Početnosť chovného materiálu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.10.2020 15:45
Mazánek

XXX.XXX.224.17

Dobrý deň,
chcel by som sa spýtať, aký môže minimálny počet chovných holubov, teda párov holubov pre nasledujúcu chovnú sezónu?
Má zmysel vždy zúžiť počet na skutočne najkvalitnejšie (u mňa je to každý rok štyri resp šesť holubov, teda 2-3 perspektívne páry), alebo sa pokúsiť o šťastie a ponechať aj holuby menej kvalitné, teda okolo priemeru?

Za odpoveď vopred ďakujem

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.10.2020 15:54

nemám sice holuby, ale drůbež a morčata, ale ta otázka je stejná a myslím si, že to záleží na vkusu každého chovatele.

je to všechno o selekci. a tam je spoustu možností, jak odhadnout plemennou hodnotu jedince a jak provést selekci, jestli děláte pozitivní nebo prostě jen brakujete, kolik znaků sledujete a jak je hodnotíte, navíc selekce nemusí být individuální, můžete vybírat celé rodiny nebo linie.

osobně já nechávám všechno, co splňuje v mé hlavě existující kritéria, přes které nejede vlak a počkám si na výsledky potomstva. pokud to není dobrý, tak nemám problém rodiče a potomstvo vyřadit hromadně posléze. podle mě je lepší mít těch zvířat víc, je pak z čeho vybírat, než vybrat pár nejlepších a když pak potomstvo nebo cokoliv nebude dobrý, tak už se není kam vrátit.

31.10.2020 16:14
kouták

XXX.XXX.168.33

Terezko,perfektní odpověď.Vás je u té drůbeže a morčat škoda.Nechcete postavit holubník?Zdraví Kouťák

31.10.2020 16:21

kouták napsal(a):
Terezko,perfektní odpověď.Vás je u té drůbeže a morčat škoda.Nechcete postavit holubník?Zdraví Kouťák

chci, ale všechno nemůže být hned, že

a taky ještě nevím, jaké holuby, líbí se mi toho prostě moc.

31.10.2020 16:36
kouták

XXX.XXX.168.33

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
chci, ale všechno nemůže být hned, že

a taky ještě nevím, jaké holuby, líbí se mi toho prostě moc.

Kdysi říkal můj holubářský GURU- Oldřich SUCHOMEL,že když procházím výstavou,tak ten nejkrásnější holub mě musí zastavit.Vždy si na výstavě na něho vzpomenu,že měl pravdu.Tak to udělejte a máte vybráno.

31.10.2020 16:44

kouták napsal(a):
Kdysi říkal můj holubářský GURU- Oldřich SUCHOMEL,že když procházím výstavou,tak ten nejkrásnější holub mě musí zastavit.Vždy si na výstavě na něho vzpomenu,že měl pravdu.Tak to udělejte a máte vybráno.

no, jenže já když jdu na výstavu podívat se na holuby, tak je to na hodně dlouho, protože stojím skoro u všeho.

31.10.2020 16:48
kouták

XXX.XXX.168.33

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
no, jenže já když jdu na výstavu podívat se na holuby, tak je to na hodně dlouho, protože stojím skoro u všeho.

Tak to je zlé.To budete muset začít budovat holubníky nejméně tři.

31.10.2020 16:59

tomu bych se právě ráda vyhla :D z hlediska chovu je lepší vybrat jedno plemeno a jeden barevnej ráz a pak v rámci tohohle mít hooooodně zvířat na tu selekci a tím se klidně zaplní nekonečné množství kotců, kurníků nebo holubníků

víc plemen, to pak počet chovaných zvířat stoupá do nezvladatelných výšin. nemám žádnou mechanizaci na odkliz hnoje, ani sila na krmivo a tak.

31.10.2020 18:26
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.243.189

Mazánek napsal(a):
Dobrý deň,
chcel by som sa spýtať, aký môže minimálny počet chovných holubov, teda párov holubov pre nasledujúcu chovnú sezónu?
Má zmysel vždy zúžiť počet na skutočne najkvalitnejšie (u mňa je to každý rok štyri resp šesť holubov, teda 2-3 perspektívne páry), alebo sa pokúsiť o šťastie a ponechať aj holuby menej kvalitné, teda okolo priemeru?

Za odpoveď vopred ďakujem

Ideální je minimálně 3 páry. Když necháte jen 2 páry, tak bude dominantnější samec utiskovat druhý pár. U tří párů už se ten tlak rozmělní a je to schůdnější. V mém plemenu špičkoví jedinci obvykle hůře odchovávají a je dobré si nechávat i průměrné holuby, bez velkých vad. Případně dát špičkového jedince na průměrný protějšek. Poznáte to podle odchovu. Když je lepší než rodiče, pak je to ideální. Takže doporučuji nerozhodovat se podle rodičů, ale podle odchovu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík