Preliečenie Trichomoniaza počas chov.sezony

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.4.2020 10:44
rastoz

XXX.XXX.234.118

Zdravim Vas,idem sa informovat preliečujete trichomoniazu aj počas chov.sezony ked maju mlade?Ja som preliečil pred parovanim ako kazdy rok (kosidiozu tricho.aj ecoli)a spravil rozbor trusu pred preliečenim.Ďakujem za odpovede.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.4.2020 12:35
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nepřeléčujte, normální zdraví holubi na tricho netrpí a slabí se mají léčit sekerkou.

14.4.2020 12:36
raspic

XXX.XXX.209.18

Ahoj. Já neléčím ani před ani v průběhu ani po. Mám zdravý chov který to nepotřebuje. Tak to mám já. Nikomu to nevnucuji.

14.4.2020 14:13
DanielK

XXX.XXX.224.47

Bolo by dobre spomenut i plemeno a zaroven aj Vase podmienky v akych holuby drzite. Akakolvek odpoved aj neviem koho fundovaneho bude neaplikovatelna, ak toto nebudeme poznat.
A tiez by bolo dobre poznat i Vase ciele. Jedna vec je ak chcete vychovat krasne mladata (s umelym zdravim) na predaj, ina vec je tesit sa z vlastneho zdraveho chovu (s nenarusenou imunitou) alebo dochovat jatocne mladata do nedelnej polievky.
Koprologicke vysetrenie v laboratoriu nie je az take drahe, aby si ho aj hobby chovatel v pripade podozrenia nemohol dovolit.
Za roky chovatelstva som sa naucil, ze na chov holubov a najma pritomnost a rozvoj chorob ma vplyv X faktorov. Castokrat su tieto faktory spomenute aj v odbornej literature, ale neviem preco ich mame tendenciu prehliadat.
Vekom prichadzam na to, ze neexistuje ziadna schema. Samozrejme, predajcovia liekov sa Vas budu snazit presvedcit, ze tricho treba liecit kazdych 14-21 dni ... a aj taki, ktori tvrdia, ze po cely rok,
Su chovy, kde je choroba neustale, napriek (alebo mozno VDAKA) lieceniu ... a v mnohych pripadoch su to okrem narusenia bazalnych principov aj detaily, ktore rozhoduju. Na rozvoj chorob vplyvaju aj take faktory ako psychika - stres, preplnenie holubnika, orientacia, pohoda holuba, atd..
Videl som chovy, kde holuby v nobl zariadeni s rostami a modrenymi vychytavkami za tisicky eur boli v horsej kondicii ako u chovatela, ktory si svoj holubnik zbil z odpadovych dosiek na povale pristavky ci sopy. Problemom byva napriklad aj karantena ... ved ruku na srdce pani holubari, kolki poctivo odkarantenujete prineseneho holuba?

14.4.2020 17:59
sani

XXX.XXX.250.52

Je to fajn pocit, precitat si takyto prispevok a zistit, ze este existuju holubiari, ktori pri tejto tematike trochu kauzalne uvazuju....

Ja som tiez presiel zaciatkami, kedy som tapal pod radami skusenejsich chovatelov a veterinarov.....az som zistil, ze to proste nefunguje, bakterie sa vyhubit nedaju, ale v unosnej miere sa da s nimi funfovat, cize treba sa zamerat na budovanie imunity.

Zial niekedy sa mi zda, ze ked sa to snazim chovatelom vysvetlit, tak si myslia, ze len mudrujem a v skutocnosti mam doma nejaky tajny zahranicny liek....Mrzi ma, ze devastuju svoje chovy "preventivnym kokteilomi" (sutricol-metrozol-doxygal) pravidelne pocas chovnej sezony...

15.4.2020 09:26
Tibor Slovensko

XXX.XXX.30.9

Keď som v minulosti zadal vlákno liecebno- vakcinacne postupy, stretol som sa viac s negatívnou reakciou ako kladnou. Sani Vybraté mi poslal Vás odkaz na článok v časopise chovateľ. Ale my sa musíme zamyslieť nad základným delením chovu holubov. Napíšem to tak jednoducho: vo voliere, alebo voľne pustené. Až keď pochopíme tento princíp, dá sa postupovať ďalej. Sú rastliny , ktoré vyslovene potláčajú pomnoženie trichomoniad. Rastú nám pod nosom. Holuby si ich zbierajú samé. Vo voliere samozrejme nie. Ten, kto má zdravý základný kŕdeľ, riadne vyšetrený, dodržané základné veci po stránke zdravotnej a chovateľskej, už toto viac nerieši. Tricho je saprofit . Nedokážete ho zničiť úplne, lebo zabijete organizmus holuba. Určite postupy však fungujú. S pozdravom.

15.4.2020 11:38
nimels

XXX.XXX.200.29

Něco je tu blbě zadané a potom se to rozvádí ????

" Pan rastoz " nám napsal, že provedl rozbor trusu před přeléčením a potom přeléčil kokcidiozu, tricho a e-coli. Potom se ptá, zda v průběhu chovné sezóny ještě léčit tricho ?

Podstatnou věc však neuvedl, a to výsledky rozboru !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Z rozboru by mělo být zřejmé, co bylo nalezeno a v jakém množství. Potom se cíleně provádí prevence, nebo léčba a desinfekce.

Potom, lze reálně uvažovat, co dělat v průběhu chovné sezony.
Nutno podotknout, že pokud léčba byla provedena kvalitně s následnou desinfekcí, zpravidla se v průběhu chovné sezony nemusí provádět preventivní léčba.Postačí kvalitní výživa s přírodnímu produkty a vytvářet maximální podmínky pro přirozenou imunitu. Když se v tomto postupu něco zanedbá a neprovede přesně, musí se léčít a léčit a léčit, furt dokola.
Prosím zkuste se nad tím zamyslet !
p.š.

15.4.2020 12:11
Tibor Slovensko

XXX.XXX.30.9

Kurník chlapi z trusu tricho? Snáď zlý sen. Len sterom. Iba tak zistíte premnoženie. Ešte raz. A tie prípravky na prírodnej báze? Neviem, ako tomu mám chápať, či to, čo predávajú v chovateľských predajniach? 90% založené na báze jablčného octu. V ňom prísady. Cenová kalkulácia je jasná. Ocot lieči aj tricho. Ale potláča ju aj žihľava. Ocot jablčný je v podstate pre holuby všeliek.myslim bakteriálne choroby.

15.4.2020 14:07
raspic

XXX.XXX.111.47

Volně nebo voliera. Nedělám žádný rozdíl v péči o holuby závodníky (v zav. sezóně stále v těsném kontaktu s cizinou. A v holubniku často ve styku se zbloudilci), nebo chov. ve voliere. Stejna čistá voda občas ocet zelené, klíčene atd. Právě teď, v době odchovu holoubat nejlépe poznáte jak zdravé holuby máte. A žádný rozbor nepotřebuji. Oplozenost, zdravá a silná holoubata jsou známkou zdraví. A názory na léčení slabších holoubat na hnízdě proti "tricho" je holý nesmysl. Zase se vám to vrátí..... A už vůbec nevím co znamená preventivní léčba. Copak se dá něco léčit (leky) preventivně!!! Prevence = očkování..... Čistota, vzduch....

15.4.2020 19:18
nimels

XXX.XXX.200.29

Máme-li se domluvit, a najít nejlepší řešení, je bezpodmínečně nutné si pozorně přečíst co napsal ve svém dotazu " rastoz " !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

" Pan rastoz " nám napsal, že provedl rozbor trusu před přeléčením a potom přeléčil kokcidiozu, tricho a e-coli. Potom se ptá, zda v průběhu chovné sezóny má ještě léčit tricho ?

Já jsem k tomu dodal, že :

Podstatnou věc však neuvedl, a to výsledky rozboru !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Potom, lze reálně uvažovat, co dělat v průběhu chovné sezony.

Nutno podotknout, že pokud léčba byla provedena kvalitně s následnou desinfekcí, zpravidla se v průběhu chovné sezony nemusí provádět preventivní léčba.Postačí kvalitní výživa s přírodnímu produkty a vytvářet maximální podmínky pro přirozenou imunitu. Když se v tomto postupu něco zanedbá a neprovede přesně, musí se léčít a léčit a léčit, furt dokola.
Prosím zkuste se nad tím zamyslet !
p.š.

{b}Reakce PT Tibor Slovensko :{/b} Kurník chlapi z trusu tricho? Snáď zlý sen.

za 1/ Nikdo v tomto vlákněpřece neuvedl kde a jak se rozbor prováděl !!!!!!!!!!!

za 2/ MVDr. Michal Poláček na stránkách ČSCH PH - veterinární okénko, viz nemoci parazitální, část II.
cituji :Orientačně se dají trichomonády ověřit z čerstvého trusu reakcí s chloroformem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Při vší úctě ke znalostem PT Tibora nevím, jak si jeho reakci vysvětlit ?

Reakce PT Raspic :{/i} A žádný rozbor nepotřebuji. A názory na léčení slabších holoubat na hnízdě proti "tricho" je holý nesmysl. A už vůbec nevím co znamená preventivní léčba. Copak se dá něco léčit (leky) preventivně!!!

za 1/ tazatel měl již rozbor provedený. Asi ho považoval za potřebný, což je na iFauně hojně propagováno např. od př. Kouťáka. Nikde jsem se zde nedočetl, že by léčení holoubat na hnízdě někdo výrazně propagoval. !!!!!!!!!!!!

za 2/ Např. Metrozol - veterinární léčivý přípravek - viz Dávkování pro PH : léčebná dávka 3g/l pitné vody, po dobu 7 dní ; Během chovné sezony léč.- preventivní dávka 1,5g/ l pitné vody, podávat dva dny ve 14-denních intervalech atd.............
Tak to je ta prevence, třeba veterinárním přípravkem, sám jsem doporučoval : Postačí kvalitní výživa s přírodnímu produkty a vytvářet maximální podmínky pro přirozenou imunitu.

Je škoda, že na této diskuzi se pozorně nečte zadání dotazu a i zkušení chovatelé exibují a nespolupracují nebo nenavazují v poskytnutí nejvhodnější odpovědi na zadaný dotaz, čímž ve většině případů vnášejí zmatek začínajícím chovatelům do celé problematiky. Také jsem si všiml, že špičkoví chovatelé se těchto diskuzi straní, a tím je diskuze odborně ochuzena. Např. PT 5555 v nedávné diskuzi na jiném vlákně uvedl, že " bude-li tato diskuse smysluplně pokračovat " .......... bohužel, nepokračovala a on se již dál nezapojil.

Staré dobré přísloví : 2 x měř a jednou řež. přeloženo do češtiny............ viz výše.
Raspicovi i Tiborovi i vám všem, přeji hodně zdraví a úspěšnou letošní chovatelskou sezonu.
p.š.

15.4.2020 21:29
kouták

XXX.XXX.168.33

Zdravím.
Nimels,vysvětlil jsi to zde srozumitelně a souhlasím s Tebou,ale chybí zde vyjádření zadavatele Rastoze.Rastoz se na mě obrátil 7.2.2020 v SZ.Z vyšetření trusu vyplynulo,že měl malé množství kokci a tak uvedl,že jí přeléčil a vše ostatní bylo negativní,tak nic neléčil.Odepsal jsem mu mimo jiné,že kdo léčí ve 14 dnech holoubata na tricho,tak bych ho kopl někam.Když jsem si přečetl toto téma rastoze,kde jsem se dozvěděl,že přeléčil vše a ptá se ,zda má léčit tricho počas sezony,tak jsem nechápal a nevyjadřoval jsem se k tomu.Asi nevěřil co jsem mu radil.
Pokud jsi napsal,že jsi se nikde nedočetl,že by léčení holoubat na hnízdě někdo výrazně propagoval,tak si přečti válkna: "holub-úmrtnost holoubat" ze dne 23.1.2020,dále vlákno "dokrmování holoubat" ze dne 5.3.2020,kde je výslovně napsán věk 5-10 dnů a podat vše co končí na zol(trinidazol,ornydazol,enitizol).
Můj názor na veškeré léčení zde každý zná a tzv.léčebná prevence podle kalendáře je to největší zvěrstvo které znám.Myslím si,že jsem se zde nabojoval už dost a tak předávám žezlo mladším a snažte se udělat z holuba zase holuba, jako to dělá RASPIC s pošťákama. Zdraví všechny rozumné holubáře, holubářskej dědek Kouťák

15.4.2020 22:28
nimels

XXX.XXX.200.29

Rád bych poděkoval Kouťákovi za pochopení a vysvětlení. Jen bych si dovolil doplnit, že pokud jsem uvedl, že jsem se nikde nedočetl, že by léčení holoubat na hnízdě někdo propagoval, tak zásadně vycházám z toho, že to nezaznělo v žádném příspěvku na tomto vlákně. Současně jsem přesvědčen, že reagovat se musí na zadanou otázku v daném vlákně, nikoliv míchat různá témata z jiných diskusí mezi sebou bez patřičných vysvětlení či souvislostí.
Ještě jednou děkuji Kouťákovi a ještě využiji mé přítomnosti v této diskusi proto, abych zvláště poděkoval Kouťákovi za propagaci volného chovu Slezského barevnohlávka, kterého bych si taky rád pořídil, protože si stále drží ve volném chovu vzhled i vlastnosti, které jsou publikovány v mé velice oblíbení knize : ČESKÉ HOLUBÁŘSTVÍ z r.1940, která svým rozsahem a odborností podle mého názoru nebyla ani s touto pokročilou dobou překonána.
p.š.

16.4.2020 08:18
rastoz

XXX.XXX.101.204

Zdravim Vas po vyšetreni trusu pred chov.sezonou vysledok a doporučenie preliečit koksidiozu čo som aj urobil.Trichomoniazu som nepreliečoval... zle som to uviedol .Mladata sa liahli v poriadku ..ďakujem R.Z.

16.4.2020 21:37
Tibor Slovensko

XXX.XXX.30.9

Tak rád by som to vysvetlil aj ja. Skuskou trusu sa predsa tricho neda urcit 100%. Čo Vám môže vyjsť z orientačného testu, keď každý jeden holub musí mať trochomoniady- v sebe?. To pre zaujímavosť. A čo sa týka holubov na voľno, tie si vedia samé nájsť rastliny, ktoré ozobu a ktoré im pomáhajú. Aby sa trichomonady nepremnozili do takej miery, aby bolo nutné nasadiť lieky. Niekedy stačí naozaj len málo. Ak chce niekto bez toho, aby sa opýtal konkrétne niekoho dávať závery- nech sa páči. Myslím, že som to dovysvetloval . To je diskusia. Chovateľská prax.

17.4.2020 11:28
sani

XXX.XXX.220.45

nimels napsal(a):
Rád bych poděkoval Kouťákovi za pochopení a vysvětlení. Jen bych si dovolil doplnit, že pokud jsem uvedl, že jsem se nikde nedočetl, že by léčení holoubat na hnízdě někdo propagoval, tak zásadně vycházám z toho, že to nezaznělo v žádném příspěvku na tomto vlákně. Současně jsem přesvědčen, že reagovat se musí na zadanou otázku v daném vlákně, nikoliv míchat různá témata z jiných diskusí mezi sebou bez patřičných vysvětlení či souvislostí.
Ještě jednou děkuji Kouťákovi a ještě využiji mé přítomnosti v této diskusi proto, abych zvláště poděkoval Kouťákovi za propagaci volného chovu Slezského barevnohlávka, kterého bych si taky rád pořídil, protože si stále drží ve volném chovu vzhled i vlastnosti, které jsou publikovány v mé velice oblíbení knize : ČESKÉ HOLUBÁŘSTVÍ z r.1940, která svým rozsahem a odborností podle mého názoru nebyla ani s touto pokročilou dobou překonána.
p.š.

Ano mate pravdu, ze sa to tu trochu zvrhlo...ja som napriklad chcel reagovat pochvalne na DanielaK, ale vytvoril som nechtiac novy prispevok...mozno je to aj trochu neprehladnym systemom diskusie cez citacie....

Suhlasim s Koutakom, ze preventivne a pravidelne kalendarove liecenie je cesta do pekla, ale ako pise, vysvetlovat to ludom je marny boj s veternymi mlynmi a kazdy si aj tak bude robit podla seba...cerstvu skusenost mam z uplynuleho leta, ked prisiel po rady kolega zo zakladnej organizacie a dodrzal z tych rad len zlomok....

17.4.2020 11:41
sani

XXX.XXX.220.45

Tibor Slovensko napsal(a):
Tak rád by som to vysvetlil aj ja. Skuskou trusu sa predsa tricho neda urcit 100%. Čo Vám môže vyjsť z orientačného testu, keď každý jeden holub musí mať trochomoniady- v sebe?. To pre zaujímavosť. A čo sa týka holubov na voľno, tie si vedia samé nájsť rastliny, ktoré ozobu a ktoré im pomáhajú. Aby sa trichomonady nepremnozili do takej miery, aby bolo nutné nasadiť lieky. Niekedy stačí naozaj len málo. Ak chce niekto bez toho, aby sa opýtal konkrétne niekoho dávať závery- nech sa páči. Myslím, že som to dovysvetloval . To je diskusia. Chovateľská prax.

Maximalne tu zihlavu si mozu najst na volno....ale pochybujem, ze si niekde bezne najdu Kapucinku, Oregano, ci Medvedi cesnak....(samozrejme pokial ich majitel nevysadza)

Přidejte reakci

Přidat smajlík