Dobrý deň
chcel by som sa opýtať na prípadné negatíva toho, keď páry ostávajú v zime spolu a sedia na znáške.
Viem, že ideálne je páry na zimu rozdeliť, aby nesedeli na hniezde, alebo použiť podkladky, ale aj tak ma zaujíma, či prípadné znášanie vajec môže holubicu oslabiť natoľko, že sa to môže negatívne prejaviť na kvalite potomstva v nasledujúcom znáškovom období.
Za odpoveď vopred ďakujem
Záleží na mnoha okolnostech. Tím zásadním je kvalitní krmivo, grit a nezamrzlá voda. V tomto případě je možný odchov po celý rok. Další okolností je směřování chovu. Třeba chovatelé PH mají rozděleno hned po závodní sezóně a jiní později. Potom zapárování volí tak, aby měli holoubata v nejlepší kondici pro podzimní závody. A těch okolností je celá řada i např. plemeno, prostorové možnosti atd.
Pokusím odpovědět na otázku,zda zimní snůžka se neprojeví v dalším období. Z vlastní zkušeností můžu konstatovát,že nikoliv.Jsem zastancem rozdělení samečků a samiček na zimu(snadnější přeparvání) Až do letoška jsem holoubky rozdělovál,trochu se mi změnily podmínky a poprve jsem je nechál dohromady.Loní při rozdělení jsem je dal dohromady na štědrý den a 23.1.2020 jsem měl první mladé.Pár na který jsem se soustředíl,měl 11mladých-bez problému.Jak bylo uvedeno v předchozím článku,záleží na okolnostech,aby odchov býl úspěšný.
Ještě musím zdělit,že dohromady jsem je davál proto,že byl opravdu velmi teplo a samečcí chtěli zbořit volieru.
Já nechávám holuby hnízdit celý rok.
Důležité je odpoledne přidat do krmení kukuřici a trochu hrachu a pelušky, aby holoubata pořádně nakrmili.