Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.2.2020 17:06

12.2.2020 17:09

Druhý pohled už tak pěkný není ...holub žraný za živa ...tento se mi doplazil na zahradu ke kaluži vody aby se mohl napít

12.2.2020 17:12

Tímto samozdrejme neodsuzují dravce taky mají hlad

12.2.2020 18:04
KLIMEK PETR

XXX.XXX.14.170

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tímto samozdrejme neodsuzují dravce taky mají hlad

Přežil to nebo jste mu zkrátil trápení

12.2.2020 18:06
KLIMEK PETR

XXX.XXX.14.170

Jinak pěkný modrý šiml

12.2.2020 18:18

KLIMEK PETR napsal(a):
Přežil to nebo jste mu zkrátil trápení

Foto je z dnešního odpoledne takže žije 😉je u mě už asi týden a vypadá že pokud se nic nezkomplikuje tak i přežije

12.2.2020 20:05
KLIMEK PETR

XXX.XXX.14.170

Foto je z dnešního odpoledne takže žije 😉je u mě už asi týden a vypadá že pokud se nic nezkomplikuje tak i přežije

To je dobře to soused takové štěstí neměl krahulík (samice) mu vzala holuba ale protrhla vole a asi propíchal plíci takže po třech dnech umřel už to vypadalo že to bude v pohodě ale stejně zemřel. No já budu mít PH červeného Šimlíka snad nebo zatím to tak vypadá to holoubě co jsem si kroužkoval ale uvidíme

13.2.2020 15:20
machy43

XXX.XXX.168.46

Někdy holt dravec vyhraje... ☹️

16.2.2020 00:20
Vena 1

XXX.XXX.168.174

Jsem chovatelem českých staváků černých tygrů v letě jsem dostal od kamárada osmnáct holoubat pošťáků chtěl jsem si sestavit asi čtyři páry na podsazování dnes mi krahulice u voliery porcovala šesnáctého tak už mám jen dva a to jsou holubice podsazovat nebudu.Spozdravem Vena.

16.2.2020 08:22
KLIMEK PETR

XXX.XXX.14.170

Vena 1 napsal(a):
Jsem chovatelem českých staváků černých tygrů v letě jsem dostal od kamárada osmnáct holoubat pošťáků chtěl jsem si sestavit asi čtyři páry na podsazování dnes mi krahulice u voliery porcovala šesnáctého tak už mám jen dva a to jsou holubice podsazovat nebudu.Spozdravem Vena.

Krahujik je svině mne tahá holuby pořád ale já to už neřeším už mne to přestalo bavit

16.2.2020 08:43

Vena 1 napsal(a):

Dobrý den. Jelikož se u nás chrání dravci, dochází k nerovnováze v kulturně změněné krajině. Proto si holubář od dravce který mu škodí, musí pomoct sám (pokud chce). Nikdo jiný mu nepomůže a ztráty nikdo nezaplatí. Holubáři nemají nikde odvolání. Na rozdíl třeba od rybářů. Ochránci přírody by se měli zamyslet nad tím, že predátory nejde chránit donekonečna. S pozdravem P.

16.2.2020 09:59
davidch

XXX.XXX.6.10

V tuhle dobu nepouštět. Žádná jiná rada není. Dravci nemají co žrát a "milovníci přírody" Zelení je nenakrmí. Ch.

16.2.2020 14:36
jarsm

XXX.XXX.145.77

Takhle řádili Krahulíci v r. 2018 u mě.

16.2.2020 16:58

Nechápu, že u mě letos pořádné řádění nebylo, možná nějaký holub se ztratil, ale nic jsem roztrhaného nenašel. Krahujec (nevím, zda jeden) tu lítá, perličky na něj řvou, kohouti taky, a holubi lítají každou chvíli.

16.2.2020 18:14
Ziggy123

XXX.XXX.117.109

U mě dnes zaútočil krahujec na holuba za letu, peří lítalo ale přežil. Bydlím na okraji vesnice a je to teritorium jestřábů a krahujců a samozřejmě plno koček 🙁

16.2.2020 19:41
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.228.8

Dneska už jsem slyšel špačka, ta za chvíli budou mít chovatelé létavých, ale neostražitých holubů klid. Dravcům přiletí další potrava. Teď v přírodě skončí období hladu. Tento týden si jestřáb po dlouhých letech (snad 40?) vzal u nás na zahradě slepici.

16.2.2020 20:43
Meelek

XXX.XXX.243.64

jarsm napsal(a):
Takhle řádili Krahulíci v r. 2018 u mě.

Asi Vám něco naznačuje. Asi tam máte nějaky empaticky dravce. Já bych to opláchnul, voda, koření a sůl. Zeleninu zvlášť na másle, má to lepší chuť. Drobení z vajíčka a polohruby mouky. A hurá, polívka. Mě to mizí i s peřím. Ani pírko nenajdu, prostě se večer nedopočítám. Nebo mi chybí dva a druhý přileti třeba za dva dny.

16.2.2020 21:35
jarsm

XXX.XXX.145.77

To já se taky nemůžu dopočítat. Tady to vypovídá na to, že dravec měl klid na hodování a asi neměl fyzičku na to aby si kořist odnesl jinam. Moravský pštros není "lehká" kořist. Kočky si také něco uloví:

16.2.2020 21:53
Meelek

XXX.XXX.243.64

jarsm napsal(a):
To já se taky nemůžu dopočítat. Tady to vypovídá na to, že dravec měl klid na hodování a asi neměl fyzičku na to aby si kořist odnesl jinam. Moravský pštros není "lehká" kořist. Kočky si také něco uloví:

Asi na tom něco bude. Mě nejvice utoku vydržel Gigant. Oni totiž ví, proč nelitat, schovávají se mezi plymutky, chodí po prkně do kurníku. Ale létat umi. Maskují se jako slepice a vyplatí se jim to! Poslední holubice, která mi zbyla než jsem ji vrátil panovi V. zpět, vydržela několik útoků, létala dost, zvyklé od původního majitele. Giganti byli moje prvotina, dva ulitli za silného větru, jedna pošla, ale ta poslední. Ta byla. Ta měla určitě prababičku někde ve Slezsku.

Bflmpz1

20.3.2020 17:46
Bflmpz1

XXX.XXX.4.242

Druhý pohled už tak pěkný není ...holub žraný za živa ...tento se mi doplazil na zahradu ke kaluži vody aby se mohl napít

Aktuální foto

20.3.2020 21:11
KLIMEK PETR

XXX.XXX.14.170

Bflmpz1 napsal(a):
Aktuální foto

Tak už se z toho chudáček dostává soused na holubici asi 15 let a jestřáb ji dostal 2x poprvé to bylo v pohodě ale teď už špatné léta je jak kámen vždy když dosedne na voliéru tak je raná asi ji potrhal trošku svaly ona mnela úplně roztrhaná prsa že mnela úplně maso vidět a mnela ho potrhané ale dostala se z toho

Bflmpz1

20.3.2020 22:10
Bflmpz1

XXX.XXX.4.242

Z fotky (a ani z těch předchozích) to není vidět ...když se mi dostal tento PH pod ruku měl skoro kompletně sežranou jednu polovinu prsního svalstva nicméně zahojilo se a PH je tet vcelku v pohodě ... každopádně je už jen vhodný jako chovný holub, závodník z něho už nikdy nebude (chybějící prsní svalstvo )

21.3.2020 06:52
KLIMEK PETR

XXX.XXX.14.170

Bflmpz1 napsal(a):
Z fotky (a ani z těch předchozích) to není vidět ...když se mi dostal tento PH pod ruku měl skoro kompletně sežranou jednu polovinu prsního svalstva nicméně zahojilo se a PH je tet vcelku v pohodě ... každopádně je už jen vhodný jako chovný holub, závodník z něho už nikdy nebude (chybějící prsní svalstvo )

To je to samé jako u souseda holubice léta ale špatné léta tak těžce

28.2.2022 14:46
Dch

XXX.XXX.215.20

No po dlouhé době mi dravec sebral holuba asi po roce což je super... ale doufám že dalšího sebere taky až za rok. Co vy ostatní máte velké ztráty?

28.2.2022 15:28
jo012810

XXX.XXX.101.35

Dch napsal(a):
No po dlouhé době mi dravec sebral holuba asi po roce což je super... ale doufám že dalšího sebere taky až za rok. Co vy ostatní máte velké ztráty?

To je velmi zajímavý příspěvek, který by bylo potřeba trochu upřesnit. Zda jsou holubi celoročně volně puštění, o jaké plemeno jde a v jaké krajině chovatel žije. Myslím, že by to mohlo zajímat i více chovatelů a předem děkuji za doplňující informace.

28.2.2022 15:40
machy43

XXX.XXX.188.160

Dch napsal(a):

Ze sta čejek letos dvě ztráty. Na volno celoročně.

28.2.2022 16:44
Dch

XXX.XXX.215.20

jo012810 napsal(a):
To je velmi zajímavý příspěvek, který by bylo potřeba trochu upřesnit. Zda jsou holubi celoročně volně puštění, o jaké plemeno jde a v jaké krajině chovatel žije. Myslím, že by to mohlo zajímat i více chovatelů a předem děkuji za doplňující informace.

No chovám Benešáky mám je na volno takže jsem spokojený. Mé ztráty jsou minimální zatím.

6.4.2022 10:58
Doldy

XXX.XXX.14.236

Predpokladam, ze do tychto tem zavitaju vacsinou len holubari a nestretnem sa tu s pochopenim, ale... mal by som tu pre vas jednu prihodu na zamyslenie, rad by som prenikol do mentalneho sveta vas holubarov, lebo nechce sa mi verit, ze vacsina z vas dokaze pristupovat k problemu holuby-dravce tak, ako som bol svedkom ja. Ostatny vikend som pri prechadzke zazrel na zahrade mojho znameho-holubara pascu na dravce, kde sa uz jeden prave trepotal. Prave v tom momente, ako som prechadzal okolo, prichadzal k pasci ten dotycny moj znamy, ktoreho som povazol za dobreho kamarata s relativne vysokym moralnym kreditom. Vedel som, ze je holubar, ale ze riesi tento problem takto, som netusil ani nahodou... Priznam sa, ostal som v soku, ked som tu pascu videl. Dali sme sa do reci a samozrejme sa ukazalo, ze takto likviduje dravce (udajne "len" jastraby) uplne bezne, lebo im sem-tam im padne za obet jeho nejaky holub. Samozrejme hned argumenty, ze su premnozene, on ma pravo si chranit holuby atd atd.... Hlboko u mna klesol, keby som s nim neprezil, to co som s nim prezil, zrejme by som hned volal policiu, kedze ide o celkom zavazny trestny cin, doslova zlocin proti prirode, podla mna.

A teraz otazka na vas holubarov - je vsetkym hlubarom taketo zmyslanie spolocne a obhajitelne? Ze mozete zobrat zivot dravym vtakom kvoli tomu, ze obcas vam chytia holubov, ktore su vysledkom umeleho chovu, akehosi len konicka, holubov, ktorych VEDOME vystavujete nebezpecenstvu, prirodzenym zakonnitostiam, holubov, ktore nemaju prirodou vycibrene schopnosti efektivne utiect dravcovi? Naozaj ste vnutorne presvedceni o tom, ze mate moralne pravo toto robit?

vlaštovička

6.4.2022 19:07
vlaštovička

XXX.XXX.220.64

Mám pocit, že tohle téma se řeší už od počátků holubářství a řešit se bude dál.
Neexistuje na to jednoduchá odpověď. Jsem sice holubářka jen krátce, ale napíši zde svůj názor. Vím, že "šťourám do vosího hnízda" a předem počítám s tím, že se na mne vosy sesypou.
Řekla bych, že rozhodně ne. Nemám to tak a nemyslím si, že je to správné. Pasti nic neřeší. Už jenom tím, že chytíte jednoho a za týden tam máte dalšího. Taky nevím, kdy se to stalo. Nicméně to není správné. Důležité je si holuby zabezpečit, nebo zvolit plemeno, které dokáže víceméně dravcům odolávat. To se samozřejmě lehko řekne, protože nic není stoprocentní, ani ostražitost holubů.
Ale je potřeba se nad tím zamyslet taky z druhé strany. Pokud šlechtím nějaké plemeno padesát let a najednou přiletí jestřáb a za celou zimu je moje celoživotní snaha pryč, tak se není čemu divit. Jenomže takoví většinou mají holubi zavřené a pouští je jen na prolet přes den, protože s tím počítají. Neříkám všichni. Já jsem si třeba pořídila Slezské barevnohlávky, protože chci chovat "navolno" a co jsem tak vypozorovala, tak u nás mnoho dravců, kteří by holuba ulovili, není a nepamatuji se, jestli tady někdy byl třeba jestřáb. Samozřejmě zima a tah dravců je něco jiného. Takže nemůžu vědět, kdy se tady nějaký objeví.
Nicméně mám barevnohlávky jen pro radost a časem si chci pořídit jiné plemeno, které budu chovat pro výstavy.
Jak říkám, je to složité, ale rozhodně tvrdím, že tohle nic neřeší. A to ještě ani nemluvím o tom, že jsou to chránění ptáci.

7.4.2022 23:07

Doldy napsal(a):
Predpokladam, ze do tychto tem zavitaju vacsinou len holubari a nestretnem sa tu s pochopenim, ale... mal by som tu pre vas jednu prihodu na zamyslenie, rad by som prenikol do mentalneho sveta vas holubarov, lebo nechce sa mi verit, ze vacsina z vas dokaze pristupovat k problemu holuby-dravce tak, ako som bol svedkom ja. Ostatny vikend som pri prechadzke zazrel na zahrade mojho znameho-holubara pascu na dravce, kde sa uz jeden prave trepotal. Prave v tom momente, ako som prechadzal okolo, prichadzal k pasci ten dotycny moj znamy, ktoreho som povazol za dobreho kamarata s relativne vysokym moralnym kreditom. Vedel som, ze je holubar, ale ze riesi tento problem takto, som netusil ani nahodou... Priznam sa, ostal som v soku, ked som tu pascu videl. Dali sme sa do reci a samozrejme sa ukazalo, ze takto likviduje dravce (udajne "len" jastraby) uplne bezne, lebo im sem-tam im padne za obet jeho nejaky holub. Samozrejme hned argumenty, ze su premnozene, on ma pravo si chranit holuby atd atd.... Hlboko u mna klesol, keby som s nim neprezil, to co som s nim prezil, zrejme by som hned volal policiu, kedze ide o celkom zavazny trestny cin, doslova zlocin proti prirode, podla mna.

A teraz otazka na vas holubarov - je vsetkym hlubarom taketo zmyslanie spolocne a obhajitelne? Ze mozete zobrat zivot dravym vtakom kvoli tomu, ze obcas vam chytia holubov, ktore su vysledkom umeleho chovu, akehosi len konicka, holubov, ktorych VEDOME vystavujete nebezpecenstvu, prirodzenym zakonnitostiam, holubov, ktore nemaju prirodou vycibrene schopnosti efektivne utiect dravcovi? Naozaj ste vnutorne presvedceni o tom, ze mate moralne pravo toto robit?

Tohle je těžká otázka a ještě těžší je na to odpovědět,nicméně zkusím to takhle : když se vám do baráku potažmo bytu dobývají potkani,krysy,myši máte morální právo jin nastražit past nebo jed? Vždyť si taky jenom hledají obživu aby přežili 🤷

8.4.2022 08:45
vlasta1

XXX.XXX.80.47

Jenomže vám dravci neberou holuby v bytě, ale ve volné přírodě.

Jste člověk moudrý a zvířata si máte tak zabezpečit, aby se to nestalo.

Pakliže zvolíte přírodní chov a máte holuby na volno, musíte počítat se selekcí.

Co je na tom u holubářů k nepochopení?

Jsou to jasné dvě volby. Když někdo chytá dravce do pastí, nebo je likviduje jiným způsobem, bohužel to nemá v hlavě v pořádku a nerozumí přírodním zákonitostem.

8.4.2022 08:57
lupus4

XXX.XXX.205.61

Tohle je těžká otázka a ještě těžší je na to odpovědět,nicméně zkusím to takhle : když se vám do baráku potažmo bytu dobývají potkani,krysy,myši máte morální právo jin nastražit past nebo jed? Vždyť si taky jenom hledají obživu aby přežili 🤷

zdánlivě "logická " argumentace, ovšem lehce demagogická
myšičky a spol. ožráním, trusem a močí zničí kdeco, můžou způsobit i nějakej ten moribundus...
na rozdíl od dravce, co jen zbaští pro přírodu zcela "nepotřebného" bambuláče

jde jen o úhel pohledu

třeba hinduisté to mají jinak a jsou jich miliardy
https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/asie-a-oceanie/chram-obsadily-krysy-pry-jde-o-reinkarnovane-lidi_254521.html?showTab=diskutovane

PS. jen k té "většině" - ani milion much mne nepřesvědčí, že je hov.no pochoutka

omk

8.4.2022 09:27
omk

XXX.XXX.42.237

Holub borec

Vypadá to jako by ho za tím stanem chytil, ale na konci zpomalený záběr.
Asi od času 3:37 je závěr:)

Zajímavé vidět takto detailně zaznamenané.

https://youtu.be/cloEHQ21WNI?t=217

omk

8.4.2022 09:43
omk

XXX.XXX.42.237

V čase 4:41 si ho namazal na chleba, nechápu jak to v té rychlosti mohl vybrat

možná k úspěšnosti takových výkrutů slouží ten delší ocas.

8.4.2022 10:29

vlasta1 napsal(a):
Jenomže vám dravci neberou holuby v bytě, ale ve volné přírodě.

Jste člověk moudrý a zvířata si máte tak zabezpečit, aby se to nestalo.

Pakliže zvolíte přírodní chov a máte holuby na volno, musíte počítat se selekcí.

Co je na tom u holubářů k nepochopení?

Jsou to jasné dvě volby. Když někdo chytá dravce do pastí, nebo je likviduje jiným způsobem, bohužel to nemá v hlavě v pořádku a nerozumí přírodním zákonitostem.

Já snad někde to chytání dravců schvaluji? Mě jde především o to že tady někdo moralizuje ale přitom sám udelal pravý opak aniž by si to uvědomoval ..... Apropo ta myš taky přišla z volné přírody a to že nejste schopen si zabezpečit dům nebo byt aby se vám dovnitř nedostala je váš problém ne její 🤷 PS: hlavně mě neberte za slovo ,jen poukazuji na stejný princip jako vy

8.4.2022 10:33

lupus4 napsal(a):
zdánlivě "logická " argumentace, ovšem lehce demagogická
myšičky a spol. ožráním, trusem a močí zničí kdeco, můžou způsobit i nějakej ten moribundus...
na rozdíl od dravce, co jen zbaští pro přírodu zcela "nepotřebného" bambuláče

jde jen o úhel pohledu

třeba hinduisté to mají jinak a jsou jich miliardy
https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/asie-a-oceanie/chram-obsadily-krysy-pry-jde-o-reinkarnovane-lidi_254521.html?showTab=diskutovane

PS. jen k té "většině" - ani milion much mne nepřesvědčí, že je hov.no pochoutka

Lupusi zrovna na ten úhel pohledu jsem chtěl poukázat 😉že to prostě není jen černobílé

9.4.2022 12:17
vlasta1

XXX.XXX.80.47

Já snad někde to chytání dravců schvaluji? Mě jde především o to že tady někdo moralizuje ale přitom sám udelal pravý opak aniž by si to uvědomoval ..... Apropo ta myš taky přišla z volné přírody a to že nejste schopen si zabezpečit dům nebo byt aby se vám dovnitř nedostala je váš problém ne její 🤷 PS: hlavně mě neberte za slovo ,jen poukazuji na stejný princip jako vy

Jj já vlákno nečetl cele. Jenom sem reagoval na Váš myší příspěvek .

Vím, že v holubářství je tako praktika běžná a někteří v hlavě mají vsugerováno, že dělají dobře.

Za komárů měl děda PH a závodil. Dřív holubářů bylo ve vesnici víc a byl to takový běžný koníček. Ve vesnici byly dva tzv. putovní koše a ty se nezastavily

Ale dřív měli lidé jiné starosti a nevěděli to co známe my dneska. I holoubata byla běžná nedělní obědová pochutina.

A ještě k těm dravcům. Se říká, že selektují a vybírají si ty nejslabší kusy. Pěkný kec že jo

9.4.2022 13:51
peparazak

XXX.XXX.129.12

Co budou žrát dravci až se na podzim zdraží obilí??

11.4.2022 15:57
Doldy

XXX.XXX.232.27

Este som sa nedostal do situacie, ze by som ich musel travit alebo chytat, riesil som to vzdy preventivne - zistil pricinu a zabezpecil podmieky tak, aby sa nikam nedostali. Ale myslm, ze toto nie je spravne prirovnanie. Napada ma lepsie - rad chodim do lesa, som tam fakt casto. Viem, ze ma tam moze napadnut medved alebo poraneny diviak, dokonca ma nejaki "velki" znalci prirody aj varovali - a ja napriek vsetkemu do toho lesa chodim. Ale keby ma ten medved alebo diviak napadol, ani nahodou by ma nenapadlo zacat medvede travit, strielat alebo volat po odplate. Alebo ine - viem, ze komunita neprisposobivych obcanov v mojom okoli sa zivi drobnymi kradezami zeleza, ja som takto prisiel o vsetko mozne zo zeleza v zahrade, ale nedava mi to pravo brat zakon do vlastnych ruk... Chapete uz?! Robime obaja nieco s vedomim istej davky rizika, nebezpecenstva, rozdiel je len v tom, ze niekto ma kapacitu respektovat prirodne zakonnitosti a niekto nie. A kedze niekto tu kapacitu nema, je ta ochrana dravcov osetrena zakonom.

11.4.2022 17:07

Doldy napsal(a):
Este som sa nedostal do situacie, ze by som ich musel travit alebo chytat, riesil som to vzdy preventivne - zistil pricinu a zabezpecil podmieky tak, aby sa nikam nedostali. Ale myslm, ze toto nie je spravne prirovnanie. Napada ma lepsie - rad chodim do lesa, som tam fakt casto. Viem, ze ma tam moze napadnut medved alebo poraneny diviak, dokonca ma nejaki "velki" znalci prirody aj varovali - a ja napriek vsetkemu do toho lesa chodim. Ale keby ma ten medved alebo diviak napadol, ani nahodou by ma nenapadlo zacat medvede travit, strielat alebo volat po odplate. Alebo ine - viem, ze komunita neprisposobivych obcanov v mojom okoli sa zivi drobnymi kradezami zeleza, ja som takto prisiel o vsetko mozne zo zeleza v zahrade, ale nedava mi to pravo brat zakon do vlastnych ruk... Chapete uz?! Robime obaja nieco s vedomim istej davky rizika, nebezpecenstva, rozdiel je len v tom, ze niekto ma kapacitu respektovat prirodne zakonnitosti a niekto nie. A kedze niekto tu kapacitu nema, je ta ochrana dravcov osetrena zakonom.

Přečtěte si celé diskuzní vlákno které jsem založil,všechny moje příspěvky a reakce pak se nad tím trochu zamyslete a možná vám dojde co sem chtěl říct 😉

Lanvi

1.5.2022 08:17
Lanvi

XXX.XXX.14.125

Doldy napsal(a):

Tohle je dobře napsáno. Na druhou stranu někde by například jestřábi přirozeně dávno nebyli.

Dravci jako vrchol, špička pyramidy jsou chráněni více než její základ - koroptve, křepelky, zajíci, drobné polní ptactvo žijící dříve na okrajích pestré a malebné mozaiky polí, remízů a mezí. Tato krajina byla plná života, všude to bzučelo a ševelilo, všichni členové řetězce měli dostatek všeho, dokonce holubi mohli polařit. Dnes je krajina sterilní a prázdná. V nekonečných lánech holé půdy nebo uniformního porostu toho přežije žalostně málo.
Existují místa kde přežívají na drůbeži uměle vypiplaní dravci, kteří žijí už jen z toho co ukořistí z domácích chovů.

1.5.2022 09:30
2mazutak

XXX.XXX.6.186

Lanvi napsal(a):
Tohle je dobře napsáno. Na druhou stranu někde by například jestřábi přirozeně dávno nebyli.

Dravci jako vrchol, špička pyramidy jsou chráněni více než její základ - koroptve, křepelky, zajíci, drobné polní ptactvo žijící dříve na okrajích pestré a malebné mozaiky polí, remízů a mezí. Tato krajina byla plná života, všude to bzučelo a ševelilo, všichni členové řetězce měli dostatek všeho, dokonce holubi mohli polařit. Dnes je krajina sterilní a prázdná. V nekonečných lánech holé půdy nebo uniformního porostu toho přežije žalostně málo.
Existují místa kde přežívají na drůbeži uměle vypiplaní dravci, kteří žijí už jen z toho co ukořistí z domácích chovů.

tak toto je naprosto přesně popsaný stav naší přírody.ochránci totíž nechápou,a nebo chápat nechtějí,že že se ti dravci musí také něčím živit.to by je mělo zajímat především postarat se o vysazování jejich přirozené kořisti.dále si neuvědomují,že domácí zvířectvo nebylo po staletí šlechtěno pro predátory,ale pro naší potřebu,jinak bychom dodnes byli odkázáni jen na lov divoké zvěře.i ti ochranáři tyto živočišné produkty konzumují.pokud něco chovám,musím tomu dát nažrat.taky svoje slepice a holuby neposílám nažrat k sousedovi,a užitek bez nákladů získával já.finanční prostředky na to mají.kdo ví,kde končí.

1.5.2022 16:54
hopi

XXX.XXX.208.90

Někdo mě asi nazve zabedněným myslivcem ale myslím si,že nejsem! Mám rád přírodu a do té patří jak koroptve,bažanti,zajíci,králíci,hřivnáči,doupňáci,čejky atd.tak také v určitém procentu dravci,jak pernatí,tak srstnatí! Na myslivce se dost nadává,bouchalové atp.jestliže je spolek v dobrých rukou vedení,není důvod!!!
Ale proč toto píšu,v nouzi přikrmují veškerou zvěř a není to laciná záležitost! Proč ti co bojují za zvýšení stavů,zdůrazním některých dravců,kterých je dostatek,v nouzi tyto dravce nepřikrmují????

1.5.2022 17:09
lupus4

XXX.XXX.205.61

A siky taky přikrmujete ?

.tak také v určitém procentu dravci,jak pernatí,tak srstnatí

A máte dost znalostí na "určení" těch správných % ?

A proč "ti rozumní myslivci" neustále lžou a podhodnocují už století stavy spárkaté zvěře ?

1.5.2022 17:16
čendas

XXX.XXX.236.171

Omyl, , příroda je zdecimovaná, zničená , barbarstvím, chemií,těžkou technikou, po 32 letech hrůzovlád,kdy se vše děje , bez ohledu na následky,pro okamžitý zisk téměř bez života, šíleným tempem mizí nejen bažanti, zajíci, drobní ptáci, logicky i dravci, nemají co žrát, nejen krahujci ,jsou podvyživení, menší, jak dřív,určitě patří do přírody víc, jak přešlechtění, neduživí holubi,ti patří do volier, ve švédsku hrozí za zavraždění dravce, pár let v lochu

1.5.2022 17:48
oxio

XXX.XXX.1.235

hopi napsal(a):
Někdo mě asi nazve zabedněným myslivcem ale myslím si,že nejsem! Mám rád přírodu a do té patří jak koroptve,bažanti,zajíci,králíci,hřivnáči,doupňáci,čejky atd.tak také v určitém procentu dravci,jak pernatí,tak srstnatí! Na myslivce se dost nadává,bouchalové atp.jestliže je spolek v dobrých rukou vedení,není důvod!!!
Ale proč toto píšu,v nouzi přikrmují veškerou zvěř a není to laciná záležitost! Proč ti co bojují za zvýšení stavů,zdůrazním některých dravců,kterých je dostatek,v nouzi tyto dravce nepřikrmují????

Jak se daří s Vaším projektem - vypouštění králíka divokého, někde jsem od Vás četl že se zajíci je to snazší? Zajímavý byl způsob chovu v oborách ze kterých králíci unikali do okolí.

19.5.2022 21:28
Indigo100

XXX.XXX.241.37

Podobné jednostranné videnie je skôr na škodu veci. Presne ako píšete, príroda je zdecimovaná. Z pohľadu dravcov je jedno kto ju zdecimoval, podstatné je, že je v zlom stave. A keďže v prírode žije každý živočíšny druh v závislosti na ostatných, práve preto by bolo potrebné udržiavať rozumné množstvo dravcov. Totiž ak je v prírode 10 x menej drobných zvierat- koristi, tak zákonite by malo byt aj 10 x menej dravcov. Nedá sa jednostranne chrániť len jedna skupina zvierat bez ohľadu na to, či má dostatok prirodzenej potravy. Ďalšia vec je, že zdecimované počty drobnej zvery to množstvo dravcov ešte katastrofálne znižuje. Je jasné, že na počet dravcov musí byť určitý počet korisťi, resp zvery ktorá slúži na obživu tých dravcov a musí ich byť mnohonásobne viac aby ich lovom ten dravec neohrozoval ich stav, proste aby bola nejaká rovnováha medzi rozmnožovaním a uloveným. Ale to už dávno nie je. Pred 20 rokmi sme u nás v dedine jastraba ledva videli, dnes je každý deň na niektorom dvore. Sokola sťahovavého introdukujú vysadzovaním búdok už aj do nížin kde nikdy v histórii nehniezdil keďže nemal podmienky. Vytvára sa mu životné prostredie na miestach kde ho nikdy nemal.
Ak chceme chrániť prírodu a faunu tak ju treba chrániť aj pred jednostranným premnožením druhov na vrchole potravinového reťazca, totiž drobná zver neunesie ten nápor množstva dravcov.
Kto chodí do prírody presne to vidí, žiadne zajace, prepelice, bažanty, spevavce atď.. A to málo čo zostalo sa nestíha množiť v takej miere ako je dravcami lovená. Každý biotop a lokalita má istú únosnosť nejakého druhu a na to sa nehľadí pri dravcoch.

Přidejte reakci

Přidat smajlík