Zdravím všechny zkušené chovatele.
Chtěl bych poprosit o radu. Stává se mi u několika samců, že mi skáčou do jiných budníků, rvou se a rozbíjí vajíčka. Jako ochranu jsem zvolil zavírání budníků, ale podle mě to není řešení. Přece nemůžu donekonečna když jdu do práce řešit strach o vajíčka, že mi je nějaký z holubů rozšlape při rvačce. Máte někdo nějaký fígl, jak toto řešit? Zkoušel jsem je bít po hřbetě proutkem, vyhazovat z hnízd. Dokonce jsem s jedním tak zametl, že se z toho vzpamatovával. Musí se to dát přeci nějak řešit.
Moc děkuji za radu.
Pokud by se jednalo o jednoho samce vyřadil bych ho z chovu. Takový jedinec i když muže být velice kvalitní může udělat více škody než užitku. Vy píšete, že jde o více samců. Zeptám se zda máte na každý pár jeden budník. Setkal jsem se s tím, že pokud bylo např. 8 párů a 15 budníků samci obsazovali více budníků a to způsobovalo rvačky a vymetání i cizích budníků. Také záleží co máte za plemeno. Některá plemena jsou agresivní. Dále se zeptám jestli máte holuby puštěné nebo ve voliéře a jaký mají prostor (to taky může hrát roli).
Řešení: zlikvidovat agresivní jedince, pokud jsou pro chov důležití chovat po páru a vytáhnout z nich potomstvo. Druhé řešení chovat holuby po párech, kdy každý pár bude mít svůj prostor.
Mám opravdu na každý pár jeden budník. Vyloženě několik samců si vyhlídlo budník nad nebo pod a skáčou tam a rvou se, cca 4 samci. Holubi mají možnost celý den být ve voliéře 200 x 170. Jedná se o plemena Texan a Giant homer. Myslíte, že je nějaká šance, že se to v průběhu sezóny uklidní?
To je velmi těžké odhadnout. Někteří samci až nasednou a mají holoubata a spoustu práce, tak se zklidní . Záleží na holubovi. Měl jsem holuba, který vždy když sem šel krmit a holubi šli žrát a nechali budník bez ochrany létal do cizích budníků a terorizoval holoubata jinak si to nedovolil. Musel sem ho zabít. Pokud by se samci takto chovali v průběhu celé chovné sezony tak bych je zlikvidoval. Takoví jedinci opravdu na holubníku škodí a narušují odchov jiným párům. Možná se zde vyjádří přímo chovatelé texanů a gigantů a dají vám nějakou lepší radu :).
Ladesbass
napsal(a):
Mám opravdu na každý pár jeden budník. Vyloženě několik samců si vyhlídlo budník nad nebo pod a skáčou tam a rvou se, cca 4 samci. Holubi mají možnost celý den být ve voliéře 200 x 170. Jedná se o plemena Texan a Giant homer. Myslíte, že je nějaká šance, že se to v průběhu sezóny uklidní?
ve voliéře 200 x 170
mno, to mi přijde malé, a píšete, že to dělají "jen" 4 , kolik a v jakých rozměrech tam máte párů ?
Jedovak23
napsal(a):
To je velmi těžké odhadnout. Někteří samci až nasednou a mají holoubata a spoustu práce, tak se zklidní . Záleží na holubovi. Měl jsem holuba, který vždy když sem šel krmit a holubi šli žrát a nechali budník bez ochrany létal do cizích budníků a terorizoval holoubata jinak si to nedovolil. Musel sem ho zabít. Pokud by se samci takto chovali v průběhu celé chovné sezony tak bych je zlikvidoval. Takoví jedinci opravdu na holubníku škodí a narušují odchov jiným párům. Možná se zde vyjádří přímo chovatelé texanů a gigantů a dají vám nějakou lepší radu :).
Určitě je to dobré, ale má tam špičkové kusy. To se zabíjí se sebezapíráním
Rěším to tak, že píáru nechávám zavřenou celý den, mají tam vodu i krmení a je klid a mír na holubníku
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ladesbass
napsal(a):
Mám tam 13 párů. Holubník vudu zvětšovat, abych mohl na zomi oddělit samce a samice. třeba fakt pomůže to zvětšení prostoru
13 páru tohodle plemene na tenhle rozměr ? Člověče vy jste se snad zbláznil ne ? Já mám holubník 5x2.5 m a mám tam pět párů čínských holubů a čtyři páry brněnských volaču a i tak mi to přijde nedostačující
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
13 páru tohodle plemene na tenhle rozměr ? Člověče vy jste se snad zbláznil ne ? Já mám holubník 5x2.5 m a mám tam pět párů čínských holubů a čtyři páry brněnských volaču a i tak mi to přijde nedostačující
No mě to taky přijde nedostačující, ale nedá se nic dělat. Mám každopádně v plánu holubník předelat a zvětšit. . Ted má holubník i s voliérou 400 x 200. Po úpravě počítám s rozměrem 600 x 600
Ladesbass
napsal(a):
Mám tam 13 párů. Holubník vudu zvětšovat, abych mohl na zomi oddělit samce a samice. třeba fakt pomůže to zvětšení prostoru
Budniky mate dostatocne velke aj na 2 hniezda....ale co sa tyka celkoveho rozmeru, existuje stara poucka, ze pri strednych a vacsich plemenach by mal byt 1 par / m² odchovnej plochy. Cize v holubniku 2 x 1,7m by ste mali mat 3 pare, ked prizmurime oci tak 5 parov...13 je vyrazne nad kapacitu, viem ze sa to lahko vravi, ale mozno ste mohli pockat s takymto poctom az do zvacseneho holubnika
Voliera pro chovné holuby.9,5x3,5 m. Tady je 14 Párů. Ale znám chovy, kde jsou holubi na malém prostoru jak sardinky a taky žádný problém.