Poštovní holuby , opály , almondy ,andaluské, agate a jiné barevné rázy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Honza.Křiž

22.1.2020 12:10
Honza.Křiž

XXX.XXX.199.130

Dobrý den, chová u nás někdo tyto barevné rázy, rád bych navázal kontakt.Děkuji

www.buntebrieftauben.com
www.briftaubenfarben.de
www.seltenfarbige-brieftauben.de

Honza.Křiž

22.1.2020 12:24
Honza.Křiž

XXX.XXX.199.130

....omlouvám se, stránky jsou správně : www.bunte-brieftauben.com a www.brieftaubenfarben.de

22.1.2020 13:33
pepakacko

XXX.XXX.179.131

Honza.Křiž napsal(a):

www.buntebrieftauben.com
www.briftaubenfarben.de

pepakacko@seznam.cz ozvete se na mejl chovám různe barvy jsem z Jižních Čech Třebonsko

23.1.2020 11:30
jirinovak

XXX.XXX.136.66

Honza.Křiž napsal(a):
....omlouvám se, stránky jsou správně : www.bunte-brieftauben.com a www.brieftaubenfarben.de

Pěkný stránky; díky.

JN

Honza.Křiž

28.1.2020 09:33
Honza.Křiž

XXX.XXX.199.130

28.1.2020 09:54
majowec

XXX.XXX.92.73

Ty jsou super! Hezky pekne :)

MP

28.1.2020 11:46
jo012810

XXX.XXX.101.35

Honza.Křiž napsal(a):
několik foto doplnění chovu

Určitě oku lahodící a pokud má jít o posily do chovbu PH, pak se ptám, kolik toho mají v bzávodech za sebou a nebo jejich rodiče? Poštovní holub má jedinečnou vlastnost, vracet se domů ze všech směrů a vzdáleností. Všichni ostatní holubi fenotypově poukazující na PH, jsou jen nějací barevní holuby na bázi holuba poštovního. Ostatně tak se jmenuje i skupina holubů.

Honza.Křiž

28.1.2020 12:33
Honza.Křiž

XXX.XXX.199.130

...nezávodím, nemám žádné PH modré kapraté ani pruhové,černé, či jiné základní barvy , pokud se takový výletek vyskytne, skončí v kuchyni, dělám pouze barvy viz. www-odkazy v úvodu.....

28.1.2020 12:38
majowec

XXX.XXX.7.204

Me se libi, jak se zde na faune dokaze z radosti chovatele, ktery vlozi fotky holubu (jakehokoli plemene), vzdy rozvinout stejna demotivujici debata - tohle nelita, tohle je kratky, tohle nepolari, to uz neni jako pred 30ti lety, atd, atd...nevim, jestli je to potreba stale dokola opakovat temer na vsech diskuzich. Myslim, ze zadavatel nic o letani nepsal, tak mu nekazme radost z krasne barevnych holubu. Kdyz bude mit v tomto smeru nejake ambice, ci problem, urcite se rad zepta :)

MP

28.1.2020 13:43
jo012810

XXX.XXX.101.35

majowec napsal(a):
Me se libi, jak se zde na faune dokaze z radosti chovatele, ktery vlozi fotky holubu (jakehokoli plemene), vzdy rozvinout stejna demotivujici debata - tohle nelita, tohle je kratky, tohle nepolari, to uz neni jako pred 30ti lety, atd, atd...nevim, jestli je to potreba stale dokola opakovat temer na vsech diskuzich. Myslim, ze zadavatel nic o letani nepsal, tak mu nekazme radost z krasne barevnych holubu. Kdyz bude mit v tomto smeru nejake ambice, ci problem, urcite se rad zepta :)

MP

Vážený, nikomu nechci kazit jeho radost a priority. Vždyť píši: Určitě oku lahodící a pokud má jít o posily do chovu PH.... a v tom je ten háček. Nejde tedy o PH, ale radost z barev holubů na bázi poštovního holuba a to je merit věci. Jde o pojmenování plemene. A to je na co upozorňuji u nějak barevných, či tkz. standardních PH. Jde o pojem, který má vystihovat pojmenované věci, zvíře, či vlastnost. Určitě může vybadat cukr na pohled stejně, jako sůl, ale u obou jsou zcela jiné chuťové vlastnosti a jejich užití např. v kuchyni. Stejně tak krásně barevní holuby připomínající PH (a nikomu nepodsouvám, že se nemají chovat a líbit) a poštovní holubi vystavení např. na výstavě v Brně o právě minulém víkendu, jsou zase o jiných vlastnost.

28.1.2020 14:59
majowec

XXX.XXX.92.73

Ja Vam samozrejme rozumim a ve spousty vecech s Vami souhlasim. Nicmene mi prijde uz trochu "prehnane" (mozna zbytecne) to neustale slovickareni u kazdeho plemene, ktere pak na kazdem vlakne rozpouta, totoznou nekonecnou diskuzi nevedouci k zadnemu rozumnemu zaveru :) Dle meho, at si kazdy chova podle sveho uvazeni, at je to na volno nebo ve voliere, hlavne ze nam holubi delaji radost a verim tomu, ze kazdy z holubaru udela pro sve holuby (v ramci moznosti) to nejlepsi. A kdyz nevim, tak se zeptam a budu rad, kdyz mi nekdo slusne odpovi. Neberte to prosim, ze bych Vas chtel nejak napadat, to v zadnem pripade! Vasich nazoru si velmi vazim, i kdyz jsou (na muj vkus) nekdy az nostalgicky zakorenene v dobach davno minulych .)

Marek Pokorny

28.1.2020 15:49
Už nechovatel

XXX.XXX.222.196

pan. majowec.Tak raz súhlasíte a potom je to už prehnané. Práve že jo12810 na to upozrnuje . Nie je to nostalgicky ,sú to krásne holuby , ale s PH nemajú nič spoločné. Nabudúce p.kriz prosím volte iný názov ,alebo doložte aspon nejaké pretekové výsledky. Ak nie tak prosím odstránit poštovni holuby.

28.1.2020 16:41
majowec

XXX.XXX.92.73

Už nechovatel napsal(a):
pan. majowec.Tak raz súhlasíte a potom je to už prehnané. Práve že jo12810 na to upozrnuje . Nie je to nostalgicky ,sú to krásne holuby , ale s PH nemajú nič spoločné. Nabudúce p.kriz prosím volte iný názov ,alebo doložte aspon nejaké pretekové výsledky. Ak nie tak prosím odstránit poštovni holuby.

Zdravim Vas,

napsal jsem, ze ve spouste vecech s panem Beranem souhlasim (obecne), a ze nektere jim vyrcene nazory zde na ifaune, mi pripadaji na dnesni dobu lehce nostalgicke. To, ze zadavatele upozorni na nepresny nazev je v poradku, jen forma odpovedi mi pripada jaksi "utocna". Nic, nebudu tady plevelit diskuzi plkanim...me osobne je uplne jedno jestli tady pan napise PH, nebo barevni holubi na bazi PH, za kazdou fotku nasich holubu zde jsem rad

MP

28.1.2020 17:15
jale56

XXX.XXX.196.231

Už nechovatel napsal(a):

Chovám Německé výstavní holuby, ale nedávám je na výstavy. Znamená to, v duchu Vámi výše uvedené logiky, že již nechovám Německé výstavní holuby? Chová-li někdo např. Budapešťské vysokoletce pouze ve voliéře (vůbec je nepouští ven), chová podle Vás stále Budapešťské vysokoletce, anebo již něco jiného. Děkuji za odpověď.
Jara Lebloch

28.1.2020 18:36
jo012810

XXX.XXX.101.35

NVH je jedním z prvních holubů vyšlechtěných pro výstavní účely a pozbyl vlastnost vracet se z jakýchkoliv vzdáleností na svůj mateřský holubník, i když by byl trénován. Takže pokud chováte NVH a nevystavujete, zůstává (pokud provádíte selekci na standard-jeho vlastnost) stále NVH a pokud se třeba za nějaký čas rozhodnete jej vystavit, bude posouzen (má -li platný kroužek) a získá své ocenění, od šampióna až po výluku. K tomu byl vyšlechtěn. Pokud použiji jakéhokoliv holuba na bázi PH (a fenotipově je to PH) selektovaného výhradně na exteriér pro závody s PH (a bude mít příslušný kroužek s kartou) a doletí např. ze vzdálenosti 400 km, pak je to PH. Ale nejspíše nedoletí a proto nejde o poštovního holuba, jehož základní vlastnost PH jsou návraty ze závodů na mateřský holubník a to co nejrychlejší. Stejně tak cukr a sůl stejné "sypkosti" na první pohled nerozeznáte. Já alespoň ne. Stejně tak je to s budapešťákem, kterého nemusím trénovat, ale třeba za rok vypustím jeho potomstvo a mohu s ním soutěžit. Bude stále budapešťákem. Pokud do něho zakřížím jiné plemeno, pak asi jeho výkon nebude takový. Např. u aniglických tipplerů jsou dvě linie. Sportovní, kde se nešlechtí barva a jiné exteriérové znaky, ale délka letu podle pravidel. Pak je tu linie výstavní, která je dnes spíše voliérovým hoby pro výstavy. Takže za mne existují pouze poštovní holuby, kteří se selektují na závodech a ostatní barevní, frkolatí aj. na bázi PH, u nichž se selekce zaměřila na jejich barvu, zvýraznění např. nánosků atd. Tito jsou určeni pro výstavní účely např. gigant, americký či anglický výstavní, maďarský výstavní(má rousy), v Polsku šlechtí polského výstavního. U nás se chovatelé těchto holubů sdružují v klubu gigantů a ostatních holubů na bázi PH. Tím nikoho nechci odrazovat od chovu toho co se mu líbí, vyhovuje jeho možnostem a podmínkám, jen prosím o správné pojmenování, které dává tušit jeho vlastnosti. Určitě solí si kafe neosladím i když....

28.1.2020 21:19
zdebari

XXX.XXX.96.17

Mám dotaz,25 let chovám tyhle holuby,nekroužkuju,nevystavuju,netrénuju,nezávodím.Před pár lety se mi vdávala neteř,tak jsem jim na svadbu pujčil dva bílé asi čtyřměsíční výletky k vypuštění.Druhý den jsem se vrátil ze svadby domů,asi 80 km daleko a oba dva spokojeně seděli na voliéře.Tak co je to za holuby,pánové?

29.1.2020 05:40
jo012810

XXX.XXX.101.35

Návrat jedinců ze vzdálenosti cca 100 km je (pravděpodobně) důsledkem chovu PH, bez zakřížení jiných plemen i když bez selekce na rychlé návraty. Ale zkuste trénovat vašeho holuby tak, aby se vraceli spolehlivě ze vzdálenosti např. 400 km. S největší pravděpodobností a mohu se mýlit, moc vám jich nezbude. Pokud vám jich zbude více jak 50%, jsou vaši holuby poštovní. Je to stejné, jako bez ochutnání, nepoznáte co je cukr a co sůl. Bez selekce se nedá dlouhodobě udržovat kvalita plemenných znaků a vlastností. Proto se nejen anglický plnokrevník nekříží s ničím jiným, ale závodí na rovinných závodech a vybírají se ti nejrychlejší, pro další plemenitbu. Ale i ten nezávodící ang. plnokrevník, pokud se něčím nepřekříží, zůstává anglickým plnokrevníkem. Většina méně úspěšných koní (anglických plnokrevníků) je určena pro křížení a tak vznikají další plemena (na bázi angl. plnokrevníka), jako třeba český teplokrevník, kde se dalším plánovitých připařováním blížíme k vytčenému cíli.

Honza.Křiž

29.1.2020 08:41
Honza.Křiž

XXX.XXX.199.130

...přidávám foto mých almondů...

29.1.2020 10:39
frikmon

XXX.XXX.174.227

Zase zbytečná debata a jeden jediný který si stojí za svým a neuhne, nepochopí a má svou pravdu a všechno vidí černobíle. Mimochodem cukr a sůl se taky jmenují stejně-bílá krystalická látka. Já za sebe říkám že máte krásné poštovní holuby, mám oči a nic jiného v tom nevidím minimálně fenotypově. Prostě je to PH a tento chov je zaměřen na jinou stránku chovu a to na barvu. Dobře to vystihl Jale56 prostě je to dané plemeno které se tak jmenuje a hotovo! Maximálně můžeme říkat barevný PH nebo nezávodící PH. Navíc dnes už poštovní holub poštu taky nenosí-to by se dnes podle jedné logiky musel jmenovat závodní holub. U psů je to to stejné někteří lidé si myslí že co nemá PP je kříženec(odpad, produkt,mrcha) a tvrdí to do krve i když jsou oba rodiče třeba s PP. Tohle vše mi připomíná dobu dávno minulou kdy jeden mega šílenec vybíral jediný prototyp člověka a to krásného modrookého blonďáka

29.1.2020 10:49
frikmon

XXX.XXX.174.227

majowec napsal(a):

MP

S tímhle a ostatními Vašimi příspěvky dost souhlasím a chápu. Není tady třeba demotivovat, urážet a znechucovat. Především to má být o radosti a když se mi něco nelíbí tak buď mlčím nebo konkrétně v tomhle případě napíšu já mám modré pruhové PH kteří dobře lítají, závodím s nimi a mám takové či jiné výsledky a přesně tento typ chovu mi dělá radost. Už to tady není co bývalo protože přesně tito lidé vyhnali všechny slušné a zkušené chovatele kteří na to nemají tady náladu a chuť. A co je nelepší že když si někdo zadá dotaz třeba i hloupý tak třeba týden nikdo neodpoví pak se někdo slituje odpoví a pokusí se poradit a hned v hodině se najde mraky dobráků kteří to vědí lépe a daného odpovídajícího chtějí roznést na kopytech ale tázajícímu ani pak neodpoví a nic nenapíší

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.1.2020 14:07

frikmon napsal(a):
S tímhle a ostatními Vašimi příspěvky dost souhlasím a chápu. Není tady třeba demotivovat, urážet a znechucovat. Především to má být o radosti a když se mi něco nelíbí tak buď mlčím nebo konkrétně v tomhle případě napíšu já mám modré pruhové PH kteří dobře lítají, závodím s nimi a mám takové či jiné výsledky a přesně tento typ chovu mi dělá radost. Už to tady není co bývalo protože přesně tito lidé vyhnali všechny slušné a zkušené chovatele kteří na to nemají tady náladu a chuť. A co je nelepší že když si někdo zadá dotaz třeba i hloupý tak třeba týden nikdo neodpoví pak se někdo slituje odpoví a pokusí se poradit a hned v hodině se najde mraky dobráků kteří to vědí lépe a daného odpovídajícího chtějí roznést na kopytech ale tázajícímu ani pak neodpoví a nic nenapíší

Zdravím,souhlasím ,ale zároveň zastanu se př .Berana .Nepatří mezi ty agresivní jedince rejpalků,od toho tady jsou jiní a nekteři zde už nemají učet,kteří si mysleli ,že jim tomu patří. př Beran má svůj názor a i jako jednotlivec se toho nebojí,aspoň jde vidět ,že to neni ovce společnosti,mnozí jsi z jeho myšlenek a názorů můžete vzít příklad.Sociální sítě jsou zrádné,ne každý pochopí význam psane odpovědi a mnohdy to nelze posoudit ,komunikace z oči do očí řídí svět ...........nikoliv tyhle sra_ky.Diskuze je o názorech a za mne krásní vybarvení holubi !

29.1.2020 14:18

A poštovní holubi se ještě dnes v některých zemí jako poslove zpráv používají. A zároveň se zvažuje ,že i dnešní poštovní holub by mohl ještě dnes i v budoucnu mohl plnit svou roli,hlavně dnešní době odposlechu a hackerů.......Adamčik E

29.1.2020 14:31
frikmon

XXX.XXX.174.227

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zdravím,souhlasím ,ale zároveň zastanu se př .Berana .Nepatří mezi ty agresivní jedince rejpalků,od toho tady jsou jiní a nekteři zde už nemají učet,kteří si mysleli ,že jim tomu patří. př Beran má svůj názor a i jako jednotlivec se toho nebojí,aspoň jde vidět ,že to neni ovce společnosti,mnozí jsi z jeho myšlenek a názorů můžete vzít příklad.Sociální sítě jsou zrádné,ne každý pochopí význam psane odpovědi a mnohdy to nelze posoudit ,komunikace z oči do očí řídí svět ...........nikoliv tyhle sra_ky.Diskuze je o názorech a za mne krásní vybarvení holubi !

Taky souhlasím, netvrdím že pan Beran je agresivní rejpal to vůbec ne a určitě má i pravdu nebo chápu jak to myslí ale komunikace s širokými davy chce své. A určité negativitě, znechucování, odmítání atd. by jsme se měli všichni vyvarovávat pokud nejde o jasná fakta která jsou nezlomná. Mnohdy se to stane i psaným textem protože komunikaci z očí do očí nenahradí nic! A co se týče pošťáků tak jim jen budu držet pěsti kdyby začali plnit svou původní funkci to by byla nádhera, a doufám že se tomu někde alespoň v malém takto děje

Honza.Křiž

3.2.2020 13:32
Honza.Křiž

XXX.XXX.199.130

...modrý bělopruhý... chová někdo ?, děkuji i za typ

4.2.2020 09:07
jale56

XXX.XXX.196.231

Pane Berane, můj dotaz ze dne 28.1.2020 primárně směřoval na diskutujícího „Už nechovatel“. Přesto děkuji za Vaše vyjádření. Vaše příspěvky si vždy rád přečtu. Na spoustu Vámi diskutovaných věci na ifauně se dívám stejným nebo podobným úhlem pohledu. To se však netýká Vašeho názoru na to, co je a co už není PH. Holubi p. Kříže jsou podle mne jasní PH. Dle Vašich vyjádření v diskuzi na ifauně si myslím, že na PH se díváte jinou „optikou“ než na NVH, budapešťské vysokoletce, anglické tipplery potažmo anglické plnokrevníky. Jedním dechem však dodávám, že zcela respektuji Vaše právo mít tento názor, jako i právo jej ve veřejném prostoru šířit, prosazovat a obhajovat.
Ve svých příspěvcích často brojíte za přesné pojmenovávání… Zcela s Vámi souhlasím. Potíž je však v tom, že různí lidé ne vždy přisuzují stejnému pojmu stejný obsah nebo význam.
Holt na světě už to tak chodí, že stejně slaná polévka může být pro jednoho přesolená, pro druhého málo slaná a pro třetího třeba akorát.
Ať se Vám daří
Jara Lebloch

4.2.2020 09:41
raspic

XXX.XXX.209.169

Tak zase můj názor je takový, ze nezavodici PH (volierovy,nebo létající kolem komína ) je pouze holub "okrasny".Jen výkon podložený výsledky dělá poštovního holuba.To je zase můj osobní názor. Jinak at se všem holubarum dílo daří. PETR ŠTĚTINA stále ještě holubar.

4.2.2020 09:58
jo012810

XXX.XXX.101.35

jale56 napsal(a):
Pane Berane, můj dotaz ze dne 28.1.2020 primárně směřoval na diskutujícího „Už nechovatel“. Přesto děkuji za Vaše vyjádření. Vaše příspěvky si vždy rád přečtu. Na spoustu Vámi diskutovaných věci na ifauně se dívám stejným nebo podobným úhlem pohledu. To se však netýká Vašeho názoru na to, co je a co už není PH. Holubi p. Kříže jsou podle mne jasní PH. Dle Vašich vyjádření v diskuzi na ifauně si myslím, že na PH se díváte jinou „optikou“ než na NVH, budapešťské vysokoletce, anglické tipplery potažmo anglické plnokrevníky. Jedním dechem však dodávám, že zcela respektuji Vaše právo mít tento názor, jako i právo jej ve veřejném prostoru šířit, prosazovat a obhajovat.
Ve svých příspěvcích často brojíte za přesné pojmenovávání… Zcela s Vámi souhlasím. Potíž je však v tom, že různí lidé ne vždy přisuzují stejnému pojmu stejný obsah nebo význam.
Holt na světě už to tak chodí, že stejně slaná polévka může být pro jednoho přesolená, pro druhého málo slaná a pro třetího třeba akorát.
Ať se Vám daří
Jara Lebloch

Tak naposledy a ne svými slovy , ale slovy wikipedie. NVH https://cs.wikipedia.org/wiki/N%C4%9Bmeck%C3%BD_v%C3%BDstavn%C3%AD_holub

a holub poštovní: https://cs.wikipedia.org/wiki/Po%C5%A1tovn%C3%AD_holub

A opět zdůrazňuji. Každý ať chová co se mu líbí, ale ať správně pojmenovává a rozlišuje.

4.2.2020 11:06
frikmon

XXX.XXX.168.37

Dobrý den pánové, bohužel se dvěma posledními příspěvky Raspic a jo02810 nemohu souhlasit! Vím a chápu co a jak myslíte a jak to cítíte že PH musí lítat a mít výsledky aby byl správným PH ale nemůžete si dovolit dané plemeno smést ze stolu jen kvůli tomu že u něj někdo má jiný směr chovu nebo šlechtění. Prostě PH je plemeno PH a pokud je někdo má na holubníku a zrovna nelítá tak nemůžeme tvrdit že má něco jiného. Nejsem proti označení nezávodící PH nebo chov barevných PH ale danému plemeni neříkat jeho jménem je už v zájmu mladších a méně zkušených holý nesmysl. Hrozně chcete správně pojmenovávat a rozlišovat tak to tak dělejte a nevařte další guláš. Čeština má spoustu přívlastků a lze nezávodící PH označit mnoha způsoby ale název plemene můsí zůstat! A přesně ať si každý chová co chce a jak chce a přesně pojmenovává např mám jen křížence, nebo šlechtím toto za pomocí tohoto, mám vysokoletce ale jen ve voliéře nepouštím je, mám barevné PH nezávodím atd.atd. Prostě používat rozum a upřímnost

4.2.2020 11:35
raspic

XXX.XXX.209.169

frikmon napsal(a):
Dobrý den pánové, bohužel se dvěma posledními příspěvky Raspic a jo02810 nemohu souhlasit! Vím a chápu co a jak myslíte a jak to cítíte že PH musí lítat a mít výsledky aby byl správným PH ale nemůžete si dovolit dané plemeno smést ze stolu jen kvůli tomu že u něj někdo má jiný směr chovu nebo šlechtění. Prostě PH je plemeno PH a pokud je někdo má na holubníku a zrovna nelítá tak nemůžeme tvrdit že má něco jiného. Nejsem proti označení nezávodící PH nebo chov barevných PH ale danému plemeni neříkat jeho jménem je už v zájmu mladších a méně zkušených holý nesmysl. Hrozně chcete správně pojmenovávat a rozlišovat tak to tak dělejte a nevařte další guláš. Čeština má spoustu přívlastků a lze nezávodící PH označit mnoha způsoby ale název plemene můsí zůstat! A přesně ať si každý chová co chce a jak chce a přesně pojmenovává např mám jen křížence, nebo šlechtím toto za pomocí tohoto, mám vysokoletce ale jen ve voliéře nepouštím je, mám barevné PH nezávodím atd.atd. Prostě používat rozum a upřímnost

Ano souhlasím.Okrasny postovni holub.Ono je totiž úplně jedno jak PH vypadá. Na tomto výjimečným plemeni hol.je právě a jedině -schopnost návratu atd.Což ve voliere nikdo nezjistí. Prostě jde jen o okrasneho holuba...Mezi náma si tomu co chovate rikejte jak chcete.Pro me jde o krásné holuby.Na tom se nic nezmění .Ale to UŽ tu bylo...Přeji krásné a zdravé odchovy..Vlastní názor beru.

4.2.2020 14:24
paskov244

XXX.XXX.200.184

Co by se asi stalo kdyby zrovna Pán Kříž svolal schůzi chovatelů barevných holubů kde by za pomoci U.V. Svazu ustanovili klub pod určitým názvem . Pak by byly tyto přestřelky zažehnány . Za posledních několik let se změnilo mnoho názvů třeba u paviku nebo u rysa , proč by se nemohli barevní holubi jmenovat svým vlastním jménem a všichni by věděli o co jde . Protože Pane Kříž ta vaše posila do chovu ( almond) nemá z poštovním holubem nic společného .
V mládí když jsem začínal z chovem holubů vyšlo mi holoubě nestandartní tak to byl jednoduše bastard do polívky a tím bylo rozhodnuto že se tento nestandarní typ nebude dál šířit . V případě P.H. tomu bylo taky tak jenže nezodpovědný chovatel jej nedal do hrnce ( dobře vím že tento holub nevznikl náhodně ale učelným křížením několika plemen a začal jej vystavovat aniž by se zatěžoval toho holuba nějak pojmenovat třeba -- Pražský midroštíty holub -- já si myslím že to udělal záměrně protože pod novým jménem by se jen těžko rozšířil takovou rychlostí evropou jako pod názvem Poštovní .
Jak se jmenuje toto plemeno v zahraničí . ,? Nebo v evropském vzorníku .

4.2.2020 15:28
postak

XXX.XXX.176.59

Pánové ještě že nechováte psy to by se každý jezevčík který nikdy neviděl jezevce nazývat evropský procházkový pes

4.2.2020 15:33
raspic

XXX.XXX.209.89

Tak ještě dodám.Jsem milovník holubu.Rád se podívám na každého krasného holuba.Taky raději navštívím výstavu okrasných holubu,protože je na co se dívat.Výstavy PH jsou pro mě nuda.Holub jako holub.Ano okrasní holubi mají své nadšence a své místo.......Ale neničme !!! Na foto je opravdový krasavec,ale určitě nejde o poštovního holuba.S pozdravem

4.2.2020 16:03
jale56

XXX.XXX.196.231

raspic napsal(a):
Tak ještě dodám.Jsem milovník holubu.Rád se podívám na každého krasného holuba.Taky raději navštívím výstavu okrasných holubu,protože je na co se dívat.Výstavy PH jsou pro mě nuda.Holub jako holub.Ano okrasní holubi mají své nadšence a své místo.......Ale neničme !!! Na foto je opravdový krasavec,ale určitě nejde o poštovního holuba.S pozdravem

Tak to se povedlo. Zadal jsem si do překladače titulek na fotce "kleurpostduiven" a vyšlo mi, že se jedná o barevného závodního holuba. A teď babo raď...
Jara Lebloch

4.2.2020 16:18
raspic

XXX.XXX.209.89

jale56 napsal(a):
Tak to se povedlo. Zadal jsem si do překladače titulek na fotce "kleurpostduiven" a vyšlo mi, že se jedná o barevného závodního holuba. A teď babo raď...
Jara Lebloch

Opravdu si myslíte ,že tento holub závodí?

4.2.2020 16:23
postak

XXX.XXX.176.59

raspic napsal(a):

Ale ano ničit závodní linie zpětným přikřížením těchto holubů by bylo zvěrstvo.To se snad nikdo nechystá.Ale když vystavím na místní výstavě stříbrné "pošťáky" jen pro ukázku co chovám tak aby se tam psalo okrasný holub vyšlechtěný na bázi poštovních mi přijde na hlavu.Neni to závodní holub to jistě ne ale poštu ze sousedního města by přinesl.

4.2.2020 19:00

paskov244 napsal(a):
Co by se asi stalo kdyby zrovna Pán Kříž svolal schůzi chovatelů barevných holubů kde by za pomoci U.V. Svazu ustanovili klub pod určitým názvem . Pak by byly tyto přestřelky zažehnány . Za posledních několik let se změnilo mnoho názvů třeba u paviku nebo u rysa , proč by se nemohli barevní holubi jmenovat svým vlastním jménem a všichni by věděli o co jde . Protože Pane Kříž ta vaše posila do chovu ( almond) nemá z poštovním holubem nic společného .
V mládí když jsem začínal z chovem holubů vyšlo mi holoubě nestandartní tak to byl jednoduše bastard do polívky a tím bylo rozhodnuto že se tento nestandarní typ nebude dál šířit . V případě P.H. tomu bylo taky tak jenže nezodpovědný chovatel jej nedal do hrnce ( dobře vím že tento holub nevznikl náhodně ale učelným křížením několika plemen a začal jej vystavovat aniž by se zatěžoval toho holuba nějak pojmenovat třeba -- Pražský midroštíty holub -- já si myslím že to udělal záměrně protože pod novým jménem by se jen těžko rozšířil takovou rychlostí evropou jako pod názvem Poštovní .
Jak se jmenuje toto plemeno v zahraničí . ,? Nebo v evropském vzorníku .

Můžu se zeptat proč se (v dnešní době ) jmenuje poštovní holub ?

pat1

4.2.2020 22:57
pat1

XXX.XXX.246.142

Dobrý den,
dovolím si Vám malinko oponovat. Sám mám jeden holubník barevných pošťáků, nezávodím, ale několik tréninků proti kamarádům s nimi každoročně proletím. Je to taky o trpělivosti, včleňování nové krve, a selekci. Pokud bych závodil, na špičku by to určitě nebylo, ale nějaký spodní střed asi jo.
V zámoří se tihle chovatelé sdružují ve skupině CRP (Colors Racing Pigeons) a hrdě hlásí že, všichni holubi jsou chováni pro závody.
Pro příklad zkuste zadat The Rare Colors Racing Pigeon Alliance, nebo třeba www:taugnersretreat.com.
Barvám a letu zdar. Paťas.

Honza.Křiž

5.2.2020 07:42
Honza.Křiž

XXX.XXX.199.130

zde odkaz - video polského chovatele POŠTOVNÍCH HOLUBŮ pana Roberta Henkela z výstavy z Brna, na videu jsou holuby na dlouhé tratě,(viz záběr v úvodu) je zde i několik PH andaluzů a opálů s kterými pravděpodobně i létá

https://www.youtube.com/watch?v=0ZHJ6laKuZM

Honza.Křiž

5.2.2020 08:06
Honza.Křiž

XXX.XXX.199.130

...opět pan Robert Henkel, řekl bych jasný důkaz o tom, že tento chovatel závodí i s poštovními holuby barevného rázu almond, či opál......
...v předešlém příspěvku je odkaz na video z Polských Sosnovců...

5.2.2020 08:16
jo012810

XXX.XXX.101.35

Honza.Křiž napsal(a):
zde odkaz - video polského chovatele POŠTOVNÍCH HOLUBŮ pana Roberta Henkela z výstavy z Brna, na videu jsou holuby na dlouhé tratě,(viz záběr v úvodu) je zde i několik PH andaluzů a opálů s kterými pravděpodobně i létá

https://www.youtube.com/watch?v=0ZHJ6laKuZM

Jen pro upřesnění. Video je z Polska(Sosnowiec)-vis níže. U klecí nejsou výstavní karty, kde se uvádějí proletěné a umístěné tratě... Pokud byli tito holubi vystaveni i v Brně na SEV PH letos v lednu(nebyl jsem tam) a mají doložené své závodní výsledky, mohou být pro mne za mne i zelení, pak jde o poštovní holuby. Jinak určitě fešáci.

Honza.Křiž

5.2.2020 09:36
5.2.2020 11:11
frikmon

XXX.XXX.173.229

Tak vida jek je vidět více hlav více ví a ostatní se více dozví. Je dobře že jste všichni přispěli do debaty a tím se to i docela vyjasnilo. Pod palbou důkazů je jasné že není potřeba každého barevného, nezávodícího nebo netypického PH smést ze stolu a vyřadit z rodiny PH-nepřiznat mu plemennou příslušnost. Prostě každý chovatel musí správně označit jen svůj směr chovu barevné PH, nezávodící PH, voliérový PH atd. ale pořád PH že!
Taky jsem tu četl názor že co se v době dávno minulé vylíhlo nestandardní tak to by jen bastard do polévky-nevím co je myšleno nestandard(ale zde vznikla debata o barevných PH tak předpokládám barvu) který nezodpovědný chovatel nešoupl do polívky a šířil dál, ale pokud se to týká BARVY tak je to holý nesmysl!!! Každý zkušený chovatel a znalec genetiky ví že časem(někdy i složitým procesem kombinace potřebných genů) se prostě nová barva objeví. Nechápu pak jak muže být zavrhována a zvířata utrácena a děje-dělo se to i u ostatních druhů zvířat např psů a dělali to rádoby zvířatomilci a rádoby chovatelé kteří neváhali utratit celý vrh modrých německých dog protože modrá nebyla uznaná ve standardu a žádný PP a pohár by nedostala!

5.2.2020 11:59

5.2.2020 12:25

5.2.2020 13:23

frikmon napsal(a):
Tak vida jek je vidět více hlav více ví a ostatní se více dozví. Je dobře že jste všichni přispěli do debaty a tím se to i docela vyjasnilo. Pod palbou důkazů je jasné že není potřeba každého barevného, nezávodícího nebo netypického PH smést ze stolu a vyřadit z rodiny PH-nepřiznat mu plemennou příslušnost. Prostě každý chovatel musí správně označit jen svůj směr chovu barevné PH, nezávodící PH, voliérový PH atd. ale pořád PH že!
Taky jsem tu četl názor že co se v době dávno minulé vylíhlo nestandardní tak to by jen bastard do polévky-nevím co je myšleno nestandard(ale zde vznikla debata o barevných PH tak předpokládám barvu) který nezodpovědný chovatel nešoupl do polívky a šířil dál, ale pokud se to týká BARVY tak je to holý nesmysl!!! Každý zkušený chovatel a znalec genetiky ví že časem(někdy i složitým procesem kombinace potřebných genů) se prostě nová barva objeví. Nechápu pak jak muže být zavrhována a zvířata utrácena a děje-dělo se to i u ostatních druhů zvířat např psů a dělali to rádoby zvířatomilci a rádoby chovatelé kteří neváhali utratit celý vrh modrých německých dog protože modrá nebyla uznaná ve standardu a žádný PP a pohár by nedostala!

Jelikož se nejspíš na můj dotaz nedočkám odpovědi zkusím navázat na Váš příspěvek .....je tady hodně slovíčkaření o správném názvosloví plemen holubů,v předešlém příspěvku jsem se ptal proč se v dnešní době nazývá poštovní holub poštovní ? zajímalo by mě kolik té pošty vám dejme tomu za posledních 30 let přinesli ? Předpokládám že asi žádnou takže proč se jmenuje poštovní a ne závodní ? Když už se tady dohaduje o nalitanych km atd.

5.2.2020 14:20
jo012810

XXX.XXX.101.35

Jelikož se nejspíš na můj dotaz nedočkám odpovědi zkusím navázat na Váš příspěvek .....je tady hodně slovíčkaření o správném názvosloví plemen holubů,v předešlém příspěvku jsem se ptal proč se v dnešní době nazývá poštovní holub poštovní ? zajímalo by mě kolik té pošty vám dejme tomu za posledních 30 let přinesli ? Předpokládám že asi žádnou takže proč se jmenuje poštovní a ne závodní ? Když už se tady dohaduje o nalitanych km atd.

Pokusím se odpovědět, ale nejsem si jist, zda pochopíte. Slovo pošta vzniklo z latinského termínu statio posita (umístěná stanice), kde se přepřahalo, třídilo atd. Dnes si se slovem pošta, či poštovní především spojujeme přenos zpráv (listinných, elektronických) z místa A do místa B. A o to jde i při závodech PH. Každý holub při závodě nese svoji zprávu, číslo gumičky, či číslo čipu z místa vypuštění. Na tuto zprávu čeká na holubníku záznamové zařízení (u čipů) a u gumiček konstatovací hodiny. Časové záznamy se vyhodnotí(přečtou čísla čipů, čísla gumiček a přiřadí se k nim čas doletu- předání zprávy) do výsledkových listin a určí se vítěz. Je to stejné, jako když holubi přenášeli např. zprávu o vývoji na akciovém trhu. Ten kdo dostal zprávu, vyhodnotil ji a sestavil si priority, jak nakládat s akciemi. Kdo měl rychjhlejšího holuba, sklidil zisk-t.j. zvítězil. Takže při každém závdě PH jde o přenos zpráv a o vítěze, stejně, joko u přenosu burzovních zpráv. Při přenosu zpráv, jak jsem popsal, se u přenašeče zprávy nehodnotí jeho exteriér, pouze rychlost a proto PH. Nicméně některé vyspělé státy si jsou vědomi, že elektronické zprávy jsou sice rychlejší, ale více zranitelné, takže se uvádí, že např. Čína se velmi vážně zabývá opětným vybudováním vojenských holubníků, které byly výzbrojí v I. i v II. Světové válce.

5.2.2020 14:47
frikmon

XXX.XXX.173.229

Já osobně to beru tak že tohle je už zase druhý extrém. Proč by se mělo historicky pojmenované plemeno přejmenovávat jen proto že ztratilo svůj původní význam. Proč vařit další guláš prostě proč lidé mají potřebu měnit i zaběhlé notoricky známé věci proč? Např. Lipicán nebo Kladrubák je taky jedním původním přívlastkem kočárový kůň-jezdíte snad kočárem?
Prostě všichni zasvěcení vědí proč se tak jmenuje, k čemu sloužil co se s ním dělá dnes atd. A i když se mě malé dítě zeptá proč je poštovní tak mu řeknu že je to původní jedno z nejstarších plemen které vzniklo za účelem nosit zprávy-poštu protože dříve nechodili pošťáci a nejezdili žlté auta a že ne vždy byla doba jaká je ale jiná(historie). Takže asi tak

5.2.2020 15:36

frikmon napsal(a):
Já osobně to beru tak že tohle je už zase druhý extrém. Proč by se mělo historicky pojmenované plemeno přejmenovávat jen proto že ztratilo svůj původní význam. Proč vařit další guláš prostě proč lidé mají potřebu měnit i zaběhlé notoricky známé věci proč? Např. Lipicán nebo Kladrubák je taky jedním původním přívlastkem kočárový kůň-jezdíte snad kočárem?
Prostě všichni zasvěcení vědí proč se tak jmenuje, k čemu sloužil co se s ním dělá dnes atd. A i když se mě malé dítě zeptá proč je poštovní tak mu řeknu že je to původní jedno z nejstarších plemen které vzniklo za účelem nosit zprávy-poštu protože dříve nechodili pošťáci a nejezdili žlté auta a že ne vždy byla doba jaká je ale jiná(historie). Takže asi tak

Děkuji za Vaši odpověď jde vidět že jste pochopil o co mi v mém příspěvku šlo 🙂

5.2.2020 16:44

jo012810 napsal(a):
Pokusím se odpovědět, ale nejsem si jist, zda pochopíte. Slovo pošta vzniklo z latinského termínu statio posita (umístěná stanice), kde se přepřahalo, třídilo atd. Dnes si se slovem pošta, či poštovní především spojujeme přenos zpráv (listinných, elektronických) z místa A do místa B. A o to jde i při závodech PH. Každý holub při závodě nese svoji zprávu, číslo gumičky, či číslo čipu z místa vypuštění. Na tuto zprávu čeká na holubníku záznamové zařízení (u čipů) a u gumiček konstatovací hodiny. Časové záznamy se vyhodnotí(přečtou čísla čipů, čísla gumiček a přiřadí se k nim čas doletu- předání zprávy) do výsledkových listin a určí se vítěz. Je to stejné, jako když holubi přenášeli např. zprávu o vývoji na akciovém trhu. Ten kdo dostal zprávu, vyhodnotil ji a sestavil si priority, jak nakládat s akciemi. Kdo měl rychjhlejšího holuba, sklidil zisk-t.j. zvítězil. Takže při každém závdě PH jde o přenos zpráv a o vítěze, stejně, joko u přenosu burzovních zpráv. Při přenosu zpráv, jak jsem popsal, se u přenašeče zprávy nehodnotí jeho exteriér, pouze rychlost a proto PH. Nicméně některé vyspělé státy si jsou vědomi, že elektronické zprávy jsou sice rychlejší, ale více zranitelné, takže se uvádí, že např. Čína se velmi vážně zabývá opětným vybudováním vojenských holubníků, které byly výzbrojí v I. i v II. Světové válce.

Pane Berane děkuji za pěknou slohovou práci, nicméně jste nepochopil o co mi vlastně šlo ....jak jste už uvedl poštovní holub sloužil primárně k přenášení zpráv ať už burzovních, vojenských či soukromých atd. Nazývalo se to holubi pošta....zkuste se náhodně zeptat kolemjdoucího člověka co je to poštovní holub věřím že odpověď bude ve smyslu jo to je ten pták co nosí poštu a věřte mi že mu budu úplně u zádele jestli má nalitane km nebo je ve zbarvení almond modrý belopruhy nebo zelený ... Brojite (ne jen vy )tady za to aby byla plemena nazývaná tak jak mají být,ano proč né ale to by jsme museli spoustu plemen přejmenovat kupříkladu kolik hejn pražských rejdičů jste v poslední době viděl nad Prahou rejdit ? Tím co sem napsal Vám jen chci naznačit že to slovíčkaření je zrádná věc hádat se o tom jestli je to poštovní holub nebo barevný poštovní holub nebo barevný holub vyšlechtěny na bázi poštovního holuba ...

5.2.2020 17:41
gary

XXX.XXX.24.218

Honza.Křiž napsal(a):

www.buntebrieftauben.com
www.briftaubenfarben.de

U poštovních holubů je a vždy byla prvořadá vlastnost rychlá orientace a návrat domů z kteréhokoliv místa. To se vyšlechtilo a standart s tím počítá jako s hlavním kriteriem , barva ani kresba není rozhodující. Koš to prověří - říkají chovatelé PH .
Ale pak je tu novější skupina výstavních holubů na bázi holuba poštovního, u nichž vlivem šlechtění na krásu - estetiku-došlo ke ztrátě těch schopností PH, které pro ně jsou nejdůležitější- orientace a návrat domů z velkých vzdáleností za každého počasí.Navíc , tak jak to při šlechtění bývá, došlo i k poklesu plodnosti. Tito holubi chovaní po desítky generací ve volierách jsou krásní, ale nejsou to v pravém smyslu holubi poštovní- proto jsou zařazeni jako Výstavní holubi . Mají jedinečný tvar hlavy,zobáku a ozobí, elegantní postavu a postoj. U nás nejznámější je NVH a Gigant Homer.
V lednovém Chovateli 2016 byly v článku Ing. Aleše a Bc. Daniely Bukovských popsány tyto typy Výstavních holubů :
NVH, Giant Homer-Gigant,polský výstavní,americký výstavní,anglický,antverpský,belgický,exhibiční,maďarský,lutyšský,rumunský okrasný,valencijský,ryzí výstavní Show Racer,
Všechny tyto typy výstavních holubů nezávodí, poněvadž se nemohou rovnat originálním PH a jejich chovatelé v Evropě založili vlastní kluby. Další plemena se dále šlechtí...
V EU se chovatelé PH připojili k Evropskému svazu chovatelů / EE/ a vystavují na společných výstavách - začali na 27.evropské výstavě v Lipsku, dále byli na 28, EV v Métách.
U nás je však v tomto stejný chaos jako ve všem : tzv. výstavní PH jsou sem dováženi od převratu inkognito jako originální PH, sice s rodokmeny, ale podnikavci, kteří je dováželi asi ani nevěděli co kupují, nebo lhali, že to jsou normální PH.
Poté na výstavách ČMSCHPH byli vyřazeni bez nalétaných km, někdy se fixlovaly i nalétané km apod.Poté zbyly jen výstavy "standartních PH" , kde byly k vidění směsi různých typů výstavních holubů a posuzovatelé ani nepoznali, že to jsou "Výstavní ", ne standartní PH.Poslední mi známou je soutěž " O pohár královny Elišky " ve Vysokém n/L, Orebský pohár vymřel pro rozpory mezi chovateli kvůli ohodnocení jejich kříženců....¨
Z vlastní zkušenosti mohu říci, že i u výstavních holubů platí , že krásné /dívky/ /někd/y hloupé jsou - není vyjímkou ! Dají se usadit i ve stejném městě....
Proto si myslím, že nazývat poštovní by se měl pouze holub proletěný košem !

5.2.2020 19:45
bohumil62

XXX.XXX.215.55

Přidám reakci na ty, kteří všude byli, všechno znají a ve výsledkových listinách jsou na prvních příčkách v oblastech.Chovám barevné pošťáky, nechci a nebudu závodit, přesto mě v létě "ukecali" abych dal pár holoubat do koše. Prý jen tak pro ověření, jestli to vůbec poletí. Jsou sice nádherní, v ruce perfektní, ale určitě se poztrácí, nebo budou lítat pozdě atd.... Světe div se, letí to a letí to tak, že jsme nechápali. Z nácviku a dvou závodů byli kamarádi vykolejení tak, že jsem nakonec musel všechny tyto barevný co byli v koši rozdat do chovu těm co závodí. Jedna perlička - z posledního závodu se mi jedno holoubě (holoubek) nevrátil, přilítnul až odpoledne a sebou si přivedl nádhernou tříletou holubičku :-) Ještě dovolte poznámku - Sion se žluťáskama, Meulemans s červenýma tygrama, VanGramberen s černýma tygrama, ti jistě nesahali ani po kotníky tady těm mistrům, kteří tvrdí, že barevnej nelítá :-) Nic ve zlém a přeji hlavně hodně radosti z tohoto nádhernýho koníčku všem holubářům

danyn

7.2.2020 22:54
danyn

XXX.XXX.23.198

bohumil62 napsal(a):
Přidám reakci na ty, kteří všude byli, všechno znají a ve výsledkových listinách jsou na prvních příčkách v oblastech.Chovám barevné pošťáky, nechci a nebudu závodit, přesto mě v létě "ukecali" abych dal pár holoubat do koše. Prý jen tak pro ověření, jestli to vůbec poletí. Jsou sice nádherní, v ruce perfektní, ale určitě se poztrácí, nebo budou lítat pozdě atd.... Světe div se, letí to a letí to tak, že jsme nechápali. Z nácviku a dvou závodů byli kamarádi vykolejení tak, že jsem nakonec musel všechny tyto barevný co byli v koši rozdat do chovu těm co závodí. Jedna perlička - z posledního závodu se mi jedno holoubě (holoubek) nevrátil, přilítnul až odpoledne a sebou si přivedl nádhernou tříletou holubičku :-) Ještě dovolte poznámku - Sion se žluťáskama, Meulemans s červenýma tygrama, VanGramberen s černýma tygrama, ti jistě nesahali ani po kotníky tady těm mistrům, kteří tvrdí, že barevnej nelítá :-) Nic ve zlém a přeji hlavně hodně radosti z tohoto nádhernýho koníčku všem holubářům

Kde bych našel výsledky vašich holoubat .
Děkuji za odpověd.

8.2.2020 09:13
gary

XXX.XXX.24.218

bohumil62 napsal(a):

O takových holubech jako máte vy jsem neříkal , že jsou blbí- to platí o těch výstavních, jenž již jsou často namícháni i do PH standartních a jsou od nich těžko rozeznatelní. Barva nedělá z nikoho blba....
Ale vidno, že koš vám potvrdil , že to jsou PH.....
Přesto je pravda, že každý má svůj vkus a co se líbí jednomu, nemusí se líbit jinému a pak platí : ať si každý chová , co mu dělá radost - to je hlavní smysl našeho koníčka !
Všechny holubi jsou pěkný.
A k radosti z holubů patří i přátelské setkávání s lidmi stejného zájmu, jen někdy to přerůstá v nezdravou rivalitu až nepřátelství,závist atd. a to je škoda ....
Tak ať máme té radosti všichni dost, dokud žijeme, čas je náš velký nepřítel- vždyť kolik našich přátel je již v holubářském nebi ....

Honza.Křiž

11.2.2020 10:04
Honza.Křiž

XXX.XXX.199.130

...přidávám několik PH andaluských z mého chovu...

11.2.2020 10:09
frikmon

XXX.XXX.170.23

Honza.Křiž napsal(a):

Andaluzští jsou boží-prostě krásní! Kdybych někdy choval PH a třeba se i pokoušel závodit tak se budu schánět po barevných PH. Prostě modré pruhové jakékoliv holuby prostě nesnáším a ani trochu se mi nelíbí jsou jak lampasáci

11.2.2020 18:03
peparazak

XXX.XXX.213.41

Honza.Křiž napsal(a):

Dobrý večer Honzo, mohl by jste mi na můj mail josefrazak@seznam.cz zaslat svůj telefon. Chci se vás zeptat ohledně andalusanu. Děkuji Pepa Razak

Honza.Křiž

18.2.2020 08:13
18.2.2020 11:55
frikmon

XXX.XXX.173.247

Honzo.Kříž ty andalusové homozygoti jsou snad ještě hezčí než ty hetrorozygoti. Každopádně jim tato barva velice sluší nebo jsou na fotkách takto koukatelní

18.2.2020 11:58
frikmon

XXX.XXX.173.247

Tak mě ještě napadá odkud jste a bude něco z mladých na prodej. Že bych zrušil giganty úplně a pořídil si tyto prince/princezny

Honza.Křiž

19.2.2020 09:11
Honza.Křiž

XXX.XXX.199.130

Bydlím cca 10km od Tábora, tel. 602 567 986, e-mail : jan.krizovsky@centrum.cz

19.2.2020 09:17
frikmon

XXX.XXX.175.85

Honza.Křiž napsal(a):
Bydlím cca 10km od Tábora, tel. 602 567 986, e-mail : jan.krizovsky@centrum.cz

Díky i když Tábor je pro mě z ruky

xxxxx.xxxxx

8.3.2020 18:16
xxxxx.xxxxx

XXX.XXX.241.2

Dobrý den chci se zeptat jestli někdo chová PH standard potřeboval bych poradit jak by měli vypadat aby se umístili na výstavě.
A jaké požadavky vyžadují PH standard a PH závodní na výstavách.
A je pravda že standardi excelují na krátkých tratích ?

9.3.2020 05:44
jo012810

XXX.XXX.101.35

xxxxx.xxxxx napsal(a):
Dobrý den chci se zeptat jestli někdo chová PH standard potřeboval bych poradit jak by měli vypadat aby se umístili na výstavě.
A jaké požadavky vyžadují PH standard a PH závodní na výstavách.
A je pravda že standardi excelují na krátkých tratích ?

Zde je: https://cs.wikipedia.org/wiki/Po%C5%A1tovn%C3%AD_holub Poštovní holub je ten, s kterým se závodí a selektuje na závodní výsledky. Na výstavách PH pak jsou vystavováni v zásadě dvě kategorie a to sport, kde se nehodnotí exteriér a standard, kde je podmínka nalétání minimálního počtu vítězných km a pak se posuzují podle mezinárodního standardu. To co mnozí zde inzerují a nezávodí s nimi, jsou nějak barevní holubi na bázi holuba poštovního. Šlechtěním některých tělesných znaků PH, vznikli a vznikají různá plemena na bázi holuba poštovního. Patří sem např. němečtí výstavní, giganti, ostravské bagdety atd....Na výstavách PH vysoce bodovaní holubi v kategorii standard mají umísťované krátké tratě a zcela výjmečně i delší. Ty nelze hledat mezi vítězi např. CV. Takže určitě neexcelují (výjimka potvrzuje pravidlo) ani na krátkých tratích. Zde si nalétávají potřebný výstavní limit.

Bflmpz1

9.3.2020 10:48
Bflmpz1

XXX.XXX.74.64

jo012810 napsal(a):
Zde je: https://cs.wikipedia.org/wiki/Po%C5%A1tovn%C3%AD_holub Poštovní holub je ten, s kterým se závodí a selektuje na závodní výsledky. Na výstavách PH pak jsou vystavováni v zásadě dvě kategorie a to sport, kde se nehodnotí exteriér a standard, kde je podmínka nalétání minimálního počtu vítězných km a pak se posuzují podle mezinárodního standardu. To co mnozí zde inzerují a nezávodí s nimi, jsou nějak barevní holubi na bázi holuba poštovního. Šlechtěním některých tělesných znaků PH, vznikli a vznikají různá plemena na bázi holuba poštovního. Patří sem např. němečtí výstavní, giganti, ostravské bagdety atd....Na výstavách PH vysoce bodovaní holubi v kategorii standard mají umísťované krátké tratě a zcela výjmečně i delší. Ty nelze hledat mezi vítězi např. CV. Takže určitě neexcelují (výjimka potvrzuje pravidlo) ani na krátkých tratích. Zde si nalétávají potřebný výstavní limit.

Ostravská bagdeta je samostatné plemeno spadající do kategorie bradavičnatých holubů kde největší podíl krve je francouzská a norimberská bagdeta pak kariér racek antverpský výstavní a PH

9.3.2020 12:45
jo012810

XXX.XXX.101.35

Bflmpz1 napsal(a):
Ostravská bagdeta je samostatné plemeno spadající do kategorie bradavičnatých holubů kde největší podíl krve je francouzská a norimberská bagdeta pak kariér racek antverpský výstavní a PH

Ano, to je pravda, ale prazákladem byl PH....Stejně je tomu u dragounů atd. Stejně tak PH vznikl cílenou selekcí na rychlý a spolehlivý návrat z různých plemen.

Bflmpz1

9.3.2020 14:15
Bflmpz1

XXX.XXX.74.64

jo012810 napsal(a):
Ano, to je pravda, ale prazákladem byl PH....Stejně je tomu u dragounů atd. Stejně tak PH vznikl cílenou selekcí na rychlý a spolehlivý návrat z různých plemen.

Zřejmě jste mě špatně pochopil ....ano PH taky vznikl křížením kariéru bagdet racku rejdičů atd. Nicméně existuje klub chovatelů ostravských bagdet a existuje taky klub chovatelů gigantu a ostatních výstavních holubů na bázi PH ale nevšiml sem si že by pod ně patřila i Ostravská bagdeta

9.3.2020 16:13
jo012810

XXX.XXX.101.35

Bflmpz1 napsal(a):
Zřejmě jste mě špatně pochopil ....ano PH taky vznikl křížením kariéru bagdet racku rejdičů atd. Nicméně existuje klub chovatelů ostravských bagdet a existuje taky klub chovatelů gigantu a ostatních výstavních holubů na bázi PH ale nevšiml sem si že by pod ně patřila i Ostravská bagdeta

Máte pravdu, ostravská bagdeta má samostatný klub, ale prazáklad je PH, neboť velice dlouho byla ostravská bagdeta považována jen za ráz poštovního holuba, jako samostatné plemeno byla uznána až v roce 1937. A dlouho si udržovala výborné orientační vlastnosti PH. Jde o národní plemeno, které není v zahraničí chováno (možná ojediněle) a patří mezi bradavičnatá plemena. To, že její chovatelé se nesdružují s chovateli ostatních výstavních holubů na bázi PH, nemá žádný vliv na její vznik. Jde o holuba na bázi PH s důrazem na některé našlechtěné znaky (esovitý krk, žabó, zobák atd.) Klub chovatelů gigantů a ostatních výstavních holubů na bázi PH je šikovné pojmenování, které neuzavírá svůj zájem jen na jedno plemeno (gigant), které je v současné době majoritou. A klidně se v něm mohou sdružovat i chovatelé amerických, či anglických výstavních. Stejně tak je např. klub rejdičů a racků a naproti tomu klub PRK. Nezáleží na příslušnosti ke klubu, ale na doloženém vzniku plemene. Nicméně jde jen o terminologii a zadavateli vlákna šlo pravděpodobně o vlastnosti PH (úspěšnost v závodech), vztažené i k mezinárodnímu standardu PH-tedy k bodování PH na specializovaných výstavách.

Bflmpz1

9.3.2020 16:39
Bflmpz1

XXX.XXX.74.64

jo012810 napsal(a):
Máte pravdu, ostravská bagdeta má samostatný klub, ale prazáklad je PH, neboť velice dlouho byla ostravská bagdeta považována jen za ráz poštovního holuba, jako samostatné plemeno byla uznána až v roce 1937. A dlouho si udržovala výborné orientační vlastnosti PH. Jde o národní plemeno, které není v zahraničí chováno (možná ojediněle) a patří mezi bradavičnatá plemena. To, že její chovatelé se nesdružují s chovateli ostatních výstavních holubů na bázi PH, nemá žádný vliv na její vznik. Jde o holuba na bázi PH s důrazem na některé našlechtěné znaky (esovitý krk, žabó, zobák atd.) Klub chovatelů gigantů a ostatních výstavních holubů na bázi PH je šikovné pojmenování, které neuzavírá svůj zájem jen na jedno plemeno (gigant), které je v současné době majoritou. A klidně se v něm mohou sdružovat i chovatelé amerických, či anglických výstavních. Stejně tak je např. klub rejdičů a racků a naproti tomu klub PRK. Nezáleží na příslušnosti ke klubu, ale na doloženém vzniku plemene. Nicméně jde jen o terminologii a zadavateli vlákna šlo pravděpodobně o vlastnosti PH (úspěšnost v závodech), vztažené i k mezinárodnímu standardu PH-tedy k bodování PH na specializovaných výstavách.

Pane Berane takhle se můžeme dohadovat do nekonečna .. to co jste uvedl znám a vcelku podrobně.....jelikož pocházím z moravskoslezského kraje (spíš slezského) tak mám tyto plemena vcelku nastudované ....PH tam hrál vcelku zástupnou roli jednalo se o barevnou a kresebnou rozmanitost především... to že Ostrava získala i letové dovednosti (nicméně pouze na hodně krátké tratě )bylo víceméně vedlejším produktem ....proto se v roce 38 rozhodlo že Ostravská bagdeta bude uznána jako samostatné plemeno a ponese název bagdeta jelikož stěžejní plemena pro šlechtění byli právě francouzská a norimberská bagdeta.....to co Vám zde popisují není z mojí hlavy ale jelikož mám na Ostravsku rodinu a ti měli známé kteří Ostravy chovali (dnes by jim bylo 98 a druhému 102) tak jako malý klučina sem je při každé návštěvě rodiny nezapomněl "otravovat" se svými dotazy ... tudíž moje vzpomínka na ně

9.3.2020 16:59
KLIMEK PETR

XXX.XXX.14.170

Už se líhne první letošní holoubě pošťáka

9.3.2020 20:29
paskov244

XXX.XXX.200.184

Vážení Pánove vaše dohadovánín neni k ničemu . V dnešní době už není ani jedno plemeno to co bývalo před sto stopadesati lety . OD křižáckých výprav se dostali létaví holubi do Evropy kde se dál selekci šlechtili z cílem rychlého navratu na holubníkt to byl jeden směr , druhý byl směrován hospodářským směrem , a jen málo nebo vůbec se nepodobali dnešním holubům Anglická šlechta používala k přenosu zpráv kariery a dragouny . U nás to byli holubi kterým se říkalo turecký holub které si šlechtici dovezli z křížových výprav .
Jestliže se dohadujete o Ostravské bagdetě jestli má něco společného z poštovním tak můžu říc že ne . V době kdy se začala formovat do dnešní podoby se na ostravsku choval Ostravský racek který se vyznačoval výbornou orientací byl velikosti poštovního holuba a měl náprsenku .Pro vztyčený postoj a perlové oko byli nakřížení dlouhozobí rejdiči z Polska od Katovic a Krakova . V té době fungoval mezi zmíněnými městy čily obchodní styk . Nedokážu si představit kolik Francouzkých a Norimberských bagdet se na Ostravsku chovalo , určitě si je nemohli dovolit hutníci a horníci vždyť ti byli ti nejchudší . Dalším vodítkem je Polský listonoš který byl ještě před 50 - 70 léty velmi podobný Ostravské bagdetě dnes tomu už tak není .
Teď něco z mých zkuseností z ostravskou bagdetou . Dvakrát jsem ji regeneroval : po prvé jsem k tomu použil kariey , africké racky , německého výsavního a jedné samičky ostravské bagdety , všechno v modré barvě a křížence něčeho z něčím byl to urostlý modrý bělouš z náznakem naprsenky koupil jsem ho na burze . Tyto holuby jsem pařil mezi sebou podle sestaveného plánu .Čtvrtým rokem holub F4 byl obodován 94b . Po celých sedum let jsem choval šedesát kříženců sedmým rokem jsem měl ještě kromě jiných měl 5 F1 . F3 jsem choval osum let . Ostravská bagdeta je holub kde jste překvapení při každém výletku .
Podruhé to bylo obdobné jen jsem použil do chovu kromě mých holubů ještě místo Kariera francouskou bagdetu , německého vystavního a dva samečky od pana Bubníka .
Zkuste to taky a nemuseli by jste se dohadovat o nepodstatných věcech co nemají žádný význam jak pro minulost tak pro budoucnost plemene .

chovu zdar

Bflmpz1

9.3.2020 21:06
Bflmpz1

XXX.XXX.74.64

paskov244 napsal(a):
Vážení Pánove vaše dohadovánín neni k ničemu . V dnešní době už není ani jedno plemeno to co bývalo před sto stopadesati lety . OD křižáckých výprav se dostali létaví holubi do Evropy kde se dál selekci šlechtili z cílem rychlého navratu na holubníkt to byl jeden směr , druhý byl směrován hospodářským směrem , a jen málo nebo vůbec se nepodobali dnešním holubům Anglická šlechta používala k přenosu zpráv kariery a dragouny . U nás to byli holubi kterým se říkalo turecký holub které si šlechtici dovezli z křížových výprav .
Jestliže se dohadujete o Ostravské bagdetě jestli má něco společného z poštovním tak můžu říc že ne . V době kdy se začala formovat do dnešní podoby se na ostravsku choval Ostravský racek který se vyznačoval výbornou orientací byl velikosti poštovního holuba a měl náprsenku .Pro vztyčený postoj a perlové oko byli nakřížení dlouhozobí rejdiči z Polska od Katovic a Krakova . V té době fungoval mezi zmíněnými městy čily obchodní styk . Nedokážu si představit kolik Francouzkých a Norimberských bagdet se na Ostravsku chovalo , určitě si je nemohli dovolit hutníci a horníci vždyť ti byli ti nejchudší . Dalším vodítkem je Polský listonoš který byl ještě před 50 - 70 léty velmi podobný Ostravské bagdetě dnes tomu už tak není .
Teď něco z mých zkuseností z ostravskou bagdetou . Dvakrát jsem ji regeneroval : po prvé jsem k tomu použil kariey , africké racky , německého výsavního a jedné samičky ostravské bagdety , všechno v modré barvě a křížence něčeho z něčím byl to urostlý modrý bělouš z náznakem naprsenky koupil jsem ho na burze . Tyto holuby jsem pařil mezi sebou podle sestaveného plánu .Čtvrtým rokem holub F4 byl obodován 94b . Po celých sedum let jsem choval šedesát kříženců sedmým rokem jsem měl ještě kromě jiných měl 5 F1 . F3 jsem choval osum let . Ostravská bagdeta je holub kde jste překvapení při každém výletku .
Podruhé to bylo obdobné jen jsem použil do chovu kromě mých holubů ještě místo Kariera francouskou bagdetu , německého vystavního a dva samečky od pana Bubníka .
Zkuste to taky a nemuseli by jste se dohadovat o nepodstatných věcech co nemají žádný význam jak pro minulost tak pro budoucnost plemene .

chovu zdar

Nedokážu si představit kolik Francouzkých a Norimberských bagdet se na Ostravsku chovalo , určitě si je nemohli dovolit hutníci a horníci vždyť ti byli ti nejchudší ....jste si svým tvrzením jistý ???

10.3.2020 06:34
paskov244

XXX.XXX.200.184

Tak a je to tu zas ---- slovičkáření které nemá žádný význam .
Přesto Vám odpovím jestli jsem nebo nejsem si jistý . Věta začína - - Nedokážu si představit - - takže nic netvrdím .

10.3.2020 10:02
KLIMEK PETR

XXX.XXX.14.170

Když se vylíhlo holoubě musím dávat nějakou míchanici

10.3.2020 10:53

KLIMEK PETR napsal(a):
Když se vylíhlo holoubě musím dávat nějakou míchanici

Kup jsi konečně už tu knihu,nebo jsi aspoň něco přečti na netu...na antikvariatech je jich stále spousta ,stačí pohledat za par korun....

Honza.Křiž

10.3.2020 14:00

Bflmpz1

10.3.2020 17:05
Bflmpz1

XXX.XXX.74.64

paskov244 napsal(a):
Tak a je to tu zas ---- slovičkáření které nemá žádný význam .
Přesto Vám odpovím jestli jsem nebo nejsem si jistý . Věta začína - - Nedokážu si představit - - takže nic netvrdím .

Vážený příteli vůbec nejde o nějaké slovíčkaření....ve svém příspěvku píšete že hutnící a horníci byli víceméně nemajetní v době o které se tady bavíme bych řekl že to bylo spíše naopak (můj názor podložený tím že kdysi byl Moravskoslezský kraj jeden z nejbohatších krajů právě díky hornictví a hutnictví jelikož se tady nacházely ohromné zásoby uhlí a železné rudy) tudíž já si dokážu představit že se norimberská i francouzská bagdeta tady dostala a byla využita k šlechtění ostravské bagdety navíc v té době byl přesun zboží vcelku neomezený tudíž se s nadsázkou dalo sehnat kdekoli vcelku cokoli

11.1.2021 11:37
míša8

XXX.XXX.199.130

11.1.2021 17:43
gary

XXX.XXX.44.205

je-li to PH, tak jej dejte do koše s PH do Chebu- jestli se vrátí, je to PH ! Ne-li, byl to jen bastard....

18.1.2021 15:54
paskov244

XXX.XXX.200.184

Bflmpz1 napsal(a):
Vážený příteli vůbec nejde o nějaké slovíčkaření....ve svém příspěvku píšete že hutnící a horníci byli víceméně nemajetní v době o které se tady bavíme bych řekl že to bylo spíše naopak (můj názor podložený tím že kdysi byl Moravskoslezský kraj jeden z nejbohatších krajů právě díky hornictví a hutnictví jelikož se tady nacházely ohromné zásoby uhlí a železné rudy) tudíž já si dokážu představit že se norimberská i francouzská bagdeta tady dostala a byla využita k šlechtění ostravské bagdety navíc v té době byl přesun zboží vcelku neomezený tudíž se s nadsázkou dalo sehnat kdekoli vcelku cokoli

Ale já vám už na vaši reakci neodpovím . Jestli se budete chtít na něco optat tak jen do pošty.

18.1.2021 18:16

paskov244 napsal(a):
Ale já vám už na vaši reakci neodpovím . Jestli se budete chtít na něco optat tak jen do pošty.

Nezlobte se na mě ale nemám ani čas ani chuť po téměř roce tuto debatu dále rozvíjet ať už veřejně nebo soukromě 😉ať se daří v nadcházející sezóně s pozdravem Martin Szczotka 😉

Přidejte reakci

Přidat smajlík