Jak dlouho hlídá holubice holoubata přes noc?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

makak.rezus

9.5.2021 14:01
makak.rezus

XXX.XXX.147.41

Zdravím holubáře,
mám ryze amatérský dotaz. Jak dlouho hlídá holubice holoubata přes noc?
Máme na balkoně holoubata městských holubů. Zezačátku na nich rodiče stále seděli, pak přes den odlétali na čím dál delší dobu, pak pouze přilétali s krmením, ale v noci na nich vždycky maminka seděla. Postupně přilétala večer čím dál později, až v noci na sobotu nepřiletěl do půlnoci nikdo. Vzala jsem holoubátka na noc do bytu, protože měla být veliká zima, a ráno je vrátila zpět na hnízdo. Rodiče přiletěli a zase celý den krmili.
Holoubatům je 15–17 dní. Je normální, že v této době zůstávají přes noc sama v hnízdě? Když jsem je z hnízda brala, někde poblíž zazněla křídla vyplašeného holuba, možná je tedy matka hlídala zpovzdálí.
Jakou teplotu takové dvou až třítýdenní holoubě vydrží, aby se nenachladilo?
Ač jsem prošla spoustu holubářských stránek, tyhle informace jsem nikde nenašla.

K. V.

9.5.2021 17:43
kouták

XXX.XXX.168.33

Zdravím,je to úplně normální a hlavně u městských holubů,že v 17 dnech už na nich holubice v noci nesedí.Holoubata po 28 dnech opouští hnízdo a potom už spí všude možně a rodiče je jen dokrmují.V žádném případě o ně nemusíte mít strach,že jim bude zima,protože vydrží i hodně velký mráz a tak je v klidu nechte na hnízdě.Kouťák

makak.rezus

9.5.2021 20:06
makak.rezus

XXX.XXX.147.41

Děkuju moc!
O tom, že ve 28 dnech opouštějí hnízdo, jsem se dočetla, ale o tom, kdy je přestávají rodiče v noci zahřívat, jsem nemohla nic najít. Kousek od okna na stromě mají hnízdo hřivnáči a oba malí jim uhynuli zhruba v sedmi dnech, tak jsme si říkali, jestli nemohli prochladnout. Vlastně jsem vůbec nevěděla, jaké izolační vlastnosti má čerstvé peří, které jim právě roste. Potřebovala jsem nějaké ujištění, protože v noci na dnešek jsem nebyla doma a tuhle noc taky nebudu, tak abych se o ně nemusela bát.

Asi vám přijde divné, že se tak starám o městské holuby, které kdekdo považuje za verbež, které je třeba se spíš zbavit. Jednak mám kladný vztah ke všem živým tvorům, jednak se k holubům pojí tento příběh:
Když jsme se předloni vrátili z dovolené, v truhlíku pod rajčetem měli hnízdo holubi. Truhlík je hned za zasklením, takže jsme je mohli pozorovat, jak hezky sedí a střídají se na hnízdě. Bohužel se jim vajíčka nevyklubala, možná byla neoplozená. Bylo mi to moc líto, že jim to nevyšlo. Letos jsme kvůli lockdownu odjeli na pár týdnů do Krkonoš a po návratu opět našli holoubka sedícího na hnízdě (jsme takoví lenoši, že jsme v zimě nesklidili truhlíky:o)). Byli jsme doma jen na otočku, vrátili jsme se po dalších dvou týdnech a holub stále seděl. Seděl a seděl a nám už přišlo, že sedí déle než těch předepsaných 18 dní, tak jsem začala vyčíhávat střídání, a taky že ano, pod rodiči se objevila žlutá kuřátka. Od té doby jsme už skoro dva týdny doma a já za sklem sleduju, jak malí rostou. Rodiče jsem podpořila tím, že jsem na druhý truhlík umístila krmítko s domácí směsí zrní (kroupy, jáhly, žlutý hrách, červená čočka, lněné semínko, trocha slunečnice, míchané vajíčko a krájený salátový list), které pravidelně doplňuji, když rodiče odletí. Je na druhé straně než mláďata, takže se při doplňování neplaší. Přijde mi skvělé, že jsou v plné kondici oba, rostou přesně podle "předpisů" a videí o holubím růstu, a dokonce se zdá, že k sobě mají hezký vztah (starší holoubek menšího zahřívá, při braní z hnízda ho zkoušel bránit, při krmení ho pouští ke zdroji). Prošla jsem od doby, co je "mám" snad všechny stránky o holubech a jsem těmi tvory naprosto fascinovaná. Škoda, že žiju v paneláku a hodně cestuju, jinak by ze mě byl natotata holubář.

makak.rezus

13.5.2021 23:34

makak.rezus

18.5.2021 22:48
makak.rezus

XXX.XXX.147.41

Tak jsme se vrátili po prodlouženém víkendu a už z ulice se zdálo, že je hnízdo prázdné. "Tak asi vyletěli," povídám a šli jsme nahoru. Muž šel do bytu první a už ode dveří hlásil: "Tak už jsou pryč." A za pár vteřin se ozvalo: "Nebo ne tak docela."
Holoubci už nejsou v hnízdě, ale dál bydlí u nás na balkóně. Večer je tatínek přiletěl nakrmit. Nevím, zda už umějí létat, ale zobat, zdá se, ještě ne.
V hnízdě je jedno vejce, tak uvidíme, jestli se holubice vrátí snést druhé, nebo jestli ji výrostci vystrnadili.

makak.rezus

21.5.2021 10:38
makak.rezus

XXX.XXX.147.41

Tak včera holubice přiletěla, těšila jsem se na druhé vajíčko, ráno tam ale nebyla ani holubice, ani vejce. Dokonce ani to první. Takže druhá snůška asi nebude. Těžko říct, co se s vejcem stalo, jestli ho sežrala straka nebo jiný predátor... Nevím o tom, že by holubi vyhazovali vejce z hnízda. Holubice nejspíš nedokázala zasednout buď kvůli rušení od výrostků, nebo od nás (zatím holubi vždy snesli, když jsme nebyli doma). Malí jsou pořád na balkóně a nejspíš čekají na krmení od táty. Doufám, že je nebudu muset učit lítat a zobat já :o)

makak.rezus

27.5.2021 16:53
makak.rezus

XXX.XXX.224.38

A už máme po výletu. Když se nepovedla snůška, oba rodiče se dál starali o výrostky, kteří bydleli u nás na balkóně. Učili se létat nejprve uvnitř, pak v malých kroužcích kolem balkónu, rodiče přilétali na noc a spali všichni tady. Až předevčírem ráno se celá rodina zvedla a odletěla. Z holoubat jsou krásné mladé kousky, přes den už létají s místním hejnem a v noci se vracejí spát do našich truhlíků. Včera jsem je poprvé viděla samostatně zobat, tak už o ně nemám žádnou starost.

27.5.2021 20:34
Meelek

XXX.XXX.40.8

makak.rezus napsal(a):
Děkuju moc!
O tom, že ve 28 dnech opouštějí hnízdo, jsem se dočetla, ale o tom, kdy je přestávají rodiče v noci zahřívat, jsem nemohla nic najít. Kousek od okna na stromě mají hnízdo hřivnáči a oba malí jim uhynuli zhruba v sedmi dnech, tak jsme si říkali, jestli nemohli prochladnout. Vlastně jsem vůbec nevěděla, jaké izolační vlastnosti má čerstvé peří, které jim právě roste. Potřebovala jsem nějaké ujištění, protože v noci na dnešek jsem nebyla doma a tuhle noc taky nebudu, tak abych se o ně nemusela bát.

Asi vám přijde divné, že se tak starám o městské holuby, které kdekdo považuje za verbež, které je třeba se spíš zbavit. Jednak mám kladný vztah ke všem živým tvorům, jednak se k holubům pojí tento příběh:
Když jsme se předloni vrátili z dovolené, v truhlíku pod rajčetem měli hnízdo holubi. Truhlík je hned za zasklením, takže jsme je mohli pozorovat, jak hezky sedí a střídají se na hnízdě. Bohužel se jim vajíčka nevyklubala, možná byla neoplozená. Bylo mi to moc líto, že jim to nevyšlo. Letos jsme kvůli lockdownu odjeli na pár týdnů do Krkonoš a po návratu opět našli holoubka sedícího na hnízdě (jsme takoví lenoši, že jsme v zimě nesklidili truhlíky:o)). Byli jsme doma jen na otočku, vrátili jsme se po dalších dvou týdnech a holub stále seděl. Seděl a seděl a nám už přišlo, že sedí déle než těch předepsaných 18 dní, tak jsem začala vyčíhávat střídání, a taky že ano, pod rodiči se objevila žlutá kuřátka. Od té doby jsme už skoro dva týdny doma a já za sklem sleduju, jak malí rostou. Rodiče jsem podpořila tím, že jsem na druhý truhlík umístila krmítko s domácí směsí zrní (kroupy, jáhly, žlutý hrách, červená čočka, lněné semínko, trocha slunečnice, míchané vajíčko a krájený salátový list), které pravidelně doplňuji, když rodiče odletí. Je na druhé straně než mláďata, takže se při doplňování neplaší. Přijde mi skvělé, že jsou v plné kondici oba, rostou přesně podle "předpisů" a videí o holubím růstu, a dokonce se zdá, že k sobě mají hezký vztah (starší holoubek menšího zahřívá, při braní z hnízda ho zkoušel bránit, při krmení ho pouští ke zdroji). Prošla jsem od doby, co je "mám" snad všechny stránky o holubech a jsem těmi tvory naprosto fascinovaná. Škoda, že žiju v paneláku a hodně cestuju, jinak by ze mě byl natotata holubář.

Myslím, ze i na balkoně, ve městě, jde zařídit malý holubnicek, když se promysli do detailu. Určitě se to líp "ztratí" se všemi rádoby nešvary kolem chovu než na vesnici vedle "sousedů-Pražáků".

makak.rezus

6.6.2021 22:06
makak.rezus

XXX.XXX.147.41

Holubník v paneláku? To raději ani neříkejte, to mě moji příbuzní zabijou :o) Jinak ano, to by byl můj sen, mít v něm jen málo holubů, třeba věžáčků nebo pošťáků, kteří by přes den lítali na pole se sídlištním hejnem a v noci spali u mě v boudičkách.

makak.rezus

6.6.2021 22:29
makak.rezus

XXX.XXX.147.41

Další pokračování naší holubí panelstory.
Hřivnáč na stromě znovu zahnízdil, pár dní už sedí. Snad mu to dopadne lépe než na jaře.
Naši holubi také podruhé snesli, i když to bylo napínavé. Protože jsem je při výchově mladých krmila, nakonec to zjistili i ostatní holubi a začali létat na náš balkon. Proto zřejmě holubice opustila druhou snůšku. "Naše" holubí rodina na balkoně pořád nocuje a považuje ho za své teritorium, samec ho brání a odhání všechny "cizí" holuby. Nakonec docházelo k takovým bojům, že jsem sebrala krmítko, aby ti "naši" holubi měli trochu klidu. Vyplatilo se.
Když na balkoně nikdo nebyl, konečně jsem zasadila rajčata a bylinky a nechala jsem odsunuté zasouvací sklo (máme zasklenou lodžii). No a ti naši troubové si postavili hnízdo přímo v té kolejnici (místo, na němž sedí holoubata na fotce), takže nemůžeme sklo znovu zasunout. Teď už sedí na vejcích a je zajímavé, že "domov" stále oddaně hlídají i výletci.
My bychom ale potřebovali hnízdo malinko posunout, abychom mohli sklo zavírat a abychom pod hnízdo mohli natáhnout igelit, kvůli trusu. Je možné holubům posunout hnízdo? Nejdřív bych jim dala hnízdní podložku pod hnízdo a pak ho nenápadně o pár centimetrů posunula. Myslíte, že holubi hnízdo opustí? A kdy je takovou operaci nejlépe udělat? Když sedí na vejcích, nebo na kuřatech?

7.6.2021 11:00
peparazak

XXX.XXX.67.216

Počkejte si až budou sedět na kuratech. 👍

makak.rezus

7.6.2021 13:01
makak.rezus

XXX.XXX.246.80

Děkuju, snad muže na těch 18 dní umluvím :o)

8.6.2021 14:32
Štefan1

XXX.XXX.208.238

makak.rezus napsal(a):
Děkuju, snad muže na těch 18 dní umluvím :o)

... než budou sedět na kuřatech potrvá trochu déle ... hodně déle

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.6.2021 17:04
Uživatel s deaktivovaným účtem

makak.rezus napsal(a):
Další pokračování naší holubí panelstory.
Hřivnáč na stromě znovu zahnízdil, pár dní už sedí. Snad mu to dopadne lépe než na jaře.
Naši holubi také podruhé snesli, i když to bylo napínavé. Protože jsem je při výchově mladých krmila, nakonec to zjistili i ostatní holubi a začali létat na náš balkon. Proto zřejmě holubice opustila druhou snůšku. "Naše" holubí rodina na balkoně pořád nocuje a považuje ho za své teritorium, samec ho brání a odhání všechny "cizí" holuby. Nakonec docházelo k takovým bojům, že jsem sebrala krmítko, aby ti "naši" holubi měli trochu klidu. Vyplatilo se.
Když na balkoně nikdo nebyl, konečně jsem zasadila rajčata a bylinky a nechala jsem odsunuté zasouvací sklo (máme zasklenou lodžii). No a ti naši troubové si postavili hnízdo přímo v té kolejnici (místo, na němž sedí holoubata na fotce), takže nemůžeme sklo znovu zasunout. Teď už sedí na vejcích a je zajímavé, že "domov" stále oddaně hlídají i výletci.
My bychom ale potřebovali hnízdo malinko posunout, abychom mohli sklo zavírat a abychom pod hnízdo mohli natáhnout igelit, kvůli trusu. Je možné holubům posunout hnízdo? Nejdřív bych jim dala hnízdní podložku pod hnízdo a pak ho nenápadně o pár centimetrů posunula. Myslíte, že holubi hnízdo opustí? A kdy je takovou operaci nejlépe udělat? Když sedí na vejcích, nebo na kuřatech?

Pokud to je jen o pár cm klidně hnízdo posuňte už teť

makak.rezus

21.6.2021 21:30
makak.rezus

XXX.XXX.147.41

Zdravím zas po nějaké době,
nakonec to vypadá, že hnízdo posouvat nebudeme. Holubi si na nás zvykli a nechají nás na balkóně všechno dělat, můžeme jim zalévat rajčata přímo nad hlavou a oni se ani nehnou. Dokonce si nechají ke hnízdu posunout misku s krmením, aby mohli při sezení zobat. Takže mě nechají strčit ruku tak 15 cm od jejich zobáku. Sklo jsme chtěli zasouvat hlavně kvůli tomu, abychom mohli zalévat rajčata zvenku a méně holuby rušili. Teď už to nebudeme muset dělat, holoubci jsou hodní, sedí jako přibití.
Jinak táta holub nedávno vyhnal výletky, jeden se ještě občas na noc vrátí, druhý už k nám nelétá. Je holt čas na novou rodinu.
Hřivnáč na stromě už vyseděl dvě kuřátka-holoubátka, fotografie je asi týden stará, teď už jsou to pořádní kousci a zůstávají přes den sami v hnízdě. Zatím žijí a daří se jim dobře.

21.6.2021 22:17
kouták

XXX.XXX.168.33

Krása

makak.rezus

24.6.2021 17:04
makak.rezus

XXX.XXX.167.91

Máme holoubátko!
Jak už jsem psala, strkám občas sedícím holubům víčko od sklenice se zrním, aby se krmili, když musí sedět na hnízdě. Dnes jsem zas jedno naplnila, a když se táta holub trochu posunul, aby se nazobal, vykoukla za ním půlka skořápky. Tak jsem hned zavolala muže a za chvíli už jsme viděli malinké plazící se holoubě. Určitě je dnešní. Jestli je druhé ještě ve vejci, nevíme.
Hřivnáčata už jsou oproti tomu veliká, už jim začíná rašit peří i na hlavě, sotva se vejdou do hnízda. Bohužel jsem zapomněla v druhém bydlišti fotoaparát, tak fotky až příště.

makak.rezus

31.7.2021 18:36
makak.rezus

XXX.XXX.237.75

Tak další pokračování našeho holubího seriálu. Njeprve přikládám dlužné fotky: výletky hřivnáčů a naše malá holoubata. Dnes už je zas všechno docela jinak.

makak.rezus

31.7.2021 22:30
makak.rezus

XXX.XXX.141.19

Ještě jedna zapomenutá fotka hřivnáčů před výletem.

makak.rezus

31.7.2021 22:48
makak.rezus

XXX.XXX.141.19

A jak to bylo dál? Holoubátka jsme se tentokrát nebáli "obtěžovat" a pravidelně jsme si je chovali, což bylo skvělé. Jeden holoubek byl o hodně menší, tak jsem ho krmila kašičkou z ruky. Když jsme před dvěma týdny odjížděli na dovolenou, měli se oba holoubci čile k světu a maminka snesla další vejce ve starém hnízdě v květináči. Včera jsme se vrátili a našli dva výletky, jeden ale uletěl a už se nevrátil, létá sem už jen ten menší. Bohužel už si vůbec nepamatuje, kdo ho choval a krmil, takže je strašně nervózní a kdykoli se mihnu kolem balkónu, nervózně poskakuje na římse a popoletuje po okolí. Sedící rodiče jsou oproti tomu klidní, už neuletí, ani když se sáhne přímo do hnízda, táta holub se dokonce nechá pohladit. Malí by se měli vyklubat za pár dní. No a hřivnáč za oknem už také sedí na nových vejcích, tentokrát budou malí hřivnáčci mladší.

makak.rezus

1.8.2021 17:55
makak.rezus

XXX.XXX.141.19

A je to tady!
Měla jsem líhnutí spočítané na 2. 8. a událo se o den dříve. První malý hrdina z naší třetí snůšky je z vajíčka venku.

makak.rezus

1.8.2021 20:29
makak.rezus

XXX.XXX.141.19

A tady je náš hrdina.

makak.rezus

1.8.2021 21:29
makak.rezus

XXX.XXX.141.19

A ještě naši dva výletci ráno po probuzení. ("Holubník" prodělal včera velký úklid, takhle čisto tam dávno nebylo:o))

1.8.2021 21:32
kouták

XXX.XXX.168.33

Vy jste zlatej člověk a je škoda,že nemůžete holubařit.Byl by z Vás výborný holubář,ale i tak jsem rád,že ještě jsou lidé,kterým holub a příroda něco říká.Zdraví a přeje hodně krásných zážitků.Zdeněk FRANTA

makak.rezus

29.8.2021 22:29
makak.rezus

XXX.XXX.131.87

Zdravím po delší době,
holoubátka, která se v minulém příspěvku sotva vylíhla, už mají před výletem. Průběžně jsme je fotili, až bude trocha času, fotky sem dám.
Smutná zpráva je, že se stěhujeme. Bylo třeba vyklidit balkón pro nájemníky, kteří budou v našem bytě bydlet. Mladí ještě nelétají, takže uklízení bylo celkem v klidu, krčili se v koutku, akorát bylo třeba úklid přerušit, když přiletěl táta krmit. Hned jsem mu tam taky nasypala, aby měl proč přilétat.
Překvapení ale bylo, když jsem zvedla stará opřená prkna a pod nimi seděla holubice na nových vejcích. Už jsme nová vejce nečekali a k naší smůle navíc holubice už na vajíčka nesedla. Otec na svou směnu přiletěl a seděl, ale ona už ne. Teď se oba rodiče vracejí krmit výrostky, ale na vejcích už sedět nechtějí. Dali jsme je do trouby (umí 40 stupňů), ale co bude dál, nevíme. Snad se nám podaří odchovat i naši čtvrtou várku, ale asi to bude složité.

Přidejte reakci

Přidat smajlík