Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.2.2020 22:31
Awer

XXX.XXX.6.108

Zdravím všechny. Mám problém u jednoho páru holubů. Jedná se o smíšený pár texan x kaliforňačka. Chovám v boxech s možností výletu, problém je, že se mi k tomuto páru snaží nastěhovat pravděpodobně holubice pávíka (pávíky si pořídila moje mamka na okrasu, ale ze dvou párů jí zbyly dva kusy a nevíme, co je co), která bydlí na venkovním holubníčku na kůlu, ale má možnost se k ostatním holubům dostat. Několikátý den ji večer při zavírání z tohoto boxu vyndávám a přendávám ven na kůl. Dneska jsem si při tom všimnul, že kaliforňačka je do krve poklovaná a nemá na hlavě ani peříčko. Je pravděpodobné, že agresorem je ta pávice,která se snaží "sbalit" texana, nebo se mi nějak při koupi pomotaly pohlaví a mám dva holuby v boxu, kteří se teď perou o tu pávici? Nebo by ten texan radši pávici a vyhání kaliforňačku? Než tam začala zaletovat, žádná agrese nebyla, holubi a sebe vrkali a byli v pohodě.... Mám holuby ani ne měsíc, takže jsem pořád úplně na začátku... Koupil jsem je na burze, takže přesně nevím věk, ale kupoval jsem je jako dost staré na spárování... Samozřejmě jsem ihned zablokoval vlet do boxu, aby se tam pávice nedostala, ale teď nevím, na čem jsem...
Děkuji všem za rady

7.2.2020 13:24
2mazutak

XXX.XXX.6.110

zdravím.jsou dvě možnosti.neuvádíte,jak dlouho jsou texan s kalifornačkou v tom boxu,než se jim tam nakvvartýroval ten pávík,jestli byl do té doby klid.agresor musí mít peří kolem zobáku od krve.spíše to bude tak,že pávík je holubice a soupeří s kalifornačkou o texana.holub jako samec by takto holubici nedokloval,a nebo kalfornačka je také samec.toho pávíka pustte,a sledujte,aby se mohlo projevit,co je holub a co holubice.

7.2.2020 16:04
Awer

XXX.XXX.6.108

Dal jsem mřížku na výlet z boxu, ale pávice stále sedí na desce před ním. Navíc mi přijde, že se skutečně perou ta kaliforňačka s texanem, ale zároveň to vypadá, že tak kaliforňačka to vyprovokovává. Asi je rozdělím a dokoupím jiné holuby do párů... Jak ale zahnat tu pávici?

7.2.2020 16:09
Awer

XXX.XXX.6.108

Jinak ostatní páry jsou v pohodě, u jednoho páru jsem dokonce dnes našel první vajíčko, tak mám hroznou radost... :) Asi jsou tedy stářím v pohodě, jenom tenhle jeden pár si nesednul... Pokud to tedy nejsou dva holubi... Texan je holub 100%, kalifornský je celý bílý a tak nějak něžnější, neviděl jsem ho nikdy vrkat... Takm nevím, jestli se pán, který mi je prodával na burze nespletl, já to zatím nepoznám, jak říkám, jsem teprve měsíc stará pára nad holubářským h..nem... :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.2.2020 18:02
Uživatel s deaktivovaným účtem

Awer napsal(a):
Zdravím všechny. Mám problém u jednoho páru holubů. Jedná se o smíšený pár texan x kaliforňačka. Chovám v boxech s možností výletu, problém je, že se mi k tomuto páru snaží nastěhovat pravděpodobně holubice pávíka (pávíky si pořídila moje mamka na okrasu, ale ze dvou párů jí zbyly dva kusy a nevíme, co je co), která bydlí na venkovním holubníčku na kůlu, ale má možnost se k ostatním holubům dostat. Několikátý den ji večer při zavírání z tohoto boxu vyndávám a přendávám ven na kůl. Dneska jsem si při tom všimnul, že kaliforňačka je do krve poklovaná a nemá na hlavě ani peříčko. Je pravděpodobné, že agresorem je ta pávice,která se snaží "sbalit" texana, nebo se mi nějak při koupi pomotaly pohlaví a mám dva holuby v boxu, kteří se teď perou o tu pávici? Nebo by ten texan radši pávici a vyhání kaliforňačku? Než tam začala zaletovat, žádná agrese nebyla, holubi a sebe vrkali a byli v pohodě.... Mám holuby ani ne měsíc, takže jsem pořád úplně na začátku... Koupil jsem je na burze, takže přesně nevím věk, ale kupoval jsem je jako dost staré na spárování... Samozřejmě jsem ihned zablokoval vlet do boxu, aby se tam pávice nedostala, ale teď nevím, na čem jsem...
Děkuji všem za rady

Jak vypadaji ty boxy ?rozměry ?foto ?

7.2.2020 23:25
Awer

XXX.XXX.6.108

Boxy jsou udělané ze starých skříněk, rozměr 100x60x60, kde je prostor 70x60x60 a těch zbývajících 30cm délky jsem rozdělil na dvě patra 30x60x30... Dvířka skříněk, na části hlavního prostoru jsou vyřezaná a na rámečku natažené pletivo, na hnízdní straně jsem do nich jen výkružníkem vyřezal několik děr, aby byla hnízdní strana temná... Z čelní strany toho dlouhého prostoru je uzavíratelný výlet. Nicméně se jim rozhodně nechce ven, byť mají otevřeno od rána do večera, tak vystrčí maximálně hlavu, jednou vylezl jeden z holubů z jiného páru asi na půl hodiny na desku před výletem a pak se zase vrátil domů. Takže z toho usuzuji, že prostory jsou to dostatečné a že se tam holoubkům líbí... Navíc jsou přidělané u stropu slepičáku, kde se automaticky rozsvěcí v 5:30 a zhasíná v 18:30, takže mají i dost světla. Jeden pár už zahnízdil, druhý k tomu nemá daleko, jen tenhle jeden je komplikovaný. Ale myslím, že ty komplikace způsobuje ten pávík. Předtím tři týdny byl klid... Zítra dodělám čtvrtý box a tento pár rozdělím a zkusím dokoupit jiné holuby a přepárovat...

8.2.2020 09:02
kko

XXX.XXX.162.222

Krmite v každém boxu?Proto nevylezou.

8.2.2020 11:51
Awer

XXX.XXX.6.108

Ano, krmím v každém boxu. To, že nevylezou mě zase až tak netrápí, myslím, že časem na to přijdou. Spíš mě trápí ten konflikt v jednom z boxů... Odpoledne jdu zpracovat čtvrtou skříňku na box. Pozoruji, že se perou mezi sebou v boxu, takže ta kalifornská holubice bude pravděpodobně holub. Oddělím je a koupím jim nové holubice... Kdyby někdo měl kaliforňačky na prodej kolem Nymburka...

8.2.2020 18:49
kko

XXX.XXX.162.222

Tak ať se daří.

9.2.2020 20:06
Awer

XXX.XXX.6.108

Tak se nedaří... Oddělil jsem je a dokoupil dvě holubičky. A během pár minut začal ten texan útočit na novou holubičku. Oddělil jsem je mříží, jelikož ji teď nemám kam schovat. Je možnost, že se přes mřížku spárují a budu jí moct vyndat? Nebo je lepší vyřadit agresora? Je to krásný velký silný holub, bylo by mi ho líto, ale snese u sebe jen tu pávici... Asi se s ní cítí spářený... Tím pádem je kaliforňačka asi opravdu kaliforňačka a já mám momentálně 3 holuby a 5 holubiček + na zahradě 2x holubičku pávíka. Takže budu muset dodělat pátý box a naopak shánět dva holuby užitkové a dva pávíky k tomu.... :) To se bude ženě vysvětlovat blbě, už ty původní tři páry daly práci vyjednat... :) :)

Asi bych nejradši zkusil neotvírat výlet, aby pávici vůbec neviděl a přes mříž se nějak skamarádil s tou novou texankou. Jak dlouho bych měl nechat ten výlet zavřený, aby na ni zapoměl? Jak dlouho byste nechali tu mříž?
Díky moc....

Přidejte reakci

Přidat smajlík