Můj dotaz zní,
mám vajíčka,terá odeberu hned po snesení, dám je stranou, protože zrovna žádné chůvy nemají na stejno snášku, podsadím je třeba za 10 až 15 dní, o kolik se sníží líhnivost? Nebo to nemá na to vliv?
U slepic se třeba nasazují vajíčka stará 3 až 4 týdny a nepozoruji sníženou líhnivost.
Máte s tím někdo zkušenost?
hopi
napsal(a):
Můj dotaz zní,
mám vajíčka,terá odeberu hned po snesení, dám je stranou, protože zrovna žádné chůvy nemají na stejno snášku, podsadím je třeba za 10 až 15 dní, o kolik se sníží líhnivost? Nebo to nemá na to vliv?
U slepic se třeba nasazují vajíčka stará 3 až 4 týdny a nepozoruji sníženou líhnivost.
Extrémi jsem nezkoušel, neboť jsem nejdéle do 5 dnů podsazoval. Řekl bych, že nebyl žádný výkyv v líhnivosti. Nicméně u holubů platí, provádět synchronizaci hnízdění, aby byly vždy k dispozici páry chův....
Uživatel s deaktivovaným účtem

hopi
napsal(a):
Můj dotaz zní,
protože zrovna žádné chůvy nemají na stejno snášku..... Kdysi jsem četl že na jeden chovný pár se počítalo vždy s dvěma páry chův
hopi
napsal(a):
Můj dotaz zní,
Doporučuju články A. Veselého.
Jsou k dispozici tady, na IFAUNĚ.
V posledním článku - Holubářův rok - duben -se o chůvách rozepisuje.
Citace
Chůvám se běžně podkládají již vejce, a to buď snesená ve stejné době, nebo snesená dříve a ponechaná v chladné místnosti, kde je vhodné je jednou či dvakrát denně pootočit. Vejce holubů je možno k podložení uchovávat docela krátkou dobu, jen asi sedm až deset dní, poté se líhnivost již rapidně snižuje.
....