Kelebek - chovní holubi a první holoubata. Volný chov, návštěvy dravců každý den, zatím kelebeci vítězí.
nacelnik

XXX.XXX.244.89
zaujima ma, ako kelebeky reaguju na sokola a ako na jastraba, ake mate rocne straty
Ztráty dravci nemám u kelebeků zatím žádné. Chovné holuby ráno pouštím, večer zavírám. Teď v zimě dvorek navštěvuje krahujec nebo jestřáb. Jakmile se dravec objeví, tak většinou kelebeci vlétnou ihned do holubníku nebo jdou do výšky a když nebezpečí pomine, tak sednou na holubník. Útok sokola jsem pozoroval jednou při tréninku mladých, kelebeci se snažili, co nejdříve přistát a někam zalézt. Jeden se mi vrátil až druhý den, ale v pořádku.
nacelnik

XXX.XXX.244.89
pan charvat, najprv vam drzim palce, aby ste mali minimum strat, aj tento vas chov je navodom pre dalsich chovatelov na volny chov plemena, ktore odolava tlaku pernatych dravcov, budem rad, ked sa na tomto vlakne obcas znovu ozvete a podelite sa o svoje skusenosti, ako sa vasi zverenci drzia v tejto zime i v dalsich mesiacoch
nacelnik

XXX.XXX.244.89
este sa chcem spytat, pan voracek v zaciatkoch svojho chovu kelebekov pisal, ze pri utoku dravca pri treningu sa mu kelebeky pozprchli po okoli a s niektorymi kusmi mal problem, ze mu zaleteli, vratili mu ich chovetelia, ku ktorym jeho kelebeky prileteli podla cisla telefonu na ich kruzkoch, podla tohto, ako vy pisete, tento problem u vasich kelebekov asi nemate, alebo sa mylim
Při tréninku se občas stane, že holubi někam zalétnou (hlavně u mladých), ale většinou se sami vrátili, i když ztráty zalétnutím jsou také. Podle kroužku s tel. číslem mi též bylo takto navráceno pár holubů. Holuby, které trénuji, v zimě nepouštím, takže tady útoky dravců nehrozí. Chovní holuby, které chovám volně, jsou dravci v zimě ohrožováni každý den, ale zatím ztráty žádné.
Také přidávám pár mouder. Kelebek, i když je trénován, se poměrně snadno nechá za silného větru odnést poměrně daleko od místa vypuštění a pak se vrací zpět i několik dnů, nebo vůbec. Já jsem při soutěžním letu na domácí holubník vypustil 6ks za krásného počasí (let posuzoval tehdy Míra Lubas ml.) a holubi vystoupali do nedohledné výšky a do dnešního dne ani brko, je to dobrých 5 roků. Je to vždy rozdíl létaní na klícku, nebo na holubník. Útok dravce vždy naruší letové křídlo holubů a je jen na psychické a fyzické odolnosti holuba zda to zvládne. Každá linie kelebeků je jiná, styl letu a s tím spojené akrobatické figury, délka letu. Jsou holubi, které nenaučíte létat ani když se budete snažit co to jen půjde. Jinak jako plemeno při letu super podívaná. Voráček
S kelebeky jsem začínal v roce 2012 a spolu s wutami to byli moji první akrobatičtí holubi. V roce 2016 jsem jejich chov ukončil, no a jak se říká stará láska nerezaví, tak jsem se k nim letos vrátil, protože jejich vířivý let je prostě parádní. Chovná sezona pomalu začíná. Podařilo se mi sestavit 5 párů - jeden již má dvě holoubata a ostatní sedí na vejcích. Jsem zvědavý, jak to bude mladým létat, ale podle toho, co předvádějí ve vzduchu chovné páry, tak by to mělo být dobré. Dravci navštěvují dvorek pomalu každý den, zatím vítězí kelebeci bez ztráty "květinky".
...chovní holubi připravení na sezónu 2022 - https://youtu.be/zJHPP24O04c
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.62
Petr Charvát
napsal(a):
Kelebek - chovní holubi a první holoubata. Volný chov, návštěvy dravců každý den, zatím kelebeci vítězí.
To si umím představit, že dravec bude mít problém zaměřit se na jednotlivce. A když, tak má co dočinění s pěkným torpédem
https://youtu.be/UkL5UQr8x5U
HEZKÉ VÁNOČNÍ SVÁTKY A MNOHO CHOVATELSKÝCH ÚSPĚCHŮ V ROCE 2023 PŘEJE PETR CHARVÁT