Ahoj všem holubářům,
s holuby nemám vůbec zkušenosti, jdu si tedy pro radu sem. Před pár hodinami jsem našel na procházce se psem zraněného bílého holuba, kroužkovaný. Ležel v blízkosti silnice uprostřed lesa, takže bud trefil auto nebo přežil útok dravce. Má hlavu od krve, krev na zobáku, jinak křídla a nohy tělo bez zranění. Vzal jsem ho domů, nechal se sebrat, dal do stodoly do králíkárny, dal vodu a nechal ho v klidu, zatím žije.
Mám několik dotazů. Pokud to nepřežije, je jasné, že nebudu dál řešit. Pokud ano, jaký doporučujete postup? Mám zjistit z kroužku chovatele a vrátit mu ho přímo?
Pak prosím o info, jak chovatele najdu, resp. jak při zjištování chovatele postupovat. Nebo ho mám až bude v pořádku prostě vypustit a on si doletí?
Za jak dlouho si tady případně může zvyknout a už neodletí? Rád bych ho v pořádku dostal zpátky k chovateli, ale jak už jsem psal, vůbec nevím jak se dopátrat a jaký je správný postup.
Děkuji předem za jakoukoliv informaci a holubovi přejme uzdravení
Skúste tu www.postovniholuby.cz . laické okénko ,nahlášení zalétlých holubů.
treba napísat to číslo na krúžku,teda komplet všetky značky.Vodu ste dali dajte prosím aj nejaké zrno ,pšenica jačmen ,kukurica,hrach. Ak nemáte stačí aj ryža-nevarená.Holubári vám ďakujú.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Už nechovatel
napsal(a):
Skúste tu www.postovniholuby.cz . laické okénko ,nahlášení zalétlých holubů.
treba napísat to číslo na krúžku,teda komplet všetky značky.Vodu ste dali dajte prosím aj nejaké zrno ,pšenica jačmen ,kukurica,hrach. Ak nemáte stačí aj ryža-nevarená.Holubári vám ďakujú.
A kde berete tu jistotu že se jedná o PH ?
Jenom doplním info ke kroužkům - je rozdíl, jestli je holub okroužkovaný oficiálním kroužkem českomoravského svazu chovatelů poštovních holubů (ČMSCHPH), pak by zápis na kroužku vypadal např. 20 (rok) CZ (země) 0212 (spolek) 123 (pořadové číslo kroužku) + logo FCI a holub by šel dopátrat na odkazu, který zadal Už nechovatel. Kroužek je hliníkový potažený plastem.
V případě, že je holub okroužkovaný kroužkem českého svazu chovatelů (ČSCH), pak by zápis na kroužku vypadal např. 20 (rok) 7 (velikost kroužku) CZ (země) G946 (série a číslo kroužku) + dvě písmena EE a holuba podle kroužku nejspíš nedohledáte, protože podrobnější evidence neexistuje. Kroužek je plastový.
To jsem vůbec netušil, že je to takhle komplikovanější. Kroužek je celoplastový růžový, holuba nechci zatím moc stresovat, uvidíme, jak na tom bude ráno, takže jsem zatím zápis na kroužku podrobně neluštil. Zkusím to určitě přes výše uvedené stránky, pokud se to nezadaří nebo nejde o poštovního holuba, co tedy dělat dál? Mám pak holuba vypustit a ponechat osudu nebo si jej radši nechat. Není problém, máme tu i jiné zvířectvo a postaráme se o něj, jen bych si nechtěl přivlastnit zvíře které bude chovatel postrádat. Díky za info, dám případně vědět, jak se situace vyvíjí.
díky Už nechovatel, jsem rád za jakoukoliv radu a doporučení, mám koně, psy, exot ptáky, pavouky všechno možné, ale v holubech se opravdu nevyznám. Myslím, že to bude poštovní holub podle stavby těla a v okolí nikdo holuby nechová, takže myslím, že místní není a dle mého laického předpokladu na větší vzdálenosti létají jen poštáci ne? Nenechte se prosím odradit chytrými dotazy A kde berete tu jistotu že se jedná o PH ?, jsem rád za jakoukoliv radu zkušenějších.
...abych Vám to ještě trošku zkomplikoval, existují i kroužky plastové zacvakávací, různobarevné, označené pořadovými čísly, které většinou slouží neorganizovaným chovatelům k jejich vlastní evidenci a dají se volně pořídit třeba na burzách.
Pokud se bude jednat o holuba okrasného, tedy s kroužkem ČSCH nebo se zacvakávacím značkovacím kroužkem, a v blízkém okolí jste nezaregistroval nebo nevíte o někom, kdo by mohl podobné holuby chovat, pak bych já osobně takovéto "přivlastnění si" nebral jako krádež. Se ztrátami holubů se bohužel musí počítat. Ideální by bylo obrátit se na některého místního holubáře a ten už by Vám mohl poradit víc.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nouvag
napsal(a):
díky Už nechovatel, jsem rád za jakoukoliv radu a doporučení, mám koně, psy, exot ptáky, pavouky všechno možné, ale v holubech se opravdu nevyznám. Myslím, že to bude poštovní holub podle stavby těla a v okolí nikdo holuby nechová, takže myslím, že místní není a dle mého laického předpokladu na větší vzdálenosti létají jen poštáci ne? Nenechte se prosím odradit chytrými dotazy A kde berete tu jistotu že se jedná o PH ?, jsem rád za jakoukoliv radu zkušenějších.
Červené (růžové) kroužky se u okrasných holubů nevydávají(viz. co napsal PG80) tudíž z velkou pravděpodobností se bude jednat o PH nicméně fotka napoví.....tak jako o PH se může klidně jednat o ztraceného rejďiče nebo vysokoletce těch možností může být víc proto by to chtělo to foto..
Klidně to může být i holub "svatební" (vypouštění na svatbách) kdy jde "chovateli" jen o prachy a další osud ho nezajímá - vrátí se dobře, (bude znova prodán) nevrátí se - má smůlu (už byl zaplacen)
PS. podle hlavy to může být bílá PH (možná jen volierová) nebo i hybrid, chtělo by to lepší foto - celé postavy a i detail hlavy