Tom1136

XXX.XXX.103.83
Mám na zemědělské usedlosti všestranně hodnou, užitečnou a plodnou tři roky starou kočku. Vstřícná, poslušná -nevstoupí do obytných místnosti, obětavě pečuje o koťata, chytá myši i potkany, vrabce, ale letos mně na dlažbě dvorku v mžiku zaskočila – za krk uchopila a v ten moment zadávila několik holubů. Do holubníku se nedostane.V chovu holubů mám zálibu a ke kočce mám taky kladný vztah. Má někdo zkušenost a poradí mi jak se zachovat a tento problém s kočkou vyřešit, než budu nucen přistoupit ke krajnímu, a to utracení kočky.
Velice děkuji za každou radu.
Tom
Tom1136
napsal(a):
Mám na zemědělské usedlosti všestranně hodnou, užitečnou a plodnou tři roky starou kočku. Vstřícná, poslušná -nevstoupí do obytných místnosti, obětavě pečuje o koťata, chytá myši i potkany, vrabce, ale letos mně na dlažbě dvorku v mžiku zaskočila – za krk uchopila a v ten moment zadávila několik holubů. Do holubníku se nedostane.V chovu holubů mám zálibu a ke kočce mám taky kladný vztah. Má někdo zkušenost a poradí mi jak se zachovat a tento problém s kočkou vyřešit, než budu nucen přistoupit ke krajnímu, a to utracení kočky.
Velice děkuji za každou radu.
Tom
Bohužel, jde o kočkovitou šelmu a ta je naprogramována od přírody. Takže asi dojde ke krajnímu řešení. Pokud se kotě vychovává od mala na holubníku, pak v dospělosti, pokud má člověk i trochu štěstí, má neocenitelného deratizátora a holubů si nevšímá. V dospělosti se kočka již nepředělá...
Nesouhlasím s názorem, že se "nepředělá" dospělá kočka.. Máme čtyřletého kocoura, loví myši, potkany, vrabce atd atd.. Holuby máme třetím rokem, ze začátku po nich pokukoval nebo zkoušel číhat, ale párkrát jsme důrazně řekli NE nebo ho odehnali a nikdy žádnému neublížil. Běžně mezi nimi chodí nebo leží a vše v klidu.
xchipsy
napsal(a):
Nesouhlasím s názorem, že se "nepředělá" dospělá kočka.. Máme čtyřletého kocoura, loví myši, potkany, vrabce atd atd.. Holuby máme třetím rokem, ze začátku po nich pokukoval nebo zkoušel číhat, ale párkrát jsme důrazně řekli NE nebo ho odehnali a nikdy žádnému neublížil. Běžně mezi nimi chodí nebo leží a vše v klidu.
Výjimka potvrzuje pravidlo a toho kocoura si važte....
Mám tuto zkušenost s kočkami. Sousedova kočka dobře živená si mých holubů vůbec nevšímá, ale kosa a ostatní ptáky chytá i vybírá hnízda na stromech.Další kočka druhých sousedů byla tak mazaná, že se mě vyhýbala a plížila na mé zahradě tak, abych ji neviděl. Postupně mi za jeden den z holubníku, kde jsem měl otevřené dveře odnesla asi 8 holubů sedících na hnízdě. Byla to kočka, kterou si sousedi donesli z chaty u lesa, kde žila původně volně.
Sám jsem měl kočku - domácí, která silně pokukovala po holubech, a tak pokud jsem měl holuby puštěné, kočku jsem z bytu pro jistotu, aby se k chytání holubů neodhodlala - nepouštěl.
Rád bych vám ale doporučil následující : V české televizi je pořad ve kterém radí, jak převychovat psy a kočky, které mají různé zlozvyky. Rád se na tento pořad příležitostně koukám a musím přiznat, že rádci mají velice odborný přístup s dobrými výsledky. To nejdůležitější je však to, že stále inzerují - žádají majitele těchto problémových zvířat, aby se přihlásili, že budou problematiku chovatele řešit.
Tak to je příležitost pro Vás, protože odstranit vámi popsaným způsobem kvalitní kočku já nepovažuji za ideální řešení. Samotnýho by mě zajímalo, jak znalec v této problematice bude postupovat ?
Závěrem Vás poprosím, pokud ČT oslovíte a přihlásíte se s problematikou své kočky, aby jste na těchto stránkách alespoň stručně napsal jak se to bde řešit. Určitě by to zajímalo i ostatní přátele všech zvířat.
S pozdravem
p.š.