Hrdlicak

XXX.XXX.127.54
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat co mám teď vlastně dělat. Bydlím v paneláku, od minulého roku mi na parapet začaly létat dvě hrdličky, které jsem pravidelně krmil (malá miska zrní pro venkovní ptactvo).
Tento rok si toho bohužel všimli hřivnáči z blízkych stromů a hrdličky mi začali vyhánět. Když přijdou, hřivnáči je do deseti minut přijdou vyhodit.
Nyní nekrmím, nechci aby si zvykli a potom chodili otravovat nebo si obsazovat teritorium, přijde mi že jich chodí čím dál více. Hrdličky si takhle prostor neuzurpovaly (vrátí se ještě?)
Chci se zeptat, je nějaká šance že když krmit nebudu, "zapomenou", nebo je riziko že si už obsadili prostor a budou dělat bordel? Ubližovat jim rozhodně nijak nechci.
Díky
Kdybych byl na vašem místě a chtěl to řešit tak, jak píšete, zkusil bych asi něco z tohoto :
- Krmit dál, nejlépe když jste doma, a na parapet okna dát třeba bzučák, a když tam přiletí holub, tak ho vyplašit. Oni jsou dost chytří, mohou to po několikerém opakování i trvale respektovat.
- U nás na zámku mají na atikách takové šprdlení s mezerami, mezi které se několikanásobně větší holub než hrdličky neprotáhne.
Něco zkuste, třeba vám i někdo jiný poradí něco lepšího.
p.š.
kosov

XXX.XXX.36.1
Nebo zkuste krmit zvlášť na dvou odlehlejších místech, hrdličky se třeba naučí létat tam, kam hřivnáči ne...
kosov

XXX.XXX.36.1
hrdliček bohužel ubívá