Je pštros ještě moravský pštros nebo poddruh modeny?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.1.2020 18:54
gary

XXX.XXX.24.218

Teď je tady nový článek Černí moravští pštrosi Pavla Bartáka .
Z něho cituji :
Od roku 1999 úzce spolupracuji s Vaškem Čejkou. V té době nás napadlo chovy dostat nahoru přes křížení s modenem v černém zbarvení v gazzi kresbě. Po tomto spojení přišly krásné hlavy, krátký zobák a nebyl vůbec problém ustálit kresbu,
Nevím jaký smysl mělo původní moravské plemeno připodobnit modeně, tím samozřejmě došlo k poklesu plodnosti, ztratily se letové schopnosti .Vznikl tak spíše výstavní pštros , a zanikl pštros moravský .
Když se dívám na staré holubníky na statku svého příbuzného, který choval koně a moravské pštrosy černé, tak mi je jasné, že dnešní pštros by se ani do tehdejšího budníku otvorem nedostal, jak je široký v prsou .
Myslím, že takto výrazný zásah do starého plemene, které patřilo ke kulturnímu dědictví naší země, měl být podrobně projednán v odborné i laické chovatelské veřejnosti a měl být zachován historický standart MP z období poválečném a vedle něho mohl být vytvořen nový standart "Výstavní pštros " bez přívlastku moravský, odpovídající dnešnímu stavu.
Tady mi uniká smysl vytvoření menšího modena , něco mezi modenkou německého typu a klasickým modenem. Teď se "šlechtí " další barvy zase přes modeny...
Když se někomu líbí modeny, ať si je chová, ale pštros měl zůstat moravským pštrosem, holubem užitkovým, plodným, létavým atd....
Co si o tom myslíte vy ?

24.1.2020 19:08
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.228.8

Podle mě je to stejná prasárna, jako zničit polského rysa mondénem. Už mi někdo z Moravy volal, jestli bych mu nesehnal modenu...

24.1.2020 19:24
jo012810

XXX.XXX.101.35

Již jsem na toto téma jednou psal, že právě kluby by měly být garanty udržení našich původních plemen a to zejména jejich jedinečných vlastností. Nicméně členové klubu MP to "smetli ze stolu", že vše se mění atd....Rozhodně si myslím, ale je to můj osobní názor, že přikřížením modena se již nejedná o moravského pštrosa. A tím se nic nemění na tom, že se, tento kříženec, líbí třeba v Turecku, či jinde v zahraničí.

25.1.2020 10:04
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.228.8

Kvůli zkrácení a hlavám ničit MP tímto? Vždyť to přece jde výběrem ve vlastních řadách, ovšem trvá to déle.

25.1.2020 11:14
M.stehno

XXX.XXX.71.179

Pokud by jste si přečetli článek o př. Čejkovi tak v něm uvádí že holub se kterým se mp křížil tak byl na způsob modeny ne přímo modena. Podle mě si může křížit je zajímavé že právě tito dva chovatelé patří mezi špičku ČR. Pokud se někomu mp nelíbí tak si může vybrat jiné. Směr jde kupředu. Všechny plemena jsou vlastně kříženci. Mp je holub barvy a typu toto máme dnes ve velmi dobré úrovni. Pokud vidím je tu už 20 let kdy křížení proběhlo. To se už nezmění! Oba patří k špičce. Jak jsem už psal pokud se vám mp nelíbí nechovejteho a nebo si udělejte malého mp. Nové razy se šlechtit taky musí!

25.1.2020 12:13
jo012810

XXX.XXX.101.35

Do káníků rovněž někdo doporučuje holuby na způsob moravského pštrosa...

25.1.2020 13:44
M.stehno

XXX.XXX.71.179

jo012810 napsal(a):
Do káníků rovněž někdo doporučuje holuby na způsob moravského pštrosa...

On totiž kanik je na způsob pštrosa stejně jako český holub.

25.1.2020 18:43
gary

XXX.XXX.24.218

jo012810 napsal(a):
Již jsem na toto téma jednou psal, že právě kluby by měly být garanty udržení našich původních plemen a to zejména jejich jedinečných vlastností. Nicméně členové klubu MP to "smetli ze stolu", že vše se mění atd....Rozhodně si myslím, ale je to můj osobní názor, že přikřížením modena se již nejedná o moravského pštrosa. A tím se nic nemění na tom, že se, tento kříženec, líbí třeba v Turecku, či jinde v zahraničí.

Oni si asi někteří podnikavci spočítali, že se holub typu menší modeny bude lépe prodávat do západní Evropy a tím to začalo po převratu i u mnoha dalších plemen - vedeni vidinou zisků importovali mnozí výstavní holuby na bázi holuba poštovního a vydávali je za ph standarty, ale neschopné orientace a tedy bez nalétaných km je vystavovali i na výstavách ph, neboť ani posuzovatelé ph je neznali a zařadili je mezi skutečné ph !
zkrátka chaos a o tom členská základna klubů ani nevěděla a tiše to prosadilo pár agilních "šlechtitelů" v čele klubů v zájmu lepších obchodů....jenže jak se ukazuje, zájem o holuby i v celé Evropě klesá a místo prodeje od nás tam se již objevují zahraniční vystavovatelé na našich výstavách a zkouší zde prodat, to co u nich doma nikdo nekoupil...

25.1.2020 18:52
gary

XXX.XXX.24.218

jaroslav69pokorny napsal(a):
Podle mě je to stejná prasárna, jako zničit polského rysa mondénem. Už mi někdo z Moravy volal, jestli bych mu nesehnal modenu...

Ono to již asi jede i v jiných barevných variantách- nedávno tu byli inzerováni prodeje modeny gazzi modré černopruhé,,modré bronzově kapraté - výletci - chovatelem mp z České Skalice, takže lze očekávat nové tvary hlav mp v těchto barvách i hmotnostní nárust tak , jako se to projevilo u mp modrých pruhových - i s kratšími obojky atd.....

25.1.2020 21:18
M.stehno

XXX.XXX.71.179

gary napsal(a):
Ono to již asi jede i v jiných barevných variantách- nedávno tu byli inzerováni prodeje modeny gazzi modré černopruhé,,modré bronzově kapraté - výletci - chovatelem mp z České Skalice, takže lze očekávat nové tvary hlav mp v těchto barvách i hmotnostní nárust tak , jako se to projevilo u mp modrých pruhových - i s kratšími obojky atd.....

Tento chovatel je ve východočeské pobočce a jako jeden z mála chovatelů v ČR chová bronzově kapraté, jinak než přes modenu to nejde. A kde jste přišel na takové hovadiny co tu plácate, nemá to hlavu ani patu a žádný důkaz taky nemáte tak z čeho tak usuzujete. Pokud vím v žádném klubu nejste... Kdyby jste byl tak by jste se mohl angažovat a třeba něco zlepšit k lepšímu (podle vás). Ale vy jen rýpete.

25.1.2020 21:33
kouták

XXX.XXX.168.33

Moravské pštrosy nechovám,ale dnes jsem na výstavě porovnával černé,červené s černým šupkatým a rozdíl byl veliký.Černý šupkatý ještě odpovídá pštrosu,ale nebudu do toho pštrosařům kecat.Cestou domů jsem zajel za chovatelem Slezských barevnohlávků s tím,že bych zakoupil nějakou novou krev do mého chovu,ale to jsem neměl dělat.Než jsem došel zazvonit,tak jsem viděl roztrhaného barevnohlávka na zahradě a v holubníku barevnohlávky pouze dva.Dozvěděl jsem se,že jich koupil 8 a tohle po náletu dravců zůstalo.Jeden z těch dvou měl znatelnou lysku a víc jsem nepotřeboval vědět,protože je nějaký" šlechtitel " křížil asi s káníkem,nebo čím.Nakřížit něco na barevnohlávka to snad nemůže udělat normální holubář,protože okamžitě zničí jeho přirozenou ostražitost a já nemám slov. Kouťák

26.1.2020 07:47
jo012810

XXX.XXX.101.35

kouták napsal(a):
Moravské pštrosy nechovám,ale dnes jsem na výstavě porovnával černé,červené s černým šupkatým a rozdíl byl veliký.Černý šupkatý ještě odpovídá pštrosu,ale nebudu do toho pštrosařům kecat.Cestou domů jsem zajel za chovatelem Slezských barevnohlávků s tím,že bych zakoupil nějakou novou krev do mého chovu,ale to jsem neměl dělat.Než jsem došel zazvonit,tak jsem viděl roztrhaného barevnohlávka na zahradě a v holubníku barevnohlávky pouze dva.Dozvěděl jsem se,že jich koupil 8 a tohle po náletu dravců zůstalo.Jeden z těch dvou měl znatelnou lysku a víc jsem nepotřeboval vědět,protože je nějaký" šlechtitel " křížil asi s káníkem,nebo čím.Nakřížit něco na barevnohlávka to snad nemůže udělat normální holubář,protože okamžitě zničí jeho přirozenou ostražitost a já nemám slov. Kouťák

No, ono to s tím křížením všeho se vším asi jinak nejde, jak tu psal někdo, aby vznikl nový barevný ráz toho, či onoho a to bez ohledu na vlastnosti. Tyto názory "šlechtitelů" by asi neuspěly např. u anglického plnokrevníka a já tvrdím, že naše původní plemena takovými anglickými plnokrevníky byla. Pro zájmy některých "šlechtitelů" však ztratila svoje typické vlastnosti a proto bych byl velmi opatrný používat pro křížence, bez typických vlastností, původní názvy. I Anglický plnokrevník se kříží, ale pak to již není anglický plnnokrevník, ale např. český teplokrevník....Jak píše výše Kouťák o ztrátě ostražitosti SB při zakřížení např. PK. Držím palce těm chovatelům, kteří krom barvy, kresby se zabývají udržením vlastností našich národních plemen. Ale jinak nikomu nechci předepisovat, co má a co nemá chovat, jen by se měl zamyslet u našich národních plemen, zda je schopen a ochoten udržovat u nich charakteristické vlastnosti i pro příští generace.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.1.2020 09:30

Část textu - Mezinárodní výstava holubů v Brně r.1956........
Moravský pštros je nádherný holub vysokých sportovních hodnot a přitom patří mezi nejužitkovější plemena na světě. Jeho plodnost je vysoká a holoubata jsou velmi masitá.Ma skvělou kresbu a nádhernou barvu a lesk.Je rozšířen po celem světě. Při posuzování na vystavach je kladen největší důraz nadobrou kresbu a zejména na barvu a lesk.Zatím co zahranični chovatelé dávají přednost robustním,ale figurantním holubům,žádají naši holubáři holuba krátkého a elegantního,nikoliv příliš robustního. Tím se snaží zachovat pštrosu velkou pohyblivost a schopnost polaření.V roce 1922 a to 17 dubna,konal se v Brně sjezd chovatelů MP, kde byl zamítnut navrh na uznání tzv.moravského pštrosa obra a znovu doplněn jeho původní vzorník.

26.1.2020 09:45
M.stehno

XXX.XXX.71.179

jo012810 napsal(a):
No, ono to s tím křížením všeho se vším asi jinak nejde, jak tu psal někdo, aby vznikl nový barevný ráz toho, či onoho a to bez ohledu na vlastnosti. Tyto názory "šlechtitelů" by asi neuspěly např. u anglického plnokrevníka a já tvrdím, že naše původní plemena takovými anglickými plnokrevníky byla. Pro zájmy některých "šlechtitelů" však ztratila svoje typické vlastnosti a proto bych byl velmi opatrný používat pro křížence, bez typických vlastností, původní názvy. I Anglický plnokrevník se kříží, ale pak to již není anglický plnnokrevník, ale např. český teplokrevník....Jak píše výše Kouťák o ztrátě ostražitosti SB při zakřížení např. PK. Držím palce těm chovatelům, kteří krom barvy, kresby se zabývají udržením vlastností našich národních plemen. Ale jinak nikomu nechci předepisovat, co má a co nemá chovat, jen by se měl zamyslet u našich národních plemen, zda je schopen a ochoten udržovat u nich charakteristické vlastnosti i pro příští generace.

S koňmi je to trošku složitější. Bohužel i u koní je nedostatek nepříbuzné krve. Např.starokladrubský kůň má teď taky degenerační problém s nemocí plodů kdy se plod nenarodí. V Tomto případě je Podle mého soudu nutné provést mezi plemennou plemenitbu,ale to jsem odbočil..

26.1.2020 09:51
M.stehno

XXX.XXX.71.179

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Moravský pštros je nádherný holub vysokých sportovních hodnot a přitom patří mezi nejužitkovější plemena na světě. Jeho plodnost je vysoká a holoubata jsou velmi masitá.Ma skvělou kresbu a nádhernou barvu a lesk.Je rozšířen po celem světě. Při posuzování na vystavach je kladen největší důraz nadobrou kresbu a zejména na barvu a lesk.Zatím co zahranični chovatelé dávají přednost robustním,ale figurantním holubům,žádají naši holubáři holuba krátkého a elegantního,nikoliv příliš robustního. Tím se snaží zachovat pštrosu velkou pohyblivost a schopnost polaření.V roce 1922 a to 17 dubna,konal se v Brně sjezd chovatelů MP, kde byl zamítnut navrh na uznání tzv.moravského pštrosa obra a znovu doplněn jeho původní vzorník.

Od té doby se hodně změnilo je to Skoro už 100 let a někdy od r.1935 se zvětšuje typ..Před dvaceti lety byli moravští pštrosi zejména modří ve velmi velkém typu hlavně za pomoci gigant homera.bohuzel v tuto dobu jim už nestačil kroužek 9 ....a tak už hodně let se pracuje na mírném zmenšení, a větší důraz na barvu, kresbu.

26.1.2020 15:16

Doplnim fotografii r.1956.

26.1.2020 16:18
KLIMEK PETR

XXX.XXX.14.170

Dříve byli krásní pštrosí oproti tomu co je dnes ale ono celkově byla některá plemena dřív hezčí a létavější a schopna polarit což dnes zvládne asi jenom pošťák Krovák a Slezský Barevnohlávek nebo kříženci těchto plemen s jinými

26.1.2020 16:22
KLIMEK PETR

XXX.XXX.14.170

Soused mněl KUDRNÁČE,SB,PH,ČS,NVH,PÁVÍKY,ŽEMLÁKY,ATD... A všechno mu to bylo schopné polařit ale dnes má pošťáky a je nešťastný co s nima za těch 30 co je chová udělali ma tam jedinou holubici která mu polari a to je belgičanka

26.1.2020 16:50
hopi

XXX.XXX.208.90

Jsem také zastánce lepší létavosti MP,ale když vám budou polařit,možná ušetříte trochu krmení,ale ta rizika,že příjdete o holuby jsou velká,mám na mysli,dravce,dále debilní myslivce,né to jsem napsal špatně,opravdový myslivec by na domácího holuba nevystřelil,to jenom obyčejný bouchal a další riziko,že mi malá holoubata uhynou po nakrmení z pole. Ale dnešní MP je rád,že vylétne do výletu 2m nad zemí!

26.1.2020 17:17
davidch

XXX.XXX.6.10

Ani to někdy ne. Já míval asi měsíc dva páry modrých a večer je musel pochytat na zahradě. Necelé 2 m bylo na ně moc. Navíc ten agresivní pohled, to nebylo to pravé ořechové, ale nic proti chovatelům a klubařům. Je to jejich věc a proti gustu. Většina našich plemen co se mi líbila jako klukovi mi dneska nic neříká. Co je vlastně trend? Řídit se Německem? Aby to dopadlo jako Slezská plemena? Nerozumím a vlastně ani nechci. Naši předchůdci by se každopádně hodně divili. Chovančík

26.1.2020 17:17
gary

XXX.XXX.24.218

Ten by na speciálce klubu MP vzbudil pohoršení - vždyť on je tak dlouhý, a ten obojek tak dlouhý / modeny jej mají krátký / on by chtěl létat...to není ten správný do volier a specielních chovů dneška !
Toho by snad vyloučili pro pobuřování !
Ale takto vždy před zku.vením tzv. "šlechtiteli " moravský pštros vypadal ! Oni ti "šlechtitelé " okupovali pro nezájem členské základny vedení klubu a vytvořili si nový vzorník k obrazu svému-
Hlava: přiměřeně velká, s vyšším a širokým čelem, které tvoří s temenem a týlem pravidelný oblouk, přecházející plynule do zátylí.
Zobák: široce nasazený, kratší, klínovitého tvaru, s mírně sklopenou špičkou,...
Tak se vyvinul nový pštros nemoravský- měl být nazván výstavním pštrosem, ale neměl nahradit moravského pštrosa, holuba našich předků a naší země.

26.1.2020 18:27
KLIMEK PETR

XXX.XXX.14.170

No ale to je pravda jakmile si nějaký šlechtitel vezme do ruky krásné plemeno něčeho schopné tak ho do.urví jak může to co je na něm dobře např. plodnost,letavost atd. Atd. Z.urvi protože moc léta nehodí se do voliéry má dost mladých bude ho chovat každý takže jejich hlavní účel mi přijde na dobrém plemeni dokurvit vše co jde.

26.1.2020 18:52
tono

XXX.XXX.23.24

No jestli se někomu takový mor.pštros z r.1956 dnes někomu líbí, tak ať.Mně teda ani náhodou. Připomíná mi benešovského holuba z té doby v pštrosí kresbě ( nevím proč má neodborně retušované punčošky a oříznutý obojek, určitě to není provedeno v r. 1956.) Chovali jsme s otcem asi o 10 let později pštrosy modré černopruhé a ti byli jiní v typu, líbivější . S pošťákama lítali neúnavně do polí a bylo na ně radost koukat. Samozřejmě nebyli to dnešní "slepičky" . Ale i dnes se najdou pohlední mor.pštrosi. Ale to je všechno na členech klubu mor.pštrosa, jak bude v budoucnu vypadat.

26.1.2020 19:45
M.stehno

XXX.XXX.71.179

Každý ať má podle svého gusta mě se líbí tento co je typ je pro mě po barvě číslo 1. Kupte si mp třeba v Rakousku ve welsu jsem viděl mp kteří byli krátci ale vážili tak 20 dkg.

26.1.2020 19:46
M.stehno

XXX.XXX.71.179

A nevím co vám šlechtitele udělali, alespoň něco dokázali. Ono to totiž není sranda vyslechtil nový raz nebo ho zlepšit!

26.1.2020 20:30

KLIMEK PETR napsal(a):
No ale to je pravda jakmile si nějaký šlechtitel vezme do ruky krásné plemeno něčeho schopné tak ho do.urví jak může to co je na něm dobře např. plodnost,letavost atd. Atd. Z.urvi protože moc léta nehodí se do voliéry má dost mladých bude ho chovat každý takže jejich hlavní účel mi přijde na dobrém plemeni dokurvit vše co jde.

😂😂😂zrovna od tebe tahle kritika sedí 🤣🤣🤣🤣

26.1.2020 21:16

Citace: Ten by na speciálce klubu MP vzbudil pohoršení - vždyť on je tak dlouhý, a ten obojek tak dlouhý / modeny jej mají krátký / on by chtěl létat...to není ten správný do volier a specielních chovů dneška !
Ale takto vždy před zku.vením tzv. "šlechtiteli " moravský pštros vypadal... Konec citace... No v prvni rade by bylo dobre si uvedomit ze pokud by tech slechtitelu nebylo tak zadny moravsky pstros ani jine narodni plemeno by nebylo to jen tak na uvod ...mistre gary porad si stezujete na to ci ono ale porad jsem nevidel poradne fotky z vaseho chovu ...cim to je ?byl zmineny volierovy chov...no samozdrejme ze pro holuby vetsiny plemen to neni vhodne ale priznejme si kolik z nas ma tu moznost chovat na volno??? ja treba ne a tak proto se mam vzdat chovu ???? no a kdyz uz pouzivame tu hrubejsi mluvu tak to napisu asi takhle ...vesnice se kurev.ky zmenili od dob kdy v kazdem druhem baraku byli holubi slepice kralici prasata kozy atd. bouzel nekteri z vas si to porad nejsou schopni priznat a porad vidi ty negativa ze spousta holubaru zavrela chov do voliery....ale proc ?mozna proto ze jim nic jineho nezbyvalo a tenhle ten trend neni zalezitosti posleddnich treba peti let ale tohle trva uz zhruba polednich 15 ci 20 let ....tim ze holuba zavru do voliery neztrati volnost jen holub ale ztrati ji i holubar (kazdy si to preberte sami)....samozdrejme tim ze holub ma omezeny pohyb automaticky se zkrati a na pi.cu je mu delsi kridlo nebo postava tak to proste je a nejspis i v pristich letech i bude protoze tech volnych chovu bude ubyvat cim dal tim vic at se nam to libi nebo ne ....zkuste se projit po vasi vesnici ci primestske casti a presvedcit majtele aby se vzdalí anglickych travniku thuji bazenu a podobnych sraceek a zacali delat neco pro to jak to vypadalo treba v roce 1922 ..Hodne stesti PS: A tet vsichni do me

26.1.2020 22:18
jarsm

XXX.XXX.177.106

Vážení chovatelé, holubáři a kritikové …..všeho,
už jsem to tady psal několikrát. O polaření si můžeme v současné době jenom zdát. Kde chcete aby naši holubi polařili? Jestli MP a další holubi jsou schopni vylétnout alespoň do vletu voliéry je na nás chovatelích jaké jsme schopni jim vytvořit podmínky. Chovám MP černé šupinaté a černé MP, které pouštím každý den od 8 do setmění na volno. Mají možnost volného proletu po celý den. Vyhledávají nejvyšší střechy v okolí. Někteří i orlují. Mám pár pošťáků, kteří je strhnou i k proletu po okolí. Na klubových a celostátních výstavách dosahuji od 93 do 96 bodů. Co mohu chtít více? Chov mám na vesnici kde jsem jediný chovatel holubů. Co budu dělat až vedlejší dům koupí někdo, kterému budou mí holubi vadit? Zavřu je a nebudou mít možnost volného proletu? Budou ti holubi stejní nebo se změní ve vámi kritizované jedince? Choval jsem v šedesátých letech minulého století MP modré. Ano, modří vypadali jinak. Holubi byli skoro v každém baráku. Kdo by v té době krmil holuby!!! Moje babička říkala, že "sežerou" více než slepice a že jsou jim schopni vyklovat oči. Tak holubi létali na blízká pole, která byla nedaleko, a polařili. Pole po žních byla do konce žní nezorána a na podzim osetá nemořeným osivem. To se to polařilo! A polaření dnes? Ne nechci! A to nemluvím o dravcích, kteří mi sedí na vratech a čekají ….. Když to shrnu a přihlédnu k vámi kritizovanému šlechtění ke změně lepší - horší určitě dochází ale nespojujte to s nostalgií na polaření! Pokud existují plemena jako SB, které chováte ve vyhovujících podmínkách pro zachování jejich přirozených vlastností je to OK a díky. Kolik takových chovů je? Viz příspěvek Kouťáka.
S pozdravem, jarsm

26.1.2020 22:22
django

XXX.XXX.181.198

Kdo chce chvat na volno tak chová,kdo nechce hledá důvod proč to nejde!

26.1.2020 22:24

jaroslav69pokorny napsal(a):
Kvůli zkrácení a hlavám ničit MP tímto? Vždyť to přece jde výběrem ve vlastních řadách, ovšem trvá to déle.

Nádherná MODENA.

26.1.2020 22:26
jarsm

XXX.XXX.177.106

Citace: Ten by na speciálce klubu MP vzbudil pohoršení - vždyť on je tak dlouhý, a ten obojek tak dlouhý / modeny jej mají krátký / on by chtěl létat...to není ten správný do volier a specielních chovů dneška !
Ale takto vždy před zku.vením tzv. "šlechtiteli " moravský pštros vypadal... Konec citace... No v prvni rade by bylo dobre si uvedomit ze pokud by tech slechtitelu nebylo tak zadny moravsky pstros ani jine narodni plemeno by nebylo to jen tak na uvod ...mistre gary porad si stezujete na to ci ono ale porad jsem nevidel poradne fotky z vaseho chovu ...cim to je ?byl zmineny volierovy chov...no samozdrejme ze pro holuby vetsiny plemen to neni vhodne ale priznejme si kolik z nas ma tu moznost chovat na volno??? ja treba ne a tak proto se mam vzdat chovu ???? no a kdyz uz pouzivame tu hrubejsi mluvu tak to napisu asi takhle ...vesnice se kurev.ky zmenili od dob kdy v kazdem druhem baraku byli holubi slepice kralici prasata kozy atd. bouzel nekteri z vas si to porad nejsou schopni priznat a porad vidi ty negativa ze spousta holubaru zavrela chov do voliery....ale proc ?mozna proto ze jim nic jineho nezbyvalo a tenhle ten trend neni zalezitosti posleddnich treba peti let ale tohle trva uz zhruba polednich 15 ci 20 let ....tim ze holuba zavru do voliery neztrati volnost jen holub ale ztrati ji i holubar (kazdy si to preberte sami)....samozdrejme tim ze holub ma omezeny pohyb automaticky se zkrati a na pi.cu je mu delsi kridlo nebo postava tak to proste je a nejspis i v pristich letech i bude protoze tech volnych chovu bude ubyvat cim dal tim vic at se nam to libi nebo ne ....zkuste se projit po vasi vesnici ci primestske casti a presvedcit majtele aby se vzdalí anglickych travniku thuji bazenu a podobnych sraceek a zacali delat neco pro to jak to vypadalo treba v roce 1922 ..Hodne stesti PS: A tet vsichni do me

Byl jste se svým příspěvkem rychlejší. Souhlasím.
jarsm

26.1.2020 22:33
jarsm

XXX.XXX.177.106

django napsal(a):

Můžete mi sdělit návod jak to řešit se sousedy a dalšími, kterým vadí, že si můj holub sedne na jejich střechu nebo přeletí nad jejich bazénem?

26.1.2020 22:41

django napsal(a):

Jo jo a komu není shůry dáno v apatyce nekoupi 🙄

26.1.2020 22:47
django

XXX.XXX.181.198

Jo jo a komu není shůry dáno v apatyce nekoupi 🙄

jo jo moje řeč

26.1.2020 22:54

django napsal(a):
jo jo moje řeč

😉

26.1.2020 23:07

django napsal(a):
jo jo moje řeč

Bohužel se stále budu opakovat ....ne každý máme podmínky na volný chov ...já mám štěstí že na zahradě kde mám holuby mám sice super sousedy ale nicméně dělám denně 10-12 Hodinové směny kolem zahrady obchází strašidlo v počtu cca 4 až 6 koček běžně prolétá krahulik a z protějšího břehu za řekou se na mě směje pár hnízdících jestřábů ....jestli ti připadá že si jen hledám důvody proč nechávat na volno tak jsem nejspíš schizofrenik

26.1.2020 23:35
django

XXX.XXX.181.198

Jsou to pádné důvody. V chovu se ti daří i na zavřeno a bavi tě to a to je rozhodující chovu zdar! To nebylo nic proti tobě ani jiným úspěšným chovatelům vystavovatelům.

26.1.2020 23:50

django napsal(a):
Jsou to pádné důvody. V chovu se ti daří i na zavřeno a bavi tě to a to je rozhodující chovu zdar! To nebylo nic proti tobě ani jiným úspěšným chovatelům vystavovatelům.

Bohužel tak jak jsi to podal to tak vyznělo ale děkuju...tobě taky ať se daří !!chovu zdar !

27.1.2020 07:31
paskov244

XXX.XXX.200.184

Nechovám Moravské pštrosy , přesto bych rád napsal svůj názor na šlechtění a regenerační chovy.
Pokud budu regenerovat chov nebo si vymyslím novou kresbu vždy by měl z takového křížení vyjít finální holub totožný ze standardem plemene jestli tomu tak není ,tak to musí být kříženec . Někteří chovatele se do takovéto práce pustí aniž by měli jakékoli zkušeností z křížením a dědičnosti u holubů a to je cesta do pekla pro dané plemeno . Velký podíl na stavu národních plemen má vedení svazu , posuzovatelé , kluby . Posuzovatel jako jedinec to má opravdu složité nemůže na sto procent posoudit + - 50 plemen není to v jeho silách a tak se stává že holubi jsou posouzení tak nějak neutrálně ke spokojenosti všech Na místních výstavách budiž ale na okresních speciálních by se toto nemělo stávat . ( Jeden posuzovatel mi na dotaz proč udělil šampiona výstavy na vylukového holuba odpověděl vždyť jsme tu mezi sebou tak jsem to posoudil aby nikomu neublížil . Nato jsem se nedomluvil ani z klubem a proto jsem členství ukončil , na co by mi byl když takovouto věc podporuje .) Svaz by měl po konzultaci z klubem určit směr kterým se bude dané plemeno ubírat ,musí to být vždy projednáno i v klubu mezi jeho členy . Ze změnami v co nejkratší době seznámeni posuzovatelé a široká chovatelská základna .Na holuby kteří neodpovídají standardu
by se mělo na posuzovací lístek napsat - neodpovídá standardu do dalšího chovu vhodný .
Proč vhodný protože to může být F5 kde je podíl krve daného plemene 80% a jeho potomci můžou být finální odchov který odpovídá standardu .

Chovatelům kteří nejsou spokojeni ze stavem a směrem daného plemene doporučuji vstoupit do klubu daného plemene a tam svou ativitou ovlivnit směr šlechtění plemene .

chovu zdar

27.1.2020 14:43
jirinovak

XXX.XXX.168.105

Hnědý šupinatý ráz MP.

Na vyšlechtění použit king + šup. pštros.
Je to práce kolegy JANKA z Ořechova.

Já smekám, před jeho šlechtitelskou prací.

Na fotkách je holoubek 2019 z mého chovu.

JN

Něco dělat, má větší cenu, než kecy o odkazu předků, který máme předat dalším generacím.

27.1.2020 14:52
jirinovak

XXX.XXX.168.105

Žlutý šupinatý ráz MP

Několik výletků 2019

JN

27.1.2020 19:10
jo012810

XXX.XXX.101.35

Citace: "Něco dělat, má větší cenu, než kecy o odkazu předků, který máme předat dalším generacím. "

To mi tak trochu připomíná budovatelská léta a píseň Vyhrnem si rukávy. Bohužel stále platí, kdo nezná (a nectí) minulost, nemá budoucnost. A to rozhodně nepřeji žádnému národnímu plemeni. DF jsou o tom, aby se vyměňovaly názory a jak jsem psal, nechť si každý chová co se mu líbí, ale když se někde ztrácí základní vlastnosti plemene, pak jde asi o jiné plemeno, nééé. A o tom je toto vláko. Tito kříženci mají sice příbuznou kresbu, stejně jako český teplokrevník má dost znaků anglického plnokrevníka...

27.1.2020 19:10
KLIMEK PETR

XXX.XXX.14.170

jirinovak napsal(a):
Hnědý šupinatý ráz MP.

Na vyšlechtění použit king + šup. pštros.
Je to práce kolegy JANKA z Ořechova.

Já smekám, před jeho šlechtitelskou prací.

Na fotkách je holoubek 2019 z mého chovu.

JN

Něco dělat, má větší cenu, než kecy o odkazu předků, který máme předat dalším generacím.

Já nemám nic proti slechteni nové barvy atd ale vadí mi že se holuby zkracují a čím dál tím míň létají

27.1.2020 19:50
jirinovak

XXX.XXX.168.105

Žlutí rovní pštrosi.

Problém u tohoto barevného rázu je, že do nich dlouho nikdo nic nenakřížil.

Kdysi bylo využíváno křížení mezi jednotlivými barevnými varietami. Pak, při šlechtění čistoty barvy, svitu a lesku se přestalo používat.

Výsledek je ten, že nastupuje degenerace.

V některých chovech jsou problémy s odchovy.

A velký problém je s křivými prsními kostmi. (i při podávání gritů a vitamínů)
Což je jeden z prvních náznaků degenerace.

Pokud tuto barevnou varietu budou chtít její chovatelé předat dalším generacím musí ji něčím oživit.

JN

27.1.2020 19:53

KLIMEK PETR napsal(a):
Já nemám nic proti slechteni nové barvy atd ale vadí mi že se holuby zkracují a čím dál tím míň létají

Je pěkné že se chceš zapojit do diskuze ale tady to není vhodné.....

27.1.2020 22:05
2mazutak

XXX.XXX.6.110

jirinovak napsal(a):
Žlutí rovní pštrosi.

Problém u tohoto barevného rázu je, že do nich dlouho nikdo nic nenakřížil.

Kdysi bylo využíváno křížení mezi jednotlivými barevnými varietami. Pak, při šlechtění čistoty barvy, svitu a lesku se přestalo používat.

Výsledek je ten, že nastupuje degenerace.

V některých chovech jsou problémy s odchovy.

A velký problém je s křivými prsními kostmi. (i při podávání gritů a vitamínů)
Což je jeden z prvních náznaků degenerace.

Pokud tuto barevnou varietu budou chtít její chovatelé předat dalším generacím musí ji něčím oživit.

JN

zdravím taky se chov oživoval křížením kreseb,například sedlatí s koncovými,koncoví s plnobarevnými,červení se žlutými,žlutí i s černými.a pak se to vracelo do barvy,kterou chovatel preferoval.netřeba křížit s jinými plemeny.nesmí se jen do toho namíchat modrá,modrá lze použít jen do žlutých.je sice více odpadu,ale použitelného.

28.1.2020 09:22
davidch

XXX.XXX.6.10

Do žlutých je řekl bych vhodnější černá. Ch.

28.1.2020 17:38
M.stehno

XXX.XXX.71.179

Vzorek českého holuba a "" "" "" "moravských pštrosů?" "" "" "" Rakousko wels 2019.

28.1.2020 17:57
majowec

XXX.XXX.92.73

Jestli jsem koukal spravne, pan arab na videu ma taky pstrosy (10:30 a 21:30), jen pro srovnani :)

https://www.youtube.com/watch?v=tXDwCPhWjVQ

28.1.2020 20:59
davidch

XXX.XXX.6.10

M.stehno napsal(a):
Vzorek českého holuba a "" "" "" "moravských pštrosů?" "" "" "" Rakousko wels 2019.

Český holub už taky patří do skupiny slepičáků? Ch.

29.1.2020 06:34
M.stehno

XXX.XXX.71.179

davidch napsal(a):
Český holub už taky patří do skupiny slepičáků? Ch.

Co?? "proč by měl patřit do slepičáků.?!

29.1.2020 17:58
davidch

XXX.XXX.6.10

M.stehno napsal(a):
Co?? "proč by měl patřit do slepičáků.?!

Na té fotce už se tam pomalu blíží. Kolíbka, ještě zvýšit nohy a je tam. Tohle bych třeba já do káníka nikdy nedal a doporučuje se to vřele. Jinak ten černopruhý pštros se mi líbí. Ch.

29.1.2020 18:39
M.stehno

XXX.XXX.71.179

davidch napsal(a):
Na té fotce už se tam pomalu blíží. Kolíbka, ještě zvýšit nohy a je tam. Tohle bych třeba já do káníka nikdy nedal a doporučuje se to vřele. Jinak ten černopruhý pštros se mi líbí. Ch.

Nevypadal tak fotka klame. Kdyby byl takový mp jako je ten modrý černopruhy tak mp nechovám a chovám něco jiného např. Rysy.

29.1.2020 19:07
jirinovak

XXX.XXX.168.105

Tak dnes mi přišel časopis CHOVATEL.
A tam je na straně 19-21 článek o speciálce MP.
Nalistoval jsem okamžitě tyto stránky. A podíval se na fotky pštrosů

POLILA MĚ HRŮZA. KRÁTKÝ A ŠIROKÝ KOULE!!!!

NAJEDNOU JE VIDÍM OČIMA PANA BERANA A GARYHO.

DOUFÁM, ŽE SE MI TO ČASEM TROCHU ZLEPŠÍ.

Vaše příspěvky mají smysl. Minimálně máme o čem přemýšlet.
A omlouvám se za použití výrazu -KECY.

JN

29.1.2020 19:18
jirinovak

XXX.XXX.168.105

Mrzí mě, že na celostátní výstavě MP v Újezdu u Brna nebyl žádný šupinatý pštros v barvě červené, žluté, ani hnědé.

Doufám, že na evropské výstavě MP v BRNĚ to bude lepší.

JN

29.1.2020 19:23
davidch

XXX.XXX.6.10

M.stehno napsal(a):
Nevypadal tak fotka klame. Kdyby byl takový mp jako je ten modrý černopruhy tak mp nechovám a chovám něco jiného např. Rysy.

Fakt? Tak to máme docela odlišný vkus. O to je to holubářství taky pestřejší. Pštros je barevně a kresebně nádherný holub, ale poté co mi byl pro ně doporučen žebřík na slepice do budníků jsem usoudil, že tady je něco špatně. Ch.

29.1.2020 19:59
eddie

XXX.XXX.178.176

Je to opravdu k pláči co se tady dá vyplodit za fantasmagorie zvlášť od odborníků co pstrosy viděli jen na obrázku. Sám chovam modré bronzové kaprate. Samozřejmě byla barva přenesena z Modeny za to se vůbec nestydím u volacu především dnes snad není žádné čisté plemeno a další a další plemena benesaci, ostravské bagety a jiné. Hlouposti typu že Pstros neleta může vyplodit opravdu blázen, sám holubi pouštím na volno občas kvůli sousedům ale lítají dobře prohání se s Prazakama, pošťák to sice není ale lítat umí.

29.1.2020 22:28
M.stehno

XXX.XXX.71.179

eddie napsal(a):
Je to opravdu k pláči co se tady dá vyplodit za fantasmagorie zvlášť od odborníků co pstrosy viděli jen na obrázku. Sám chovam modré bronzové kaprate. Samozřejmě byla barva přenesena z Modeny za to se vůbec nestydím u volacu především dnes snad není žádné čisté plemeno a další a další plemena benesaci, ostravské bagety a jiné. Hlouposti typu že Pstros neleta může vyplodit opravdu blázen, sám holubi pouštím na volno občas kvůli sousedům ale lítají dobře prohání se s Prazakama, pošťák to sice není ale lítat umí.

Zbytečně si myslím přeháníte. Jeden př. Z východočeské pobočky který dělá černé supinate tak má za rok min 7 ks od páru jeden z nej. Chovatelů u nás! . V časopise chovatel jsou takové zkreslené fotky. Určitě to tak nebylo. Přijeďte se podívat na evropskou výstavu mp v prosinci a uvidíte . Moje černá holubice když mi u letěla litala i po okolních vesnicích cca 3 km ode mě. I tato holubice byla velmi dobře ohodnocena na spec. Výstave Vych. Č. Pobočky a dokáže lítat.

30.1.2020 08:06
jo012810

XXX.XXX.101.35

jirinovak napsal(a):

JN

Omluvu přijímám a vážím si sebereflexe. V mých příspěvcích šlo přesně o zamyšlení se a zanalyzování dopadu křížení, aby MP zůstal moravským pštrosem. Ale jak stále píši, každý ať chová to co se mu líbí, ale ať to správně pojmenovává...Vážím si všech chovatelů holubů, kteří holubaří tak, aby udrželi to co bylo jedinečného a to zejména na našich národních plemenech. Jako každý člověk mám určité priority, ke kterým patří preference přirozené imunity a pokud to okolnosti dovolí, tak i volný chov holubů.....A z těchto priorit vycházejí všechny mé diskusní příspěvky.

3.2.2020 19:19
gary

XXX.XXX.24.218

jirinovak napsal(a):

JN

To je realita - část chovu zejména v černé,žluté, modré a modré kapraté již připomíná polomodeny- vysoká široká čela klenutá dopředu, silný krátký klínovitý zobák, krátký obojek, široká hruď a krátké zadní partie. U červených je trochu problém- asi nebyl k dispozici červený gazzi moden....
To oproti nim vypadají šupinatí a šupkatí MP jako zapomenutí i když loni na výstavě v Lysé již byli tito o hodně větší než dosud....Taky hned to bylo vidět na bodech...
Když si vzpomenu na vzorník, který je dílem vývojem přepracovaný, tak vidím tu rozporuplnost :
Původně užitkový holub silnějšího polního typu, s kratší zádí a vyváženými tělesnými tvary, široká a hluboká hruď přesahuje před ohbí křídel, s typickou pštrosí kresbou a vysoce prošlechtěnými, hlubokými, svitnými barvami a přesně definovanými lesky. Typologické znaky postavy jsou stejně důležité jako barva opeření a kresba.¨
To je : užitkový holub polního typu s "kratší zádí,širokou a hlubokou hrudí " - kdo kdy viděl holuba polního typu s krátkou zádí těžkého 750g !!!To je konstrukce ! holub s dobrými orientačními a letovými schopnostmi, plodností a péčí o odchov.
Takže není divu že plodnost rapidně poklesla, uzavřeni ve volierách ztrácí prsní svalstvo a imunitu...

3.2.2020 20:29

gary napsal(a):
To je realita - část chovu zejména v černé,žluté, modré a modré kapraté již připomíná polomodeny- vysoká široká čela klenutá dopředu, silný krátký klínovitý zobák, krátký obojek, široká hruď a krátké zadní partie. U červených je trochu problém- asi nebyl k dispozici červený gazzi moden....
To oproti nim vypadají šupinatí a šupkatí MP jako zapomenutí i když loni na výstavě v Lysé již byli tito o hodně větší než dosud....Taky hned to bylo vidět na bodech...
Když si vzpomenu na vzorník, který je dílem vývojem přepracovaný, tak vidím tu rozporuplnost :
Původně užitkový holub silnějšího polního typu, s kratší zádí a vyváženými tělesnými tvary, široká a hluboká hruď přesahuje před ohbí křídel, s typickou pštrosí kresbou a vysoce prošlechtěnými, hlubokými, svitnými barvami a přesně definovanými lesky. Typologické znaky postavy jsou stejně důležité jako barva opeření a kresba.¨
To je : užitkový holub polního typu s "kratší zádí,širokou a hlubokou hrudí " - kdo kdy viděl holuba polního typu s krátkou zádí těžkého 750g !!!To je konstrukce ! holub s dobrými orientačními a letovými schopnostmi, plodností a péčí o odchov.
Takže není divu že plodnost rapidně poklesla, uzavřeni ve volierách ztrácí prsní svalstvo a imunitu...

Doufám že nemusím uvádět o jakou citací a z které knihy pochází ....

4.2.2020 08:48
holubisemerad

XXX.XXX.249.253

Mayers Lexikon 1878

Petr Bublák- Moravský pštros 1918 orginál.

4.2.2020 22:01
holubi

XXX.XXX.252.167

každé plemeno vychází z křížení.

5.2.2020 17:50
gary

XXX.XXX.24.218

holubi napsal(a):
každé plemeno vychází z křížení.

kdy to křížení skončí ? Snad už máme ca 50 let vyšlechtěného holuba, tak nač dál vytvářet nové barevné rázy či upravovat stále dokola současný typ- to jen tříští počty potenciálních chovatelů jednotlivých barev. rázů....nakonec nebudou ani mít to s kým křížit...nebo poslední pár z každého druhu zkříží s posledním párem jiného druhu ? To bude ten Euroholub !

5.2.2020 18:27

Ja mám takový názor na to šlechtění . Že se neměl holub skální šlechtit . Měl se nechat takový jaky byl a chovat ho v čisté formě . Čím víc se šlechtí tím viíc je to nachylné na nemoce a není to co to bejvalo . To co máme doma v holubníkách to je přešlechtěný holub skalní různými směry .

5.2.2020 18:44
M.stehno

XXX.XXX.71.179

gary napsal(a):
kdy to křížení skončí ? Snad už máme ca 50 let vyšlechtěného holuba, tak nač dál vytvářet nové barevné rázy či upravovat stále dokola současný typ- to jen tříští počty potenciálních chovatelů jednotlivých barev. rázů....nakonec nebudou ani mít to s kým křížit...nebo poslední pár z každého druhu zkříží s posledním párem jiného druhu ? To bude ten Euroholub !

A jak by jste chtěl zabránit degeneraci. Když by jste nechtěl nic dávat do holubů tak by, vám do pár let, svěsil křídla atd.

5.2.2020 18:58

gary napsal(a):

To je : užitkový holub polního typu s "kratší zádí,širokou a hlubokou hrudí " - kdo kdy viděl holuba polního typu s krátkou zádí těžkého 750g !!!To je konstrukce ! Co takhle odpovědět na tohle ?dostal jste padne dvě reakce !

10.2.2020 19:17
tono

XXX.XXX.23.24

10.2.2020 19:52
raspic

XXX.XXX.209.125

tono napsal(a):
A co takhle chocholatý pštros ?

Jo jo kamarád chová MP a občas mu tam nějaký taky vypadne.

10.2.2020 20:01
M.stehno

XXX.XXX.241.249

tono napsal(a):
A co takhle chocholatý pštros ?

Dříve byl.

10.2.2020 21:08
jery

XXX.XXX.230.14

Ano dříve takzvaný Olomoucký pštros. Kdo ho měl v Přerově na burze. Nemáte kontakt.

11.2.2020 07:09
tono

XXX.XXX.23.24

jery napsal(a):
Ano dříve takzvaný Olomoucký pštros. Kdo ho měl v Přerově na burze. Nemáte kontakt.

Nemám. Myslím,že se neprodal.

11.2.2020 09:42
KLIMEK PETR

XXX.XXX.14.170

To já bych ho koupil hned je to hezký holub

20.4.2020 19:22
davidch

XXX.XXX.6.10

jirinovak napsal(a):
Něco z historie

Takový trochu káník, ale dneska bych takového taky nechtěl. Takový zlatý střed je nejlepší. Ch.

20.4.2020 20:31
M.stehno

XXX.XXX.241.249

davidch napsal(a):
Ten pasuje mému oku. Ch

Naprosto normální dnešní pštros.

Neregistrovaný uživatel

12.6.2020 14:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.162.16

gary napsal(a):

Achjo, MP jsem znal ze starých knížek jako vitální polařící plemeno, ten dnešní by mi ale na statku nepřežil. I káník by měl problém a abych se pomalu začal bát o slezského barevnohlávka. Dělení na výstavní typ a standart.. to zní zajímavě

12.6.2020 20:19
paskov244

XXX.XXX.200.184

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Achjo, MP jsem znal ze starých knížek jako vitální polařící plemeno, ten dnešní by mi ale na statku nepřežil. I káník by měl problém a abych se pomalu začal bát o slezského barevnohlávka. Dělení na výstavní typ a standart.. to zní zajímavě

Tak to jste Moravského pštrosa neznal vůbec. Protože něco číst v knize nebo chovat je veliký rozdíl. Vývoj jde kupředu jak v chovatelství tak i v jiných oborech , To neovlivní nikdo a jedinec nebo jedinci už vůbec ne . Polařící holubi nejsou i proto že technologické postupy v zemědělství se postupem času natolik změnili že by na poli stejně nic nenašli , nebo by přišli domů přiotráveni . Pamatuji tak před možná třiceti léty za rok jsem míval třetinu přiotávených holubů . Právě kolem této doby se začali holubi stěhovat rychlejším tempem než dřív do voliér .Starší holubaři si tuto dobu jistě dobře pamatují . já tedy ano během tří až pěti let se holubi z poli vytratili tam kde bývali i několik set holubů bylo torzo dvaceti kusů . Nechtějte ať vám holuby polaří to by určitě nebylo dobré , Zkuste ale chovat holuby co budou létat kolem domu v hejnu . Myslím že holub ať je to jakékoli plemeno do voliéry nepatří . Je zbytečné naříkat jak to bylo kdisy a jak je dnes všechno špatně Udělejte pro to ab se holubi dostali na střechy i vy něco ............ třeba zítr otevřte volieru ,

Neregistrovaný uživatel

12.6.2020 22:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.74

Já souhlasím, doba jde dopředu. Remízy rozorané, v polích už nic nežije, technologie jsou stále více nekompromisní. Stará plemena jaká byla postupně zaniknou.. Jen přihlížet, nebo těm buchtám otevřít voliéru.. škoda mluvit. Dnešní MP zkrátka už není pro mě.

13.6.2020 00:14

Já souhlasím, doba jde dopředu. Remízy rozorané, v polích už nic nežije, technologie jsou stále více nekompromisní. Stará plemena jaká byla postupně zaniknou.. Jen přihlížet, nebo těm buchtám otevřít voliéru.. škoda mluvit. Dnešní MP zkrátka už není pro mě.

Vážený příteli Moravský pštros jakého jste znal z knih a obrázků v nich,už tehdá neodpovídal v mnoha směrech které se uváděli buď ve vzorníku nebo právě v těch knihách ....píšete ve svém příspěvku něco o buchtach ... V knize z roku 1974 se píše že ideální váha MP se pohybuje mezi 600-800 g což dnešní holubi naprosto splňují tak jaké buchty ?to že spousta holubů skončila ve voliérách je hlavně problém dnešní společnosti která nerada toleruje něco živého ve svém okolí vždyť není nic lepšího než mít anglický trávník na něm robotickou sekačku pár thuji a hlavně bazén ! (ironie)

Neregistrovaný uživatel

13.6.2020 06:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.171.226

To jsem se zase do něčeho pustil, boj s větrnými mlýny.. jistě, vždy se najde něco s čím je člověk nespokojený. Ono nejde jen o váhu, stačí se na to zvíře podívat- měl to být schopný užitkový holub, který se o sebe dovede postarat. Možná jde i o povahu která už dnes jde do háje, temperament, ale asi i poměr svalstva a tuku.. nevím jak to říct, jsou to takové měkoty co budou rádi když se ráno vyškrábou na střechu a večer dolů. Jde to jiným směrem než bych si představoval. Nelíbí se mi že jsou pomalu vyšší než dlouzí, celkový zjev. Ale nechci se nikoho dotknout, do voliéry na výkrm skvělí.

13.6.2020 12:26

To jsem se zase do něčeho pustil, boj s větrnými mlýny.. jistě, vždy se najde něco s čím je člověk nespokojený. Ono nejde jen o váhu, stačí se na to zvíře podívat- měl to být schopný užitkový holub, který se o sebe dovede postarat. Možná jde i o povahu která už dnes jde do háje, temperament, ale asi i poměr svalstva a tuku.. nevím jak to říct, jsou to takové měkoty co budou rádi když se ráno vyškrábou na střechu a večer dolů. Jde to jiným směrem než bych si představoval. Nelíbí se mi že jsou pomalu vyšší než dlouzí, celkový zjev. Ale nechci se nikoho dotknout, do voliéry na výkrm skvělí.

Já vás naprosto chápu nicméně pořád hledíte do minulosti : měl to být užitkový holub který se sám o sebe postara ...tahleta doba už je dávno pryč holubi se z větší části chovají pro okrasu ne pro užitek 😉

22.8.2020 17:02
kropenky

XXX.XXX.11.131

Naprosto s Vaším názorem souhlasím, problém mnoha chovů není ani tak v MP, ale spíše v zemědělství a celkově v přístupu veřejnosti k holubům. Já po těžkém rozhodování nechal své holuby na pospas v téměř divokém chovu. Dnes po několika letech snahy konečně vyletí z místa na střechu stodoly (cca 6 m vysoko), zaletí si na pole a prostě konečně zase "létají". Nejsou to sice výstavní kusy ani závodníci, ale jejich chovatelská hodnota je pro mě nevyčíslitelná...

23.8.2020 19:20
jo012810

XXX.XXX.101.35

kropenky napsal(a):
Naprosto s Vaším názorem souhlasím, problém mnoha chovů není ani tak v MP, ale spíše v zemědělství a celkově v přístupu veřejnosti k holubům. Já po těžkém rozhodování nechal své holuby na pospas v téměř divokém chovu. Dnes po několika letech snahy konečně vyletí z místa na střechu stodoly (cca 6 m vysoko), zaletí si na pole a prostě konečně zase "létají". Nejsou to sice výstavní kusy ani závodníci, ale jejich chovatelská hodnota je pro mě nevyčíslitelná...

Tomuto způsobu fandím tam, kde je to možné (sousedi atd). Je tu další vlaštovička, která si může "sednout" na stejný drát k SB...Možná jou i další chovatelé, kteří hledí do zpětného zrdcátka, aby mohli jezdit i v před.

24.8.2020 06:58
jirinovak

XXX.XXX.136.70

Citace kolegy KROPENKY

Já po těžkém rozhodování nechal své holuby na pospas v téměř divokém chovu.

Na fotkách vidíme MP žlutého.

Mám jen technickou poznámku.

Žlutá recesivní barva, je pro téměř divoký chov, nejhorší varianta. Má mnohem větší smáčivost peří, než ostatní barvy. A po prudkém dešti, mohou mít holubi problém s vylétnutím do holubníku.

JN

24.8.2020 09:39
kropenky

XXX.XXX.11.41

jirinovak napsal(a):
Citace kolegy KROPENKY

Já po těžkém rozhodování nechal své holuby na pospas v téměř divokém chovu.

Na fotkách vidíme MP žlutého.

Mám jen technickou poznámku.

Žlutá recesivní barva, je pro téměř divoký chov, nejhorší varianta. Má mnohem větší smáčivost peří, než ostatní barvy. A po prudkém dešti, mohou mít holubi problém s vylétnutím do holubníku.

JN

S tím jsem se zatím nikdy nesetkal. Zároveň nutno ale dodat, že když se něco "žene", tak holubi jsou schovaní pod střechou nebo naopak na ní a probírají si peří. Návrat v prudkém dešti jsem nikdy nezaznamenal. Problém s výše uvedeným jsem měl jednu dobu zejména u modrých MP, ale to bylo spíše povahou konkrétních jedinců. Možná by to nejlépe dokazovaly čejky.. černé a modré v dešti normálně létají, ale žluté jsou schované. Žlutá je prostě "moje" barva, takže ať to mají tak nebo onak na holubníku budou vždy nejpočetnější..

24.8.2020 11:21
jirinovak

XXX.XXX.136.70

Já po bouřce občas nějaké zmoklé holoubě večer najdu na dvoře na zemi. (BN i MP).

Ať se vám chov žlutých holubů, kteří ještě umí, a mohou létat, daří.

JN

15.11.2020 19:38
gary

XXX.XXX.10.38

Padla bída na kozáky i holubáře
Korona letos decimuje holubářství více než ptačí chřipka, stačí se podívat na inzerci moravských pštrosů- i chovatelé Specielních nebo Plemenných chovů mají problém prodat..žluté, červené, černé ,i červené šupinaté , černošupinaté , modré , dokonce i nově vyšlechtěné rázy modré bronzově kapraté...- na nich je nádherně vidět ten původ z modeny...
Pořád si říkám,proč někteří šlechtitelé tedy nevyšlechtí kingy v kresbě gazi - to by bylo po problému s terminologií , a nemusely by míchat do MP...
Kdo by chtěl slepičáka, měl by kinga...a pštrosi by mohli zase lítat...

15.11.2020 21:45
Tom.13

XXX.XXX.103.246

Dobrý den mohu se zeptat, zda je bílá letka a křídle pštrosů dědičná na jejich potomstvo? nebo bílá pírka v zádech? popř. zda je zařazovat do chovu. Děkuji

15.11.2020 22:48
M.stehno

XXX.XXX.76.175

Tom.13 napsal(a):
Dobrý den mohu se zeptat, zda je bílá letka a křídle pštrosů dědičná na jejich potomstvo? nebo bílá pírka v zádech? popř. zda je zařazovat do chovu. Děkuji

Podle toho jak bílá letka. Bílá pírka nevadí ale je spíše lepší pokud nejsou nesmí být flek

15.11.2020 23:22
Tom.13

XXX.XXX.103.246

když roztáhnu křídlo tak je jedna letka bílá.

18.11.2020 07:53
jirinovak

XXX.XXX.136.70

Tom.13 napsal(a):
když roztáhnu křídlo tak je jedna letka bílá.

Jednotlivá bílá pera v letkách, se u MP dobře přenáší na potomstvo.
Někdy se dědí ob generaci. (Z táty na vnuka)

JN

18.11.2020 15:20

gary napsal(a):
Něco z mých výletků

30.1.2021 15:31
gary

XXX.XXX.44.205

Viz Chovatel 2/2021:
Tak "šlechtění " MP pokračuje dál,
chovatel se zaměřil hlavně na typ a šel cestou různého křížení ! / na jaký typ ?...masový ?/
dokonce v baště MP ve Východních Čechách se "osvědčilo křížení MP s gigantem,který je velmi tvárný a přenáší do chovu dobrý typ a lehce se na něj přenese barva a lesk MP ". Pak ale šlechtitel zrušil chov " z důvodu malé chovatelské základny a tudíž nemožnosti získání nové kvalitní krve" - to jde o národní plemeno v základní barvě černé !!!
Chovatel choval MP červené, černé, černé-šupinaté - ty ale v typu byli příliš normální - a tak došlo na žluté - ti jsou velcí, těžcí a nelétaví-tzn." v typu "
soumrak bohů----

30.1.2021 17:27
To.V

XXX.XXX.107.114

Pane Gary , zkuste taky něco napsat, nějaký článek do Chovatele, když jste chovatel Moravských pštrosů a nejste zastáncem nového šlechtění. Každému se lehce kecá ale málokdo tak činí!!!!

30.1.2021 18:36
M.stehno

XXX.XXX.76.235

Zdravím,
Pane, prosím aby jste si článek přečetl více pozorně. Př. Tezner choval červené více 30 let, černé šup 8 a více jak 10 let černé. Pokud by jste si článek přečetl pozorně, zjistil by jste, že chovatel nezrušil černé supinate kvůli starému typu, zrušil proto-protože právě z velkého typu se přešlo na drobné kreslené holuby takže přímo naopak. Prosím doporučoval bych zajet k nějakému chovateli který chová mp volně. Mému kamarádu jsem přivezl všechny barvy mp a právě nejlépe lítali žlutí. Pokud vím tak žluté jste neměl tak nevím proč zde píšete takové nesmysly. Červené a černé šup zrušil hlavně kvůli pracovní vytíženosti neboť byl přes týden pryč a o chov se mu musela starat rodina. Co se to zlepšilo začal chovat černé. Ty "křížence" z giganta dle vás mám já doma protože mám po něm chov černých. Mohu poslat foto. Možná by jste se divil.!
Nevím co jste chtěl naznačit tím soumrak bohů a upřímně je mi to úplně jedno. Žluté chová posledních pár let a na to jak je dělá krátce je má ve vysoké kvalitě.

S pozdravem M. S.

Počkejte si na jiné články očekávám od vás mnoho příspěvků. 😀.
Myslím že pro vás by nebylo nic jednoduššího než si vytvořit staromoravskeho pštrosa. Třeba by dosáhl velké popularity, ale to by jste vlastně musel šlechtit takže by jste byl šlechtitel a to vy vlastně nejste a ani nebudete .
Omlouvám se za upřímnost.
Chovu zdar!

30.1.2021 19:07
jo012810

XXX.XXX.101.35

Největší a nejdelší práce je při selekci a šlechtění vlastností a jejich udržení. A ty měl moravský pštros stejně, jako slezký barevnohlávek, dané. Našlechtit k těmto vlastnostem jinou postavu, či barvu je velmi problematické. Vlastnosti se ztrácejí rychle při šlechtění barev a postav, jejich obnova je obtížná a časově na více životů. Nicméně, každý holubář má své priority a ty si sám určuje a sleduje, jak se mu daří je dosáhnout. Osobně se domnívám, že pokud se ztratí vlastnosti, již by se zvíře mělo jmenovat jinak. Ale jistě jiný názor plně respektuji. Je to věcí určitého chovatelského citu a vkusu.

31.1.2021 08:30
gary

XXX.XXX.44.205

M.stehno napsal(a):
Zdravím,
Pane, prosím aby jste si článek přečetl více pozorně. Př. Tezner choval červené více 30 let, černé šup 8 a více jak 10 let černé. Pokud by jste si článek přečetl pozorně, zjistil by jste, že chovatel nezrušil černé supinate kvůli starému typu, zrušil proto-protože právě z velkého typu se přešlo na drobné kreslené holuby takže přímo naopak. Prosím doporučoval bych zajet k nějakému chovateli který chová mp volně. Mému kamarádu jsem přivezl všechny barvy mp a právě nejlépe lítali žlutí. Pokud vím tak žluté jste neměl tak nevím proč zde píšete takové nesmysly. Červené a černé šup zrušil hlavně kvůli pracovní vytíženosti neboť byl přes týden pryč a o chov se mu musela starat rodina. Co se to zlepšilo začal chovat černé. Ty "křížence" z giganta dle vás mám já doma protože mám po něm chov černých. Mohu poslat foto. Možná by jste se divil.!
Nevím co jste chtěl naznačit tím soumrak bohů a upřímně je mi to úplně jedno. Žluté chová posledních pár let a na to jak je dělá krátce je má ve vysoké kvalitě.

S pozdravem M. S.

Počkejte si na jiné články očekávám od vás mnoho příspěvků. 😀.
Myslím že pro vás by nebylo nic jednoduššího než si vytvořit staromoravskeho pštrosa. Třeba by dosáhl velké popularity, ale to by jste vlastně musel šlechtit takže by jste byl šlechtitel a to vy vlastně nejste a ani nebudete .
Omlouvám se za upřímnost.
Chovu zdar!

Můj názor je, že nemá smysl v této době se pokoušet bojovat s větrnými mlýny, na to jsem dost starý , proto také nejsem členem klubů, protože vím, že jim není pomoci....jsou to vesměs mrtvé organizace, finančně slabé , s pasívní přestárlou členskou základnou, delegovali veškerou svoji vůli na pár agilních představitelů a nechají se vést jak ovce ,kam jim řeknou, že mají jít, tam jdou - jednou na východ, podruhé stejně naivně na západ ,upraví se standart dle módy, navíc tato doba ohrožuje holubářství dvojnásobně- nepříznivý demografický vývoj povede v následujících letech k vymírání velké části členské základny /při průměrném věku členstva 70 let .../ a dále toto vše může urychlit současná epidemie Covidu - takže je otázka : pro koho se tady angažovat ? Nakonec tu zbydou torza chovatelů a ti nebudou stejně mít kde brát novou krev / když už dnes chovatel z Lukavic zrušil chov černých MP z důvodu malé chovatelské základny !/
takže chovejme si všichni co chceme, vždyť je to jen nám pro radost , pro ostatní je to nesmysl a užijme si poslední dekádu holubaření, než to skončí !
S přáním pevného zdraví a radosti z holubů JH

31.1.2021 09:08
M.stehno

XXX.XXX.164.34

gary napsal(a):
Můj názor je, že nemá smysl v této době se pokoušet bojovat s větrnými mlýny, na to jsem dost starý , proto také nejsem členem klubů, protože vím, že jim není pomoci....jsou to vesměs mrtvé organizace, finančně slabé , s pasívní přestárlou členskou základnou, delegovali veškerou svoji vůli na pár agilních představitelů a nechají se vést jak ovce ,kam jim řeknou, že mají jít, tam jdou - jednou na východ, podruhé stejně naivně na západ ,upraví se standart dle módy, navíc tato doba ohrožuje holubářství dvojnásobně- nepříznivý demografický vývoj povede v následujících letech k vymírání velké části členské základny /při průměrném věku členstva 70 let .../ a dále toto vše může urychlit současná epidemie Covidu - takže je otázka : pro koho se tady angažovat ? Nakonec tu zbydou torza chovatelů a ti nebudou stejně mít kde brát novou krev / když už dnes chovatel z Lukavic zrušil chov černých MP z důvodu malé chovatelské základny !/
takže chovejme si všichni co chceme, vždyť je to jen nám pro radost , pro ostatní je to nesmysl a užijme si poslední dekádu holubaření, než to skončí !

Doporučuji dojet si do Lukavice a pohovořit s př. Teznerem popř. I se mnou(myslím že to nemáte tak daleko) . Menší chovatelská základna byla jedním z více důvodů. +jeho chov stále žije a to u mě kde mám valnou většinu jeho chovu. Jak se píše v článku černé předal mě a sám začal chovat žluté. Doporučuji aby jste také něco napsal do nějakého časopisu, protože co některý člověk napíše je hned špatně +na ifaune a hned s !. Je potřeba přestat kritizovat a něco pro to udělat. Jak jsem již napsal znám asi jen vás, který prosazuje starý typ, a proto doporučuji - zkuste si ten stary typ vytvořit. Nebude to ani moc těžké. Zajímavé je že něco jiného tu píšete a jinak se chováte. Inzerujete holuby po rodičích 94-95, tedy těžko starý typ. Pokud se dobře pamatuji na výstavě ve Vlčí Habřině (dle vás nejhorší výstavy světa) se vám pokud vím líbili právě ty silné velké kusy...

1.2.2021 20:00
tauben

XXX.XXX.43.18

gary napsal(a):

no nezlobte se na mne, ale že nejste v klubu jak píšete ,no ani nemůžete ,myslím si dobře že ani nejste člen svazu a své holuby vystavujete na jiného přítele z jiné ZO??!!!!. Ano chovejme si každý co chceme ,vůle klubu a chovatelů ,kteří k tomu mají co říct je takovéto rozhodnutí šlechtitelského cíle ,pokud s tím máte problém chovejte si staré typy pštrosů, v tom přece neni problém, ale jak píše mladej proč s tím pořád otravujete a pokud opravdu toto myslíte jinak přihlaste se do svazu ,do klubu a dělejte něco a vaše stále komentáře že je vše na...,a že to vše stejně skončí atd jsou unavující ..myslím že díky těm mladým dravcům co to mají v srdíčku tu ještě chvilku holubařit budeme i když třeba nebude komu co prodat ..to je život...

2.2.2021 05:49
KLIMEK PETR

XXX.XXX.94.166

dobré bude když si vyšlechtíte starý typ např. křížením MP x ČČ a zkusit ustálit kresbu a je to potom si najděte někoho kdo má stejný cíl s nima si třeba prohazujte chov. materiál a mužete to probírat s ním a nemusíte to psát na diskusi

3.2.2021 05:48
jirinovak

XXX.XXX.168.105

To.V napsal(a):
Pane Gary , zkuste taky něco napsat, nějaký článek do Chovatele, když jste chovatel Moravských pštrosů a nejste zastáncem nového šlechtění. Každému se lehce kecá ale málokdo tak činí!!!!

Souhlas s Tomášem.

Michael Stehno napsal krásný článek do Chovatele, který mě zaujal víc, než články zkušených holubářských odborníků, publikovaných ve stejném časopise.
Zaslouží si náš obdiv a pochvalu. Dospívá nám tu před očima PAN holubář.

Kolego díky. A piš dál.

JN

3.2.2021 06:32
jirinovak

XXX.XXX.168.105

Posílám část článku o chovu Československého vlčáka (moje nejstarší dcera ho má)

JAK PODOBNÁ DISKUSE O ŠLECHTITELSKÉ PRÁCI, KTERÁ NIKDY NEKONČÍ !!!!!

Opravdovým lékem na oslabenou a málo vitální populaci je jen tzv. přilití krve – regenerace. V chovech psů a hospodářských zvířat běžně užívaný způsob plemenitby.
U psů se využívá přilití nových genů zvířat fenotypově podobných danému plemeni. Někdy se jedná o křížence doslova sbírané na ulici. Jindy o jiné, ale svými vlastnostmi podobné čistokrevné plemeno. Za určitých okolností se může použít i plemeno fenotypově odlišné s dobře upevněným konkrétním znakem, který chceme do stávajícího plemene vnést. Pak je ale práce s odselektováním nežádoucích znaků podstatně zdlouhavější a složitější. Je to práce s nejistým výsledkem na několik generací pro zkušené chovatele. Ten, kdo se do regenerace pustí, zaslouží úctu a ne posměch.
V dalším chovu musí pokračovat jen ta zvířata, která nesou znaky daného plemene. Pokud se správnou selekcí udrží požadovaný fenotyp, za 4 až 5 generací by nemělo být přilití krve na populaci patrno. Za 4 generace uznává FCI typická zvířata s předky zapsanými v registru za čistokrevná a zvířata dalších generací mají již řádné rodokmeny. S novými geny přichází ale i tolik potřebné osvěžení krve a příslib lepšího zdraví budoucím generacím.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Fanatismus, honba za „čistotou rasy“ a neznalost principů šlechtění plemen by nemělo mít v chovu psů své místo. Takoví lidé svým přístupem a neznalostí vážně ohrožují stav a kvalitu populací.

Čistota rasy neexistuje, všechna plemena vznikla křížením jiných plemen a následnou šlechtitelskou prací, která nikdy nekončí
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tím nejhorším pro každé plemeno jsou však chovatelé, kteří nechovají vůbec. Takzvaných radilů mají však všechna plemena dostatek. Radit umí každý.
A pokud někdo chce cosi a kohosi zachraňovat, nechť sám osobně zachraňuje, chová, dává do chovu svůj čas, peníze, um a posléze štěňata dobře umísťuje. Chovatelé, jejichž zvířata neexistují a nebo o jejich zvířatech nikdo nic neví, nejsou nikde vidět a do dalšího chovu se nevrací, nejsou jednoduše chovatelé.

3.2.2021 08:24
jo012810

XXX.XXX.101.35

Pan Novák asi přehlédl to podstatné (alespoň podle mne) o šlechtění v článku o československém vlčákovi...Někdy se jedná o křížence doslova sbírané na ulici. Jindy o jiné, ale svými vlastnostmi podobné čistokrevné plemeno. Za určitých okolností se může použít i plemeno fenotypově odlišné s dobře upevněným konkrétním znakem, který chceme do stávajícího plemene vnést....Konec citace. To důležité slůvko je zde VLASTNOSTI. A na to upozorňuji stále, ale nemám problém s tím, když někdo chce šlechti a a změnit něco, co je pak vlastně něčím úplně jiným. A tím nechci nijak poškodit p. Nováka, či jiné, kteří mají odlišný názor. To připomínám jen obecně a znovu opakuji, že jen chovatelský cit by měl zabránit tomu, aby změněné plemeno se jmenovalo stejně, jako to původní. A opět připomínám, že každý může šlechtit a chovat co se mu líbí a nikomu nic nevnucuji, jen v diskusi projevuji svůj názor. Diskuse je o výměně názorů, s kterými mohu, či nemusím souhlasit. To co rozhodně diskuse není, je neargumentace názorů a napadání, případně zesměšňování diskutujícího.

3.2.2021 10:29
jirinovak

XXX.XXX.168.105

jo012810 napsal(a):
Pan Novák asi přehlédl to podstatné (alespoň podle mne) o šlechtění v článku o československém vlčákovi...Někdy se jedná o křížence doslova sbírané na ulici. Jindy o jiné, ale svými vlastnostmi podobné čistokrevné plemeno. Za určitých okolností se může použít i plemeno fenotypově odlišné s dobře upevněným konkrétním znakem, který chceme do stávajícího plemene vnést....Konec citace. To důležité slůvko je zde VLASTNOSTI. A na to upozorňuji stále, ale nemám problém s tím, když někdo chce šlechti a a změnit něco, co je pak vlastně něčím úplně jiným. A tím nechci nijak poškodit p. Nováka, či jiné, kteří mají odlišný názor. To připomínám jen obecně a znovu opakuji, že jen chovatelský cit by měl zabránit tomu, aby změněné plemeno se jmenovalo stejně, jako to původní. A opět připomínám, že každý může šlechtit a chovat co se mu líbí a nikomu nic nevnucuji, jen v diskusi projevuji svůj názor. Diskuse je o výměně názorů, s kterými mohu, či nemusím souhlasit. To co rozhodně diskuse není, je neargumentace názorů a napadání, případně zesměšňování diskutujícího.

Máte pravdu.
Ale já se tady a teď nechtěl nikoho dotknout, ani nikoho zesměšnit.

Celé je to citace článku !!!!!!!!

Jen mě překvapilo, jak se to hodí k naší diskuzi.

JN

3.2.2021 13:30
gary

XXX.XXX.44.205

jo012810 napsal(a):

A vo tom to je :
když někdo šlechtí plemeno křížením s jinými plemeny, buď by měl sledovat dodržení vlastností toho plemene,tzn. těch hlavních - ne jen jediného - vzhledu !! takže u psů "nešlechtí jen na vzhled" tak, že nepoužijí na německého ovčáka afgánského chrta, protože ten rychle dožene pachatele ani nepoužijí pudla, protože má pěknou srst a taky se dá drezúrovat !
Ale hlavně když vyšlechtili nového křížence z vlka a n. ovčáka, nedali mu název Německý ovčák, i když se mu vzhledem podobá jako moden gazi pštrosovi , ale museli to nové plemeno pojmenovat československý vlčák....to by podle zákonů EU o šlechtění ani našeho Zákona č/.2000 SB. o šlechtění nešlo....
Takže pořád mi přijde divné, proč se ti novošlechtěnci nepojmenují třeba "Výstavní pštros" - ale matlají se do původních národních plemen, až tyto zaniknou....U PH to tak udělali a je tu tucet druhů národních výstavních holubů na bázi holuba poštovního ...
Třeba v inzerátu vidím nabídku .Prodám : výstavní tripler ! To je nová rasa nebo jen klecově odnaučený létání tripler ?
Takže : odlišme kurvení od šlechtění a nedělejme bastardy z našich národních plemen ! Jaký na to máte názor ?
Chovu zdar a nerozčilujte se , ať si neublížíte, jsme už přece jen ve věku...

4.2.2021 10:23
jirinovak

XXX.XXX.168.105

Takže : odlišme kurvení od šlechtění a nedělejme bastardy z našich národních plemen ! Jaký na to máte názor ?

Ale kdo to odliší??
Pan GARY; pan BERAN; ÚOK; KLUB; KOMISE ???

NE. Jen chovatelé, kteří dokáží něco pěkného odchovat, prezentovat a předat dalším chovatelům.

JN

4.2.2021 11:27
gary

XXX.XXX.44.205

jirinovak napsal(a):

Ale kdo to odliší??

NE. Jen chovatelé, kteří dokáží něco pěkného odchovat, prezentovat a předat dalším chovatelům.

JN

On je problém v tom, že člověk má neodolatelnou touhu "zlepšovat"přírodu a když se mu to plně podaří, tak ji tím zničí - preferuje vždy jen to estetické hledisko před schopností přežítí.Tomu se říká degenerace ....
Ale je zajímavé, že šlechtí kdo má díru kdesi bez jakékoliv řízené metodiky . Proč např. nemají naše největší kluby zpracován Šlechtitelský plán, kde by se mělo říci, zda a jak šlechtit - jestli výběrem z vlastního plemene od chovatelů včetně neorganizovaných podle charakteristik daného plemene nebo křížením , ale tu by měl být jasný cíl, že pokud nemohu ke šlechtění použít stejný materiál jako byl u zrodu daného plemene, tak to bude vždy nový druh s novým jménem - tedy Výstavní....
Je vidno, že jeden šlechtí MP přes modena, jiný přes giganta, kolik dalších takzvaných šlechtitelů tedy produkuje bastardy, kterými pak zásobuje trh ? Navíc u tak rozšířených druhů jako je MP černý.,žlutý......
A na závěr : komu ty holuby předáte ? Proč tedy rozmělnovat chovatelskou základnu , kdy každý barevný ráz budou chovat 2 chovatelé v republice ?

4.2.2021 12:09

jirinovak napsal(a):

Ale kdo to odliší??

JN

Dobrý den,napsal jste to správně,,JEN CHOVATELE"jenže tí chovatele by nesměly být upjatí na získání plechových pohárů,vysokého bodového ohodnocení či čestné ceny.Pak silně pochybuji ,že takový chovatel ma cit !Pouze jde cestou jaký je trend a kde získá nejvyšší ocenění. Prostě ovce .Proto jsi raději upřu působnost ,členství nějakého spolku či klubu a budu jsi chovat holuby po svém ,nehodlám kazit praci našich předků. Ať už do rukou vezmu jakoukoliv literaturu současnou ,kde se popisujou vlastnosti atd...plemene a vyzvedavá se plemeno do nebes ,tak spousta těchto informaci s porovnáním současného MP jsou lživá!!!!!!Proto jse domnívám a souhlasím s každým kdo ma takový názor, aby se současný prezentovány MP i třeba SB odlišil jako výstavní. Tak jak to někdo popsal u tipllera výstavního.Který by stěží uletl čas dle meho názoru ani ne 3-4 možná ani to ne oproti času 15 -20 hod........či více a to pak neni tipller jako tipller....Rozumějte kdybych byl začínající holubař ,tak jsi budu plemeno vybírat podle různých vlastnosti,naročnosti ,dostupných informací jenže tam vydím problém a kamen úrazu. MP jse mi vždy libil ,jenže podle rozhovoru s chovately ,členů spolků atd...jsou informace odlišné a to dost... A vysoké procento snad většina jsou zklamání kde jse směr MP ubírá,spíše bych použil slovíčko znechucení a ukončujou chov dříve než je věk či nemoc omezí a nebo drži hubu a krok.Spousta vlastnosti plemen ať už holubů,drůbeže a dalších...zanikla pouze za honbou nesmyslných plech.poharu a exterieru.Bude těžké to vrátit zpět až nemožné.Dnes bych měl obavy jsi pořídit jakekoliv hospodařske zvíře ,kterým jsou přisuzovany vlastnosti ,které dnes už nemají a jsou potlačeny exterierem.Neberte to jako útok ,je to pouhá diskuze a výměna názoru a tohle je můj. Jinak ti vaší holoubci jse mi libí a máte svůj cíl a to je to co dělá člověka šťastným!!!! Věřím ,že váš cíl není tak extrémní jak se mnohdy na výstavách prezentuje a budete přihlížet k zachování vlastností chovaneho plemena.Přeji pevné zdravi a radosti z chovu bez nenávisti mezi chovateli ,protože svět se v kravskou prd_l obrací. Buďme rádi za to co ještě je a co mohly poznat a co za pár desítek let nebude.Adamčik E

4.2.2021 16:41
jirinovak

XXX.XXX.168.105

Citaci části článku o chovu psů jsem zveřejnil, aby tady zazněl i jasný a vyhraněný názor z druhé strany barikády.

Osobně si myslím, že pštros a benešák mohli zůstat trochu delší a létavější. Ovšem dlouhodobý tlak na zkracování nese své ovoce.
Ale hlavně se zapomíná u těchto užitkových plemen na užitkovost, na úkor jakési výstavní hodnoty holuba.
A je alarmující, jaký je problém s křivými prsními kostmi, křídly svěšenými pod ocasem ....

Šlechtitelské plány.
V Čechách by se jimi těžko někdo řídil. Nejsme v Německu, kde každý předpis berou vážně.
A když pěkně napsaný šlechtitelský plán doporučuje do barevnohlávka pštrosa, tak je dobře že se jím část chovatelů barevnohlávků neřídí.

Křížení plemen
Může přenést , popřípadě pomoct upevnit nějakou vlastnost nebo znak a zvýšit vitalitu.
Nebo to je slepá kolej. A dopředu nevíme jak to dopadne.
Vždy je lepší pomoct si v rámci plemene, křížením barevných rázů.
Já teď vidím jak do sebe pěkně jde černá a žlutá.

Gigant x pštros nebo benešák.
Jaké vlastnosti gigant nabízí - dobrou plodnost a péči o potomstvo.
Viděl jsem pokusy v černé barvě u obou těchto plemen.
Už 4. generaci kříženců pohledem nerozlišíte od čistého plemene.
V ruce - utaženější opeření a lepší zmasilost.
Dle jejich chovatelů se zvýšila plodnost a vitalita. Jejich chovatelé toto křížení hodnotí kladně.

Jsou to bastardi, nebo to plemenu pomohlo ? NEVÍM

JN

5.2.2021 10:09
jirinovak

XXX.XXX.168.105

Ať už do rukou vezmu jakoukoliv literaturu současnou ,kde se popisujou vlastnosti atd...plemene a vyzvedavá se plemeno do nebes ,tak spousta těchto informaci s porovnáním současného MP jsou lživá!!!!!!

Kolega Adamčík má naprostou pravdu.

Brožura - Národní plemena OHČR - 2011

MP
Etologické znaky
temperamentní a bystrý holub s dobrými orientačními a letovými schopnostmi......

JN

Problém je, že výstavní požadavky na zkrácení a rozšíření postavy, jdou přímo proti etologickým znakům.
Takže si stejně musíme sami vybrat směr šlechtění.
Obdobné je to u benešovského holuba, který by měl být schopen polařit.

7.2.2021 08:22
jirinovak

XXX.XXX.168.105

TOLERANCE

Pěkný příspěvek vložil S. Veselý na vlákně -Volný chov MP..

Zastánci různých směrů šlechtění a chovu by se měli vzájemně tolerovat.
Konfrontační tón některých našich příspěvků je úplně zbytečný.

Moravský pštros má obrovský potenciál a radost přináší všem jeho chovatelům.

A proč by jedni nemohli šlechtit a křížit pro výstavy , druzí se věnovat volnému chovu a upřednostnit letové schopnosti a plodnost, a další mít jen několik párů na maso.

Každý si může vybrat sám, a nemusíme napadat ty ostatní.
A diskuze o velikosti a typu tohoto krásného holuba se vede už přes 100 let.

JN

Přidejte reakci

Přidat smajlík