Samec skáče do jiných hníz a rve se

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.4.2021 22:04
Ladesbass

XXX.XXX.157.18

Zdravím všechny zkušené chovatele.
Chtěl bych poprosit o radu. Stává se mi u několika samců, že mi skáčou do jiných budníků, rvou se a rozbíjí vajíčka. Jako ochranu jsem zvolil zavírání budníků, ale podle mě to není řešení. Přece nemůžu donekonečna když jdu do práce řešit strach o vajíčka, že mi je nějaký z holubů rozšlape při rvačce. Máte někdo nějaký fígl, jak toto řešit? Zkoušel jsem je bít po hřbetě proutkem, vyhazovat z hnízd. Dokonce jsem s jedním tak zametl, že se z toho vzpamatovával. Musí se to dát přeci nějak řešit.
Moc děkuji za radu.

10.4.2021 22:22
Jedovak23

XXX.XXX.103.246

Pokud by se jednalo o jednoho samce vyřadil bych ho z chovu. Takový jedinec i když muže být velice kvalitní může udělat více škody než užitku. Vy píšete, že jde o více samců. Zeptám se zda máte na každý pár jeden budník. Setkal jsem se s tím, že pokud bylo např. 8 párů a 15 budníků samci obsazovali více budníků a to způsobovalo rvačky a vymetání i cizích budníků. Také záleží co máte za plemeno. Některá plemena jsou agresivní. Dále se zeptám jestli máte holuby puštěné nebo ve voliéře a jaký mají prostor (to taky může hrát roli).
Řešení: zlikvidovat agresivní jedince, pokud jsou pro chov důležití chovat po páru a vytáhnout z nich potomstvo. Druhé řešení chovat holuby po párech, kdy každý pár bude mít svůj prostor.

10.4.2021 22:30
Ladesbass

XXX.XXX.157.18

Mám opravdu na každý pár jeden budník. Vyloženě několik samců si vyhlídlo budník nad nebo pod a skáčou tam a rvou se, cca 4 samci. Holubi mají možnost celý den být ve voliéře 200 x 170. Jedná se o plemena Texan a Giant homer. Myslíte, že je nějaká šance, že se to v průběhu sezóny uklidní?

10.4.2021 23:13
Jedovak23

XXX.XXX.103.246

To je velmi těžké odhadnout. Někteří samci až nasednou a mají holoubata a spoustu práce, tak se zklidní . Záleží na holubovi. Měl jsem holuba, který vždy když sem šel krmit a holubi šli žrát a nechali budník bez ochrany létal do cizích budníků a terorizoval holoubata jinak si to nedovolil. Musel sem ho zabít. Pokud by se samci takto chovali v průběhu celé chovné sezony tak bych je zlikvidoval. Takoví jedinci opravdu na holubníku škodí a narušují odchov jiným párům. Možná se zde vyjádří přímo chovatelé texanů a gigantů a dají vám nějakou lepší radu :).

11.4.2021 08:13
bublák77

XXX.XXX.1.90

Jeden budník na pár je MALO. 10-15 den po vylihnutí už sameček nahání samičku na další hnízdo a kde má samička snest další vajíčka.

Ať se daří holubařům.

11.4.2021 10:26
lupus4

XXX.XXX.205.61

Ladesbass napsal(a):
Mám opravdu na každý pár jeden budník. Vyloženě několik samců si vyhlídlo budník nad nebo pod a skáčou tam a rvou se, cca 4 samci. Holubi mají možnost celý den být ve voliéře 200 x 170. Jedná se o plemena Texan a Giant homer. Myslíte, že je nějaká šance, že se to v průběhu sezóny uklidní?

ve voliéře 200 x 170

mno, to mi přijde malé, a píšete, že to dělají "jen" 4 , kolik a v jakých rozměrech tam máte párů ?

11.4.2021 10:59
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.243.189

Pokud máte nějaké neobsazené budníky, tak je zavřete. Jinak se o ně budou holubi rvát a pak lezou i do cizích budníků.

11.4.2021 21:01
Ladesbass

XXX.XXX.157.200

Mám je všechny obsazené. Budníky mají rozměry 70x 40. To si myslím je dost. Teď je otázka, jak se to u těch agresivních plemen řeší

11.4.2021 21:02
Ladesbass

XXX.XXX.157.200

lupus4 napsal(a):
ve voliéře 200 x 170

mno, to mi přijde malé, a píšete, že to dělají "jen" 4 , kolik a v jakých rozměrech tam máte párů ?

Mám tam 13 párů. Holubník vudu zvětšovat, abych mohl na zomi oddělit samce a samice. třeba fakt pomůže to zvětšení prostoru

11.4.2021 21:04
Ladesbass

XXX.XXX.157.200

Jedovak23 napsal(a):
To je velmi těžké odhadnout. Někteří samci až nasednou a mají holoubata a spoustu práce, tak se zklidní . Záleží na holubovi. Měl jsem holuba, který vždy když sem šel krmit a holubi šli žrát a nechali budník bez ochrany létal do cizích budníků a terorizoval holoubata jinak si to nedovolil. Musel sem ho zabít. Pokud by se samci takto chovali v průběhu celé chovné sezony tak bych je zlikvidoval. Takoví jedinci opravdu na holubníku škodí a narušují odchov jiným párům. Možná se zde vyjádří přímo chovatelé texanů a gigantů a dají vám nějakou lepší radu :).

Určitě je to dobré, ale má tam špičkové kusy. To se zabíjí se sebezapíráním
Rěším to tak, že píáru nechávám zavřenou celý den, mají tam vodu i krmení a je klid a mír na holubníku

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.4.2021 21:27
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ladesbass napsal(a):
Mám tam 13 párů. Holubník vudu zvětšovat, abych mohl na zomi oddělit samce a samice. třeba fakt pomůže to zvětšení prostoru

13 páru tohodle plemene na tenhle rozměr ? Člověče vy jste se snad zbláznil ne ? Já mám holubník 5x2.5 m a mám tam pět párů čínských holubů a čtyři páry brněnských volaču a i tak mi to přijde nedostačující

11.4.2021 23:35
Ladesbass

XXX.XXX.157.200

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
13 páru tohodle plemene na tenhle rozměr ? Člověče vy jste se snad zbláznil ne ? Já mám holubník 5x2.5 m a mám tam pět párů čínských holubů a čtyři páry brněnských volaču a i tak mi to přijde nedostačující

No mě to taky přijde nedostačující, ale nedá se nic dělat. Mám každopádně v plánu holubník předelat a zvětšit. . Ted má holubník i s voliérou 400 x 200. Po úpravě počítám s rozměrem 600 x 600

12.4.2021 10:52
sani

XXX.XXX.129.203

Ladesbass napsal(a):

Budniky mate dostatocne velke aj na 2 hniezda....ale co sa tyka celkoveho rozmeru, existuje stara poucka, ze pri strednych a vacsich plemenach by mal byt 1 par / m² odchovnej plochy. Cize v holubniku 2 x 1,7m by ste mali mat 3 pare, ked prizmurime oci tak 5 parov...13 je vyrazne nad kapacitu, viem ze sa to lahko vravi, ale mozno ste mohli pockat s takymto poctom az do zvacseneho holubnika

12.4.2021 20:40
raspic

XXX.XXX.209.38

Voliera pro chovné holuby.9,5x3,5 m. Tady je 14 Párů. Ale znám chovy, kde jsou holubi na malém prostoru jak sardinky a taky žádný problém.

Přidejte reakci

Přidat smajlík