Dobrý deň,
chcel by som sa opýtať, na ako dlhé obdobie je možné uskladniť holubacie vajíčka pre prípadné "podloženie".
Niekde som čítal, že sa zvyknú uskladniť / zasypať / do obilia, ale už si presne neviem spomenúť ako s nimi naložiť.
Viem, že majú obmedzenú "životnosť", ale zaujímalo by ma, akú skúsenosť s tým máte.
Za odpoveď vopred ďakujem.
Do pšenice se uskladňují vajíčka slepic ( na konzumaci a ne aby sníh byla kuřata) o holubech jsem to ještě neslyšel .
Nejlepší zkušenost mám když si holubi vysedí svá vajíčka sami . Jestli samici vezmete vajíčka tak se vyčerpá a stane že uprostřed chovné sezony si odpočine na několik týdnu a ve skutečnosti budete mít od ní menší odchov . A jestli to chcete jen proto aby jste měl od páru víc ranných holoubat na prodej tak lituji že jsem se angažoval na tomto vlákně .
Mazánek
napsal(a):
Dobrý deň,
chcel by som sa opýtať, na ako dlhé obdobie je možné uskladniť holubacie vajíčka pre prípadné "podloženie".
Niekde som čítal, že sa zvyknú uskladniť / zasypať / do obilia, ale už si presne neviem spomenúť ako s nimi naložiť.
Viem, že majú obmedzenú "životnosť", ale zaujímalo by ma, akú skúsenosť s tým máte.
Za odpoveď vopred ďakujem.
Ano, určitě se dají vajíčka podložit s rozdílem (vlastní zkušenost) 3 dny. Víc jsem nezkoušel. Je dobré mít vajíčka třeba v krabičce s pšenicí v místnosti s teplotou kolem +12°C, na plocho a otáčet je denně. Způsob podkládání vajíček pod chůvy se hodně využívá např. při chovu pošťáků, kdy jeden samec-hřebec (úspěšný závodník) se páří za sezónu s několika holubicemi. Vlastní zkušenost se 7 a vzniklo 21 holoubat, které bylo možné na podzim prověřit při závodech. Tímto způsobem netrpí holubice. Ale je pravdou, že ne každý samec se dokáže pářit např. s dvěma holubicemi v jednom týdnu-přikládá se střídavě k holubicím do samostatných boxů....Takže je to jedna z metod, jak využít prvotřídního plemeníka, ale je třeba mít k tomu i chovné boxy a x párů chův a naučit se synchronizovat (krmení, délka dne atd.) nasedávání na termín.