Uprostřed vesnice v hospodářské usedlosti chovám cca 5 párů holubů. Objekt má uprostřd dvůr a střechy na všechny světové strany. Nedávno sousední samostatný domek zakoupil Pražák a po nastěhování projevuje nelibost nad občasným přilétnutím mých holubů na jeho střechu kde se i krátce usadí.
Nový soused naznačuje výhrady , požadavky na protislužbu, případně náhrady..
Poradí mně někdo jak se mám zachovat z hlediska morálního, právního, případně obvyklého vesnickým vztahům? Jsem pokročilého věku a není mně zapotřebí si kazit svou pověst.
Děkuji za každý názor a radu.
Tom
Tady každá rada drahá. Tak to dopadá, když se měšťák nastěhuje na vesnici. Vadí holubi sedající na střechu, kohouti kokrhající brzo ráno, volně se pohybující kočky ... už jsem slyšel stěžovat si i na kosa, který začíná zpívat příliš brzo atd.
Zkusit hezky lidsky, postavit flašku, pekáč buchet, někdo se chytne, ale univerzální návod ještě nikdo nevymyslel a nevymyslí.
Bohužel to nejsou jen měšťáci, ale i lidé, kteří na vsi vyrostli, na stará kolena si zrekonstruovali domeček a vypiplali okrasnou zahrádku a běda když můj holub, nedej bóže celé hejno holubů jen přeletí nad jejich domem, nebo zahradou, sousedka začne kejhat, úplně se vzteky zaliká. Začnou tleskat a se vším třískat. Říkám jí, že se bojí vymyšlenejch nebezpečí, že těch mejch 10 holubů jim nijak neublíží, ale je to marný. Holubi mají u veřejnosti prostě pověst létajících krys co roznáší spousty chorob a parazitů a všude serou žíravinu. Nedávno v televizi reportáž o ptačí chřipce a na konci reportáže zase záběry poštovních holubů pasoucích se na dvoře, čert by mě vzal
tono
napsal(a):
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/francie-zakon-ochrana-zvuky-pachy-venkov-smyslove-dedictvi-kokrhani-kvakani-cvrkot.A210122_061213_zahranicni_pmk
Nebylo by vůbec špatné, kdyby svaz zaloboval na ministerstvu zemědělství za podobný zákon i u nás. Tyto případy bohužel nejsou ojedinělé a nezřídka končí špatně (tahanice po soudech, zastřelená nebo otrávená zvířata, ublížení na zdraví, konec chovu...). Každopádně nic příjemného. Venkov by měl zůstat venkovem.
Tomč11
napsal(a):
Uprostřed vesnice v hospodářské usedlosti chovám cca 5 párů holubů. Objekt má uprostřd dvůr a střechy na všechny světové strany. Nedávno sousední samostatný domek zakoupil Pražák a po nastěhování projevuje nelibost nad občasným přilétnutím mých holubů na jeho střechu kde se i krátce usadí.
Poradí mně někdo jak se mám zachovat z hlediska morálního, právního, případně obvyklého vesnickým vztahům? Jsem pokročilého věku a není mně zapotřebí si kazit svou pověst.
Tom
Skoro bych doporučil chovat nelétavá plemena holubů, těch je nyní většina - pštros,rys, atd. - ti nikam nepoletí, nejvýš vyšplhají po střeše na hřeben....nejlépe od specielního chovu. -."výstavní" !
gary
napsal(a):
Skoro bych doporučil chovat nelétavá plemena holubů, těch je nyní většina - pštros,rys, atd. - ti nikam nepoletí, nejvýš vyšplhají po střeše na hřeben....nejlépe od specielního chovu. -."výstavní" !
Já bych se teda nedal zlomit. A nechat vzít si svoje ideály. Užírala by mě taková změna. Pokud by to nešlo taktně, přístupem výše psaným a nějakou lidskou dohodou, pak bych si raději pronajmul kus pozemku v okolí bydliště. A tam bych si holubnik přestěhoval. Sice by mě to stalo více starosti a peněz, ale vrátilo by se mi to na klidu na duši. A každopádně, pak, pak bych takovymu sousedovi nedal nic zadarmo.
Zjistěte si, v přátelským, tónu, jakou má představu o rekonstrukci nemovitosti a zahrady. K některým "ptakovinkam" je potřeba souhlasu Vašeho jako souseda v těsný blízkosti. Mohl byste pak třeba mít nějakou páku, která by Vám dopomohla kompromisu ohledně chovu holubů. A to je asi tak jediná rozumná rada, kt. mě napadla.
Nejhorší a nejhloupější věc je jít do sporů a soudů se sousedy ! To nikdy nekončí dobře a stojí to nervy, čas i peníze ! Znám případy, kdy advokáti popouzeli sousedy do pokračování ve sporech a ti jen platili,,,
Pokud není možná dohoda obou stran , tak raději ustupte, tím si ušetříte spoustu dalších nepříjemností, které by vás mohly čekat....pamatuji se , jak staří holubáři říkávali : Na čí střeše holub sedí, toho je ! Pak klidně střelili cizího holuba ....a to ještě nebyly nemoci jako dnes !
Pokud tedy nemáte za zetě Judr. Sokola či jiného špičkového právníka, který by vás rád zastupoval za nižší honorář či dokonce zdarma, tak vyměňte ty létavé holuby za nelétavé a budete mít pokoj !
Pamatuji, co mi radila babička : Co nevyleštíš, to nevyškrabeš ! Tady to platí na 100%
pevné zdraví a radost z holubů přeji JH
Uživatel s deaktivovaným účtem

kroužek
napsal(a):
mám dotaz holuby mě jenom přelétávají nad pozemkem souseda a on vyhrožuje že je začne střílet už jsem omezil vypouštění na 1 hod denně ale má právo si diktovat co mu létá nad pozemkem
Svým způsobem ano,i v zákoně je uvedena jista položka, ktera by mohla ukončit Váš chov za jistych okolností,ale to tu nebudu zmiňovat ,aby se to nestalo nástrojem pro takové.........střílet je určitě nemůže !!!!! i kdyby se jednalo o pouhou vzduchovku ,pořád je to střelna zbraň a da se to lehce klasifikovat jako týrání zvířat za co jsou už slušne tresty .....viz internet a různé příběhy ze života....na internetu je spousta informaci ,stačí hledat .Vaše svoboda konči kde jinému začíná. Snažil bych se domluvit to je nejrozumnejši cesta ,je lepší mít dobre sousedské vztahy , ....vice předcházejících příspěvcích...jedna věc je když se někde pristěhujete ,ale druha když mate hospodarku několik desitek let a přistěhuje se nějaky .....kterému mu vše vadí.Když to nejde po dobrém a domluvit se .Je legální jsi nahrát rozhovor kde vám vyhrožuje,že je bude střílet a pak na to patřičně reagovat na prislušnem místě. Stále jsou u nás zákony s nakládáním se zbraněmi a střelivu ,tam jsi Váš soused může zadělat na slušný problém.....

Domáhani se svého práva a uplatňování různých pojistných událostí atd... je především o slovičkaření, tak to u nás funguje.U takových zaostalých blbe_ků co mají IQ tykve není třeba dlouho čekat, aby ze své huby vypustili něco co Vám pomůže .A pokuď vyhrožuje,že je bude střílet a nejedna se o vzduchovku tak u takového individua nemá zbrojak co dělat!!!!A ohlasil bych ho.Protože i vlastnění zbraně pro svou ochranu se musí nosit skrytě ,ke sportovnímu využití můžete přenášet zbraň z mista bydliště na misto střelnice taktéž skrytě ,jiné to je když vykonava právo myslivosti i tak nemůže se zbraní střílet kde se mu zachce. Jakekoliv pohnutky a vyjadřování autority ,vyhružek ,nedovolena manipulace pomoci zbraně ať je majitelem jakekoliv zbrojní skupiny je trestne. Jednou by soused vyhrožoval zbraní,pak bych ho střiskal ,že jsi to bude pamatovat do konce života a bude mi prokazovat úctu s oslovením pane.
napsal(a):
Domáhani se svého práva a uplatňování různých pojistných událostí atd... je především o slovičkaření, tak to u nás funguje.U takových zaostalých blbe_ků co mají IQ tykve není třeba dlouho čekat, aby ze své huby vypustili něco co Vám pomůže .A pokuď vyhrožuje,že je bude střílet a nejedna se o vzduchovku tak u takového individua nemá zbrojak co dělat!!!!A ohlasil bych ho.Protože i vlastnění zbraně pro svou ochranu se musí nosit skrytě ,ke sportovnímu využití můžete přenášet zbraň z mista bydliště na misto střelnice taktéž skrytě ,jiné to je když vykonava právo myslivosti i tak nemůže se zbraní střílet kde se mu zachce. Jakekoliv pohnutky a vyjadřování autority ,vyhružek ,nedovolena manipulace pomoci zbraně ať je majitelem jakekoliv zbrojní skupiny je trestne. Jednou by soused vyhrožoval zbraní,pak bych ho střiskal ,že jsi to bude pamatovat do konce života a bude mi prokazovat úctu s oslovením pane.
jen abyste mu neplatil do smrti odškodné za psychickou či fyzickou újmu, fyzická převaha dnes nestačí na chytré lidi - ti si i seženou svědka , který jim potvrdí cokoliv, když mu zaplatí - koukněte na Janečka miliardáře - koupil i soudní znalce. !
Není nad klidnou dohodu a v případě nesouhlasu raději ustoupit než mít válku den co den před domem....

gary
napsal(a):
jen abyste mu neplatil do smrti odškodné za psychickou či fyzickou újmu, fyzická převaha dnes nestačí na chytré lidi - ti si i seženou svědka , který jim potvrdí cokoliv, když mu zaplatí - koukněte na Janečka miliardáře - koupil i soudní znalce. !
Není nad klidnou dohodu a v případě nesouhlasu raději ustoupit než mít válku den co den před domem....
No někteří jsi myslí,že můžou všechno ...Není tomu tak !!!! Jak jsem to myslel a jak bych to provedl není podstatné ,jsem jsi vědom následků.Do poslední chvile zastávám názor domluvy,ale pokuď jse někdo bude promenádovat se střelnou zbraní a mířit do okoli či střílet , ohrožovat mě či rodinu je tato reakce opodstatněná!!!Nemyslíte?

Tomč11
napsal(a):
Tom
Dobrý večer .
Kdyby náhodou přišel ten Pražák že mu plkají vaši holuby na střechu tak mu řekněte DONES PLKANEC A UDĚLÁME ROZBOR JESTLI TO BYLY MÍ HOLUBY .
Jednou přišel na mě soused že má na jeho střeše 6 mích holubů . Že mám s tím něco udělat .
Tak jsem mu řekl že to není jeho střecha ani jeho dům . A mám od něj klid Jeho otec po válce vyhnal 3 staré němky které tam žily a zabral ten dům pro sebe a svou rodinu .

Jsem ze smíšené rodiny můj otec čech Máma němka takže vím co se po válce v čr dělo .