Opuštěné hnízdo s vajíčkem

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Hanullec

12.5.2021 21:00
Hanullec

XXX.XXX.84.53

Dobrý den, před pár dny jsme zjistili že na stromě na proti nás sedí holubice v hnízdě. Strom je celkem vysoko, bydlíme ve druhém patře v bytovce a strom máme hnedka vedle oken do obýváku. Furt jsme ji kontrolovali skrz zavřené okno jestli tam je. Nehnula se z místa a dneska dopoledne cca10h jsem zase nakoukla a holubice tam nebyla, jen jedno vajíčko. V průběhu dne jsem nakukovala a nepriletla. Ani když začalo pršet. Je 21 hodina a holubice furt nikde. Mám starosti co s tím vajíčkem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.5.2021 21:33
Uživatel s deaktivovaným účtem

vy se máte asi hodně dobře, že? že jediná vaše starost je to vajíčko?

makak.rezus

13.5.2021 00:47
makak.rezus

XXX.XXX.238.137

Milá "bodlinko",
zrovna dnes jsem projížděla stránky veterinářů a tuhle fotografii jsem viděla na stránkách MVDr. Ježkové odněkud z Moravy. To je ukradená fotografie? Protože si neumím představit, že by tohle napsal veterinář (plus některé další rady, jako že se má potkan, který stejně "zdechne", utratit zlomením vazu). Krást fotografie je nehezké.

K. V.

makak.rezus

13.5.2021 01:03
makak.rezus

XXX.XXX.238.137

K vajíčku:
a) holubi snášejí obvykle dvě vejce,
b) nesedí na nich jen holubice, ale střídají se oba rodiče,
c) pokud hnízdo opustili, patrně je s vejcem něco špatně,
d) pokud se k vejci nevrátili 11 hodin, je s ním nejspíš stejně ámen.

Pokud je hnízdo na stromě, bude to asi holub hřivnáč.

Hanullec

13.5.2021 10:20
Hanullec

XXX.XXX.17.180

Ano mám se zrovna dobře :) děkuji za optání

13.5.2021 18:43
lupus4

XXX.XXX.205.61

makak.rezus napsal(a):
K vajíčku:
a) holubi snášejí obvykle dvě vejce,
b) nesedí na nich jen holubice, ale střídají se oba rodiče,
c) pokud hnízdo opustili, patrně je s vejcem něco špatně,
d) pokud se k vejci nevrátili 11 hodin, je s ním nejspíš stejně ámen.

Pokud je hnízdo na stromě, bude to asi holub hřivnáč.

c) a d) je pouhá spekulace

pokud se holubici nic nestalo, tak vejce se za den opravdu nezkazí, holubice zasedne až po snesení druhého, neb u h.h. je žádoucí STEJNÝ vývoj obou mláďat a jejich vyvedení zároveň (na rozdíl od našich domestikantů, kde 0,1 často pevně sedí již na prvním vejci)

a co se týče bodlinky, reaguje vesměs velmi racionálně a na rozdíl od vás NENÍ anonym, takž vaše "pohoršení a umravňování" je kapánek mimo mísu

PS. jako biolog byste mohla vědět, že vejce u kterého nebyla zahájena inkubace nepřijde "pryč" jen proto, že na něm nikdo ihned nesedí, zvláště v těchto teplotách

makak.rezus

13.5.2021 22:37
makak.rezus

XXX.XXX.157.218

Vzhledem k tomu, že se v úvodním příspěvku psalo, že holubi sedí už devět dní, předpokládala jsem, že se nejedná o dobu mezi snesením jednotlivých vajec. Pokud holubi inkubují takto dlouho, tak se omlouvám za dezinformaci. Už jsem psala, že nejsem holubář, a ne každý biolog ví o všem živém všechno, nejsem ani ornitolog. Vycházím převážně z pozorování městských holubů a jejich chování. Proto je také u c) a d) napsáno "patrně" a "nejspíš", jako signál toho, že si tím nejsem úplně jistá. Jen z toho, co vím a vídám, to tak většinou je.

Pokud se někdo místo odpovědi snaží druhého (a zcela bezdůvodně) urazit, je mi celkem jedno, jak se chová vesměs. A také moc nechápu, v čem je někdo, kdo se prezentuje nickem "bodlinka" a kradenou fotografií, méně anonymní než já. Já se podepisuji alespoň iniciálami svého občanského jména.

K. V.

13.5.2021 22:51
lupus4

XXX.XXX.205.61

A také moc nechápu, v čem je někdo, kdo se prezentuje nickem "bodlinka" a kradenou fotografií, méně anonymní než já.

a jak jste "poznala" , že to není ona ? (a to kdybyste ještě věděla, že baští i cuy morčata...nebo že si vypiplala polozmrzlé štěně od 1. dne... )

A kde jste vydedukovala, že sedí 9 dní ? já tam vidím jen

...před pár dny jsme zjistili že na stromě na proti nás sedí holubice v hnízdě. ...dneska dopoledne cca10h jsem zase nakoukla a holubice tam nebyla, jen jedno vajíčko. V průběhu dne jsem nakukovala a nepriletla.
Ale je klidně možné, že jde o nevydařené hnízdění...a od lidí je nejlepší se do toho neplést

makak.rezus

14.5.2021 00:09
makak.rezus

XXX.XXX.157.218

Máte úplnou pravdu, Vlku,
nejspíš jsem měla ještě v hlavě jiný "devítidenní" příspěvek. Je to proto, že jsem přepracovaná a věci už se mi pletou. Přestože spím už několik let v průměru kolem 4 hodin denně, rozhodně jsem nelenila a pomohla vypiplat dva holoubky v lodžii a vajíčko, které by možná šlo zachránit, by mě určitě nenechalo v klidu. Proto mě jedovatý štěk typu "vy asi nemáte co na práci, že se staráte o vejce" možná nepřiměřeně zvedl ze židle. A veterináři by (opět podle mých odhadů a zkušeností s veterináři, těch nejlepších) měla v takovém projevu bránit profesní etika.
Požívání morčat ani holubů mě v nejmenším neuráží, nevidím rozdíl mezi kočkou či morčetem a krávou nebo prasetem.
Něco užitečného náš spor přece jen přinesl, už jsem objevila (a zčásti přečetla) dvě diplomky o synchronizaci inkubace u ptáků, je to mimořádně zajímavé.

Kateřina Veselá

14.5.2021 00:20
lupus4

XXX.XXX.205.61

Ale já s Vámi přece nebyl v žádném sporu, jen jsem se vyjádřil k věci, tak, jak to vidím já a od toho diskuse snad je...
Jinak si zkuste najít práce o ovlivňování pohlaví mláďat samicí (rozmnožovací strategie), což je neméně zajímavé, možná i víc
přeji hueské bezvirové dny

DonCamillo

3.7.2022 01:43
DonCamillo

XXX.XXX.130.19

Kristepane, to se tady budete hádat kvůli takové trivialitě? Rada byla řečena; jde pouze o řešení. Bodlinka ať vystřelí otravovat jinam. Paní se slušně zeptala na radu a Vám do toho absolutně nic není, jestli má na starost něco jiného. Pokud neumíte relevantně poradit, tak vůbec nekomentujte.

3.7.2022 08:47
machy43

XXX.XXX.146.151

DonCamillo napsal(a):
Kristepane, to se tady budete hádat kvůli takové trivialitě? Rada byla řečena; jde pouze o řešení. Bodlinka ať vystřelí otravovat jinam. Paní se slušně zeptala na radu a Vám do toho absolutně nic není, jestli má na starost něco jiného. Pokud neumíte relevantně poradit, tak vůbec nekomentujte.

Kristepane, proč máte potřebu vytahovat více než rok starý příspěvek?

Přidejte reakci

Přidat smajlík