Pohlaví

Kalifornský holub
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.3.2020 22:54
Awer

XXX.XXX.42.231

Zdravím,
před časem jsem tady řešil problém s tím, že holub bil holubici. Oddělil jsem je a zkusil přepárovat. Z původně agresivního texana je teď vzorný manžel, ale s kaliforňákem je potíž. S holuby se rve, o holubice nejeví zájem, spíš je taky odhání, ale jemněji. Podle stydkých kostí je to navíc opravdu holubice. Má ty kosti na dva prsty daleko od sebe. Četl jsem ale, že to není 100% metoda, ale většinou jsem to pochopil tak, že před snůškou může mít holubice stydké kosti u sebe. Chápu správně, že to tedy musí být holubice? Stavbou těla i rvačkami s holuby je to jasně holub, podle těch kostí a nezájmu o holubice zase holubice... Mám ještě zkusit nějaký trik, počkat, nebo jí poslat do polévky jako agresora nevhodného do chovu?
Díky moc za rady...

22.3.2020 08:20
jo012810

XXX.XXX.101.35

Stydké kosti jsou jen pomocné kritérium. Zásadní je rozdíl v chování mezi pohlavími, vrkání a chování se k opačnému pohlaví. Pokud jde o mladého jedince (bude to asi holub), dal bych jej někde mimo, aby neterorizoval a počkal bych na skutečné jaro s výrazným oteplením a pak bych zkoušel znovu. Do polévky jej můžete poslat ihned a nebo ještě chvíli vydržet, když se nezadaří....

22.3.2020 09:41
Awer

XXX.XXX.42.231

Tak jste mu zachránil život, ještě to s ním zkusím... :) Bylo by mi ho líto, je to veliký krásný silný pták, jenže mi byl prodán jako holubice, mám i názor dalšího holubáře, že podle stavby těla je to jasně holub, ale podle stydkých kostí jasně holubice.... Dám mu tedy ještě měsíc a za 14 dní mu seženu nějakou holubici a uvidíme... Z původně zamýšlených 3 párů mám už teď 5 a lichého holuba/ici, tak snad se to ještě víc nezamotá... :)

22.3.2020 11:13
nimels

XXX.XXX.200.29

Něco Vám poradím :
Máte doma 5 párů holubů + 1 lichého.
Všechny je pochytejte do přepravky a přizvěte si pomocníka. Zavažte si oči a ať vám postupně podává ty holuby a roztřiďte je podle těch stydkých kostí, na holuby a holubice, aniž by jste věděl, co vám pomocník podává.
Potom uvidíte, k čemu je tato metoda.
Můžete na této metodě určení pohlaví vyzkoušet kohokoliv. Pokud nebudete švindlovat a svoje holuby v ruce nepoznáte, přesvědčíte se, že toto je dlouhodobě zažitý blaf, který traduje i u některých exotářů apod.
To co popisujete nasvědčuje tomu, že se jedná o silného vitálního holuba, který nemá svoji holubici a boří již sestavené páry tím, že se pere s holuby i se spářenými holubicemi, které o něj nemají zájem. Proto ho oddělte, sežeňte mu holubici, a dejte je do budníku, aby na sebe viděli a zpočátku nemohli k sobě. / oddělené např. pletivem/. Za nekolik dní je pusťte k sobě a uvidíte, že se zapáří. Někdy to trvá i týden; hlavně záleží na holubici, jak brzo půjde s tímto holubem "do páru " / chtít se pářit.
Tak pokud vyzkoušíte tuto radu, s dodržením popsaného principu, uvidíte že se výsledek dostaví. Trpělivost především.
p.š.

22.3.2020 12:37
gary

XXX.XXX.6.88

Rozeznat samce od samice u výletků MP nedokáží ani 80letí holubáři - sám jsem v prosinci nakoupil 3 holubice a mám z nich 2 samce a 1 holubici ! Pozná se to až dospějí podle chování, takže se může stát, že pozdní výletek se začne pářit až v dubnu !Taková holubice z podzimu v únoru ani nejde do páru a holub ji skalpuje a já to musel šít ! Za měsíc již byla svolná...

22.3.2020 13:36
Awer

XXX.XXX.42.231

Tak zase to skalpování holubem by mohlo odpovídat holubici, měla od holuba orvanou hlavu, ani peříčko nezbylo. Jenže s holuby se během pár vteřin začne tvrdě rvát. Takže sázím na holuba a zkusím sehnat holubici. Pokud to nevyjde, půjde do polévky a budu pro změnu shánět holuba pro osiřelou holubici....Takže budu mít tak jako tak 6 párů, což je o tři víc, než byl limit od manželky, ale zatím se směje... :) :) Přestane, až začnu stavět větší holubník...
Děkuji všem za rady. Chtěl jsem hlavně ověřit spolehlivost té kostní metody, abych si právě zbytečně nezabil pěkného holuba....

22.3.2020 15:32
paskov244

XXX.XXX.200.184

Nic nesháněj a zabij , je to rváč který bude napadat všechny holoubata které spadnou na podlahu .

Přidejte reakci

Přidat smajlík