jilup
napsal(a):
Je možné nějakými humánními prostředky snižovat počty holubů ve městě a nikoliv pochytáním a drastickým otrávením plynem? Jsou přece tito tvorové součástí naší fauny.
Děkuji za názory.
Od dob, když člověk započal se změnou přírody, krajiny, toků, mokřadů atd. a vznikala tkzv. kulturní zemědělská krajina, stavěla se města atd., je člověk odpovědný za udržování rovnováhy v přírodě. Pokud se něco přemnoží, musí to uvést do rovnováhy sám-bohužel někdy ne zrovna elegantním způsobem. Pokud je zdravý rozum používán racionálně, pak nelze nechat "věžáky" přemnožit. Určitě by šlo odchycené jedince nějak sterilovat, ale to jde asi proti ekonomika. Stavy městkých holubů by šlo redukovat (paradoxně) vybudováním měststkých holubníků, kde by se snesená vajíčka vyměňovala za podkladky, tím by nebyl dorost a pernatí dravci by se postarali o redukci. Ale takto měští radní neumí přemýšlet a tak zbývá redukce odchytem a usmrcením....A navíc, je to "politicky" lépe prodejné.
Uživatel s deaktivovaným účtem

jilup
napsal(a):
Je možné nějakými humánními prostředky snižovat počty holubů ve městě a nikoliv pochytáním a drastickým otrávením plynem? Jsou přece tito tvorové součástí naší fauny.
Děkuji za názory.
Máte pravdu, že otrávení plynem je hnus a nejvíc bych to přál těm čuňatům, co tento způsob zabíjení vymysleli.
Ale přece jenom se musejí ti holubi regulovat.
Existují i jiná řešení než posílat holuby do plynu.
Šikovným likvidátorem je poštolka. Dospělého holuba nedostane, ale vykrádá z hnízd vykrmená holoubátka, jedno za druhým.
Holubi se dají střílet (ale ne ve městech).
Nebo ty holuby můžete pochytat a po dvacetikoruně prodat Vietnamcům.
Bez smrti to prostě nejde. U koček se kastrují toulaví jedinci, protože by společnost nestrávila je zabít, vždyť jsou to kočičky. Holuby nikdo tak rád nemá.
Děkuji za předešlé příspěvky. Měla jsem své téma nazvat "snižování počtu holubů ve městech", vlastně o to mi jde. Věřím, že bez hrubého zabíjení by to šlo. Jen o tom přesvědčit naše radní. Někde jsem četla, že snad v některém městě Španělska (nebo někde jinde), ty "věžáčky"
pochytají a místo do plynu je odvezou někam daleko od lidí, kde vadit nebudou. Možná, že sama příroda se o rovnováhu jejich počtu mohla postarat..

jilup
napsal(a):
Děkuji za předešlé příspěvky. Měla jsem své téma nazvat "snižování počtu holubů ve městech", vlastně o to mi jde. Věřím, že bez hrubého zabíjení by to šlo. Jen o tom přesvědčit naše radní. Někde jsem četla, že snad v některém městě Španělska (nebo někde jinde), ty "věžáčky"
pochytají a místo do plynu je odvezou někam daleko od lidí, kde vadit nebudou. Možná, že sama příroda se o rovnováhu jejich počtu mohla postarat..
To si trošku představujete jako Hurvínek válku. Věžáci jsou potomci zalétlých závodních holubů, takže by se prostě vrátili-.

jilup
napsal(a):
Děkuji za připomínku. Prý nevrátili.Jsou sice potomci poštovních holubů, ale cestu zpět nenajdou neboť tomu nebyli vytrénováni. Co se týká holubů, jsem sice laik, ale čtu si o tom na internetu.
Sice věžáci nejsou trénovaní, ale mají své okolí důkladně obhlédnuté a dobrý orientační smysl po předcích. Ale když je po cestě potká sokolík nebo střelec, ve Španělsku možná i sucho a vedro, tak se do měst nevrátí.
Jestli je máte rád a můžete, a holubům chcete více porozumět, můžete si je pořídit. Pokud máte rád ty z města (což jsou nejodolnější holubi), můžete si je nachytat a zabydlet
Moc děkuji za reakci j.erlec. Když už jsme navázali kontakt, tak následně popíšu svůj problém s věžáky.Nachytat a zabydlet je nemohu, ale hodně jejich vytrvalost a důvtip v nepřátelském prostředí obdivuji .
Teď se dostávám ke svému dotazu. Bydlím v nájemním bytě uprostřed Brna. Nepozorovaně se mi v minulých dnech dostal párek holoubků za skříňku na balkóně, kde si z klacíků a větviček postavili hnízdo a zasedli na něj. Objevila jsem to, když už holubice (holub) pevně seděla. Mám silnou empatii pro zvířata a nechci zasahovat do jejich započatého díla. Tak jsem se rozhodla nechat je sedět a vylepšit jim tuto činnost miskou směsi pro venkovní ptactvo (mají nejraději slunečnici) a miskou s vodou.A pokud něco vysedí nechat vychovat mládě a až bude schopné postarat se o sebe, šetrně je vykázat. Předpokládám, že nevysedí (je zima a pod a kolem hnízda studená dlažba). Ale pokud ano, co mne čeká? A kdy bude holoubě samostatné. A ještě jedno zajímavé zjištění. Svůj balkon mám stále čistý, zatímco vedlejší je trusem hodně znečištěný.

jilup
napsal(a):
Moc děkuji za reakci j.erlec. Když už jsme navázali kontakt, tak následně popíšu svůj problém s věžáky.Nachytat a zabydlet je nemohu, ale hodně jejich vytrvalost a důvtip v nepřátelském prostředí obdivuji .
Teď se dostávám ke svému dotazu. Bydlím v nájemním bytě uprostřed Brna. Nepozorovaně se mi v minulých dnech dostal párek holoubků za skříňku na balkóně, kde si z klacíků a větviček postavili hnízdo a zasedli na něj. Objevila jsem to, když už holubice (holub) pevně seděla. Mám silnou empatii pro zvířata a nechci zasahovat do jejich započatého díla. Tak jsem se rozhodla nechat je sedět a vylepšit jim tuto činnost miskou směsi pro venkovní ptactvo (mají nejraději slunečnici) a miskou s vodou.A pokud něco vysedí nechat vychovat mládě a až bude schopné postarat se o sebe, šetrně je vykázat. Předpokládám, že nevysedí (je zima a pod a kolem hnízda studená dlažba). Ale pokud ano, co mne čeká? A kdy bude holoubě samostatné. A ještě jedno zajímavé zjištění. Svůj balkon mám stále čistý, zatímco vedlejší je trusem hodně znečištěný.
Nepočítejte s tím, že by tito (ne)příjemní sousedé skončili po jednom hnízdě a jen tak se vystěhovali, pokud je ještě k tomu krmíte.
Holoubě vylétá za 4-6 týdnů, ale zvláště dobře živení rodiče mají po týdnu až dvou týdnech po vylíhnutí holoubat opět 2 vejce, většinou nedaleko stávajícího hnízda. Pak už se zase starají o vejce, přičemž při vylétnutí holoubat už mají vylíhlá druhá a takto se to klidně může opakovat pořád, možná to přestane s pelicháním (odpočinek).
Dnešní domácí holubi se množí kolikrát mizerně, ale tito holuby se ve zdraví množí pořádně.
Holoubata (1-2) se jim líhnou po 18 dnech sezení a nevadí, že je okolo dlažba, stejně jsou v hnízdě a rodiče je krmí tam, až jako větší vychází i ven při žebrání o žrádlo.
V zimě je úspěšnost odchovu horší, protože holubi běžně zahřívají holoubata 7-10 dní a pak je nechávají v hnízdě samotná. Pokud holoubata ještě nejsou opeřená pořádně (což nejsou), tak při velkých mrazech umrznou a rodiče začnou znova.
Vám ti holubi balkon neposí.rají, ale to se změní, starší holoubata budou. Na otázku, proč je podělaný ten sousední, je více odpovědí. Buďto tam holubi často odpočívají, nebo tam měli předchozí hnízdo.
Pokud byste je chtěla vyhnat, tak jim nedejte možnost hnízdit na balkoně znova a případná vejce seberte a usmažte. Jak začnou holoubata lítat a rodiče nebudou mít na balkoě další hnízdo, prostě je vyženete. Musí se plašit, třeba dekou nebo pytlem. A už nekrmit. Tím krmením jste si to zavařila, už si na to zvykli a budou ho tam hledat, když je zrovna nikdo honit nebude, rodiče to naučí mladé.
Jestli je nechcete vyhnat jen tak někam, můžete si půjčit sklopec a pochytat je, a někdo si je vezme, zde je na diskuzi jeden pán přes chov městských holubů, co chodí lovit do Brna.
Děkuji. Nastínil jste mi další vývoj situace a já se budu dle Vašich rad řídit.Zatím není jisté, zda se nějaké ptáče vylíhne (mělo by to být na přelomu tohoto a příštího týdne). Věřím, že budete mít zájem dovědět se jak to dopadlo a jak si vedu já. Teď mám trochu obavu, zda na hnízdě nesedí jen jeden holub, toho druhého zde nevídám (dříve nocoval ten menší holub - snad samička) v dohledu na vedlejším balkoně. Teď jej tam už nevídám. Snad se něco zlého nestalo. Zdravím Vás.
Vážený j.erlec, jak jsem slíbila, píšu Vám závěr svého příběhu s holoubky-věžáky. Do středy tohoto týdne se pár poctivě střídal na hnízdě. Nevěděla jsem, na čem sedí, protože jsem nikdy nezastihla hnízdo prázdné. Ve středu ráno oba odlétli. Na hnízdě bylo jedno vajíčko. Už přes skořábku bylo vidět, že je v něm plod. Po třech hodinách bylo hnízdo stále prázdné, vajíčko studené. Po jeho jeho rozklepnutí bylo téměř vyvinuté holoubě uhynulé. Následovala likvidace hnízda a odstranění krmiva.
Holoubci se zde tu a tam objevují, ale už nemají kde zahnízdit. Je to tak dobře pro mne i pro ně. Budou se zde opravovat balkóny a nevím, co by holubí rodinku čekalo.Snad je bude životem provázet štěstí. Doufám, že se k našemu tématu ještě vrátíte a přečtete si mou zprávu.
Zdraví jillup

jilup
napsal(a):
Vážený j.erlec, jak jsem slíbila, píšu Vám závěr svého příběhu s holoubky-věžáky. Do středy tohoto týdne se pár poctivě střídal na hnízdě. Nevěděla jsem, na čem sedí, protože jsem nikdy nezastihla hnízdo prázdné. Ve středu ráno oba odlétli. Na hnízdě bylo jedno vajíčko. Už přes skořábku bylo vidět, že je v něm plod. Po třech hodinách bylo hnízdo stále prázdné, vajíčko studené. Po jeho jeho rozklepnutí bylo téměř vyvinuté holoubě uhynulé. Následovala likvidace hnízda a odstranění krmiva.
Holoubci se zde tu a tam objevují, ale už nemají kde zahnízdit. Je to tak dobře pro mne i pro ně. Budou se zde opravovat balkóny a nevím, co by holubí rodinku čekalo.Snad je bude životem provázet štěstí. Doufám, že se k našemu tématu ještě vrátíte a přečtete si mou zprávu.
Zdraví jillup
Zprávu jsem přečetl.