ, dřevěné uhlí, sil a drobná semena. V jakém poměru safra už nepíší. A hlavně jestli má smysl si tyto kameny vyrábět?
3)
Vanička na koupání holubů musí být v holubníku i přes zimu? Nebo je to jen otázka léta? A musím?, když mají rybníček cca 15 metrů od holubníku a potok asi tak 50m.
4)
A pak ještě jeden dotaz k hnízdním miskam?Výroba misek ze sádry, papíru a pilin? Má to smysl investovat čas do misek ze sádry? Nechci platit za kus papíru a pak to do zblbnutí vyhazovat. A hlavně nevi co použít jako formu k odlití.
Hnízdní misky a sedáky pro každý kus nemá ani jeden (ze tri) holubaru v mém okolí a mám dilema co je nejlepší. Vlastně ani to ostatní nemaji
Miloslav ze Zákup.
zdravím
1) jednotlivé sedačka slouží k tomu, aby měl každý holub místo k odpočinku sám pro sede. Na dlouhých prknech mohou vznikat konflikty mezi holubi, kteří se budou mezi sebou rvát. Sedačky umístěné nad sebou se stříškou mají zabránit znečištění trusem holuba, který sedí pod dalším holubem.
2) Dnes je velké množství tzv. holubího kamene (gritu)-dá se sehnat na internetu s chov. potřebami pro holubi nebo třeba i chovatelských potřebách. Na trhu je obrovská škála, ale někteří si přesto dělají svůj kámen. Jestliže jsou holubi navolno většinou si najdou potřebné věci sami a na gritu si nevšímají. Pokud se jedná o voliérový chov grit by neměl chybět.
3) holubů můžeš vaničku předkládat ke koupání v létě i v zimě- velmi rádi se koupou, ale nedoporučoval bych tam po vykoupání vodu nechávat, aby z ní holubi nepili. Dobré je po koupeli vaničku vylít.
4) Někdo misky používá někdo místo nich používá třeba dřevěné rámečky. Dnes jsou na trhu misky keramické nebo plastové, které se velmi dobře čistí (jsou omyvatelné). Já používám keramické a používám u několikátý rok. Po každých holoubatech misku umyji a dám tam novou vložku, která se dá k miskám koupit. Holubi v nich velice rádu hnízdí. Myslím si že miska stojí kolem 25 kč a vydrží opravdu dlouho. koukni sem: https://www.hradsky-sunk.cz/hnizdni-misky/
Doufám, že jsem pomohl
Ať se daří
Dobrý den, je dobré že si sedne každý sám a trus jde po něj.... Prkno mám pouze ve voliere. Holubi kámen si můžete vyrobit.. Nebo koupit za cca 310 Kč deset kilo je jen na vás kterou možnost využijete. Vaničku na koupání dávám je jednou týdně a v zimě když nemrzne ale jen tak 1 nebo 2 přes zimu. Hnízdí misky mám stlučené ze 4 prken. Plastové ani papírové nedoporučuji.pokud máte rybníček tak i přes to bych jim dal čistou vodu na koupání dávám normálně do pekáče.
Zdravim,
pokusim se na neco odpovedet, forma dotazu se mi moc libi .)
1) asi bude predevsim zalezet na tom, jake plemeno budes chtit chovat, ruzne sorty holubu maji ruzne naroky (velka plemena, rousni holubi, letci, strukturovi, atd). Vyhodu striskovych sedacek vidim v tom, ze ma kazdy jednotlivec svuj osobni prostor, ktery (kdyz si na nej zvykne) si nasledne hlida a v holubniku vznikne jakasi hierarchie, kde ma kazdy holub sve misto (samozrejme za predpokladu, ze jich je dostatek). Hrady (lavky) samozrejme setri prostor, u mladych by to nemusel byt az takovy problem, ale jak Jsi sam napsal u dominantnejsich holubu (ci plemen) se stava, ze obsadi cele "bidlo" pro sebe, ostatni vyzene a efekt takoveho sedaku je pak presne opacny. Pod takovou sedackou by samozrejme nemely byt zadna krmitka, napajecky apod. aby nedochazelo k znecisteni trusem
2) holubi kamen, ci grit si muzes vyrobit klidne i podle citu, holubi si sami vyberou co jim chutna. V tomto bych nehledal velkou vedu, hrube sypke materialy ve vetsim mnozstvi, ochucujici a doplnkove slozky pomalu. Pozor bych daval predevsim u soli, te by nemel byt nadbytek to by mohlo holubum ublizit (maji ji velmi radi). Myslim, ze v dnesni dobe je nabidka gritu a ruznych mineralii velmi siroka a cenove pomerne dostupna, takze je na Tobe jakou zvolis variantu. Budou li holubi na volno, z vetsiny si tyto prvky obstaraji samy (zrovna treba z te zvetrale malty, ta jim tez velmi chutna).
3) vanicky na koupani predkladam 1-2x tydne v sezone, 1x v zimnich mesicich. Neni stalym vybavenim holubniku, mam je oprene venku. Jestli budes mit litave plemeno, na rybnicek se Ti jiste rychle nauci...mozna by bylo dobre, udelat melci misto u brehu, kde by se mohli holubi v klidu koupat
4) hnizdni misky muzes vyrobit mnoha zpusoby. Mam pocit, ze na ty sadrove se i prodavaji formy (zkus pohledat na internetu). Osobne pouzivam drevene ramecky z prkynek a jsem s nimi maximalne spokojen. Keramicke misky se mi uplne neosvedcily (urcite ne bez vlozky). Nekteri kolegove pouzivaji odrezy z plastovych trubek vetsich prumeru. Opet, nabidka toho sortimentu je pomerne siroka a moznosti na vyrobu vlastnich taky. Takze je to na Tobe.
Zkousej, pozoruj, ptej se...pri holubareni je stale co vylepsovat!!!
At se dari
MP
Ještě bych se chtěl zeptat na radu jake zvolit rozměry dvoumístných krbcu pro Slezské barevnohlávky? Minimum se kterym se spokojí a nebude jim to ku skode. Nchci z zbytečně plýtvat mistem a plnit prostor. Mohl bych na ušetřených centimetrech postavit další budnik.
Nebo raději spíše obecně, jak zjistit rozměry přibližně pro jakéhokoliv holuba? Nebo je to jen o tom aby se tam vešel na výšku.šířku plus nějaká rezerva třeba 5 centimetrů? Aby mohl chodit kolem hnizda. Mám tam limit 3 metry zhruba. M.
Meelek
napsal(a):
Ještě bych se chtěl zeptat na radu jake zvolit rozměry dvoumístných krbcu pro Slezské barevnohlávky? Minimum se kterym se spokojí a nebude jim to ku skode. Nchci z zbytečně plýtvat mistem a plnit prostor. Mohl bych na ušetřených centimetrech postavit další budnik.
Nebo raději spíše obecně, jak zjistit rozměry přibližně pro jakéhokoliv holuba? Nebo je to jen o tom aby se tam vešel na výšku.šířku plus nějaká rezerva třeba 5 centimetrů? Aby mohl chodit kolem hnizda. Mám tam limit 3 metry zhruba. M.
Tak 70x60x50. Dxhxv
Ddaanniieell

XXX.XXX.13.130
Meelek
napsal(a):
1) Mohl by mi někdo poradit čem jsou výhodné jednotlivé sedáky se stříškou než třeba např. 3 metry dlouhé prkno pro vsechny mladé. Vznikají tam pak sváry?
2) V literatuře Tisíc rad začínajícím Holubářjm píší o holubím kameni. Složení je Kamnářská hlína, trocha staré malty, mletý vápenec, sirný květ, dřevěné uhlí, sil a drobná semena. V jakém poměru safra už nepíší. A hlavně jestli má smysl si tyto kameny vyrábět?
3)
Vanička na koupání holubů musí být v holubníku i přes zimu? Nebo je to jen otázka léta? A musím?, když mají rybníček cca 15 metrů od holubníku a potok asi tak 50m.
4)
A pak ještě jeden dotaz k hnízdním miskam?Výroba misek ze sádry, papíru a pilin? Má to smysl investovat čas do misek ze sádry? Nechci platit za kus papíru a pak to do zblbnutí vyhazovat. A hlavně nevi co použít jako formu k odlití.
Hnízdní misky a sedáky pro každý kus nemá ani jeden (ze tri) holubaru v mém okolí a mám dilema co je nejlepší. Vlastně ani to ostatní nemaji
Miloslav ze Zákup.
Jen ke 4 Já osobne žádné hnízdní misky nepoužívám, dobré je když si holubi postavi hnízdo normálně na plochu klaciky dokola a hnízdo je na světě....
Můj způsob osvědčený je a je na vás co si zvolite...
M.stehno
napsal(a):
Tak 70x60x50. Dxhxv
Zdravím, pane Stehno nebo kdokoliv jiný, díky za odpověď a prosím Vas investuje do mě trochu času a řekněte mi důvody, ať vím proč, díky. Proč je pro mě je to to nejdůležitější. Pro Vás je to zřejmý, já jsem jelito. Nebo jestli je to něco otravného, co najdu v literatuře, klidně mi něco užitečného doporučte, budu vděčný. Mám jen jednu knihu, darovanou, je že 60 let.
1000 rad pro XXX, a taky holubare. Je to pro mě v součastnosti alfa-omega. Byl bych rád za třeba nějaký kvalitnější typ na literaturu. Klidně i starší, třeba to seženu přes drubezare na výpůjčku. Nejbližší Holubář je cca 30km, je pro mě snazší psát hlouposti na to, co nevím přes internet. Miloslav Vik.
Ddaanniieell
napsal(a):
Jen ke 4 Já osobne žádné hnízdní misky nepoužívám, dobré je když si holubi postavi hnízdo normálně na plochu klaciky dokola a hnízdo je na světě....
Můj způsob osvědčený je a je na vás co si zvolite...
Zdravím, ale ta plocha musí být ohraničená nějakým rozměrem budníčků a to je kolik pane. A co máte za holuby? Něco podobneho barevnohlavkum? Vypadá to, že to stejně záleží na mě, co mi bude bližší. Chtěl jsem se vyvarovat způsobům, ktere budu měnit kvůli pragmatičnosti postupem času se svými zkušenostmi. Díky, M. Vik
Meelek
napsal(a):
Zdravím, ale ta plocha musí být ohraničená nějakým rozměrem budníčků a to je kolik pane. A co máte za holuby? Něco podobneho barevnohlavkum? Vypadá to, že to stejně záleží na mě, co mi bude bližší. Chtěl jsem se vyvarovat způsobům, ktere budu měnit kvůli pragmatičnosti postupem času se svými zkušenostmi. Díky, M. Vik
Zdravím,mám radost,že je zde zase o jednoho chovatele barevnohlávků víc,ale v poslední době nemám zde chuť cokoliv radit,protože jsem zjistil,že je to marné,ale to je můj problém.
Ptáte se jak velký dvoubudník pro barevnohlávky.Mohl bych říci,že já mám 80x40x40,ale já to nechám na Vás.Žádná kniha v tom nepomůže,protože je to všechno holubářská tvořivost a záleží na tom,zda to bude vyhovovat holubům a to zjistíte sám.Sám jsem před 32 roky choval barevnohlávky 12 let a nyní jsem se k nim vrátil.Tehdy jsem měl holubníček 2x2 metry a budníky dost malé, velikost si již nepamatuji a vyhovovalo to 8 párům.Nyní,když jsem se k nim vrátil, jsem si je přivezl od chovatele,který je chová nejméně 10 let v holubníku na kůlu.(přikládám foto).Já sám je dnes chovám v holubníku po ukončeném chovu NVH,který je prostorný a budníky pro barevnohlávky zbytečně velké,ale stavět už jiný nebudu.(přikládám foto).Udělejte si úsudek sám.
K dalším otázkám jen krátce.Volný chov barevnohlávků nepotřebuje dodávat grit.Volný chov barevnohlávků nepotřebuje hnízdní misky,protože si udělají hnízdo vedle misky a z materiálu,který si přinesou.Koupadlo u mě mají nonstop.Pokud by jste měl nějaký dotaz,tak můžete klidně do SZ.Kouťák
Ddaanniieell

XXX.XXX.13.130
Meelek
napsal(a):
3)
4)
Miloslav ze Zákup.
Zdravím jen jsem říct že chovám poštovní bílé ale je skoro to samé holubniky mám např. Pro 2 páry 1 metr dlouhý a 30cm vysoký 30cm široký pro 3 je to stejné jen je to logicky delší... ale moc rádi hnízdi v holubniku na stožáru + - 140cm dlouhý 40 široký a 40 vysoký ale nejradši hnízdi v tom co jsem vyrobil provizorne je mám takové 3 je to takova Stloukanina ale v takovýchto hnízdi radši nez v těch simetrickych hezkých holubniku nevím čim to je ale je to tak.
Hodně štěstí s pozdravem D.D
jirinovak
napsal(a):
Mnoho let na venkově holubům stačili holubníky
o rozměru - š. 25-30 x v. 30 x 50-60 (2x).
Hnízdo, které si sami postavili bylo na celou šířku holubníku.
JN
Velké krbce např. 60 x 60 x 120 kolegové používají hlavně v uzavřených chovech, aby se v nich holubi mohli nerušeně pojímat.
JN
Zdravim po druhé, ještě bych měl jeden dotaz. Ono je to vlastně to nejdůležitější. Jedná se o výlet z holubníku, který je ve štítu domu. Rozměry jsou 44 na 47cm, jen pro představu, směrem na východ umístěny, přesah střechy je zhruba metr. Podesta před oknem má 44 na 60cm(délka), teď tam je okukovacka že svařované sítě. Výška od země je nějakých 13 metrů. Ze západní a severní strany má dum obvodový zdivo dost drsné a členité na to, aby se kuna dostala až na hřeben a pak stradovala na východní část, odkud by mi mohla skocit na podestu a je to konec.
Jak si upravit výlet takovým způsobem, aby se mi tam nedostala kuna, krahujec, jestřáb, poštolka. Kuna se mi tam dostane jen jednou a u pernatých... Myslím, že p. Novák tady v jedné staaaaare diskuzi vyprávěl o tom, jak mu tam létali jak do spajsky....a skončil nedobře....
Holuby bych měl rád na volno bez zavírání, nejlépe na tu půdu skoro ani nelezt mimo nutnost. PocitataKrmit si je můžu dole a par metru dal mají potok a rybníček na pití.
No na dravce pomáhají ty prolitavacky? Nebo tam udělat takové mříže z kulatiny ze dřeva, kterými proleze jen holub? Na kunu udělat nad podestou šikmé zastřešení, ktery mi zakryje celou podestu plus zakryté boky, též plechechem, bylo by to z jednoho kusu. Prostě kdyby se stalo to, že by tam chtěla skočit, aby se sklouzla po plechu, zaplachtila si, nabila si kokos z těch 13m a šla mi raději lovit potkany nebo prudit psa.
O dravcích se zmiňuji proto, že mám nekolik stavaku u slepic. Litali mi tu tři kousky, něco byla poštolka, zbytek neznám, Každopádně že mě vůbec nebyli nějak vystrašený, sednul si na špičku smrku, asi padesát metrů od vletu do holubniku ve štítu domu. Nerad bych ho Vidal sedět na podeste holubníku až je vypustim....během zhruba tří měsíců mi už sebrali dva stavaky..
A ten vlet do holubníku je to okno nejvýše na fotce. Napadá vás prosím někoho jak si to zabezpečit rozumným způsobem? Jestli není něco jednoduchého, abych tam zas nevymýšlel blbosti.
kouták
napsal(a):
Zdravím.Podívejte se na Krmné směsi Kvídera a v potřebách pro holuby jsou krásné vlety.Já mám LUXES a jsem pokojen.Kouťák
Díky, je pekny. Ale finančně by mi to neprošlo. Žena bude po operaci, nemocenská. Pane Franto, pokud tím neproleze kuna ani dravec, poslal byste mi rozměry plus fotky celeho vstupu, zboku , zvrchu, zespoda. Az byste měl čas a chuť. Nebo jen princip průchodu. Zkusil bych to vyrobit.
PS: Neni tu někdo, který má holubník ve štítu, nezavira. Jde mi o způsob jak ochránit holuby před dravci???
Je zajímavý kolik rádoby lidí řádově možná o desítky let starších dokáže sejmout 13letyho kluka, vlastně dítě z rozvedený rodiny, ríct mu bez zábran o blbcicch atd. Do takovýho chování čas investujete při psaní. Mluvím o holubarzacatecnik, nic proti tobě kluku. Co bych za to dal mít v tvých letech holuby.
Je zajímavý kolik lidí by mi odepsalo, kdybych ptal jak zabít kunu, krahujce nebo jestřába. Co kdybyste investovali času trošku do my maličkosti, poslali mi třeba fotku vletu do holubníku a trošku přispěli k tomu, aby lidé podobného smýšlení z toho něco měli do budoucna. Chci tomu předejit, zabíjení po bitvě je mi k prdu. Nebo i nějaké názory, jak to udělat. V diskuzích jsem toho moc o vletech nenašel. Udělal bych si nějaký závěr a něco sbastlil.
Zkušenosti nemám, inteligence trochu a trocha inspirace by mi neuškodila. Díky, MV
Máte dostatečně vysoko výlet, nicméně bych okolo něho na zeď (z boků a ze spoda) položil něco kluzkého (plech, sklo, hladké desky z pastu aj.) do vzdálenosti min 50 cm. Nad vlet (zase z něčeho kluzkého) udělal stříšku kopírující sklon střešního okřídlí, která by přečnívala přes šíři doletového prkna. Tím zabráníte "návštěvě" kun, koček a jiných lezoucích predátorů. Do vlastního výletu bych naistaloval probíhačky, které odrazují pernaté dravce (ale i ti se někdy nezaleknou). Domnívám se, že toto opatření lze provést s minimálními náklady svépomocí a mohlo by fungovat. A nebo ručně obsluhované zavírání s probíhačkami.
Meelek:Pohledal jsem pár fotek vletu Luxes a myslím si,že by nebyl problém jej vyrobit.Rozměr je asi 70x70cm,ale musel bych to přesně změřit.Byl by asi problém jej do té výšky na štítě zvenku pověsit a tak si myslím,že by stačil poloviční ze dřeva.Prolézačky se dají levně koupit-asi 10,-Kč jedna,ale také jdou vyrobit.Na fotkách je vidět,že je kolem dokola a stříška nahoře z plexiskla a pokud tam kuna dle fotopasti skočila,tak uklouzla,odrazila se a už tam nepřišla.Pernatý dravec prolézačkama nepůjde.Prodává se hodně různých vletů,ale tento dost drahý jsem koupil proto,že jsem se dozvěděl,že dosud nebyl kunou překonán a tak ho už rok testuji."Zatím" dobré.Kouťák
Zdravím pane Franto a všichni ostatní, díky za nápady, rady. Co se týče vletu. Nakonec to dopadlo tak, že přes známého ve vesnici, který svaruje plasty budu mít udělaný vlet z plast. desek. I se dnem, takže bych ho jen přišrouboval k podeste. Za pár stovek plus prace. Pak pošlu foto.
Jinak je to vesměs udělané, co dům dal. Žádný zazrak. Probihacky jsou nakonec udělané z hliníkových tyček od starého stanu a závitová tyc. Krmítko je stavební vědro s květináčovou podmiskou. Napáječka koupena, pletivo taky. Prkna na Krbce z rozebraných palet. Tu podlahu s hoblinami a folii tam zatím nechám a uvidím. Maximálně to při prvním čištění vytrham a poletí to z okna. Nechce se mi to už tahat dolů, jsou to tři pytle na obilí :).
Druhý holubník na fotce jje v kurníku.
Kdyby Vás tam prosím cokoliv praštilo lidi do očí, klidně bych rád vyposlechl nějakou kritiku. Nebo kdybych měl něco ještě přidělat.. děkuju, M. Vik
Zdravím,vyřešil jste vlet výborně a sedačky také.S tím ostatním si určitě také poradíte a čas ukáže,zda to bude vyhovovat holubům a vám při čistění.U policového hnízdění si na mě vzpomenete až budete čistit stará hnízda a uděláte to přední prkno vyndavací.Hlavně přeji ať se chov daří. Kouťák
kouták
napsal(a):
Zdravím,vyřešil jste vlet výborně a sedačky také.S tím ostatním si určitě také poradíte a čas ukáže,zda to bude vyhovovat holubům a vám při čistění.U policového hnízdění si na mě vzpomenete až budete čistit stará hnízda a uděláte to přední prkno vyndavací.Hlavně přeji ať se chov daří. Kouťák
Zdravím pane Franto. Původně jsem chtěl to přední prkno vyndavaci, jenže z lenosti jsem nad tim mavnul rukou. Připevnil to vruty a plánoval čistit zednickou lžící. Předělam to. Jsou to jen tři vruty na ten trojbudnicek. Vyříznu tam flexou drážku plus díra a udělám bajonetový upevnění. Vy to máte taky sundavaci, ale z fotek jsem nezjistil způsob upevnění,. A DÍKY. Ona ta kritika je častokrát lepší než chvála...
raspic
napsal(a):
Pěkný holubnik.Jen zajistit pastove misky na hnízdění proti padu (prknem) a za me vím,ze piliny hrozně práší. Jinak super !
Diky. Spíše hoblovacky, špatně jsem to napsal, ale je to vesměs skoro stejne. Buďto tam na podzim dám jinou podestýlku nebo to úplně zrusim, budou na dřevěných prknech. Nápadnula mě jako dobrá volba, skartovany papír, takové ty prouzky papíru že skartovacky. Bylo by to bezprašné a dobře savé. A jednou za rok na podzim nebo prostě dle potřeby vyměnit. Určitě by to nebylo nijak často.
Meelek
napsal(a):
Zdravím pane Franto. Původně jsem chtěl to přední prkno vyndavaci, jenže z lenosti jsem nad tim mavnul rukou. Připevnil to vruty a plánoval čistit zednickou lžící. Předělam to. Jsou to jen tři vruty na ten trojbudnicek. Vyříznu tam flexou drážku plus díra a udělám bajonetový upevnění. Vy to máte taky sundavaci, ale z fotek jsem nezjistil způsob upevnění,. A DÍKY. Ona ta kritika je častokrát lepší než chvála...
To není kritika,to byla chvála o vaší šikovnosti a malá poznámečka na usnadnění čistění.Postavil jsem za mou éru holubaření 5 holubníků a pořád se učím,tedy ne já,ale holubi mě učí.Já mám na budnících plná čela,aby je nikdo nerušil při hnízdění, což bylo u NVH nutné.Čelo stojí na hranolku a po stranách nahoře je zajištěno kolíčky proti překlopení.Už jsem to zde vysvětloval,ale je tu těch příspěvků tolik,že nelze číst všechno.Hodně je toho vysvětleno na mnou založeném vlákně "Moji NVH" a to lze dohledat.Nyní dávám do budníku karton a když vylétnou holoubata,tak vyndám přední čelo,vytáhnu karton s hnízdem a je vyčistěno.U barevnohlávků už nedávám ani hnízdo,protože si stejně hnízdo zbudují z vlastních větviček v nějaké rohu budníku úplně mimo.
Proč nepíše na iFauně Pedro?Myslí si,že už nás všechno o volném chovu naučil,tak si řekl,že to stačilo.Nebojte se on to zde občas čte,protože když mu občas zatelefonuji,tak ví co zde melem.
Petře je tady jaro!!!Medvědi se už probouzejí,nebo pod Pradědem je ještě zima ? Zdraví Kouťák
kouták
napsal(a):
To není kritika,to byla chvála o vaší šikovnosti a malá poznámečka na usnadnění čistění.Postavil jsem za mou éru holubaření 5 holubníků a pořád se učím,tedy ne já,ale holubi mě učí.Já mám na budnících plná čela,aby je nikdo nerušil při hnízdění, což bylo u NVH nutné.Čelo stojí na hranolku a po stranách nahoře je zajištěno kolíčky proti překlopení.Už jsem to zde vysvětloval,ale je tu těch příspěvků tolik,že nelze číst všechno.Hodně je toho vysvětleno na mnou založeném vlákně "Moji NVH" a to lze dohledat.Nyní dávám do budníku karton a když vylétnou holoubata,tak vyndám přední čelo,vytáhnu karton s hnízdem a je vyčistěno.U barevnohlávků už nedávám ani hnízdo,protože si stejně hnízdo zbudují z vlastních větviček v nějaké rohu budníku úplně mimo.
Proč nepíše na iFauně Pedro?Myslí si,že už nás všechno o volném chovu naučil,tak si řekl,že to stačilo.Nebojte se on to zde občas čte,protože když mu občas zatelefonuji,tak ví co zde melem.
Petře je tady jaro!!!Medvědi se už probouzejí,nebo pod Pradědem je ještě zima ? Zdraví Kouťák
Díky.
Mám několik holubníků a jeden je pod střechou dneska už ho nepoužívám protože je hůř dostupný na obsluhu . Když jsem tam měl holuby nikdy nebyly žádné problémy z odchovem spíš naopak . Když bylo opravdu horko tak zkrátka holubi jen seděli u vajíček a chodili se častěji koupat . Nikdy se nestalo že by holoubě vlivem horka mělo problém prorazit skořápku . V dobře větraném holubníku nejsou z odchovy žádné problémy .To je moje zkušenost z holubníkem pod střechou .
chovu zdar
paskov244
napsal(a):
Mám několik holubníků a jeden je pod střechou dneska už ho nepoužívám protože je hůř dostupný na obsluhu . Když jsem tam měl holuby nikdy nebyly žádné problémy z odchovem spíš naopak . Když bylo opravdu horko tak zkrátka holubi jen seděli u vajíček a chodili se častěji koupat . Nikdy se nestalo že by holoubě vlivem horka mělo problém prorazit skořápku . V dobře větraném holubníku nejsou z odchovy žádné problémy .To je moje zkušenost z holubníkem pod střechou .
chovu zdar
Asi tak.Kamarád zdědil dům i s PH pod střechou. Žádné větrání tam nebylo jen vlet.A nevěděl co s holoubaty.
Meelek
napsal(a):
Bylo by možné během roku nebo ke konci léta koupit si od Vás a od Pedra po řekněme deseti kusech. Nebo nejlepe výměnou kusů za kusy, kvůli cizí krvi.
Za Pedra nemohu mluvit a u mě je seznam zájemců dost dlouhý,ale rád vyměním.Ozvěte se koncem srpna.Dnes jich šlo do světa 8 ks..Kouťák
Meelek
napsal(a):
Nedokážu si představit jak zchladí vejce na cca 38? Okolní teplota bude kolem 50C přes letní vedra.
Jezdím do Maďarska, Srbska, Chorvatska, kde mají holubníky přímo pod taškami, já tam v létě dlouho nevydržím, ale holubi s tím nemají problém. Holoubata prospívají v pohodě.
Přední prkna jsem nakonec připevnil pomocí uhelnicku na třech místech. Prkna jsou tam na volno zasunutá.
Meelek
napsal(a):
Zdravím pane Franto a všichni ostatní, díky za nápady, rady. Co se týče vletu. Nakonec to dopadlo tak, že přes známého ve vesnici, který svaruje plasty budu mít udělaný vlet z plast. desek. I se dnem, takže bych ho jen přišrouboval k podeste. Za pár stovek plus prace. Pak pošlu foto.
Jinak je to vesměs udělané, co dům dal. Žádný zazrak. Probihacky jsou nakonec udělané z hliníkových tyček od starého stanu a závitová tyc. Krmítko je stavební vědro s květináčovou podmiskou. Napáječka koupena, pletivo taky. Prkna na Krbce z rozebraných palet. Tu podlahu s hoblinami a folii tam zatím nechám a uvidím. Maximálně to při prvním čištění vytrham a poletí to z okna. Nechce se mi to už tahat dolů, jsou to tři pytle na obilí :).
Kdyby Vás tam prosím cokoliv praštilo lidi do očí, klidně bych rád vyposlechl nějakou kritiku. Nebo kdybych měl něco ještě přidělat.. děkuju, M. Vik
Je to hezký,
jen chci upozornit, že je toto zařízení pro 3 páry. pokud bude v této holubárně více páru ,
bude nutné udělat nějaký mezistěny.
Takto vám jeden pár obsadí 6 hnízd.
JN
Meelek
napsal(a):
Probíhačky z duralových trubek jsem nedávno (před 40ti lety) taky dělal.
Pak, po přestěhování holubů jinam, a používání této holubárny na uskladnění sena, jsem zjistil, že tato probíhačka třeba kočkám vůbec nevadí.
Posledních cca 35 let holuby na noc zavírám.
JN
jirinovak
napsal(a):
Je to hezký,
jen chci upozornit, že je toto zařízení pro 3 páry. pokud bude v této holubárně více páru ,
bude nutné udělat nějaký mezistěny.
Takto vám jeden pár obsadí 6 hnízd.
JN
Děkuju p. Novák. Nejste to náhodou Vy, který tu v jedné staré diskuzi, rok cca 2013 psal, horekoval, že zavira. Protože se mu naučili pernati dravci chodit do holubníku jako do špajsky? Jestli ano, v čem byl problém? V probihackach? Díky, MV
Ty přepážky dodělám, dám tam jenom špalek dřeva, ať na sebe nevidí? A každý rok s ním po úklidu zatopim
Hlavně ten holubník v kurníku je neštěstí, příště bych ho už nestavil u slepic. Má zhruba 4 na 4metry. A pro holubi i slepice je malý, plus všechno musím řešit tak, aby se tam nedostali, nevlitnuli slepice nebo perlicky.
Krmítko jsem musel udělat závěsné, protože slepice a perličky jsou náladový megery. Jednou si nechají holuba lyzt po zádech, po druhý mu dá takový klovanec u korýtka až peří litá. Na hřadech to samé. Jednou je holub vedle perličky, z druhý strany, slepice. Jindy histerci, když ho vidí na půl metru.
Krbce jsem tam místo v řadě musel udělat takhle cikcakem. Chybí mi misto. Obvodový zdi tam stavěli dobraci i že štípaného křemene. Takže jsem se musel před každým vrtáním diry pokrižovat. Ale ještě jsou tam 4 místa pro krbce a tak je dodělám. A přepážky z preklizky. Včera jsem jim dodělal sedačky, nebyly tam žádné. MV
jaroslav69pokorny
napsal(a):
Jezdím do Maďarska, Srbska, Chorvatska, kde mají holubníky přímo pod taškami, já tam v létě dlouho nevydržím, ale holubi s tím nemají problém. Holoubata prospívají v pohodě.
Zkusím si v létě měřit při pařácích teplotu vajíčka pomocí pyrometru, průběžně přes den. Zajímá mě jak si to ti holubi dokáží ochladit.
Dobrý den, mam svoje první holoubata cca 3 týdny stará. Nerad bych o ně přišel. Výlet je proti podlaze cca 30 cm výše a dolů je to cca 13 metrů na zem. Mám obavy, aby mi nevypadnula. A ještě krmení.
V PChH od p. Bureše a Zavadila píší jen, že je dobré je zavřít do krbcu s krmením a vodou i s rodiči. Mám je tedy zavřít nebo jim jen připravit krmítko a napáječku v holubniku? Nebo je nechat a holoubata sama sletí dolů na zem s ostatními, až budu ráno krmit. V holubníku nemají vůbec nic. Krmim pohozenim po zemi a vodu pijí z potoka.
Díky za odpověď, MV
p.s.A na ty moje slavný dvojkrbce, který jsem dělal týden, se barevnohlavci vykvajznuli. Jeden hnízdí jednom rohu za hnízdní miskou a druhý pod krbci.
Zdravím pane A. E., Posílám fotky. Budu rád, za jakoukoliv radu. Krmítko nepoužívám, napáječku taky ne. Měl jsem je tam jen že začátku. Krmím je ráno společně s ostatní drůbeží. Všechno tak nějak na jedny hromadě. Přes den ji násypu trochu do krmítka, aby babe nechodili do zahonu. Tahali ji cibuli. Vodu na pití a koupání mají v potoce. Přepážky jsem dodělával ještě v zimě, po radě tady na ifauně.
Hnízdí vpravo. Poslední foto je z března. Vzadu je teď místo, napáječka a krmítko chybi.
Šířka holubníku je 3m, vyska 2m, délka cca 4.5m. délka jednoho kompletu je cca 190cm, šířka 35, výška 35. Dekuji, Vik
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím,to rozdělení je úzké,z pohledu holuba bude stát pulkou těla mimo a to je už důvod proč nějaký se nechá vyprovokovat a přeletí na druhou stranu ,udělejte širší rozdělení ,tvarnice sundejte a posaďte to na sebe a zasuňte blíže k šikmině střechy. Horní část střechy umístěných sestav budniku na obou stranach holubniku, rozdělte ve stejné části jako máte rozdělení co je
na příchozích deskách ,rozdělení mezi hnizdníma miskama je nedostačující,holoubata uvidí na sedící rodiče na další snušce a budou je obtěžovat ,žadoněnim o potravu a přelézat do protější misky ...osobně bych odtranil ty hobliny ,vytvářejí nánosy v nevhodných mistech kde to bývá počátkem zaujetí nějakého páru k zahnizděni je to prašne ,u rousnych plemen chápu. Misky naplňte slámou a ořech. listím ,stejnak hodně toho vyhází ,ale zaujme je to natolik, že u mnohých páru vypozorujete ,ktery pár se o který budnik zajímá a ostatni volné je vhodné,nutné přivřit.Nebylo by na škodu hnizdní misku zastínit,nějaké oplaštení přední strany budniku tak, aby byl umožněn holubům do obou stran budniku průchod ,budou tam mít klid a nebudou věnovat pozornost činnostem jiných jedincu v prostoru holubniků.A sedačky bych dal na svislou ,zděnou stěnu štítu a na druhou ,podel zarubní kousek od něj na obě strany dal desku a našrouboval sedačky ,samozřejmě typu A. Na tu výšku 5 ks odhadem to máte 20ks a určitě někde ještě se vejde .Metr zrovna v ruce nedržím ,ale podle fotek by to mohl být nějaký začátek bez větších finančních výdajů. Jinak prostor na volný chov holubů .ještě bych to vymaloval zhašeným vápnem a bude to v holubniku světlejší....

Meelek
napsal(a):
Dekuju moc. Zkusím dneska něco udělat.
Musíte hlavně sledovat co se tam děje,neji vše jisté,že uděláte změnu a bude vše fungovat. Ja trávím v holubnicich hodně času,takže hodně věcí vysleduji a udělám jim přítrž ,ale ne vždy uspěji.Mam páru SB která jsi neustále stavi hnízdo na tom nejméně vhodném místě bez ostychu ,tak jsem ji tam dal provizorně takovy košík plastovy,jelikož tam snesla vejce a partner tam neustale nosil kdejakou větevku ,co klacky i od štipani dřeva,bylo mi jich líto ,tak jsem je podpořil je to přece volny chov a i těm holoubkum dopřavam svobodu hnizděni ,ale na zemi se snažím tomu vyvarovat .
Pane, prosím Vás, ještě bych měl pár dotazů. Napíšu to v bodech. Třeba některý budou zbytečný. Však si to tam můžu naflakat jak chci, já vím, ale raději bych vše udělal nejlepším možným způsobem. Třeba už teď vím, že příště si budu dělat všechny krbce hlubší, třeba i osmdesát cm :)), prdne se tam odnímatelný čelo s dírami ala "Tom a Jerry" a bude to fajn. Je to jednoduchý a pohodlný. Jsem pitomej, koukal jsem na to, měl to takhle Koutak. Zase jsem si to udělal po svým.....
Každopádně, abych ten můj Prazskej hrad doladil...Vymyslel jsem to dle Vašich rad takto:
1) pridelam odnímatelný cela ze sololitu plus odnímatelný přepážky v tom dvojkrbci. Abych je mohl využívat i pro párování.
2) přepažení mezi dvojkrbci ze sololitu, dlouhé budou 20cm. Teď byli nejakych osm, deset centimetrů.
3) Ten celý komplet 6ti sezení můžu dát dva vedle sebe. Vejdou s tam na délku. Mám to tak udělat?
4) Pod levým spodním mám holoube, vyseděla ho v tom kroužku z černého plastu. Pokud tam budu stěhovat a blbnout, nevím jak se zachovají rodiče, když bych jim ho přemístil někam jinam. Staré je cca 2 týdny, rostou mu pírka. Nemám raději počkat na zimu?
5) Sedačky, prosím Vás mohl byste mi napsat nějakou minimalni rozteč mezi dvěmi, kt budou vedle sebe a pak ještě vzdálenost na výšku od sebe. Nebo je to všechno jen rozumem, prostě, aby na sebe nedosahnuli.
Snad jsem na nic nezapomněl. Jo ještě jedna věc. Jak udělat široké ty "áčka"? Ať tam nedělám zbytečně velký střechy..25cm stačí?
A pak ještě jedna, na tu jsem zapomněl, málem. U holubníku v podkroví mám proti Vám, kteří máte komoraky, jednu velikou nevýhodu. Vy si sednete před holubník, dáte si kafčo a sledujete. Já, když už jdu po schodech nahoru, tak se mi všichni nacpou na podestu a nervózně na mě pokukuji přes probihacky. V okamžiku, kdy sáhnu na dvířka jsou na střeše.A to je konec mýho sledování v holubníku. Utíkají mi na střechu i v noci . A tak Vám tak trošku závidím. :)
Nijak se se mnou nemazlete, stačí jenom "jo" nebo "ne" nebo "tohle je hloupost". Nechci Vás zdržovat. Díky, Vik.

Meelek
napsal(a):
Pane, prosím Vás, ještě bych měl pár dotazů. Napíšu to v bodech. Třeba některý budou zbytečný. Však si to tam můžu naflakat jak chci, já vím, ale raději bych vše udělal nejlepším možným způsobem. Třeba už teď vím, že příště si budu dělat všechny krbce hlubší, třeba i osmdesát cm :)), prdne se tam odnímatelný čelo s dírami ala "Tom a Jerry" a bude to fajn. Je to jednoduchý a pohodlný. Jsem pitomej, koukal jsem na to, měl to takhle Koutak. Zase jsem si to udělal po svým.....
Každopádně, abych ten můj Prazskej hrad doladil...Vymyslel jsem to dle Vašich rad takto:
1) pridelam odnímatelný cela ze sololitu plus odnímatelný přepážky v tom dvojkrbci. Abych je mohl využívat i pro párování.
2) přepažení mezi dvojkrbci ze sololitu, dlouhé budou 20cm. Teď byli nejakych osm, deset centimetrů.
3) Ten celý komplet 6ti sezení můžu dát dva vedle sebe. Vejdou s tam na délku. Mám to tak udělat?
4) Pod levým spodním mám holoube, vyseděla ho v tom kroužku z černého plastu. Pokud tam budu stěhovat a blbnout, nevím jak se zachovají rodiče, když bych jim ho přemístil někam jinam. Staré je cca 2 týdny, rostou mu pírka. Nemám raději počkat na zimu?
5) Sedačky, prosím Vás mohl byste mi napsat nějakou minimalni rozteč mezi dvěmi, kt budou vedle sebe a pak ještě vzdálenost na výšku od sebe. Nebo je to všechno jen rozumem, prostě, aby na sebe nedosahnuli.
Snad jsem na nic nezapomněl. Jo ještě jedna věc. Jak udělat široké ty "áčka"? Ať tam nedělám zbytečně velký střechy..25cm stačí?
A pak ještě jedna, na tu jsem zapomněl, málem. U holubníku v podkroví mám proti Vám, kteří máte komoraky, jednu velikou nevýhodu. Vy si sednete před holubník, dáte si kafčo a sledujete. Já, když už jdu po schodech nahoru, tak se mi všichni nacpou na podestu a nervózně na mě pokukuji přes probihacky. V okamžiku, kdy sáhnu na dvířka jsou na střeše.A to je konec mýho sledování v holubníku. Utíkají mi na střechu i v noci . A tak Vám tak trošku závidím. :)
Nijak se se mnou nemazlete, stačí jenom "jo" nebo "ne" nebo "tohle je hloupost". Nechci Vás zdržovat. Díky, Vik.
Zdravím Vás,zanechte tel .čislo v SZ ,ja se ozvu ,než bych to naťukal tak je večer a dá se zodpovědět vice otázek ...A.E
Budniky přestěhovány, sedačky taky. krátil jsem si vletovou podestu. Ještě doladit ty budnicky nahoře. Škoda, že mě stěhování stálo dvě vejce. Holubice si zpět nenasedla.
Taky vyhodit tu prašnou podestýlku. A někam nacpat zbylých patnáct sedaček. Přepážky mezi krbci jsem dodelsl.
Pro Edu, holubice mi nakonec přežila. Hrozil jsem se toho, že ji budu kroutit hlavou a dávat Bobine, praseti. Dnes, po cca 3 týdnech samotky a různých pokusů od Zdeňkovych 3 zrnek pepře, pak cesneku, oregana, octu, vitaminu...mi po vypuštění krásně zalétla přímo do holubníku. Předtím jenom padala "na držku". Takže mam radost. Ještě by to chtělo ty holoubata, snad Bůh dá i když v neděli jsem doma.. Ahoj a děkuju.
Dostal jsem darem časopis Svět holubů 3/2015. Je tam článek o barevnohlavcich, p. Sousedík, Wieder.
1. Str. 7, k držení těla. Je tam psáno 40st. To se prosím Vás nějak měří nebo je to odhadem, pouhým okem.?
2. Str. 8., Co známena širší ocas a špatně složená křídla? Obrázek vlevo dole.. Co známena úzká hruď? Obrázek vpravo nahoře.. Co znamená volné opeření a nečistý zobák? Jak vypadají špatně složená křídla?
3. Str.9., Co znamená klínek v duhovce? A široký striskovity ocas? A proč je to vadou??
Děkuju za odpovědi...Vik.

Meelek
napsal(a):
Dostal jsem darem časopis Svět holubů 3/2015. Je tam článek o barevnohlavcich, p. Sousedík, Wieder.
1. Str. 7, k držení těla. Je tam psáno 40st. To se prosím Vás nějak měří nebo je to odhadem, pouhým okem.?
2. Str. 8., Co známena širší ocas a špatně složená křídla? Obrázek vlevo dole.. Co známena úzká hruď? Obrázek vpravo nahoře.. Co znamená volné opeření a nečistý zobák? Jak vypadají špatně složená křídla?
3. Str.9., Co znamená klínek v duhovce? A široký striskovity ocas? A proč je to vadou??
Děkuju za odpovědi...Vik.
Ahoj.No ja sám bych se před 23 lety ptal stejně ,dnes samotnou odpověď vydím v tvých otázkách. Nemohu ti odborně odpovědět,ale myslím jsi ,že nejrozumnější pomůckou jak to pochopit ,nebo co je tím myšleno je vidět samotný problém,vadu na fotkách popř. V reálu na samotném jedinci.Bohužel nemám fotky kde bych mohl poukazat na vady na které se ptáš , pokuď mi to čas dovoli a vzpomenu jsi,tak ti někde fotky v terénu , popř.některé pisemnosti z literatury ofotím .Nebo můžeš kontaktovat některé členy klubu SB, kteří ti to vysvětlí,popř doloží ,nějaké zaslané fotografie na email. ale tohle je cesta kde budeš upřednostňovat extrier.Pravdou je že jsi zásadně vyjmenoval otázkami hrubé vady a klínek v duhovce bez pochyb zde patří. A urputně se přenáší. Nejlepší je přečíst jsi vše co kdy bylo o SB napsáno,prostě vše. A tím jsi udeláš obrázek ,nejen o exteriéru jak by měl SB vypadat a především o vlastnostech ,které k tomuto plemeni přísluší .A zároveň zjistíš jakým směrem se toto naše plemeno ubírá dnes ! Tam ja bohužel nesměřuji.Bohužel píšu proto ,protože bych jsi přál ,aby cílem vytyčeným u tohoto plemene bylo něco jiného než zvyšování váhy,robustnosti a kříženi s MP který nemůže SB v cílové části absolutně nic přidat!!!Právě naopak !!!.

napsal(a):
Ahoj.No ja sám bych se před 23 lety ptal stejně ,dnes samotnou odpověď vydím v tvých otázkách. Nemohu ti odborně odpovědět,ale myslím jsi ,že nejrozumnější pomůckou jak to pochopit ,nebo co je tím myšleno je vidět samotný problém,vadu na fotkách popř. V reálu na samotném jedinci.Bohužel nemám fotky kde bych mohl poukazat na vady na které se ptáš , pokuď mi to čas dovoli a vzpomenu jsi,tak ti někde fotky v terénu , popř.některé pisemnosti z literatury ofotím .Nebo můžeš kontaktovat některé členy klubu SB, kteří ti to vysvětlí,popř doloží ,nějaké zaslané fotografie na email. ale tohle je cesta kde budeš upřednostňovat extrier.Pravdou je že jsi zásadně vyjmenoval otázkami hrubé vady a klínek v duhovce bez pochyb zde patří. A urputně se přenáší. Nejlepší je přečíst jsi vše co kdy bylo o SB napsáno,prostě vše. A tím jsi udeláš obrázek ,nejen o exteriéru jak by měl SB vypadat a především o vlastnostech ,které k tomuto plemeni přísluší .A zároveň zjistíš jakým směrem se toto naše plemeno ubírá dnes ! Tam ja bohužel nesměřuji.Bohužel píšu proto ,protože bych jsi přál ,aby cílem vytyčeným u tohoto plemene bylo něco jiného než zvyšování váhy,robustnosti a kříženi s MP který nemůže SB v cílové části absolutně nic přidat!!!Právě naopak !!!.
Ps:když koukám na časopis SVĚT HOLUBŮ 3/2015 tak je to tam pěkné znázorněné .Co je vadou? Přesně to co je zde znázorněné ,je tou samotnou vadou.Pokuď chápu dobře chybí ti porovnání s ideálním kusem ,ktery má plemený standart a to z více pohledů . Nesouhlasím
se současným znázorněným v časopise . Který v časopise je uveden ,ale podle mě to není značka ideál jelikož se to pere etologickými znaky a to co je psané by nebyla pravda .Protože SB a holub ,který odolava predačnímu tlaku typologicky vypada jinak....třeba fotografie ,jedinec od ch.Radek Prchal SB modrého,mě se líbí , + stránka 12 opravdu pěkný holub!!!!! .Škoda ,že zde není více fotografii ,záběru tohoto jedince. Ostražitost není jedinou záchranou a úspěchů útěku před dravcem,podstatná část útěku tvoří i letové vlastnosti a manévrovat a vysmeknout se dravci .Znázornění jedinci v kresbě ať už v typologickem znázornění a plemený standart str.6 nemají podle mě šanci uniknout.Ne u mě,jedině ,že by byli tak líní a prosedí podstatnou část života v holubniku.....
Ono jak fotky, tak popis stantardu ve vzornících opomíjejí to podstatné, proč naši předkové vyšlechtili to či ono plemeno. A to se nedá vměstnat na jakýkololiv posuzovací lístek. Bohužel současný stav holubaření má svá omezení společenská a jiná, takže se holubaří především pro výstavní účely, někdy i pro maso a podstatné vlastnosti plemene se postupně u některých plemen ztrácejí. A to zejména tkzv. zušlechťováním...
jo012810
napsal(a):
Ono jak fotky, tak popis stantardu ve vzornících opomíjejí to podstatné, proč naši předkové vyšlechtili to či ono plemeno. A to se nedá vměstnat na jakýkololiv posuzovací lístek. Bohužel současný stav holubaření má svá omezení společenská a jiná, takže se holubaří především pro výstavní účely, někdy i pro maso a podstatné vlastnosti plemene se postupně u některých plemen ztrácejí. A to zejména tkzv. zušlechťováním...
Ono pane, to co píšete se dá zařadit něco mezi smutný a odporný. Podřídit se většině většinou nikam nevede. Je to jeden z důvodu moji nelibosti vůči "tomu hentomu monopolu" pro chovatele v ČR. Ne kvůli napsanymu Vámi...., slyším, vidím to z více stran. A zazil....divím, proč si chovatele nevytvoří svůj klub třeba, třeba tady na ifaune jako diskuzní forum, bez cpani peněz do toho monstra. Výstavu si mohou udělat i čtyři rozumny lidi u sebe na zahradě. I s tombolou... Stejně jako to udělal Zdeněk. Když jsem sháněl holuby, nebylo holubare, který by mě neodkazoval na jeho diskuzi. Udělal z toho trošku časopis, když je doba nouze. :). Klub CSCHDZ, barevnohlávků byl až druhá meta. Minimálně cca 10 holubaru z různých koutů ČR, to je sakra hodně. Zhruba...
Každopádně, za druhévé, pro Edu, můj nesplněný domácí úkol, spíš dizertační práce při pohledu na datum, vymalování holubníku vápnem. Je hotovo! :) Skončil jsem dnes v 11 večer. :) A hoblovacky, piliny, jsem vysypal kolem hrušky ;). Holubník vysal vysavačem....Až ta moje uvidí holubník dostanu sprdnuto...chodba a předsíňka u vchodu do baráku je šedivější jak holubník. Jako podestýlku mám v plánu dát buďto skartovány proužky papíru nebo stepku dřevěnou. Nebo kuru, mulč. Do budoucna prkennou podlahu.
Fotky bohužel nemám, má.m starosti s PC a fotoaparátem. A i tak, raději bych je neposlal.... Určitě bys napsal, že tam jsou kocouři, ať si to přemalují znova. Sranda.
V sobotu jsem si byl pro 14ks barevnohlávků v Kroměříži, kousek od Kroměříže, mimo jiný. Pro modrý a červený. To Vám byl holubník...., nádhera proti všem včetně meho. Byly puštěný na volno, holubník měl pán ve stáji pro koně. Mezi konci dvou krovu bylo vsunuté prkno s dirou..a tam kluciii bydleli. Sedačku jim tvořil hřeben střechy a stáj.. pili a koupali se ve žlabu pro koně.
Z rozhovoru, pánovi dělali větší starosti kuna a potkani než krahujec a jestřáb. Richtuji mu mladé, dospělé kusy uletí i v noci. Když jsem mu vyprávěl o tom, že si sháním více kusů na zimu, abych přežil a neztratil je, kroutil hlavou. Prý mu Barevnohlavci vždy uniknuli přes pár klicek ve vzduchu a lety při zemi. . Jestrabu i krahulikovi. Vždy asi těžko k uvereni, ale stačilo by mi i poloviční pravda. Mám z nich radost.Je na nich vidět, že jsou to atleti, zadní bumbrlici jako Ti mojí první... . Smutně je, že i na Kroměřížsku je chovatelů barevnohlávků málo, slovy kroměřížského chovatele.
....divím, proč si chovatele nevytvoří svůj klub třeba, třeba tady na ifaune jako diskuzní forum, bez cpani peněz do toho monstra....Určitě je to možné, ale nejsou lidi (alespoň podle mne). Tedy ti, co by chtěli dělat něco pro druhé, zkrátka "funkcionáři". A to ne v tom smyslu třeba jako ČSCH, ale obecně. Spolková činnost, po účinnost Nového občanského zákoníku upadá a to nejen u chovatelů. Tato zákonná norma vzala mnohou radost i těm, co chtěli a dělali. To je moje zkušenost z několika spolků, dříve dobrovolných společenských organizací. Ale určitě nikomu nebrání, aby sám vyzkoušel, ať již oficielně podle zákona, nebo i jako neoficielní činnost nadšenců. Uvidíme, kdo se té myšleky ujme a nebo spíše neujme.