Letos přes 60 výletků od 9 párů MP červených, polovina skončila již v kuchyni, 14 prodáno a stále ještě 20 ks výletků vč. pozdních
K tomu 12 párů PH standart + 6 párů Mor. Moráků.... a 1 pár pávíků...
Gary má docela pěné holuby, a většinou i rozumné názory, ale někdy se to nedá číst- propagovat zavraždění poštovního holuba, který znavený , hladový, sedne mezi ty bambuláky, nevím jak dnes, ale dříve nejen v Belgii, při velkých závodech bylo zabití závodníka ,řešeno soudem ,nebo chtít vybít zbytky dravců, dokonce kání, kydž je jasné, že při cíleně vymíracíjí,chemií, jedy zničené přírodě,kde již zmizela i většina hmyzu, je čeká smrt hladem, či otravou,
Uživatel s deaktivovaným účtem

gary
napsal(a):
Nedělní koupel .... slunečné počasí a voda
Zdravím pane "gary". Máte to pěkné,chválím. Škoda jen, že nemusíte závodní PH
napsal(a):
Zdravím pane "gary". Máte to pěkné,chválím. Škoda jen, že nemusíte závodní PH
Ale to tak není, já mám rád všechny pěkné holuby, u PH znám mnoho chovatelů se závodícími holuby , kteří mají pěkné holuby- líbí se mi Janseni ,Fabry a jim podobní jako mají např. p.Štětina či Svoboda Jiří z Nového města pod Smrkem ,
jen "nemusím" různé vlaštovky či hrdličky... musí mít pěknou hlavu s ozobím a vyváženou postavu...
Nemám rád jen nemocné zchátralé holuby, co bloudí a sednou mi na střechu...
Já mám pocit, že velký a těžký holub nemůže být krátký , tak mám raději delší holuby. On ten pštros má průměrnou váhu 660 g , takže aby vylétl na střechu, má se co ohánět... létat kolem holubníku je i tak nad jeho síly a chuť...a čím těžší a lépe bodovaný , tím méně létavý a plodný - to je skoro pravidlo...to " šlechtění " ty původní typické etologické znaky a vlastnosti u MP úplně zlikvidovalo - myslím tím orientační a letové schopnosti , plodnost a péče o odchov - a nejsmutnější na tom je, že to ku.vení plemena se událo pod vedením přestavitelů klubu - ti přepracovávali vzorník , až to už není moravský pštros, ale kříženec se slepičáky...!

gary
napsal(a):
polovina mých chovných samců...PH standard
... a jaké jsou výsledky na závodech...,? Nebo je raději netrénujete ...pro jistotu aby se neztratili...???

napsal(a):
... a jaké jsou výsledky na závodech...,? Nebo je raději netrénujete ...pro jistotu aby se neztratili...???
Spíš by mě zajmalo proč ta voliéra ? Velký zastánce volného chovu a pak se díváme jak se holubi koupají ve voliře🤔
napsal(a):
To jsou tzv. standardní PH, kteří ale mají díky porevolučnímu divokému importu dříve neznámých druhů výstavních holubů a předešlému "šlechtění" na krásu změněny další etologické znaky, takže nejsou tak dobří v orientačních a letových vlastnostech jako praví PH, / které prověří koš/ a chovají se jen pro parádu a pro radost bez závodních ambicí...
Někteří ještě něco podědily po PH, ale většinou jde o tzv. výstavní holuby na bázi holuba poštovního....taky jsou na výstavách PH často vystavováni v kategorii "bez nalétaných km "- tam jde spíše o zmatenost v pojmech slova "standard a standartní ph" - on není ani jednoznačný standard PH, podle něhož by se tito holubi posuzovali a tak tu panuje lidová tvořivost ...zkracuje se se ,zvětšovalo se, posuzuje se spodek holuba v ruce, atd. jako u PH, jen se nezávodí -
Jinak jejich původ lze najít na výstavě Klubu chovatelů gigantů a ostatních výstavních holubů , která se koná tuto sobotu 30.10.2021 v Újezdě u Brna od 9,00 do 12,00 hod....
Tak odlétli tažní ptáci a podzim je tu - a predátoři mají hlad...
první letošní oběť jestřába .....
Tak včera jsem daroval resp. zapůjčil zdarma 8ks chovných holubů mladému 14letému zájemci o chovatelství z mé rodné obce Vítějeves , kde již není ani 1 holub ....snad se to podaří změnit !
PS: nedávám žádné mršiny , ale kvalitní chovný zdravý materiál....

gary
napsal(a):
Tak včera jsem daroval resp. zapůjčil zdarma 8ks chovných holubů mladému 14letému zájemci o chovatelství z mé rodné obce Vítějeves , kde již není ani 1 holub ....snad se to podaří změnit !
PS: nedávám žádné mršiny , ale kvalitní chovný zdravý materiál....
Tak aby jsi v tom nebyl sám😛daroval jsem před rokem klukovi mého váženého přítele dva páry brněnských voláču
Vrků

XXX.XXX.9.62
gary
napsal(a):
výletky 2022
pro zájemce či pro kuchyň....
Nechovate stáváky modré tygry?
Tak jsem navštívil mnoho různých výstav a všude podobný scénář :méně holubů i méně vystavovatelů...a také stárnoucí chovatelé ...nejlepší dojem na mne udělaly výstavy v Litomyšli , Hlinsku,Olešnici, Bohdalově a pak vesnická ve Vendolí - popisky u každého plemene ,čistá klec , světlo a taky pohoda pořadatelů.
Naopak mne zarazilo, že pobočka Klubu mp Hradec Králové nebyla schopna zorganizovat vlastní výstavu a mátla lidi odkazem na konání své výstavy na výstavě výletků MP v Sokolči u Poděbrad , což však byla ryze soukromá akce p. Křivky , chovatele MP a sponzora celé akce určené pro pozvané chovatele z celé ČR , nikoliv však pro veřejnost....Panu Křivkovi dík za zorganizování akce a její zvládnutí v rámci možností, ale nebyla to výstava Vč.pobočky Klubu MP ! Bylo zde více výletků jako na speciálce výletků mp v Křenovicích....tj. 209 .
V Křenovicích vystavilo 30 chovatelů 169 holubů tj. účast 23% členů klubu MP bez SK a 18,6% s členy vč. SK !
Bohužel čas potvrzuje moji skepsi k dalšímu vývoji holubářství- jak vidno z inzerce i rozhovorů s chovateli trend poklesu zájmu o holuby se potvrzuje - již se prakticky neprodává a ani nabídky "daruji" neznamenají , že se holubů chovatel zbaví jinak než v kuchyni. O to větší podiv zasluhují inzerce jakoby z jiného světa : nekroužkovaný polský rys modrý za 250,-Kč v HM...již půl roku inzerát dokola....
Lidé si neumí představit jak funguje tržní hospodářství volné soutěže /jsou zmateni jednáním nadnárodních koncernů- monopolů / tzn. , že cenu určuje trh - to je kupující !!!! Nikoho nezajímá, že někdo nakoupí holuba v NSR za 100E a doveze ho sem a pak jej chce za 100 E prodat ! Ta kupní cena byla nereálná a takový kupec musí počítat s tím, že ponese při prodeji ztrátu , pokud nenajde takového dobráka jako byl on sám...To Vietnamci věděli , že musí levně nakoupit a draho prodat už v r. 1990 ! Ne opačně...vždyť dnes už i v EU jsou holubi skoro neprodejní...jen východňári kupují...
Na druhé straně mne rmoutí to , co jsem na cestách viděl : na vesnicích zářící fasády a střechy kostelů , ale bortící se střechy kravínů, vepřínů , sýpek a stodol...úpadek našeho soběstačného zemědělství a tím i venkova a chovatelství jde ruku v ruce....kam ?