Zdravím opět se začátečnickým dotazem. Jedna z mých texanek dnes snesla své první vejce. Našel jsem z něj už jen pozůstatky, bylo rozmáčklé, nicméně skořápka byla měkká, jakoby gumová. Předpokládám, že to znamená nedostatek vápníku? Krmím směsí pro holuby a přidávám vápenný grit a drcené mušle dvakrát týdně, podle rad z nějakého vlákna tady na Ifauně... Mám ještě něco přidat? Nebo se to prostě občas stane bez příčiny, jako u slepic?
Díky moc za rady...
Zdravím a správně jste uvedl,že je to nedostatek vápníku,ale bez příčiny se nikdy nic neděje.Vápník jde ruku v ruce s fosorem.Nedostatek obou může být mimo jiné i nekvalitní skořápka.Pokusím se vysvětlit.Zrniny obsahují dostatek fosforu,ale nedostatek vápníku.Nadbytek fosforu zhoršuje vstřebávání vápníku.Texan je masné plemeno a tedy má větší spotřebu zrnin a pokud je jeden z holubů rozežranější,tak nemusí předkádaný vápník vůbec vzít a dojde ke snesení špatné skořápky.K lepšímu vstřebání vápníku je také důležitý sodík,ale lze dát do voliery sůl kamennou.
Řešení.Do zrní přidat nadrcené mušle,nebo vápenný grit a oni to budou brát naráz a všichni.Uvidíte,že při příštím snášení bude vejce v pořádku.V minulosti,ale i nyní při volném chovu holubi ozobávají vápennou omítku a v té je i sůl,jenže vápennou omítku narušenou solí dnes už na chalupách moc nenajdete.Ve volném chovu si to holubi najdou jinde venku,ale do volier je to nutné dodat,ale každý holub je jiný a každý holub žere to co mu chutná.Mám odzkoušeno.Kouťák
Každý druhý den dávám do napaječky 1 tabletu a skořápky OK. Cena 20.- Kč, počet 20 ks tablet. F.Z.
Hradečák
napsal(a):
Já používám , liz pro skot nebo ovce. Je to taková kostka soli, asi 25 x 25 cm. Mám ji ve voliérách na dešti. Holub si sám oklove kolik potřebuje . .
Zdravím, prosím Vás pane musí být ta kostka na dešti? Naschvál jsem si ji schoval pod přístřešek, aby mi déle vydržela. ..
Na dešti pravděpodobně z důvodu, aby ji voda narušila, byla snadnější pro ozobani? Děkuji, Vik
Turista

XXX.XXX.53.248
kouták
napsal(a):
Zdravím a správně jste uvedl,že je to nedostatek vápníku,ale bez příčiny se nikdy nic neděje.Vápník jde ruku v ruce s fosorem.Nedostatek obou může být mimo jiné i nekvalitní skořápka.Pokusím se vysvětlit.Zrniny obsahují dostatek fosforu,ale nedostatek vápníku.Nadbytek fosforu zhoršuje vstřebávání vápníku.Texan je masné plemeno a tedy má větší spotřebu zrnin a pokud je jeden z holubů rozežranější,tak nemusí předkádaný vápník vůbec vzít a dojde ke snesení špatné skořápky.K lepšímu vstřebání vápníku je také důležitý sodík,ale lze dát do voliery sůl kamennou.
Řešení.Do zrní přidat nadrcené mušle,nebo vápenný grit a oni to budou brát naráz a všichni.Uvidíte,že při příštím snášení bude vejce v pořádku.V minulosti,ale i nyní při volném chovu holubi ozobávají vápennou omítku a v té je i sůl,jenže vápennou omítku narušenou solí dnes už na chalupách moc nenajdete.Ve volném chovu si to holubi najdou jinde venku,ale do volier je to nutné dodat,ale každý holub je jiný a každý holub žere to co mu chutná.Mám odzkoušeno.Kouťák
Úsměvné řešení . " .... a oni to budou brát naráz a všichni ." Holub není prase, které spořádá vše, co se mu nandá do kryta. Holub má zobák, kterým přijímá potravu po jednotlivých částech, tedy jedno zobnutí, jedno zrnko. Muselo by se jednat o holuba pořádného dementa, který by zobal hlava, nehlava a nedíval se, do čeho zobe, / anebo na smrt hladový /.
Když se dá holubům směska, tak také nezobou bezhlavě vše, co jim příjde pod zobák, ale postupně vybírají to, co jim chutná. A dá se říct, že chutě holubů jsou dle ročního období a hnízdění vesměs stejné. Věřím, že ječmen sežerou u každého chovatele jako poslední.
Směs dobrého gritu složeného ze všech možných minerálu, by měla být po celé roční období na holubníku v gritníku. Je-li holub zdravý, tak intuitívně vybírá z předloženého gritu to, co jeho organismus v danou chvíli potřebuje, potažmo jeho holoubata na hnízdě. Příroda je víc moudrá, než si myslíme.
A propo : vápnik se nevstřebává při nedostatku vitamínu " D " = nedostatek slunečního záření.
Turisto,je těžké někomu radit.Vždyť holubařím "POUZE" 57 let.Pokud to nevyberou s rozdrceným vápenným gritem,tak stačí trochu zrno navlhčit,grit se na to přilepí a oni to vezmou.Každý to dělá jak umí a že chutě holubů jsou dle ročního období stejné,tak tomu také nevěř,protože tu přírodu znám lépe jak kdo jiný.Kouťák
- Minerální látky musí být k dispozici stále , ne pouze 2x týdně.
Já dávám do 2 gritníků různe druhy gritů. Do jednoho minerál MÁCHA a do druhého směs dalšich gritů. Dále mají k ozobávání minerální liz pro ovce (červený) - na dešti.
+ volný chov (staré omítky, krtiny...) + lehce osolený písek.
- u mě slunce.
Kde se nemůžou slunit, tak dávat vit. D3.
Spotřeba gritů je podstatně vyšší při krmení holoubat. Osobně si myslím, že dostatek minerálních látek, je důležitější, než kupovat drahé směsi zrnin složené z 30 druhů.
Snesení otřepků (vajíček bez skořápky) se může stát vyjímečně v každém chovu.
Další vajíčka mohou být OK.
JN
Pusťte holuby z voliér a nebudete mít takové starosti . Když holub je zavřený ve voliéře a nemůže na sluníčko tak je z něho takový neduživý holub do kterého se musí po celý rok stále cpát nějaké minerály , vitamíny, vakcíny a co já vím co ještě . Jen proto aby se udržel při životě , nezdá se vám to moc smutné Páni chovatelé .
Navštívil jsem několik velkochovů i v nich holubi mohli na sluníčko .
Proto nemůžu ani uvěřit že by se našel takový chovatel který neumožní svým holubům přístup na sluníčko .
Na slunicku jsou pořád, muzou kdykoli z boxů do volneho vyletu, volieru nemam. Druhe vajicko je ok, tak jsem zvedavy na holoube. V paru je totiz muj nejvetsi holub a kdyz budou krmit jen jedno holoube, tak pri te genetice by to mohl byt poradny macek :) Nicmene s temi mineraly jsem to asi opravfu trochu zanedbal, dekuji vsem za radu a pouceni...
Meelek
napsal(a):
Zdravím, prosím Vás pane musí být ta kostka na dešti? Naschvál jsem si ji schoval pod přístřešek, aby mi déle vydržela. ..
Na dešti pravděpodobně z důvodu, aby ji voda narušila, byla snadnější pro ozobani? Děkuji, Vik
Nemusí být na dešti, sama zvlhne když má pršet. Ano vydrží dýl, když je pod střechou
Turista

XXX.XXX.53.248
kouták
napsal(a):
Turisto,je těžké někomu radit.Vždyť holubařím "POUZE" 57 let.Pokud to nevyberou s rozdrceným vápenným gritem,tak stačí trochu zrno navlhčit,grit se na to přilepí a oni to vezmou.Každý to dělá jak umí a že chutě holubů jsou dle ročního období stejné,tak tomu také nevěř,protože tu přírodu znám lépe jak kdo jiný.Kouťák
Holubařít " POUZE 57 let " ještě nikomu nedává patent na rozum. Ono stačí holubařít i o mnoho roků méně a mít přitom oči dokořán a vysledovat způsob života holubů jak ve voliéře , tak i ve volném proletu a mít cit přesně zareagovat na jejich potřeby.
Je faktem, že určité detaily se budou v chovu lišit dle podmínek chovatele.
A s tou znalosti přírody " lépe jak kdo jiný " to asi také není nic moc, protože holubovi je, / jak známo nejen jemu /, přírodou daný instinkt, např., že v mrazivých dnech má více přijímat energetický hodnotné krmivo, tj. kukuřici, o kterou v letních horkých dnech nemá valný zájem , nebo např. když krmí holoubata, tak vyhledává biíkovinu, což nalézá v hrachu, pelušce, vikvi nebo se " láduje " kvalitním gritem v množství, co by mu jinak stačilo na několik měsíců.
Dalo by se toho pro a proti napsat mnohem více, ale už předem na základě diskusních příspěvku se dá vydedukovat, že polemika zde nedává smysl.
Na závěr jedno moudro : " Není moudrý ten, co si to o sobě myslí, ale ten, co si to myslí o něm druzí ".
Turisto,nikdy jsem neříkal,že mám patent na rozum a ani si to o sobě nemyslím.Napsal jsem,že holubařím pouze 57 let a to znamená,že nějakou tu praxi s holubama mám.Je pravdou,že někdo může holubařit 100 let a ničeho s holubama nedosáhne.Já si myslím,že to není můj případ.Pokud si myslíš něco jiného,tak se přihlaš na iFaunu,napiš jaké holuby chováš a jak dlouho a čeho jsi dosáhl.Každý kdo mě zná,tak ví,že si budu strašně rád předávat zkušenosti o holubech,protože člověk se neustále učí.Je tomu už 10 let co zde píši a když někdo požádá,tak vždy slušně odpovím a pokud vím a mám to odzkoušené,tak svou radu zde napíši.
Příroda je moje největší vášeň tak na tu si sahat nenechám.Příroda mě naučila jak se mám chovat k holubům a už jsem to sem mnohokrát za těch 10 let napsal.
Je špatná doba a tak Ti posílám krásnou fotku z dnešního dne v přírodě na pokochání. Zdraví.Zdeněk FRANTA (kouťák)
Turista
napsal(a):
Úsměvné řešení . " .... a oni to budou brát naráz a všichni ." Holub není prase, které spořádá vše, co se mu nandá do kryta. Holub má zobák, kterým přijímá potravu po jednotlivých částech, tedy jedno zobnutí, jedno zrnko. Muselo by se jednat o holuba pořádného dementa, který by zobal hlava, nehlava a nedíval se, do čeho zobe, / anebo na smrt hladový /.
Když se dá holubům směska, tak také nezobou bezhlavě vše, co jim příjde pod zobák, ale postupně vybírají to, co jim chutná. A dá se říct, že chutě holubů jsou dle ročního období a hnízdění vesměs stejné. Věřím, že ječmen sežerou u každého chovatele jako poslední.
Směs dobrého gritu složeného ze všech možných minerálu, by měla být po celé roční období na holubníku v gritníku. Je-li holub zdravý, tak intuitívně vybírá z předloženého gritu to, co jeho organismus v danou chvíli potřebuje, potažmo jeho holoubata na hnízdě. Příroda je víc moudrá, než si myslíme.
A propo : vápnik se nevstřebává při nedostatku vitamínu " D " = nedostatek slunečního záření.
Nechci vás nijak urazit to ne ale vy ještě dlouho budete holuby muset pozorovat aby jste si všiml jak holubi zobou . Protože u holuba NEPLATÍ jedno zobnutí jedno zrnko ale i tři zobnutí jedno zrnko . Zajisté pokut jim zrní nasypete do krmítka tak to bude jedna k jedné , ale zkuste nasypat na zem a uvidíte co jste myslím ještě neviděl . Holubi vybírají zrní po podle chuti , oni ho vybírají podle toho jak je ( nevím jak bych to napsal ) zrno veliké a stravitelné , ne proto že je to kukuřice nebo hrách . Nasypte malou kukuřici do misky a vedle směsku pro holuby z běžně velkou kukuřici , ta malá kukuřice se ztratí jako prvá , pokud jak vy píšete nejsou holubí hladoví na smrt .
Holub bude zobat i ječmen jako každou jinou zrninu pokud bude kvalitní a nebude mít problém ji strávit .
To je ale vedlejší dotaz zněl Měkká vejce a neporadil jste jen osočujete z neznalostí jednoho z nejlepších chovatelů holubu u nás . Všichni nemohou vědět všechno a podle toho by jsme se mohli k sobě chovat.